Γνώμες

«Είναι υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να στηρίζει τη Φιλαρμονική»

Γνώμες 18/10/2016 11:22
«Είναι υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να στηρίζει τη Φιλαρμονική»

Το τριήμερο 14-16 Οκτωβρίου η Φιλαρμονική Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης (Θεσσαλονίκη) διοργάνωσε Σεμινάριο Διεύθυνσης Ορχήστρας με τον διεθνούς φήμης μαέστρο Douglas Bostock. Προχτές 16 Οκτωβρίου είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε τη συναυλία λήξης του, στην οποία παρουσιάστηκαν πολλά κομμάτια υπό τη διεύθυνση του μαέστρου.

Προηγούμενη συναυλία της Φιλαρμονικής αυτής είχαμε παρακολουθήσει το καλοκαίρι στη Σύρο, τότε σε σύμπραξη με την βαρέως ασθενούσα δική μας Φιλαρμονική, και είχαμε εκπλαγεί με το πόσα παιδιά αλλά και ενήλικες συμμετέχουν, με την αγάπη και την άψογη δουλειά του μαέστρου τους, αλλά και τη χαρά και την υπερηφάνεια των μελών της.

Την Κυριακή μας δόθηκε η ευκαιρία να τους θαυμάσουμε για έναν ακόμη λόγο, κάνοντας και τις αναπόφευκτες συγκρίσεις: Στον εισαγωγικό του λόγο, ο Αντιδήμαρχος Αμπελοκήπων κ. Κεσόγλου, αναφέρθηκε στη Φιλαρμονική ως την «κορωνίδα του Δήμου μας», την οποία «η τοπική αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να στηρίζει».

Η ορχήστρα λοιπόν των 45-50 μουσικών και κάμποσων μαθητών που παραπετάξαμε και καταργήσαμε έτσι εύκολα στη Σύρο, ως κάτι περιττό και μη κερδοφόρο, για άλλους Δήμους αποτελεί την κορωνίδα τους, το καμάρι τους, την πιο σημαντική πολιτιστική τους δραστηριότητα. Όταν πλέον τα Συριανόπουλα με μικρότερα ή μεγαλύτερα μουσικά όνειρα μένουν ξεκρέμαστα, 70 μέλη της Φιλαρμονικής Δήμου Αμπελοκήπων λαμβάνουν τη μουσική παιδεία που ονειρεύονται, εξελίσσονται, δημιουργούν.

Τα μέλη της Φιλαρμονικής Δήμου Αμπελοκήπων –όλοι εθελοντές- δηλώνουν περήφανοι που ανήκουν στην ορχήστρα, χαρούμενοι παρά τις εξαντλητικές πρόβες του τριημέρου, και κυρίως ξένοιαστοι, μιας που η αγάπη τους για αυτό που κάνουν αγκαλιάζεται με τόσο ενδιαφέρον και προσοχή από την τοπική αυτοδιοίκηση. Και αυτόματα σκεφτήκαμε τα μέλη της προς εξαφάνιση Φιλαρμονικής Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, που καλούνταν να λύσουν τα προβλήματα που άλλοι θα έπρεπε να λύνουν για αυτούς, που ξεκίνησαν τη χρονιά χωρίς να ξέρουν αν θα υπάρχει Φιλαρμονική για φέτος, που ήρθαν σε αντιπαράθεση με τις τοπικές αρχές διεκδικώντας τα αυτονόητα.

Χωρίς άλλη κατακλείδα: «Είναι υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να στηρίζει τη Φιλαρμονική και το έργο της. Καλή ακρόαση.»

Μαρία Ζερβού, Απόφοιτος τμ. Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας