Επικαιρότητα

"Μας πετούν πάλι στον δρόμο της ανεργίας"

Κοινωνία 08/10/2019 11:03
"Μας πετούν πάλι στον δρόμο της ανεργίας"

"Tο μόνιμο προσωπικό των δήμων και όλων των δομών στο ευρύ δημόσιο, σταδιακά και μεθοδικά, μειώνεται και αντικαθίσταται από συμβασιούχους και εργαζομένους μέσω προγραμμάτων που δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας. Ενώ οι εργαζόμενοι των κοινωφελών προγραμμάτων καλύπτουν πάγιες ανάγκες, αντιμετωπίζονται ως ωφελούμενοι για να καταπατώνται τα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα. Επίσης δεν εφαρμόζεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το Ενιαίο Μισθολόγιο των εργαζομένων στο Δημόσιο, παρότι παρέχεται η ίδια εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Οι ελαστικές μορφές εργασίας διευρύνονται συνεχώς και αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Έχουμε τη δύναμη να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε όλοι μαζί, μόνιμοι και συμβασιούχοι, για το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, τήρηση ωραρίου, δουλειά στην ειδικότητα, πληρωμή στην ώρα της, διασφάλιση και τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας.

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», μαζί με τους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους, ανάγκασαν την κυβέρνηση να βελτιώσει κάποιους από τους όρους εργασίας (ασφαλιστική κάλυψη, άδειες, χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας) , όπως και την 4μηνη παράταση που δόθηκε , χωρίς όμως να αποκαταστήσει τις μισθολογικές και εργασιακές αδικίες.

Τώρα πάλι μας πετούν στον δρόμο της ανεργίας. Πολλοί συνάδελφοι δεν δικαιούνται ούτε το επίδομα ανεργίας. Είναι πάγια τακτική να μας ανακυκλώνουν, από την ανεργία στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ και πάλι πίσω. Η όποια εμπειρία έχει αποκτηθεί από τους εργαζόμενους πάει χαμένη και μέχρι να γίνουν οι νέες προσλήψεις και να προλάβουν οι καινούργιοι εργαζόμενοι να εκπαιδευτούν, οι υπηρεσίες μένουν με τεράστια κενά! Με τις απολύσεις των εργαζομένων θα φανούν για άλλη μια φορά οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό κάτι που πρώτα από όλα βιώνουν οι πολίτες και οι λαϊκές οικογένειες που εξυπηρετούνται από το δήμο και τις άλλες υπηρεσίες.

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να μπει ένας τέλος στο καθεστώς της ανεργίας και να αποκτήσουν όλοι οι εργαζόμενοι μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα!

Σήμερα είναι ανάγκη να πάμε ένα ακόμα βήμα παραπέρα. Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους που βρίσκονται στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας να συμμετέχουν στον οργανωμένο αγώνα!

Διεκδικούμε:

- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους

- Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ το μήνα. Εναρμόνιση των συμβάσεών μας με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ΟΤΑ.

- Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία.

- Συνταξιοδοτική αναγνώριση της ανεργίας

- Καταβολή επιδομάτων – οικογενειακού, τριετιών. Ανθυγιεινό επίδομα σε όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες.

- Εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

- Τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που εμποδίζει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου".