Επικαιρότητα

Ψηφιακός.... ο Μάρκος Βαμβακάρης

Πολιτισμός 20/09/2017 23:06
Ψηφιακός.... ο Μάρκος Βαμβακάρης

Τη δημιουργία ψηφιακής έκθεσης, όπως είχε αναγγείλει πρόσφατα λίγες μέρες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, εισηγήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Μενδρινού. Να σημειωθεί ότι το θέμα πέρασε ομόφωνα από το σώμα.

Πρόκειται για την υποβολή πρότασης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη δημιουργία ψηφιακής έκθεσης που θα αναπαριστά εικονικά την πρόσφατη κοινωνική και πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας, με βάση τον Πατριάρχη του Ρεμπέτικου. Η πρόταση «Λες κα μάγια μου ‘χεις κάνει», θα υποβληθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Θωμαή Μενδρινού και Φραγκίσκος Βακόνδιος εισηγούνται τη συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο πρόγραμμα και την εξουσιοδότηση του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού για να ενεργήσει σχετικά με όλη την απαιτούμενη τεκμηρίωση της διαδικασίας της αίτησης.

Σημειώνεται ότι, το Τεχνικό Δελτίο της προτεινόμενης πράξης και ανεξάρτητα από τη λήψη της απόφασης από το ΔΣ για υποβολή αίτησης εστάλη για προέγκριση από τη Γενική Γραμματεία ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών Ενημέρωσης.

Η δημιουργία ψηφιακής έκθεσης Μάρκου Βαμβακάρη αποτελεί ένα ακόμα λιθαράκι στην προσπάθεια ανάδειξης του έργου του Πατριάρχη του ρεμπέτικου, αλλά και της ανεκτίμητης μουσικής κληρονομιάς της Σύρου και γενικότερα, της Ελλάδας.

Στην εισήγησή της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, έκανε λόγο για μία δυνατή πρόταση η οποία θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, καθώς επίσης και ότι είναι μία επιτακτική ανάγκη για την επίσης αναβάθμιση του Μουσείου του Μάρκου Μαμβακάρη.

Σύντομη περιγραφή του προτεινόμενου Έργου

Στο πλαίσιο της παραπάνω πρόσκλησης, ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης προτίθεται να καταθέσει πρόταση, για την ένταξη της πράξης με τίτλο «Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την επαφή με τον κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη».

Η πράξη αφορά την υλοποίηση του έργου που επικοινωνιακά θα αναφέρεται με τον τίτλο: «Λες και μάγια μου χεις κάνει>> - Ψηφιακές εφαρμογές επαφής με τον κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη.

Το προτεινόμενο έργο στοχεύει στην αξιοποίηση των ΤΠΕ και ειδικότερα των ψηφιακών εφαρμογών, για την ενίσχυση του πολιτισμού της εμπειρίας μέσω της ανάπτυξης και εγκατάστασης ενός ψηφιακού Ι πολυμεσικού βιωματικού δρώμενου, το οποίο με αφορμή τον Βίο και το Έργο του Συριανού συνθέτη Μάρκου Βαμβακάρη, θα αναπαριστά εικονικά στο κοινό μία ολόκληρη εποχή της πρόσφατης κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας της Ελλάδας.

Το ψηφιακά αυτό δρώμενο θα εγκατασταθεί σε δημοτικά ακίνητα, 80 τ.μ., στην Άνω Σύρο, στον κεντρικό δρόμο του οικισμού (Πιάτσα). Οι χώροι αυτοί είναι:

- Ισόγειος χώρος περ. 30 τ.μ. (χώρος Α) ο οποίος θα αποτελεί την είσοδο/έξοδο και θα παρουσιάζει την πρώτη εκθεσιακή ενότητα του δρωμένου: Το φαινόμενο του <<ρεμπετισμού>>.

- Ισόγειος χώρος περ. 50 τ.μ. (όμορος του Α), ο οποίος θα διαιρεθεί λογικά (όχι φυσικά) σε δύο μέρη (Bl και Β2). Στο χώρο αυτό θα εγκατασταθούν η δεύτερη ενότητα (ο βίος και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη) και η τρίτη ενότητα (το πολυθέαμα της μουσικής). Οι χώροι Α και Β θα ενωθούν.

Παράλληλα, το έργο θα δημιουργήσει συμπληρωματικές δράσεις στο υφιστάμενο Μουσείο Βαμβακάρη, το οποίο λειτουργεί σε μικρή απόσταση από τη θέση εστίασης του έργου, καθώς και ένα εμβληματικό ψηφιακό πολυμεσικό installation στο νεοκλασικό θέατρο ''Απόλλων" της Ερμούnολης, που θα συνδέει και θα παραπέμπει στο κυρίως ψηφιακό δρώμενο.

Το κυρίως εκθεσιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

- Το φαινόμενο του <φεμπετισμού>> (τέλη του 19ου αιώνα- Β' Παγκόσμιο Πόλεμο)

- Ο Βίος και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη (βασισμένο εν πολλοίς στον αυτοβιογραφικό στίχο των τραγουδιών του)

- Την ψηφιακή πολυμεσική απόδοση σημαντικών έργων του Μάρκου Βαμβακάρη με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και σκηνοθεσία.

Το πρόγραμμα αυτό φέρνει ζωντανά στο προσκήνιο πολιτιστικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά, βιωματικά και ιστορικά στοιχεία της εποχής, με τρόπο εντυπωσιακό, εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό. Παράλληλα, αποτελεί έναυσμα, αφενός για την ενασχόληση νέων στη μελέτη και δημιουργία, βασισμένη στην παρακαταθήκη της παράδοσης, αφετέρου για έναν δυναμικό τρόπο επαφής του αλλοδαπού κοινού με μία σημαντική δημιουργική παραγωγή της ελληνικής κοινωνίας.

Συμπληρωματικό, δύο ακόμη δράσεις θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση των στόχων:

- Η αναδιάταξη της έκθεσης στο Μουσείο Βαμβακάρη και η παρουσίαση των ενοτήτων και των υλικών εκθεμάτων με ψηφιακή υπηρεσία ακουστικής ξενάγησης σε 4 γλώσσες, παρέχοντας απτή μαρτυρία.

- Η εγκατάσταση ενός εμβληματικού ψηφιακού installatioπ στο κεντρικό κλιμακοστάσιο του νεοκλασικού θεάτρου ''Απόλλων" που θα λειτουργεί ως προοίμιο του δρώμενου στην Άνω Σύρο, μέσα στον ιστό του αστικού κέντρου, την Ερμούπολη.

Με στόχο τον εμπλουτισμό του τουρισμού της εμπειρίας, το δρώμενο υποστηρίζεται από αυτόματα συστήματα αυτόφωτων κυλιόμενων εικαστικών συνθέσεων σε παράθυρα, ψηφιακές εκτυπώσεις και σύστημα 8-κάναλης αναπαραγωγής νέων ηχογραφήσεων μουσικής, με παράλληλη και συγχρονισμένη προβολή σε περιμετρική διάταξη μεγάλων οθονών με πρωτότυπα βίντεο κλιπ. Οι παραγωγές των βίντεο θα αναπαριστούν καλλιτεχνικά και ιστορικά εποχές, επαγγέλματα, καταστάσεις και βιώματα, με τρόπο φαντασμαγορικό και ψυχαγωγικό.

Η αέναη ροή εικόνων, ήχων και φαντασίας μέσα στο χώρο του δρώμενου στοχεύει στη δημιουργία ενός "μαγικού" περιβάλλοντος, αναζητώντας την οπτικοποίηση της πνευματικότητας και την εκ των έσω ακρόασης.

Προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός της προτεινόμενης πράξης ανέρχεται στο ποσό των 390.000 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.). Το σύνολο του ποσού αφορά επιλέξιμες δαπάνες οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Ε.Π. Νότιο Αιγαίο.

Αναλυτική περιγραφή αποτελεσμάτων- παραδοτέων του έργου

- Η ψηφιακή πολυμεσική έκθεση

Η ψηφιακή έκθεση αποτελείται από δύο ενότητες και ένα πολυμεσικό δρώμενο (βλ. επόμενο). Οι δύο ενότητες αποτελούνται από ψηφιακό περιεχόμενο, το οποίο προβάλλεται σε παράθυρα θέασης κινούμενων ψηφιακά τυπωμένων aυτόφωτων φωτογραφικών συνθέσεων. Πίσω από τα παράθυρα γυρίζουν ατέρμονο οι φωτογραφικές συνθέσεις με τη βοήθεια μηχανισμών και κατακόρυφων κυλίνδρων. Πίσω από τις συνθέσεις υπάρχει φωτισμός με ταινίες LED.

Πάνω και κάτω από τα παράθυρα, στις κατασκευαστικές υποδομές θα υπάρχουν δύο ζώνες με εποπτικά κείμενα και τίτλοι σε δύο γλώσσες.

Οι θεματικές των ενοτήτων είναι:

- Παράθυρο 01: Η Ελλάδα και η Σύρος στην αυγή του 20ου αιώνα.

- Παράθυρο 02: Κοινωνίες του λιμανιού και της υπαίθρου. Η γεύση της μουσικής.

- Παράθυρο 03: Αυτόχθονες και πρόσφυγες. Η Σύρος, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος.

- Παράθυρο 04: Το φαινόμενο του ρεμπέτικου μέχρι το 1922

- Παράθυρο 05: Το φαινόμενο του ρεμπέτικου 1922-1932

- Παράθυρο 06: Το φαινόμενο του ρεμπέτικου 1932-1952

- Παράθυρο 07: Βαμβακάρης. Οικογενειακές ημέρες, παιδικά χρόνια. Στερήσεις και απομόνωση.

- Παράθυρο 08: Βαμβακάρης. 1917-Στον Πειραιά (καρβουνιάρικα, σφαγεία, κ.λπ.). Το άκουσμα του πρώτου μπουζουκιού.

- Παράθυρο 09: Η νέα «ορχήστρα>>, οι πρώτες ηχογραφήσεις και η επιτυχία.

- Παράθυρο 10: Περίοδος Μεταξά, Κατοχής,ασθένειας και επιστροφή στη Σύρο.

- Παράθυρο 11: Η νέα περίοδος της Columbia με τον Τσιτσάνη, Μπιθικώτση, Γκρέι, Γκρέκα, κ.λπ.

- Παράθυρο 12: Η μουσική και ο στίχος. Μουσικοί δρόμοι, ρυθμοί, στίχοι, παράπονα, μαγκιές και έρωτες. Τα πιο συχνά ουσιαστικά και ρήματα στους στίχους του Βαμβακάρη.

2. Το οπτικοακουστικό δρώμενο.

Το οπτικοακουστικό δρώμενο αποτελείται από μια ψηφιακή πολυμεσική εφαρμογή που θα συνδυάζει μουσική, εικόνες και ειδικά εφέ. Συγκεκριμένα, θα επιλεγεί ένας αριθμός από τραγούδια του Βαμβακάρη, τα οποία θα βελτιωθούν με ψηφιακή επεξεργασία των αρχειακών ηχογραφήσεων. Παράλληλα, τα ίδια τραγούδια, θα ηχογραφηθούν εκ νέου με σύγχρονους ερμηνευτές (μόνο ενορχήστρωση). Οι στίχοι των τραγουδιών θα αποδοθούν με κείμενο και γραφικά στο ψηφιακό βίντεο-κλιπ του τραγουδιού.

Στο χώρο του δρώμενου θα δημιουργηθεί ένα εικονικό περιμετρικό παράθυρο συνολικού μήκους 16μ, με οθόνες. Η κάθε οθόνη, κατά την ακρόαση ενός επιλεγμένου τραγουδιού, θα προβάλει τμήμα ενός γιγαντιαίου βίντεο-κλιπ.

Παράλληλα, θα λειτουργεί και ένα σύστημα αναπαραγωγής ήχου το οποίο, αφενός συγχρονίζεται με τα προβαλλόμενα νideo, αφετέρου οδηγεί 8 κανάλια ήχου σε αντίστοιχα ηχεία, διάσπαρτα και κρυμμένα στο χώρο του δρώμενου.

Στο κέντρο αυτού του χώρου υπάρχει μικρός πάγκος στον οποίο μπορούν να καθίσουν μέχρι 10 επισκέπτες τη φορά και να ακούσουν και να δουν το πολυμεσικό δρώμενο.

Στον χώρο, θα υπάρχουν μουσικά όργανα τα οποία θα μπορούν οι επισκέπτες να παίρνουν και να προσπαθούν να ακολουθήσουν τη μουσική. Τα όργανα αυτά θα είναι μπαγλαμάς, μπουζούκι, τζουράς, ούτι, κιθάρα, ακορντεόν, ζήλια, μπεντίρ, σάζι, τουμπελέκι και ντέφι.

Το κάθε τραγούδι θα αρχίζει με τον ήχο της αρχικής εκτέλεσης και σιγά-σιγά θα μετασχηματίζεται στην εντυπωσιακή νέα 8-κάναλη ηχογράφηση (morphiπg).

Παράλληλα, η εικόνα ταυ βίντεο οπό ασπρόμαυρη θα γίνεται έγχρωμη και ακολουθώντας τον στίχο, θα παρουσιάζει εικαστικά το νόημα του τραγουδιού. Ο τρόπος αυτός προσφέρει πολλούς τρόπους συμμετοχής του επισκέπτη (παίξιμο οργάνου, τραγούδι του στίχου, παρακολούθηση του εικαστικού, κ.λπ.)

3. Η ακουστική ξενάγηση στο υπάρχον μουσείο Βαμβακάρη.

Η ανάπτυξη ακουστικής ξενάγησης, έχει σκοπό στη δημιουργία ενός προγράμματος δραματοποιημένης aφήγησης (σαν ραδιοφωνικό πρόγραμμα) με διάφορες φωνές, μουσική, εφέ κ.λπ. Το πρόγραμμα αυτό θα αποτελείται από τμήματα (σημεία ενδιαφέροντος) τα οποία θα τα ανακαλεί ο επισκέπτης βάσει ειδικής σήμανσης στο χώρο του Μουσείου Βαμβακάρη.

Τα σημεία ενδιαφέροντος είναι αντικείμενα στο Μουσείο, γεγονότα που απεικονίζονται σε φωτογραφικό υλικό, αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Βαμβακάρη ή ανάγνωση γραπτών του αποσπασμάτων.

Σκοπός της ξενάγησης είναι η δημιουργία ενός ιστού διήγησης και δημιουργικής ψυχαγωγίας στο υπάρχον Μουσείο. Επίσης, η ξενάγηση θα εξοικονομήσει χώρο αφού θα αφαιρεθούν πολλές γραπτές και αντιαισθητικές λεζάντες και πινακίδες από το χώρο της έκθεσης. Τέλος, η ξενάγηση θα εστιάσει στα σημαντικά σημεία των υλικών καταλοίπων.

Όταν ένας επισκέπτης παραλαμβάνει μία συσκευή ξενάγησης θα είναι ενεργοποιημένη στη γλώσσα που επιθυμεί.

4. Το ψηφιακό installation στο θέατρο Απόλλων.

Το ψηφιακό installation στο θέατρο Απόλλων αποτελεί το εμβληματικό στοιχείο προβολής της ψηφιακής έκθεσης, μέσα στην πόλη (Ερμούπολη). Η παρουσία μιας πολυμεσικής αναφοράς για το έργο μέσα σε έναν από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού της Σύρου θα είναι σημαντική, αφού το θέατρο Απόλλων είναι αφενός κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων αλλά και μουσειακού χαρακτήρα τόπος επίσκεψης τόσο του ντόπιου πληθυσμού όσο και των επισκεπτών.

Αυτό το ψηφιακό πολυμεσικό έκθεμα προβολής, ύψους περίπου δέκα μέτρων, θα τοποθετηθεί στο κλιμακοστάσιο, στο δυτικό τμήμα της εισόδου του θεάτρου Απόλλων και θα αποτελείται από ελαφρύ, τετράγωνο χωροδικτύωμα από αλουμίνιο και ελαφρά συνθετικά ημιδιαφανή υφάσματα με ψηφιακές εκτυπώσεις και επιφάνειες προβολής.

Προβολικά μικρής ισχύος τα οποία θα φωτίζουν την επένδυση (τα αναρτημένα υφάσματα), θα εμφανίζουν εικόνες από το Πολιτιστικό κέντρο Βαμβακάρη καθώς και διαφημιστικά μπάνερ από τις δραστηριότητες του ίδιου του θεάτρου.

5. Η αναδιοργάνωση της έκθεσης στο Μουσείο Βαμβακάρη.

Η υπάρχουσα έκθεση στο Μουσείο Βαμβακάρη υποφέρει από έλλειψη χώρου, μέσων, εγκυρότητας και σχετικότητας υλικού καθώς και από τον πρωτόγονο υπομνηματισμό και σήμανση.

Ένα μέρος της προσπάθειας που έχει καταβληθεί στο Μουσείο Βαμβακάρη για την παρουσίαση του φαινομένου του "φεμπετισμού" θα αφαιρεθεί, αφού καλύπτεται από τις θεματικές της ψηφιακής έκθεσης. Αυτό θα δημιουργήσει χώρο για πιο άνετη παράθεση των λοιπών εκθεμάτων.

Επίσης, αντικείμενα που δεν σχετίζονται άμεσα με το θέμα θα αφαιρεθούν.

Η ψηφιακή ακουστική ξενάγηση θα καλύψει σημαντικό μέρος του τεκμηριωτικού υλικού (λεζάντες, πινακίδες κ.λπ.), ενώ θα δοθεί δυνατότητα σχολιασμού τους σε πολλές γλώσσες.

6. Το web site.

Στα πλαίσια του έργου υποστηρίζεται η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική επαφή μέσω των e-υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, στο οποίο θα παρουσιάζονται:

• Το εκθεσιακό πρόγραμμα του δρώμενου και του Μουσείου

• Το φαινόμενο του <φεμπετισμού>> μέσα από εύληπτα κείμενα και οπτικοακουστικές πηγές, σε τουλάχιστον δύο γλώσσες.

• Πληροφορίες για την πρόσβαση και την οργάνωση ομαδικών επισκέψεων

• Αρχείο από βιντεοσκοπημένα συμβάντα στο χώρο του δρώμενου (π.χ. επισκέπτες που ερμηνεύουν έργα, κ.λπ.)

• Βιβλίο επισκεπτών όπου επισκέπτες αναρτούν τις εντυπώσεις τους από την επαφή με το έργο.

7. Δράσεις δημοσιότητας.

Η τοπική προβολή και υποστήριξη του ψηφιακού δρώμενου, θα βασιστεί σε δράσεις δημοσιότητας που θα περιλαμβάνουν

Σκοπιμότητα υλοποίησης του προτεινόμενου Έργου

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και στη γνώση, στη διαθεσιμότητα ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες καθώς και στην καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος σε όλες του τις εκφάνσεις.

Επιπλέον, το παρόν έργο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία τα οποία περιγράφουν την σκοπιμότητα υλοποίησης του.

• Ο οικισμός της Άνω Σύρου συρρικνώνεται πληθυσμιακά και παραδίδεται σταδιακά σε τουριστικές δραστηριότητες (εστίασης, διαμονής κ.λπ.). Η δημιουργία πολιτιστικών δραστηριοτήτων θα δημιουργήσει νέα ερείσματα και δραστηριότητες εμπλουτίζοντας τον βίο τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών, αξιοποιώντας χώρους και πολιτισμό από τον ίδιο τόπο.

• Η ανάδειξη του βίου και του έργου του Μάρκου Βαμβακάρη με σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί μία σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα καινοτομία η οποία προβάλλει την τοπική ιστορία και ιδιοσυγκρασία. Η χρήση των Μέσων που χρησιμοποιεί πλέον η αγορά για την εμπορική προώθηση της μουσικής, αλλά χωρίς εμπορικούς σκοπούς, δημιουργεί νέες δυνατότητες πρόσβασης στο πολιτιστικό αγαθό.

• Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση των νέων της Σύρου που επιχειρούν να ασχοληθούν με τη μουσική παράδοση, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές του τόπου για τρόπους υποστήριξης της τάσης αυτής. Η τοποθέτηση της μουσικής παράδοσης στο προσκήνιο, και μάλιστα με τρόπο (τεχνολογία) που οι σημερινοί νέοι έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση θα δράσει ενθαρρυντικά και υποστηρικτικά στις προσπάθειές τους, ανοίγοντας νέους ορίζοντες μελέτης, δημιουργίας και εμβάθυνσης.

• Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης στοχεύει στην ενσωμάτωση του πολιτισμού ως βασικό στοιχείο του τουρισμού της εμπειρίας στο νησί και το προτεινόμενο έργο συνδράμει σημαντικά σε αυτό, αξιοποιώντας παράλληλα καινοτόμες τεχνολογίες ΤΠΕ.

Οφέλη από την υλοποίηση

Τα οφέλη του έργου είναι πολλαπλά και αφορούν:

• Ενίσχυση της δημιουργικότητας

• Αναβίωση παραδοσιακών μουσικών δομών σε σύγχρονο δημιουργικό περιβάλλον με τη χρήση τεχνολογίας

• Προβολή ενός πολιτιστικού αγαθού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

• Ενθάρρυνση νέων στην ενασχόλησή τους με τη λαϊκή μουσική

• Αξιοποίηση προστατευόμενων αστικών χώρων σε ήπιες δραστηριότητες πολιτιστικού χαρακτήρα

• Προσέλκυση επισκεπτών (Ελλήνων και ξένων)

• Αξιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς με σύγχρονα ψηφιακά μέσα

• Ανάδειξη της τοπικής κοινωνικής ιδιοσυγκρασίας

• Ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού

Βιωσιμότητα της πράξης

Η βιωσιμότητα της πράξης θα εξασφαλισθεί από τη Δημοτική Αρχή καθώς αφενός μεν θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας έργο με πολλαπλά άμεσα και έμμεσα οφέλη και αφετέρου δεν απαιτεί σημαντικούς πόρους.

Ειδικότερα, οι ψηφιακές εφαρμογές που υλοποιούνται στο θέατρο και στο υπάρχον μουσείο Βαμβακάρη θα λειτουργούν υπό την επίβλεψη του σημερινού προσωπικού χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Για τη λειτουργία της νέας ψηφιακής έκθεσης, θα διατεθεί ένα επιπλέον άτομο.

Η λειτουργία των μηχανισμών (κυλιόμενες επιφάνειες) και του ψηφιακού εξοπλισμού του δρωμένου θα είναι χρονικά ρυθμιζόμενες βάσει ωραρίου με ελάχιστες ανάγκες επέμβασης στην καθημερινή τους λειτουργία.

Η ρύθμιση και ενημέρωση του περιεχομένου των ψηφιακών εφαρμογών θα είναι δυνατή και εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου.

Το έργο θα περιλαμβάνει πλήρης κάλυψης των εξόδων συντήρησης για δύο έτη μετά την οριστική παραλαβή.

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την με aριθμ. 2039/10-07-2017 (ΑΔΑ:7ΝΠΗ7ΛΞ-ΨΚΗ) πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της ΠΝΑ απαιτείται απόφαση του αρμόδιου συλλογικού οργάνου (ΔΣ) για την υποβολή της πρότασης.

Σας κάνουμε γνωστό δε ότι το Τεχνικό Δελτίο της προτεινόμενης πράξης και ανεξάρτητα από την λήψη απόφασης από το ΔΣ για υποβολή πρότασης, θα πρέπει να έχει προεγκριθεί από την Γενική Γραμματεία ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών Ενημέρωσης, σύμφωνα με το άρθρο 160 του Ν.4389/2016 ΦΕΚ 94/Α/27-05-2016 και η υπηρεσίας μας απέστειλε το με aριθμ 3 σχετικό (23107/4-9-2017) αίτημα (aριθμ πρωτ 1011/7-9-2017 Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής) και αναμένουμε την έγκριση του.

 

Δείτε στο WebTV το σχετικό απόσπασμα.