Γνώμες

Η φοροκαταιγίδα καταπίνει τα εισοδήματα

Γνώμες 23/05/2016 12:10
Η φοροκαταιγίδα καταπίνει τα εισοδήματα

Φτάσαμε τελικά στο Μάιο και η κυβέρνηση, αφού έπαιξε το χαρτί της σκληρής διαπραγμάτευσης, τώρα στέλνει το λογαριασμό στον ελληνικό λαό. Στο παρελθόν ο Πρωθυπουργός δεσμευόταν ότι θα καταργήσει το μνημόνιο με ένα νόμο κι ένα άρθρο και δήλωνε ότι δεν μπορεί να κάνει κωλοτούμπα εξευτελισμού. Όμως τώρα φέρνει σειρά σκληρών μέτρων.

Με το νέο ασφαλιστικό 400.000 νέοι συνταξιούχοι θα υποστούν μειώσεις κύριων συντάξεων έως 35 %,180.000 νυν συνταξιούχοι θα έχουν μειωμένες επικουρικές συντάξεις έως 70 %, 380.000 θα χάσουν εντελώς το ΕΚΑΣ, 70.000 θα λάβουν μειωμένο εφάπαξ κατά 15 %, 280.000 θα λάβουν μέρισμα μειωμένο κατά 35 %, 612.000 αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν τριπλάσιες εισφορές και 240.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν το 70 % του εισοδήματός τους να κατευθύνεται για την αποπληρωμή φόρων και εισφορών.

Με τη μείωση του αφορολογήτου στα 8.636 ευρώ και την καταιγίδα των έμμεσων φόρων πλήττονται τα πλέον χαμηλά εισοδήματα. Συγκεκριμένα, έρχονται αυξήσεις του ΕΦΚ για τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης, το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο, υπαγωγή των προϊόντων σε ΦΠΑ 24 %, φορολόγηση της σταθερής τηλεφωνίας και της συνδρομητικής τηλεόρασης με τέλη ύψους 5 % και 10 % αντίστοιχα, επιβολή τέλους στην μπύρα, τον καφέ και τα τσιγάρα, που θα προκαλέσουν ανατιμήσεις έως 30 %, επιβολή τέλους ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και δραματικές αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και οικοπέδων.

Η κυβέρνηση, εκτός από τον τουρισμό, πλήττει και τη νησιωτικότητα με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για την Τήνο, τη Σύρο, την Άνδρο, τη Σίφνο, τη Μήλο, την Κέα και την Αντίπαρο σε συνέχεια της περσινής κατάργησης για Μύκονο, Σαντορίνη, Νάξο και Πάρο. Πρόκειται για βαρύτατο μέτρο, για επιχειρήσεις και καταναλωτές, την πατρότητα του οποίου φέρει εξ ολοκλήρου η σημερινή κυβέρνηση, καθώς παρά τις συνεχείς πιέσεις των δανειστών, καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το αποδέχτηκε.

Συνολικά τα μέτρα διαπνέονται από αντιαναπτυξιακή λογική, θα περιορίσουν την κατανάλωση και αποτελούν απότοκο της κακής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη η εκτίναξη του λογαριασμού από το 1,2 δις. του email Χαρδούβελη στο δικό της το πακέτο μέτρων με σχεδόν επταπλάσιο κόστος.

Αφού πήγαν στις καλένδες το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το παράλληλο πρόγραμμα, η κυβέρνηση έφερε ήδη 9 δις. μέτρα και ο Πρωθυπουργός, ενώ περικόπτει δύο δις. από τις συντάξεις, διατείνεται ότι αυτές δήθεν δε μειώνονται. Βέβαια τώρα ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι είχε αυταπάτες, μόνο που με αυτές τις αυταπάτες οδηγήθηκε στην εξαπάτηση ένας ολόκληρος λαός. Παρά τη λήψη αυτών των επαχθέστατων μέτρων το πλεόνασμα είναι μικρότερο από αυτό που θα επιτυγχανόταν με πολύ λιγότερα μέτρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις πριν ενάμιση χρόνο. Αυτό οφείλεται στην επιστροφή της οικονομίας από ανάπτυξη σε ύφεση και μάλιστα παρά το γεγονός ότι υπήρξε η ευνοϊκή συγκυρία της μεγάλης μείωσης της τιμής του πετρελαίου.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποτελεί πια τον πιο πρόθυμο στις απαιτήσεις των συντηρητικότερων κύκλων της Ευρώπης. Η κυβέρνησή του προχωρά στην εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε επενδυτικά funds και στη μεταφορά του συνόλου της περιουσίας του Δημοσίου στο νέο Υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων το οποίο θα τελεί υπό τον έλεγχο των δανειστών χωρίς να μπορεί να σταθεί η παραμικρή κυβερνητική παρέμβαση. Αυτοί που επί χρόνια ολόκληρα όμνυαν στην εθνική υπερηφάνεια και την εθνική κυριαρχία έφτασαν να δεχτούν τα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Υπερ-ταμείου να ορίζονται από την τρόικα και μάλιστα να διατηρούν και δικαίωμα βέτο. Συγχρόνως ετοιμάζουν τη θεσμοθέτηση του κόφτη, που συνιστά τη συγκρότηση αυτόματου μηχανισμού λήψης προληπτικών μέτρων στην περίπτωση εκτροχιασμού του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών των προληπτικών μέτρων περιλαμβάνονται οι μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και η περιστολή επενδυτικών δαπανών και κονδυλίων ΟΤΑ. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδωσε γη και ύδωρ στους δανειστές, δεν πέτυχε την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης για το χρέος. Το αντίδωρο της ψήφισης των επώδυνων μέτρων για τις Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν ήταν τελικά η διευθέτηση του χρέους, αλλά μόνο η διατήρηση της βουλευτικής και της υπουργικής καρέκλας.

Κατόπιν τούτων θα προσπαθήσουν να περάσουν στην κοινή γνώμη ότι διαπραγματεύτηκαν σκληρά, περνώντας σε δεύτερο πλάνο αυτά που τελικά υπέγραψαν και τις επιπτώσεις τους στους πολίτες. Η τέχνη της πολιτικής επικοινωνίας, όσο κι αν έχει εξελιχθεί, δεν έχει κατορθώσει ακόμη να λειάνει όσα πλήττουν άμεσα τη ζωή του πολίτη. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Δε συμψηφίζεται με δόσεις άκρατου λαϊκισμού και επικοινωνιακές πομφόλυγες.

Όποιος αποδομεί την κίβδηλη επικοινωνιακή τους διαχείριση βρίσκεται συστηματικά στο στόχαστρό τους. Δείγμα της νοοτροπίας του Μαξίμου είναι ότι μετά τη δαιμονοποίηση των ΜΜΕ που ασκούν κριτική, ενοχοποιεί την αντιπολίτευση και τις κοινωνικές αντιδράσεις. Η αντιπολιτευτική δράση χαρακτηρίζεται σαν υπονόμευση, ενώ συγχρόνως γίνεται λόγος για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες που υποκινούμενες δημιουργούν κλίμα αποσταθεροποίησης.

Οι άνθρωποι που τροφοδότησαν τις δοξασίες ότι μας χρεοκόπησαν άγνωστα παράκεντρα με σκοτεινά κίνητρα βρίσκονται σήμερα στη διακυβέρνηση του τόπου. Η Ελλάδα κατ’ αυτούς δε χρεοκόπησε εξαιτίας της δημοσιονομικής διαχείρισης της γαλάζιας διακυβέρνησης της περιόδου 2004-2009 η οποία άφησε πίσω της φεύγοντας πρωτογενές έλλειμμα ύψους 24 δις. Έτσι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, από κοινού, αφαιρούν από το κάδρο των ευθυνών για την υπαγωγή της χώρας μας στα μνημόνια, την κυβέρνηση της συγκεκριμένης περιόδου η οποία ουσιαστικά μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Οι σημερινοί κυβερνώντες μπορεί να είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν, όμως είναι ικανότατοι να μπερδεύουν την πραγματικότητα με το φανταστικό. Τους είναι παγερά αδιάφορο πόσα ψέματα ξεστόμισαν στο παρελθόν. Διχάζουν και καλλιεργούν, μαζί με τη ΝΔ, έναν διπολισμό τεχνητό, αποκλειστικά και μόνο για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Δεν τους ενδιαφέρει ποιες μεθόδους θα μετέλθουν. Το μόνο που τους νοιάζει πραγματικά είναι η παραμονή στην εξουσία. Προκειμένου να το κατορθώσουν δεν πρόκειται να διστάσουν μπροστά σε τίποτα.

*Ο Χρήστος Πολατσίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ.