Επικαιρότητα

Πρόταση για ίδρυση Μουσείου ασφαλιστικών εγγράφων στη Σύρο

Κοινωνία 07/02/2016 18:16
Πρόταση για ίδρυση Μουσείου ασφαλιστικών εγγράφων στη Σύρο

Η Σύρος είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι υπήρξε το πρώτο εμποροναυτιλιακό κέντρο της Ελλάδος μετά το 1821, διαγράφοντας μία χρυσή εποχή και στον εμπορο-βιομηανικό κλάδο.

Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων λοιπόν, σύμφωνα με ιστορικές πηγές (Δείτε βιβλίο «ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ από 19ο στον 21ο αιώνα» και βιβλίο εκδόσεων Ε. Σπύρου – «Έμποροι, Ασφαλιστές και Ιστορία Ελληνικού Έθνους») έγιναν τα πρώτα βήματα μετά το 1821 ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα μετά την ίδρυση σε Τεργέστη και Οδησσό, μεταξύ 1789 – 1821, έντεκα ασφαλιστικών επιχειρήσεων (κυρίως θαλάσσιων μεταφορών).

Στη Σύρο εντοπίζεται από το 1822 και μετά, ιδιωτική ασφάλιση, ασκούμενη από ιδιώτες. Εκεί εμφανίζονται οι πρώτες πέντε ασφαλιστικές εταιρίες που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Πρώτη από Χιώτες, το «Ελληνικό Ασφαλιστικό Κατάστημα», μετά η «Ελλάς», τρίτη ο «Φοίνιξ», τέταρτη η «Εταιρία των Φίλων Ασφαλιστών» και πέμπτη η «Φιλεμπορική Ασφάλιση»… Ακολούθησαν ασφαλιστικές στην Πάτρα και Αθήνα. Μεταξύ 1825 – 1850 στην Ερμούπολη Σύρου συνεστήθησαν 33 ασφαλιστικές εταιρίες!

Σε τηλεφωνικό κατάλογο του 1897 στην Αθήνα υπάρχει ένα όνομα ασφαλιστή Α. Δ. Μακρόπουλου, παραγγελιοδόχου υποκαταστήματος του εν Σύρω Γραφείου, Γενικού πράκτορος της εν Ζυρίχη ασφαλιστικής εταιρίας «La Federale» οδός Ερμού (πρωτότυπο υπάρχει στη συλλογή Ε. Σπύρου που θα εμφανισθεί σύντομα στο υπό έκδοση συλλεκτικό λεύκωμα με 200 πρωτότυπα συμβόλαια εποχής 1860 – 1960).

Στο πλαίσιο αυτό και λόγω της μακράς ιστορίας που διέγραψε το νησί και σε αυτόν τον κλάδο, έχει προταθεί από γνωστή ασφαλιστική εταιρία, η ίδρυση Μουσείου ασφαλιστικών εγγράφων.

Πηγή: nextdeal.g.