Γνώμες

Η Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση στο ΩΡΛ ιατρείο στα μικρά και μεγαλύτερα παιδιά

Γνώμες 01/10/2019 12:35
Η Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση στο ΩΡΛ ιατρείο στα μικρά και μεγαλύτερα παιδιά

Η ¨διαχείριση¨ της υγείας του μικρού ασθενή, αρχίζει από την πρώτη στιγμή που προσέρχεται στο ιατρείο, μαζί με τους γονείς του συνήθως. Μία ειδικά διαμορφωμένη παιδική γωνιά στο χώρο του ιατρείου και λίγος χρόνος για παιχνίδι, εξασφαλίζουν συνήθως την εύνοια, ή έστω την ¨ανοχή¨ του μικρού παιδιού στην ΩΡΛ παιδιατρική εξέταση.

Προκειμένου ¨να κερδίσουμε¨ το παιδί και να μας επιτρέψει την εξέταση, θα πρέπει να το χαλαρώσουμε ώστε να μην φοβάται. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό. Υπάρχουν συνεργάσιμα και λιγότερο συνεργάσιμα παιδιά. Ο ρόλος της μητέρας ή άλλοτε του πατέρα, είναι πολύ σημαντικός για την καθοδήγηση και τη συνεργασία του παιδιού.

Η παιδιατρική Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση θα πρέπει να είναι σύντομη και περιεκτική σε συμπεράσματα από μέρους του γιατρού, και αυτό, επειδή τα παιδιά κουράζονται εύκολα και έχουν την τάση να σταματούν την εξέταση. Πριν το παιδί μπει στο εξεταστήριο ενόσω, είναι χαλαρό και παίζει, οι γονείς καλούνται να δώσουν ένα πλήρες ιστορικό της γενικότερης υγείας του παιδιού αλλά και πιο ειδικό, όσον αφορά τον λόγο της επίσκεψής τους στο ΩΡΛ ιατρείο.

Ειδικά, όσον αφορά τον έλεγχο της ακοής του παιδιού -και ανάλογα την ηλικία- η εξέταση θα πρέπει να ¨παρουσιαστεί¨ στο παιδί σαν ένα ακόμα, παιχνίδι. Έτσι αναπτύσσει την αίσθηση της ασφάλειας αφού το παιχνίδι είναι κάτι γνώριμο, και αφήνετε να συνεργαστεί.

Τέλος, η χρυσή τομή στην σωστή παιδο-Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση, είναι η εμπειρία του γιατρού σε συνδυασμό με την συνεργασία με τους γονείς και την επικοινωνία με τον μικρό συνήθως, επιφυλακτικό και φοβισμένο ασθενή….