Επικαιρότητα

Ξεκίνησε η γιορτή Τέχνης του δρόμου

Πολιτισμός 23/09/2017 09:51
Ξεκίνησε η  γιορτή Τέχνης του δρόμου

1η Γιορτή Τέχνης του Δρόμου "Stray Art Festival" είναι γεγονός για τη Σύρο. Αυτό το πρωτότυπο Φεστιβάλ ξεκίνησε χθες με τη δημιουργία τοιχογραφιών και graffiti και mural στον τοίχο του Νεωρίου. Κύρια φιγούρα των δημιουργιών, ο Συριανός ρεμπέτης, Μάρκος Βαμβακάρης.

Η ιδέα
To "Stray Art Festival" είναι μια τριήμερη γιορτή αφιερωμένη στην Τέχνη του Δρόμου, στο νησί της Σύρου, με προσκεκλημένους από όλη την Ελλάδα.

Η ιδέα γυρόφερνε αρκετό καιρό στο μυαλό πολλών από τους διοργανωτές, αλλά άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στις αρχές του έτους 2017. Για να πραγματοποιηθεί το όραμά τους, έφτιαξαν την ομάδα “σπινθήρας” και με την υποστήριξη μιας πρόθυμης και εργατικής ομάδας φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και την σύμπραξη της εταιρείας “Action Εστί” ξεκίνησαν δουλειά.
Ιδιοκτήτης της Action Εστί είναι ο Χρήστος Πανοηλίας. Η ομάδα σπινθήρας αποτελείται από τους Ευαγγελία Γούβα, Μαρία Μπάλιου και Πάρι Ξυνταριανό-Τσιροπινά".

Το όραμα
Η ομάδα, επιχειρεί να διοργανώσει ένα φεστιβάλ μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Θέλουν να ενισχύσουν την άποψη ότι υπάρχουν και άλλες γωνιές της Ελλάδας που μπορούν να οικειοποιηθούν και να ενσωματώσουν την κουλτούρα του Δρόμου, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποστασιοποίηση από τις ξενόφερτες επιρροές που έχουμε συνειρμικά συνηθίσει. Επιθυμούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης θεσμών πολιτισμού και εναλλακτικού τουρισμού στην επαρχία.
Περισσότερο από όλα όμως, αυτό που θέλουν είναι να ξαναγυρίσουμε στο δρόμο, στο παιχνίδι και το αντάμωμα που αποτελούσε μέρος της πάλαι ποτέ ελληνικής καθημερινότητας και αναπόσπαστο στοιχείο της κουλτούρας και της παράδοσης μας.

Με κύριο άξονα την τοιχογραφία

Η αυξανόμενη παρουσία των έργων τοιχογραφίας, graffiti και mural στην Ελλάδα, ωθεί την "ομάδα" να κάνει την Ερμούπολη ακόμα ένα σταθμό αυτού του είδους της Τέχνης. Επιλέγουν λοιπόν, σεβόμενοι την κοσμοπολίτικη αύρα και την αρχοντική της παρουσία, να καλέσουν καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες που ασχολούνται ως επί το πλείστων με τη δημιουργία τοιχογραφιών μεγάλης κλίμακας.

Κάποιοι από αυτούς, με εκθέσεις και δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι:
Achilles, Alex Martinez, Apset, Billy Gee, Dem, Kostas SpentOne, Really? Team, Simple G, Skitsofrenis, Γιώργος Φρογουδάκης. Περισσότερες προσκλήσεις θα δοθούν στην πορεία, λένε οι διοργανωτές. Επίσης, καλλιτέχνες που θέλουν να συμμετέχουν αλλά δεν έχουν προσκληθεί από το φεστιβάλ, θα μπορούν να το κάνουν, έπειτα από σχετική επικοινωνία.
Γιατί ονομάστηκε αυτή η γιορτή αυτή Stray Art Festival;

"Stray σημαίνει αδέσποτος, αλλά σημαίνει και περιπλανώμενος. Όσο και αν θέλουμε να επιμείνουμε στην Ελληνική γλώσσα, υπάρχει η ανάγκη πρόσβασης στους μη ομιλούντες Ελληνικά (ένα μεγάλο μέρος του απευθυνόμενου κοινού μας).
Ωστόσο, πολλά από τα στοιχεία της μάρκας μας - οπτικοακουστικό υλικό, ενημερωτικά έντυπα, γραφιστικές εφαρμογές, διαφημίσεις κ.λπ. - θα αντλήσουν και θα διαχειριστούν δεδομένα από την Ελληνική παράδοση, το Αιγαίο πέλαγος, τις νησιωτικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που διαλέξαμε για σήμα μας την πλαστική καρέκλα. Μας θυμίζει νησί, γλέντι, δρόμο, φαγητό, πανηγύρι, πολύχρωμα λαμπάκια, παραλία, ήλιο. Είναι αναπαυτική, φθηνή και γνωστή σε όλους. Όσο και αν περιπλανηθεί κανείς, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα ξαποστάσει στην πλαστική καρέκλα. Σε τελική ανάλυση, η πλαστική καρέκλα είναι κομμάτι της ελληνικής παράδοσης!" σημειώνουν οι διοργανωτές.

Το τριήμερο Stray Art Festival θα περιλαμβάνει:

- Σάββατο 23/9
09:00 - Συνέχεια των τοιχογραφιών
Δρώμενα θεατρικού/χορευτικού/εικαστικού/μουσικού στο δρόμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
Φαγητό στο δρόμο από τις κουζίνες γνωστών Συριανών καταστημάτων
21:00 - Δωρεάν μουσικοθεατρική παράσταση και Live
00:00 - Party στο κλειστό πάρκινγκ του Νεωρίου

- Κυριακή 24/9
14:00 - Νησιώτικο - παραδοσιακό γλέντι στο δρόμο με ζωντανή μουσική και φαγητό
17:00 - Παράδοση των έργων στο Δήμο
21:00 - Party αποχαιρετισμού