Επικαιρότητα

Η αξία του σκύλου οδηγού για άτομα με προβλήματα όρασης

Κοινωνία 20/05/2019 23:36
Η αξία του σκύλου οδηγού για άτομα με προβλήματα όρασης

Μία άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου από το Σωματείο ατόμων με προβλήματα όρασης του Νομού Κυκλάδων «Αρωγή» σε συνεργασία με τον Όμιλο Κυνοφίλων Σύρου και με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Την ομιλία άνοιξε ο κ. Νίκος Μιχάλοβιτς από τον Όμιλο Κυνόφιλων Σύρου και ακολούθως μίλησαν οι καλεσμένοι και παρουσιαστές από το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών, με επικεφαλής την κα. Ζωή Γερουλάνου. Η κα. Γερουλάνου σε μία εξαιρετική ομιλία της, εξήγησε την διαδικασία αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για την εκπαίδευση των σκύλων οδηγών, μέσω του νομοθετικού καθεστώτος στην Ελλάδα αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, όπως είναι το κόστος εκπαίδευσης που όπως χαρακτηριστικά είπε μπορεί να φτάσει από 30.000€ έως 35.000€. Το έργο των σκύλων οδηγών είναι τεράστιο και η ευθύνη του κέντρου μεγάλη. Στόχος της ημερίδας ήταν μέσω της βιωματικής εμπειρίας και με την βοήθεια του χειριστή Γιώργου Ντότα και δύο ακόμη εθελοντριών να μπορέσουν να ενημερώσουν τους ανθρώπους που είτε είναι συνοδοί ατόμων με μερική ή ολική τύφλωση ή έχουν την πρόθεση να βοηθήσουν ακόμη και στον δρόμο, να μπορέσουν να το κάνουν με τον σωστό τρόπο και στον ίδιο τον άνθρωπο αλλά και στον σκύλο οδηγό.

Σε μία δίωρη παρουσίαση, αναπτύχθηκε όλη η διαδικασία υιοθέτησης σκύλου οδηγού από τον χειριστή του, η οποία είναι δωρεάν και ελέγχεται συστηματικά από το κέντρο και για την ευζωία του σκύλου αλλά και για την εξυπηρέτηση του χειριστή. Οι ομιλητές δέχθηκαν ερωτήσεις τις οποίες και εξάντλησαν και στο τέλος ακολούθησε παρουσίαση στον εξωτερικό χώρο του Plaza Πολυχώρος, όπου εκπαιδευμένος σκύλος οδηγός μαζί με όποιον εκδήλωσε ενδιαφέρον να δοκιμάσει, έκαναν μία μικρή βόλτα ανεβαίνοντας σκαλοπάτια, βρίσκοντας κάθισμα και αποφεύγοντας εμπόδια.

Το Σωματείο ατόμων με προβλήματα όρασης Νομού Κυκλάδων «Αρωγή», υπό τη νέα διοίκηση του δεσμεύτηκε στην εξωστρέφεια και σε επόμενες εκδηλώσεις – ημερίδες με στόχο την όσο μεγαλύτερη ενημέρωση τον ατόμων που έχουν μερική ή ολική τύφλωση και για την καθημερινότητά τους αλλά και για την ψυχολογία τους μιας και μας ανέφεραν ότι έχει προγραμματιστεί στο μέλλον αντίστοιχη ενημέρωση.

Ο πρόεδρος, κ. Νίκος Βαρθαλίτης και η αντιπρόεδρος κα. Άννα – Μαρία Φωσκόλου κλείνοντας τόνισαν ότι στόχος τους είναι κανένας τυφλός να μην μένει σπίτι και περιθωριοποιημένος και μας καλούν όλους να γίνουμε κομμάτι της αυτοπεποίθησης και της αυτονομίας τους, που θα οδηγήσει σε μία ίση και ευτυχισμένη ζωή.