Επικαιρότητα

To Συριανό Καρναβάλι "Γεώργιος Σουρής" στο Αθηνόραμα

Πολιτισμός 18/02/2017 18:24
To Συριανό Καρναβάλι "Γεώργιος Σουρής" στο Αθηνόραμα

Το ερχόμενο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας τα πιο γνωστά καρναβάλια της χώρας μάς δίνουν μια πρώτης τάξεως αφορμή για μια πολύχρωμη απόδραση υπό το άγρυπνο βλέμμα του θεού Διονύσου.

ΠΑΤΡΑ

 Η Πάτρα σέρνει για άλλη  μία χρονιά τον καρναβαλικό χορό
Η Πάτρα σέρνει για άλλη μία χρονιά τον καρναβαλικό χορό

Το καρναβάλι Tο πιο διάσημο καρναβάλι της χώρας έχει μαραθώνια διάρκεια, αφού η πόλη ζει στον πυρετό του ήδη από τις 19/1 με πολλές εκδηλώσεις όπως τα Μπουρμπούλια, η αναβίωση του εθίμου της «Μπούλας», το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού και το Καρναβάλι των Παιδιών. Όταν, όμως, έρθει η στιγμή για τον Σοκολατοπόλεμο και τη Νυχτερινή Παρέλαση του Σαββάτου (25/2 ) και την κορύφωση του καρναβαλιού με τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής (26/2 ), που καταλήγει στο κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στο λιμάνι, θα αναφωνήσετε με όλη σας την καρδιά «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα»! (www.carnivalpatras.gr )

Must do Είτε κάνετε μια βόλτα στην ανατολική πλευρά της παραλίας, την «αχαϊκή ριβιέρα» όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είτε ανηφορίσετε προς την Άνω Πόλη για να απολαύσετε τη θέα από την κορυφή των μεγάλων σκαλοπατιών, είτε φτάσετε μέχρι το Δασύλλιο για να αγγίξετε τα πεύκα και τη φύση, είτε διασκεδάσετε στον hot πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, η Πάτρα θα σας προσφέρει ένα ωραιότατο city break και θα γεμίσει τις μπαταρίες σας.

ΡΕΘΥΜΝΟ

 Κάθε χρόνο και μεγαλύτερο  το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι
Κάθε χρόνο και μεγαλύτερο το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Το καρναβάλι «Συγκάτοικοι στο όνειρο» είναι το φετινό σύνθημα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού που μας προσκαλεί και πάλι στην ονειρεμένη Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου για μασκαράτες με καντάδες, λυράρηδες, βρακοφόρους και φυσικά άφθονη τσικουδιά.
Μη χάσετε τη Νυχτερινή Παρέλαση Ομάδων Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού (25/2 ) αλλά και τη Μεγάλη Παρέλαση Ομάδων και Αρμάτων την Κυριακή 26/2, η οποία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα στην παραλιακή λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου με την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου συνοδεία πυροτεχνημάτων και των επιτυχιών της αγαπημένης της νεολαίας Μαλούς.

Must do Τις βόλτες στην Παλιά Πόλη, το κάστρο της Φορτέτζας και την περαντζάδα του ενετικού λιμανιού ακολουθούν οι αυτοκινητάδες στα κοντινά χωριά του Ρεθύμνου, όπως η Ελεύθερνα και οι Αρμένοι, όπου την Καθαρά Δευτέρα αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα (http://rethymnocarnival.gr ).

ΣΥΡΟΣ

 Ολόκληρη η Σύρος ζει φέτος και πάλι στο ρυθμό του καρναβαλιού
Ολόκληρη η Σύρος ζει φέτος και πάλι στο ρυθμό του καρναβαλιού

Το καρναβάλι Αφιερωμένο στον Συριανό σατιρικό ποιητή και εκδότη Γεώργιο Σουρή, το καρναβάλι έχει ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα με εκδηλώσεις που απλώνονται φέτος –εκτός από το λιμάνι, το κέντρο και την Άνω Πόλη– και στα γύρω χωριά. Ξεχωρίζουν φυσικά τα Ζεϊμπέκια, ενώ το φεστιβάλ animation Animasyros επιστρέφει στην έδρα του ειδικά για να οργανώσει εργαστήρια κινουμένων σχεδίων για παιδιά. Σημειώστε τη σπονδυλωτή σατιρική παράσταση των θεατρικών ομάδων του νησιού στις 24/2 και το παραδοσιακό φεστιβάλ με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα στις 26/2, αμφότερα στο Θέατρο Απόλλων.

Must do Τι άλλο από περιπάτους στα υπέροχα νεοκλασικά της Απόλλωνος και στα Βαπόρια για να χορτάσετε την γκράντε ατμόσφαιρα της αρχόντισσας των Κυκλάδων. Η Καθαρά Δευτέρα προσφέρεται για ξέγνοιαστα και γραφικά Κούλουμα στις εξοχές του νησιού (δείτε και το πρόγραμμα εκδηλώσεων του καρναβαλιού).

ΑΜΦΙΣΣΑ - ΓΑΛΑΞΙΔΙ

 Το Γαλαξίδι παραδίνεται κάθε Αποκριά στα Αλευρομουντζουρώματα
Το Γαλαξίδι παραδίνεται κάθε Αποκριά στα Αλευρομουντζουρώματα

Το καρναβάλι Πρόταση δύο σε ένα! Το τελευταίο σαββατόβραδο της Αποκριάς (25/2 ) μας βρίσκει στην Άμφισσα για την περίφημη «Νύχτα των Στοιχειών» που κατηφορίζουν παλεύοντας από τα σκαλιά του Αϊ-Νικόλα και καταλήγουν στην πάνω πλατεία της πόλης (Κεχαγιά ), όπου υπερισχύει το δυνατότερο, αυτό της Χάρμαινας. Την Κυριακή σειρά έχει η παρέλαση στην πόλη και την Καθαρά Δευτέρα κατευθυνόμαστε στο Γαλαξίδι για τα Αλευρομουτζουρώματα. Φοράμε φόρμα εργασίας, βαφόμαστε με αλεύρι και φούμο και ετοιμαζόμαστε για αγώνα μέχρι τελικής πτώσης.

Must do Στην Άμφισσα αξίζει η βόλτα στα Ταμπάκικα, τη διατηρητέα γειτονιά με τα εργαστήρια των βυρσοδεψών. Το Γαλαξίδι –το πάλαι ποτέ χωριό των καραβοκύρηδων– θα σας κάνει να μην αφήσετε τη φωτογραφική μηχανή (ΟΚ, το κινητό ) από το χέρι. Περπατώντας στις αρχοντικές γειτονιές και, φυσικά, σε όλη την παραλιακή οδό, από τον Χηρόλακα και το λιμάνι μέχρι το πευκόδασος της Πέρα Πάντας, θα νιώσετε σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος.

ΞΑΝΘΗ

 Το σοφιστικέ wine bar & bistro «Αποθήκη» στο ξενοδοχείο «Elisso» της Ξάνθης
Το σοφιστικέ wine bar & bistro «Αποθήκη» στο ξενοδοχείο «Elisso» της Ξάνθης

Το καρναβάλι Από τα σημαντικότερα της Βόρειας Ελλάδας, αυτό της Ξάνθης δίνει το σύνθημα της αποκριάτικης γιορτής σε ολόκληρη την ατμοσφαιρική Παλιά Πόλη, μπολιασμένο με τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου της Αποκριάς, που κορυφώνεται με το κάψιμο του τζάρου στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου την Κυριακή, το «παρών» θα δώσουν δημοφιλείς τραγουδιστές και μπάντες, όπως οι Kings, o Master Tempo και η Φανή Δρακοπούλου στις 24/2 και ο Κωνσταντίνος Κουφός στις 25/2 (www.carnivalx.gr ).

Must do Την Καθαρά Δευτέρα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Σταυρούπολη για το έθιμο της «καμήλας» αλλά και στον Πολύσιτο Αβδήρων για τους «γάμους» και τους «μουντζούρηδες».