Επικαιρότητα

ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ {Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή} .... στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Πολιτισμός 16/11/2019 10:31
ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ {Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή} .... στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Λαϊκή ορχήστρα της μουσικής σχολής ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ {Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή} θα ταξιδέψει από την Ερμούπολη στην Αθήνα, για να συμμετέχει στις 23/11/2019 στη μουσική εκδήλωση " Άξιον Εστί " του Μίκη Θεοδωράκη /Οδυσσέα Ελύτη, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο ρόλο του βασικού ερμηνευτή, ο καταξιωμένος βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος στον ρόλο του ψάλτη και ο ηθοποιός και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης ως αφηγητής, συνοδευόμενοι από τους μουσικούς της Καμεράτας – σε διεύθυνση Γιώργου Πέτρου – θα επαναπροσεγγίσουν το υπέροχο αυτό έργο που έβαλε την υψηλή ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη στο στόμα όλων των Ελλήνων.

Το «Άξιον Εστί» είναι ένα λαϊκό ορατόριο γράφτηκε κατά την περίοδο 1960 – 1963 και είναι ταυτισμένο με την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας.

«“Το Άξιον εστί” του Ελύτη αποτελεί ένα μνημείο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Το έργο διατρέχει ολόκληρη την ιστορική περίοδο του ελληνικού έθνους. Από την γένεση “αυτού του κόσμου του μικρού, του μέγα” έως την προφητική ενόραση των δεινών που επισώρευσε επάνω μας η δικτατορία. Τρία είναι τα βασικά του μέρη: Η Γένεσις, Τα Πάθη και το Δοξαστικόν (Άξιον εστί)» υπογραμμίζει ο Μίκης Θεοδωράκης και προσθέτει:

«Ως προς την εσωτερική του διάρθρωση υπάρχουν επίσης τρία διαφορετικά στοιχεία: η Αφήγηση, ο “Ύμνος” και το Χορικό. Για το πρώτο ο ποιητής χρησιμοποιεί τον πεζό λόγο. Για το δεύτερο τον ελεύθερο και για το τρίτο τον μετρικό στίχο. Έτσι στη δική μου δουλειά χρησιμοποίησα αντίστοιχα: τον Αναγνώστη, που διαβάζει το κείμενο, τον Ψάλτη για τους “Ύμνους” και τον Λαϊκό Τραγουδιστή για τα Χορικά. Αλλά τρία επίσης βασικά στοιχεία ολοκληρώνουν τη μουσική δομή του έργου: η μικτή χορωδία, η ορχήστρα και τα λαϊκά όργανα… Με “Το Άξιον εστί” προσπάθησα να διευρύνω τους ορίζοντες της έντεχνης λαϊκής μουσικής».

Τραγουδιστής: Αλκίνοος Ιωαννίδης
Ψάλτης: Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Αφηγητής: Δημήτρης Λιγνάδης

Χορωδία του ΕΜΠ
Διεύθυνση Χορωδίας: Μιχάλης Οικονόμου-Αθανασία Κυριακίδου
Χορωδία "Μελωδοί"
Διεύθυνση χορωδίας: Γιώργος Ζιάκας
Λαϊκή ορχήστρα της μουσικής σχολής ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ {Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή) από τη Σύρο.
Διεύθυνση: Αρίστος Βαμβακούσης
Οι μουσικοί της Καμεράτας - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

Συμπαραγωγή ΟΜΜΑ με ΑΝΝΑ ΓΙΩΤΗ ΜΟΝ ΙΚΕ

Παρακαλούμε πολύ, όπως μεριμνήσετε για την έγκαιρη αγορά εισιτηρίων.
https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=2420