Επικαιρότητα

Μήνυμα Δημάρχου Νίκου Λειβαδάρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Πολιτική 17/11/2019 14:13
Μήνυμα Δημάρχου Νίκου Λειβαδάρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ήταν Νοέμβρης του ’73, όταν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου διεκδικούσαν αποφασιστικά «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Όταν ο παλμός, η ζωντάνια και η ομοψυχία τους ράγιζε τα σαθρά θεμέλια της Χούντας των Συνταγματαρχών και χάραζε τον δρόμο της αλλαγής. Όταν με ακατάληπτη βιαιότητα η βροντερή φωνή τους σίγησε και ποτίστηκε με αίμα, με το αίμα νέων παιδιών που είχαν ως κινητήριο δύναμη τη βαθιά επιθυμία για μια αξιοπρεπή ζωή, την επαναστατικότητα και τον αυθορμητισμό του νεανικού οράματος για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.

Το φοιτητικό κίνημα του Πολυτεχνείου, διαχρονικό σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα, πραγματοποίησε το ακατόρθωτο. Με πάθος και αυταπάρνηση πάλεψε για ένα καλύτερο αύριο, για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, την παιδεία. Η φωνή των φοιτητών μπορεί να κόπηκε τόσο απότομα και βίαια, ωστόσο κατάφερε να διεισδύσει στις συνειδήσεις των Ελλήνων, γεννώντας τη Μεταπολίτευση.

Φθάνοντας και στο σήμερα, στη σύγχρονη Ελλάδα, το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να θυμόμαστε, καθώς η προάσπιση και ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της ελευθερίας είναι υπόθεση όλων μας, είναι ένας διαρκής κοινός αγώνας, στον οποίο δεν χωρά ο εφησυχασμός