Γνώμες

ΩΡΛ και ενήλικες

Γνώμες 03/10/2019 10:48
ΩΡΛ  και ενήλικες

Η Ωτορινολαρυγγολογία (ΩΡΛ) είναι η ειδικότητα που περιλαμβάνει τη διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων της μύτης, του λαιμού, των αυτιών καθώς και περιοχών που συσχετίζονται ανατομικά μαζί τους στο κεφάλι και τον λαιμό, όπως ο λάρυγγας, το στόμα και φυσικά, το πρόσωπο. Αν παρουσιάσει κανείς κάποια ενόχληση σε αυτές τις περιοχές του σώματος, θα πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο.

Τέτοια ¨θέματα¨ μπορεί να είναι: Αλλεργία, χρόνια ιγμορίτιδα, ρινορραγία, δυσκολία στη αναπνοή από τη μύτη

Ο γιατρός σας θα εξετάσει τη μύτη και τους παραρρίνιους κόλπους(κοιλότητες που συνδέονται με τη μύτη) και θα αντιμετωπίσει κατάλληλα την φλεγμονή, την αλλεργία, τους πολύποδες, το ¨στραβό¨ διάφραγμα, τις διαταραχές στην όσφρηση.

Προβλήματα από το αυτί φλεγμονές όπως οι ωτίτιδες (πολύ συχνές στα παιδιά) ή η πτώση της ακοής ανεξαρτήτου ηλικίας, θα πρέπει να διερευνηθεί με ακοολογικό έλεγχο και να αντιμετωπιστεί συντηρητικά ή χειρουργικά. Μπορεί επίσης, να αντιμετωπιστεί ο ίλιγγος, οι διαταραχές της ισορροπίας, οι εμβοές.Στην πλειοψηφία τους είναι παροδικά συμπτώματα, μπορεί όμως, να υποκρύπτουν και κάποια σοβαρότερη παθολογία.

Συμπτώματα από το λαιμό, πόνος, διαταραχές στη κατάποση, βραχνάδα

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα εξετάσει με ενδοσκόπηση την ανώτερη μοίρα του αναπνευστικού και πεπτικού σας συστήματος. Θα σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία ή οδηγίες που θα σας ανακουφίσουν από τις ενοχλήσεις, επαναφέροντας στα φυσιολογικά την κατάποση και τη φωνή σας.

Για την χειρουργική αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων παθήσεων στο κεφάλι και το λαιμό, συμπεριλαμβανομένων παθήσεων των σιαλογόνων αδένων και του θυρεοειδούς αδένα. Συνοπτικά, αυτά και άλλα πολλά, άπτονται της ΩΡΛ ειδικότητας και όπως, σε κάθε περίπτωση είναι σοφό για κάθε ιατρικό μας θέμα να απευθυνόμαστε στον εξειδικευμένο γιατρό για ιατρική συμβουλή ή θεραπεία. Εν προκειμένω, στον Ωτορινολαρυγγολόγο.