Ανακοινώσεις

Πέντε χρόνια… Ηλιαχτίδες

Εκπαίδευση 08/05/2017 00:00
Πέντε χρόνια… Ηλιαχτίδες

Πέντε χρόνια λειτουργίας, πέντε χρόνια δημιουργικής προσφοράς προς τα μικρά παιδιά της Σύρου.

Ο λόγος για τον Βρεφικό Σταθμό «Ηλιαχτίδες», που ιδρύθηκε το 2011 από την Ελεονώρα Μάρκου Ρούσσου στην περιοχή Άνω Μάννα της Σύρου. Μέσα σε ένα περιβάλλον που περικλείεται από ελιόδεντρα, εσπεριδοειδή-ξυνόδεντρα, κυπαρίσσια, μικρά έλατα, λουλούδια και αρωματικά φυτά. Ενδιαίτηση, Παιδική χαρά, αγρόκτημα με οικόσιτα ζώα και λαχανόκηπο, άνετο πάρκιν περιλαμβάνονται στο περιβάλλον του σταθμού.

Οι Ηλιαχτίδες έλαβαν το όνομα τους από την τοποθεσία που βρίσκονται, καθώς ο ήλιος τις λούζει με τις αχτίνες του από την ανατολή μέχρι τη δύση του.

Αυτός λοιπόν ο υπέροχος χώρος, συμπληρώνει πέντε χρόνια λειτουργίας και στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε εκδήλωση προς τιμή των μικρών παιδιών, των γονέων, αλλά και των φίλων του Βρεφικού Σταθμού.

Ελεονώρα Μάρκου Ρούσσου, καθώς και οι συνεργάτες της, είχαν δημιουργήσει μία υπέροχη γιορτή με χωματινο-διαδρομές , yoga kids, νεροσκανταλιές, με πικ-νικ, τραγούδια, stretching kids, με κατασκευές, καθώς και με ένα παραμύθι έκπληκτη που ξετρέλανε μικρούς, αλλά και… μεγάλους.

Στην καλωσόρισμά της προς τους παρευρισκομένους, η Ελεονώρα Ρούσσου, έκανε λόγο για ένα παιδικός της όνειρο που έγινε πραγματικότητα, η δημιουργία δηλαδή του Βρεφικού Σταθμού, ο οποίος με καθημερινή αγάπη και φροντίδα έχει ως σκοπό την άμεση επαφή των παιδιών με τη φύση, την αυτοεξυπηρέτησή τους, την αυτονομία τους, αλλά και την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησή τους.

Βρεφικός Σταθμός Ηλιαχτίδες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι «Ηλιαχτίδες» παρέχουν χώρους δημιουργικής απασχόλησης

Ευάερη και φωτεινή είναι η αίθουσα απασχόλησης περιλαμβάνει τραπεζάκια και καθίσματα στο ύψος των παιδιών, γωνιές παιχνιδιών, χαλί για τις μουσικοκινητικές και θεατρικές δραστηριότητες, γωνιά κουκλοθεάτρου

Υπνοδωμάτιο

Ξύλινα κρεβάτια διαστάσεων κούνιας βρίσκονται στην αίθουσα του ύπνου με κατάλληλα στρώματα για την μεσημεριανή χαλάρωση και ξεκούραση των παιδιών.

Χώροι Υγιεινής

Αλλαξιέρες για τη καθημερινή φροντίδα και υγιεινή των βρεφών. Ακόμη το μπάνιο περιλαμβάνει παιδική τουαλέτα και νιπτήρα και μπανιέρα για την εξυπηρέτηση και αυτονομία στην εκπλήρωση των καθημερινών βιολογικών αναγκών.

Παιχνίδι στην αυλή

Ξέγνοιαστο παιχνίδι στη περιτριγυρισμένη από λουλούδια και δέντρα πράσινη αυλή. Τρέξιμο, κυνηγητό, κούνια, μπάλα τραμπάλα δίπλα στο μανιταρόσπιτο.

Κάτω από τον ουρανό

Κίτρινος ήλιος, σύννεφα άσπρα και γκρι, αέρας σιγανός και δυνατός πράσινα χλωρά και καφέ ξερά φύλλα πέφτουν στη γη. Ψηλή ψηλή η βροχή, άσπρες νιφάδες στρώνουν το χιόνι στην αυλή.

Ελικόπτερα, περιστέρια, αεροπλάνα , γλάροι, γεράκια , πεταλούδες, ακρίδες, πασχαλίτσες και μέλισσες, νερό βουτιές στη πισίνα. Όλες οι εποχές περνάνε από την αυλή.

Αγρόκτημα
Το Αγρόκτημα περιλαμβάνει οικόσιτα ζώα και λαχανόκηπο. Μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες, σκοπό έχει την ανάπτυξη και την καλλιέργεια των αισθήσεων.

Γύρω από το λαχανόκηπο τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά όλα τα στάδια εξέλιξης ενός φυτού. Πως ένα σποράκι αποκτά ρίζες; Πώς από τις ρίζες βγαίνει ο βλαστός; Πώς ο βλαστός βγάζει φύλλα; Πώς ανθίζουν τα φυτά; Όταν γεννιέται η ντομάτα είναι κόκκινη όπως τη βλέπουμε μέσα στη σαλάτα; Φροντίζοντας αυτά καθημερινά με ήλιο και νερό προσμένουν να λάβουν το καρπό.

Τα κουνελάκια

Μέσα σε ένα ξύλινο κλουβί μεγαλώνουν τα κουνελάκια , στη καθημερινή επίσκεψη τα παιδιά ταΐζουν τα κουνελάκια τους τραγουδούν το τραγούδι τους τα χαϊδεύουν εκπαιδεύονται στο σεβασμό και στη φροντίδα που απαιτεί ένα ζωάκι.

Ο Κόκορας και η Κότα

Το κοτέτσι φιλοξενεί τη κότα και το κόκορα στη γειτονιά όπου ζουν τα κουνελάκια

Δέχονται με πολλή χαρά το καλαμπόκι και τα παιδιά ανυπομονούν να ‘’πιάσουν’’ τα αβγά από τη φωλιά. Τα πουλιά βγαίνουν έξω τρώνε σποράκια και σαλιγκαράκια που βρίσκουν στην ύπαιθρο του αγροκτήματος.