Γνώμες

"Απουσιάζει από το Δημαρχείο της Σύρου, ο αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλλερ"

Γνώμες 10/06/2019 10:46
"Απουσιάζει από το Δημαρχείο της Σύρου, ο αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλλερ"

"ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ

Αυτό είναι το αριστουργηματικό Δημαρχείο της "Αρχόντισσας" πρωτεύουσας των Κυκλάδων, της Ερμούπολης. Έμβλημα και μοναδικό στολίδι της. Έργο του ξακουστού Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ.

Από περσινή μου μικρή έρευνα, ήξερα πως σε ολόκληρη την Ερμούπολη δεν υπάρχει ούτε ένας δρόμος ή πλατεία με το όνομά του! Στις 7 Ιουνίου το πρωί, πήγα μέσα στο εκπληκτικό κτίριο του Δημαρχείου για να μάθω εάν και πού - τουλάχιστον εκεί μέσα! - έχουν αναρτημένο το όνομα του δημιουργού του. Έφυγα σοκαρισμένος. Στην ερώτησή μου, αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου με κοίταξαν λίγο έκπληκτοι πριν απαντήσουν "Όχι, δεν υπάρχει". ΠΟΥΘΕΝΑ!


Από τα τέλη του 19ου αιώνα, καμιά δημοτική αρχή δεν έκανε την οφειλόμενη απόδοση ελάχιστης τιμής σ' έναν δημιουργό που διαφημίζει διαχρονικά την πόλη τους! Ούτε και οι πολίτες της φαίνεται να το απαίτησαν. Ο ορισμός της "αγνωμοσύνης", από έναν λαό με πολιτισμό και δημοκρατικές παραδόσεις. Και μια μικρή πλατεία στα 200 μέτρα από το Δημαρχείο φέρει το όνομα διορισμένου από τη χούντα δημάρχου!


Σκέψεις μου αυτές θυμωμένες και με την ευκαιρία της ανάληψης καθηκόντων από το νέο Δήμαρχο της Ερμουπολης. Με την ελπίδα... να σπάσει μια τέτοια ανάρμοστη υπεραιωνόβια παράδοση...

Ντίνος Μήτσης".