Επικαιρότητα

Ο Τραμπ απορρίπτει τη νέα πρόταση του Ιράν: «Ή θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή θα τους συντρίψουμε»

Κόσμος 29/04/2026 18:53
Ο Τραμπ απορρίπτει τη νέα πρόταση του Ιράν: «Ή θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή θα τους συντρίψουμε»

Δείτε live όλες τις εξελίξεις: 

«Δεν είναι ικανοποιημένος» με την τελευταία πρόταση του Ιράν, για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και προειδοποίησε ότι η εναλλακτική στις διαπραγματεύσεις είναι η «συντριβή» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Αυτή τη στιγμή, δεν είμαι ικανοποιημένος με αυτά που προσφέρουν», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι υπάρχει «τεράστια διχόνοια» μεταξύ των ηγετών του Ιράν και έτσι αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική για τον τερματισμό του πολέμου. «Ζητούν πράγματα που δεν μπορώ να δεχτώ», σημείωσε.

Η Τεχεράνη κατέθεσε χθες το βράδυ μια νέα πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου, δύο μήνες μετά την έναρξη της ισραηλινο-αμερικανικής επίθεσης εναντίον του Ιράν. Δεν δόθηκαν πληροφορίες για το περιεχόμενο των προτάσεων αυτών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι γίνονται συζητήσεις με την Τεχεράνη, αλλά δεν παρείχε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο αυτών. «Μόλις είχαμε μια συζήτηση με το Ιράν. Θα δούμε τι θα γίνει. Αλλά θα έλεγα ότι δεν είμαι ικανοποιημένος», είπε.

Σε ερώτηση για επανέναρξη των εχθροπραξιών, οι οποίες έχουν ανασταλεί μετά την εκεχειρία στις 8 Απριλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την προτίμησή του για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

«Θέλουμε να τους συντρίψουμε μια για πάντα; Ή θέλουμε να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία; Αυτές είναι οι επιλογές», τόνισε. «Δεν προτιμώ» την πρώτη «για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά αυτή είναι μια επιλογή», ??πρόσθεσε.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία διαβίβασε το κείμενο της τελευταίας της πρότασης στο Πακιστάν, τον μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, το βράδυ της Πέμπτης», μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Παράθυρο για άρση του αδιεξόδου στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου, μετά τη νέα πρόταση που απέστειλε η Τεχεράνη σε Πακιστανούς διαμεσολαβητές.

Η Τεχεράνη απέστειλε την τελευταία της πρόταση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε Πακιστανούς διαμεσολαβητές, όπως μετέδωσε την Παρασκευή το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το IRNA δεν έδωσε λεπτομέρειες, ωστόσο οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, που είχαν αυξηθεί απότομα μετά τον αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ από το Ιράν, υποχώρησαν μετά τη δημοσίευση της είδησης.

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε και η πακιστανική πλευρά με αξιωματούχους να δηλώνουν ότι η τελευταία απάντηση του Ιράν στους όρους των ΗΠΑ για μια ειρηνευτική συμφωνία διαβιβάστηκε σε Αμερικανούς αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα, Πακιστανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο CBS την Παρασκευή ότι μια αναθεωρημένη ιρανική απάντηση στους τελευταίους όρους των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου έχει μεταφερθεί σε Αμερικανούς αξιωματούχους, επιβεβαιώνοντας αναφορές των ιρανικών κρατικών μέσων ότι η Τεχεράνη κατέθεσε νέα πρόταση, τουλάχιστον για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών.

Σημειώνεται ότι η εκεχειρία βρίσκεται σε ισχύ από τις 8 Απριλίου, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι  ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για σχέδια νέων στρατιωτικών πληγμάτων με στόχο να εξαναγκαστεί το Ιράν σε διαπραγματεύσεις.

Σήμερα τελειώνει η προθεσμία των 60 ημερών που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για να κηρύξει πόλεμο στο Ιράν ή, σε διαφορετική περίπτωση, να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε την προηγούμενη μέρα ότι κανείς δεν γνώριζε για την πορεία των συνομιλιών με το Ιράν εκτός από τον ίδιο και λίγους ακόμη, υπονοώντας ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν παρά την εμφανή στασιμότητα που παρατηρείται δημοσίως, ίσως έχοντας εικόνα για το ότι η Τεχεράνη ετοιμάζει πρόταση. Ο Αμερικανός πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε την Πέμπτη για τις προσπάθειες του Κογκρέσου που αποσκοπούν στον περιορισμό των πολεμικών εξουσιών του, την ώρα που ετοιμάζει τις επόμενες στρατιωτικές κινήσεις του, σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις. 

Έρευνα CNN: Το Ιράν κατέστρεψε την πλειονότητα των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη Μέση Ανατολή

Έρευνα του CNN αποκάλυψε ότι το Ιράν και οι σύμμαχοί του έχουν προκαλέσει ζημιές σε τουλάχιστον 16 στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ σε οκτώ χώρες της Μέσης Ανατολής, καθιστώντας ορισμένες από αυτές τις θέσεις ουσιαστικά μη λειτουργικές.

Η έκθεση βασίστηκε σε δεκάδες δορυφορικές εικόνες και συνεντεύξεις με πηγές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στα αραβικά κράτη του Κόλπου.

Οι κατεστραμμένες εγκαταστάσεις αποτελούν την πλειονότητα των στρατιωτικών θέσεων των ΗΠΑ στην περιοχή, σύμφωνα με σύμβουλο του Κογκρέσου που είναι εξοικειωμένος με τις εκτιμήσεις των ζημιών.

«Υπάρχει ένα φάσμα εκτιμήσεων», ανέφερε η πηγή. «Από την αρκετά δραματική πλευρά, όπου ολόκληρη η εγκατάσταση έχει καταστραφεί και πρέπει να κλείσει, μέχρι ηγέτες που λένε ότι αυτά τα σημεία αξίζει να επισκευαστούν λόγω του στρατηγικού οφέλους που προσφέρουν στις ΗΠΑ».

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο», δήλωσε μια άλλη αμερικανική πηγή που γνωρίζει σχετικά με την κατάσταση.

Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι οι κύριοι στόχοι της Τεχεράνης περιλάμβαναν προηγμένα συστήματα ραντάρ, συστήματα επικοινωνιών και αεροσκάφη. Πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι δαπανηρά και δύσκολο να αντικατασταθούν.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι προσδιόρισαν αυτές τις εγκαταστάσεις ως τους πιο αποδοτικούς στόχους για να πλήξουν», δήλωσε ο σύμβουλος του Κογκρέσου. «Τα συστήματα ραντάρ μας (είναι) οι πιο ακριβοί και οι πιο περιορισμένοι πόροι μας στην περιοχή».

Την Τετάρτη, ο ελεγκτής του Πενταγώνου, Jules “Jay” Hurst III, δήλωσε στους νομοθέτες ότι ο πόλεμος με το Ιράν έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε αργότερα στο CNN ότι η πραγματική εκτίμηση του κόστους πλησιάζει τα 40 με 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο που φιλοξενούν αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί το κύριο βάρος των επιθέσεων του Ιράν και έχουν επικρίνει ιδιωτικά την Ουάσινγκτον για την έναρξη του πολέμου χωρίς να τους συμβουλευτεί.

«Ο πόλεμος μας έδειξε ότι η συμμαχία με τις ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι αποκλειστική και δεν είναι απόρθητη», δήλωσε μια πηγή από τη Σαουδική Αραβία στο CNN.

Ισραήλ: «Αποτυχία ο πόλεμος αν δεν απομακρυνθεί το ιρανικό ουράνιο»

Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι αν το απόθεμα του Ιράν, άνω των 400 κιλών ουρανίου εμπλουτισμένου στο 60%, δεν απομακρυνθεί από τη χώρα, ολόκληρος ο πόλεμος θα είναι «μια μεγάλη αποτυχία».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η συγκεκριμένη ποσότητα επαρκεί για την κατασκευή έως και 11 πυρηνικών βομβών.

Ο ανώτερος αξιωματούχος σημείωσε ότι εάν, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, δεν επιτευχθεί συμφωνία για την απομάκρυνση του αποθέματος και τον τερματισμό του εμπλουτισμού στη χώρα, τότε τα αποτελέσματα των 40 ημερών συγκρούσεων θα είναι ουσιαστικά μηδενικά.

«Αν δεν επιτευχθεί ο πυρηνικός στόχος, τότε όλα όσα κάναμε στο Ιράν θα αποτελούν μια μεγάλη αποτυχία. Το κακό ιρανικό καθεστώς μπορεί να επανεκκινήσει το πυρηνικό πρόγραμμα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αν το ουράνιο απομακρυνθεί από το Ιράν μέσω διπλωματικών μέσων, τότε έχουμε κάνει το καθήκον μας». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ανέφερε, το Ισραήλ θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέα επιχείρηση στο Ιράν για να επιτύχει τον στόχο αυτό.

Το Πακιστάν επιβεβαιώνει ότι παρέδωσε την ιρανική πρόταση στις ΗΠΑ 

Πακιστανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η τελευταία απάντηση του Ιράν στους όρους των ΗΠΑ για μια ειρηνευτική συμφωνία διαβιβάστηκε σε Αμερικανούς αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα, Πακιστανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο CBS την Παρασκευή ότι μια αναθεωρημένη ιρανική απάντηση στους τελευταίους όρους των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου έχει μεταφερθεί σε Αμερικανούς αξιωματούχους, επιβεβαιώνοντας αναφορές των ιρανικών κρατικών μέσων ότι η Τεχεράνη κατέθεσε νέα πρόταση, τουλάχιστον για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών.

Σημειώνεται ότι η ιρανική πλευρά με την προηγούμενη πρόταση επιχείρησε να μεταθέσει οποιαδήποτε συζήτηση για τα πυρηνικά ζητήματα σε μεταγενέστερο στάδιο, κάτι που απέρριψε ο πρόεδρος Τραμπ.

Οι Πακιστανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αισιοδοξία ότι μια συμφωνία μπορεί να είναι πιο κοντά σε σχέση με πριν, μετά τη νέα πρόταση του Ιράν.

Eπικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στο Ιράν: Η Τεχεράνη απορρίπτει κάθε πολιτική που θα της «επιβληθεί» με απειλή 

Ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στο Ιράν, ο Γκολμαχοσέιν Μοχσενί Ετζεϊ, δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν παραμένει ανοικτό στον διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά απέρριψε κάθε πολιτική που θα «επιβληθεί» διά της απειλής.

Η δήλωση αυτή γίνεται στο υπόβαθρο του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν με σκοπό ένα τέλος με διάρκεια του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν απέφυγε ποτέ τις διαπραγματεύσεις (...) αλλά δεν θα δεχθούμε βεβαίως να μας επιβάλει κάποιος» μια πολιτική, δήλωσε ο Ετζεΐ σε βίντεο που μεταδόθηκε στον ιστότοπο της δικαστικής εξουσίας Mizan Online.

«Δεν εγκρίνουμε νε κανέναν τρόπο τον πόλεμο, δεν θέλουμε τον πόλεμο, δεν θέλουμε να συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε προχθές, Τετάρτη, ότι οι Ιρανοί «καλά θα κάνουν να βάλουν μυαλό και γρήγορα!».

Ο Ετζεΐ υπογραμίζει πως το Ιράν «δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένο να αποκηρύξει τις αρχές και τις αξίες του απέναντι σε αυτόν τον κακόβουλο εχθρό προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο ή να αποτρέψει τη συνέχισή του».

Ο Ετζεΐ εκτίμησε επίσης σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν «εξασφάλισαν τίποτα» στον πόλεμο, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη «δεν θα υποχωρήσει» κατά τις διαπραγματεύσεις.