Επικαιρότητα

LIVE UPDATE: Ανυποχώρητο το Ιράν παρά το τελεσίγραφο Τραμπ - Η IEA μιλάει για πρωτοφανή ενεργειακή κρίση

Κόσμος 04/03/2026 22:29
LIVE UPDATE: Ανυποχώρητο το Ιράν παρά το τελεσίγραφο Τραμπ - Η IEA μιλάει για πρωτοφανή ενεργειακή κρίση

LIVE UPDATE

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ και στο Τελ Αβίβ το Σαββατοκύριακο. Απεσταλμένοι του Al Jazeera στην Τεχεράνη άκουσαν σειρήνες σε κεντρικά σημεία. Επικαλούνται επίσης αναφορές για εκρήξεις στα ανατολικά και δυτικά μέρη της πρωτεύουσας.

Στον Λίβανο, ο πρόεδρος Τζόζεφ Αούν καταδίκασε τις επιθέσεις του Ισραήλ σε υποδομές στα νότια της χώρας την Κυριακή, λέγοντας ότι αποτελούν «προοίμιο μιας χερσαίας εισβολής» και σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο αριθμός των νεκρών στο Ιράν και τον Λίβανο από την έναρξη της σύγκρουσης ανέρχεται πλέον σε χιλιάδες

Βίντεο που φαίνεται ότι δείχνει έκρηξη αποθήκης πυρομαχικών στην περιοχή της πόλης Σιργκάν στο νότιο Ιράν  

Δεν υπάρχει «καμία αξιολόγηση» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στοχοποιείται από το Ιράν, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Στάρμερ

Επίθεση του Ισραήλ στον Σάντσεθ: Οι Ιρανοί βάζουν τα λόγια σου σε πυραύλους που σκοτώνουν – Βίντεο

Σκληρή επίθεση στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ για την αντίθεσή του στον πόλεμο στο Ιράν εξαπέλυσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, παραθέτοντας σχετικό βίντεο.

IDF: Ο Διοικητής της Βόρειας Διοίκησης για έρευνα στην οποία σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός πολίτης:

«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Ο Οφέρ Μόσκοβιτς σκοτώθηκε από τα πυρά των δικών μας δυνάμεων κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης της οποίας ο αποκλειστικός σκοπός ήταν να τις προστατεύσει».

«Τα αρχικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο Ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε από πυρά πυροβολικού του Ισραηλινού στρατού που εξαπολύθηκαν για την υποστήριξη στρατιωτών του Ισραηλινού στρατού που επιχειρούσαν στο νότιο Λίβανο. Η οικογένειά του έχει ειδοποιηθεί».

WP: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «απομονωμένος και δεν απαντά σε μηνύματα»

Ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, είναι «τραυματισμένος, απομονωμένος και δεν απαντά σε μηνύματα που του μεταφέρονται», δηλώνουν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας στην εφημερίδα The Washington Pos

Εχούντ Μπάρακ: Κίνδυνος «βιετναμοποίησης» του πολέμου στο Ιράν - «Η Χεζμπολάχ είναι ακόμη εδώ»

«Και η Αμερική δεν έχει κερδίσει ούτε έναν πόλεμο - κέρδισε σχεδόν κάθε μάχη- αλλά δεν έχει κερδίσει ούτε έναν πόλεμο τα τελευταία 60 χρόνια» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Σύμβουλος του Προέδρου των ΗΑΕ, MbZ,  Ανουάρ Γκαργκάς:

Πού είναι οι αραβικοί και ισλαμικοί θεσμοί -ειδικά ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης- ενώ οι χώρες μας αντιμετωπίζουν ιρανική επιθετικότητα;

Και πού είναι οι «μεγάλες» περιφερειακές δυνάμεις;

Κανείς δεν πρέπει αργότερα να παραπονιέται για τη μείωση των αραβικών και ισλαμικών ρόλων ή να επικρίνει τη δυτική και αμερικανική παρουσία

Λιβανικά ΜΜΕ: Οι IDF έπληξαν μια γέφυρα του ποταμού Λιτάνι που είχε βομβαρδιστεί προηγουμένως

Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε μια γέφυρα του ποταμού Λιτάνι που είχε βομβαρδιστεί πριν από αρκετές ημέρες.

Οι εικόνες φαίνεται να δείχνουν ότι η γέφυρα Καακαΐτ αλ-Τζισρ έχει πλέον καταστραφεί.

Το Ισραήλ προειδοποίησε ότι θα βομβαρδίσει όλα τα περάσματα στον ποταμό Λιτάνι, κατηγορώντας τη Χεζμπολάχ ότι τα χρησιμοποιεί για να μεταφέρει πράκτορες και όπλα στο νότιο Λίβανο

Ανακοίνωση CENTCOM

«Το εργοστάσιο κατασκευής στροβιλοκινητήρων στο Κουμ παρήγε στροβιλοκινητήρες για μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης και εξαρτήματα αεροσκαφών που χρησιμοποιούσε το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. Η φωτογραφία με ημερομηνία 6 Μαρτίου 2026 δείχνει το εργοστάσιο πριν από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, ενώ η δεύτερη φωτογραφία δείχνει το εργοστάσιο τρεις ημέρες αργότερα, μετά από μια καταστροφική επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων».

Το Ιράν απειλεί με ναρκοθέτηση τον Περσικό Κόλπο εάν οι ακτές ή τα νησιά του δεχθούν επίθεση

Το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας του Ιράν ανακοίνωσε ότι ο μόνος τρόπος διέλευσης από το Στενό του Ορμούζ για τα μη εμπόλεμα κράτη είναι μέσω του συντονισμού με το Ιράν.

Tο Συμβούλιο διαμηνύει ότι το Ιράν παραμένει δεσμευμένο στην «αμοιβαία ανταπόδοση» αλλά και σε μια «άμεση και καταστροφική απάντηση» σε περίπτωση επίθεσης σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και ενεργειακές υποδομές.

Δηλώνει ότι μια επίθεση στις ακτές ή στα νησιά του Ιράν θα οδηγήσει στη διακοπή των διαδρομών του κόλπου και των γραμμών επικοινωνίας, καθώς και στην πόντιση  θαλάσσιων ναρκών, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής των ιρανικών ακτών.
 

Δεν έχει μένει πολύς χρόνος για το τελεσίγραφο που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν προκειμένου να ανοίξει το Στενό του Ορμούζ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιμένει σε αυτό και να δημοσιεύει ακόμα ένα μήνυμα σήμερα το πρωί (23/3/2026) λέγοντας: «Ειρήνη δια της ισχύος, για να το πω ευγενικά».

Το Ιράν φαίνεται να έχει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) για να «απαντήσει» στον Τραμπ, την ώρα που και το Ισραήλ διαμηνύει πως προετοιμάζεται για αρκετές «εβδομάδες» εχθροπραξιών ακόμη.

Αν το Ιράν δεν έχει ανοίξει ως τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη το θαλάσσιο πέρασμα, όπου η κίνηση των πλοίων έχει παραλύσει σχεδόν εντελώς, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε να «βομβαρδίσει και να αφανίσει» τους ιρανικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, «αρχίζοντας από τον μεγαλύτερο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα είχε δήλωσε νωρίτερα ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με το τελεσίγραφο που έχει τεθεί για  τους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράν, αφού πιστεύει ότι το αποτέλεσμα θα είναι «πολύ καλό».

Ο ίδιος, μιλώντας στο ισραηλινό Channel 13, ανέφερε ότι το Ιράν θα οδηγηθεί σε «πλήρη καταστροφή», υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει θετική κατάληξη. Παράλληλα, άσκησε κριτική στις χώρες του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι δεν κάνουν, χαρακτηρίζοντας τη στάση τους «ντροπή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι το Ιράν ήταν πολύ κακό για 47 χρόνια και υποστήριξε ότι πλέον δέχεται την τιμωρία που του αναλογεί.

Αν ληφθεί υπόψη και η ώρα που δημοσίευσε το τελεσίγραφο αυτό μέσω Truth Social, προχθές Σάββατο (21/3/2026), αυτό θα εκπνεύσει στις 01:44 (ώρα Ελλάδας), το απόγευμα της Δευτέρας ώρα Ουάσιγκτον, νωρίς το πρωί της Τρίτης ώρα Τεχεράνης.

«Ίσως χρειαστεί να κλιμακώσουμε για να αποκλιμακώσουμε», πέταξε χθες Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του, ο Σκοτ Μπέσεντ.

Βέβαια αν η Ουάσιγκτον κάνει πράξη την απειλή αυτή, η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει πως θα κλείσει οριστικά το στενό, από το οποίο διέρχεται υπό κανονικές συνθήκες το 20% του πετρελαίου και του αερίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης παγκοσμίως.

Ήδη το Στενό του Ορμούζ είναι σχεδόν κλειστό από το ξέσπασμα του πολέμου που έχει βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή, η μεταφορά εμπορευμάτων έχει κατακρημνιστεί (-95%), σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Kpler. Πολύ μικρός αριθμός φορτηγών και πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων το διασχίζει πλέον.

Οι τελευταίες επιθέσεις

Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να μην είναι βέβαιη για την διάρκεια που θα κρατήσει ο πόλεμος, το Ισραήλ έκανε σαφές χθες ότι ετοιμάζεται «για εβδομάδες μαχών εναντίον του Ιράν και της Χεζμπολά», λιβανικού σιιτικού κινήματος προσκείμενου στην Τεχεράνη.

Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται «να εντατικοποιήσει τις στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις και τα πλήγματα» στον Λίβανο για να απωθηθεί η απειλή της Χεζμπολά «μακριά από τα σύνορα», διεμήνυσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου υποστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ.

Νωρίτερα κατέστρεψε στρατηγικής σημασίας γέφυρα στον νότιο Λίβανο, διότι τη χρησιμοποιούσε κατ’ αυτόν η Χεζμπολάχ. Υλικό που απαθανάτισαν εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου εικονίζει καπνό να υψώνεται μετά τον βομβαρδισμό στη γέφυρα Κασμίγια, πάνω στον κυριότερο οδικό άξονα που συνδέει την περιφέρεια της Τύρου με την υπόλοιπη χώρα.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν είδε «προοίμιο χερσαίας εισβολής» και κατήγγειλε την «επικίνδυνη κλιμάκωση και την κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας του.

Δυο γέφυρες πάνω από τον ποταμό Λιτάνι, που διαρρέει τον Λίβανο κάπου τριάντα χιλιόμετρα βόρεια από τα σύνορα με το Ισραήλ, είχαν ήδη βομβαρδιστεί την περασμένη Τετάρτη.

Πυρηνικές εγκαταστάσεις

Αν και το Ισραήλ και οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν πως έχουν «αποδεκατίσει», αποδυναμώσει την ιρανική ηγεσία αφότου άρχισαν τον πόλεμο την 28η Φεβρουαρίου, η Τεχεράνη συνεχίζει τις επιθέσεις αντιποίνων της και τις απειλές της. Η ανησυχία εντείνεται όσον αφορά τις επιθέσεις με στόχο πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο πόλεμος έχει εισέλθει σε «επικίνδυνη φάση», υπογράμμισε μέσω X ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, καλώντας «όλα» τα εμπόλεμα μέρη να «ασκήσουν τη μέγιστη στρατιωτική αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνικά δυστυχήματα».

Προχθές Σάββατο το βράδυ, δυο ιρανικά πλήγματα, εξαιρετικά καταστροφικά, τραυμάτισαν πάνω από εκατό ανθρώπους, κατά τον επίσημο απολογισμό, στο νότιο Ισραήλ. Ένας από τους πυραύλους έπληξε κατοικημένη περιοχή μερικά χιλιόμετρα από κέντρο πυρηνικής έρευνας στη Ντιμόνα, εγκατάσταση για την οποία τηρείται άκρα μυστικότητα.

«Νομίζαμε πως ήμασταν ασφαλείς. Δεν το περιμέναμε αυτό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γκαλίτ Αμίρ, νοσηλεύτρια στη Ντιμόνα, 50 ετών.

Βάζοντας στο στόχαστρο τη Ντιμόνα, το Ιράν υπογράμμισε πως ανταπέδωσε «εχθρικό πλήγμα» εναντίον πυρηνικού εργοστασίου στη Νατάνζ, νότια της πρωτεύουσας.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως «δεν είναι ενήμερος» για το πλήγμα αυτό, με την κρατική τηλεόραση KAN να αναφέρει πως επρόκειτο για αμερικανική ενέργεια. Σύμφωνα με τον ιρανικό οργανισμό ατομικής ενέργειας «δεν αναφέρθηκε καμιά διαρροή ραδιενέργειας» στην εγκατάσταση αυτή, που είχε ήδη βομβαρδιστεί στις αρχές Μαρτίου.

Νέο κύμα ισραηλινών επιθέσεων κατά τις Τεχεράνης

Το Ισραήλ συνέχισε να στοχεύει την ιρανική πρωτεύουσα και σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε στο κανάλι Telegram των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, οι επιθέσεις είχαν ως στόχο:

Εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης όπλων, μια στρατιωτική βάση που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση στρατιωτών και την αποθήκευση πυραυλικών συστημάτων, μια δεύτερη εγκατάσταση παραγωγής όπλων που χρησιμοποιείται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ένα επιπλέον αρχηγείο του Υπουργείου Πληροφοριών του Ιράν και το αρχηγείο έκτακτης ανάγκης των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας.


Axios: Τα 6 σημεία που επεξεργάζεται ο Τραμπ για το Ιράν

Σύμφωνα με το Αxioς, η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ, με επικεφαλής τον Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρετ Κούσνερ, επεξεργάζεται μία πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με έξι όρους προς την Τεχεράνη.

Οι όροι αυτοί είναι οι εξής:

Το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, η διακοπή του πυραυλικού προγράμματος του Ιράν για πέντε χρόνια, ο μηδενικός εμπλουτισμός ουρανίου, και παροπλισμός των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε Νατάνζ, Ισφαχάν και Φορντό. 
Αυτές τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τις είχε πλήξει οι Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο των 12 ημερών το περασμένο καλοκαίρι.


Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν συναντά τον Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και καταδικάζει τις «απαράδεκτες» επιθέσεις του Ιράν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να συζητήσουν την κλιμάκωση της περιφερειακής σύγκρουσης.

Σε δήλωση που δημοσίευσε στο X, ο πρόεδρος επανέλαβε την αλληλεγγύη της Γαλλίας και τη σταθερή δέσμευσή της να συμβάλει στην υπεράσπιση του σαουδικού εναέριου χώρου έναντι των «επαναλαμβανόμενων και απαράδεκτων» επιθέσεων από ιρανικούς πυραύλους και drones.

«Εν όψει του κινδύνου μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, είναι πιο απαραίτητο από ποτέ όλες οι εμπόλεμες πλευρές να συμφωνήσουν στην επιβολή μορατόριουμ στις ενεργειακές και πολιτικές υποδομές και το Ιράν να αποκαταστήσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ», ανέφερε.

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης: «Ήρθε η ώρα της υπευθυνότητας και της αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη του διαλόγου, ο οποίος και μόνο μπορεί να εγγυηθεί ειρήνη και ασφάλεια για όλους».

Πρόσθεσε: «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η G7 και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου πρέπει να ενισχύσουν τον συντονισμό τους. Η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία συνεργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».


Η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε πέντε drones που κατευθύνονταν προς την Ανατολική Επαρχία

Τις τελευταίες ώρες, τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν πέντε drones που εκτοξεύθηκαν προς την Ανατολική Επαρχία, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.

Αξιωματούχοι είχαν αναφερθεί νωρίτερα ότι τρεις ή περισσότεροι βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς είχαν ως στόχο απευθείας την πρωτεύουσα, το Ριάντ. Ένας από αυτούς αναχαιτίστηκε, ενώ οι υπόλοιποι έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές.


Οι επιθέσεις στοχεύουν το στρατόπεδο «Victory» στο Ιράκ, έδρα των Δυνάμεων Πολιτικής Ασφάλειας (PMF)

Σύμφωνα με το Al Jazeera υπάρχει κλιμάκωση των επιθέσεων κατά του στρατοπέδου Victory, περίπου 20 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης. Η πιο πρόσφατη ήταν μια ακόμη επίθεση με drone εναντίον του στρατοπέδου.

Δεν είναι σαφές εάν ενεργοποιήθηκαν ή όχι τα συστήματα αεροπορικής άμυνας γνωστά ως C-RAM. Το στρατόπεδο Victory φιλοξενούσε αμερικανικές δυνάμεις καθώς και στρατιώτες του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι αποσύρει προσωρινά τις δυνάμεις του από τη χώρα, πιθανώς λόγω αυτών των κλιμακούμενων επιθέσεων από τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές που εδρεύουν εδώ στο Ιράκ.

Ενώ γινόταν αυτή η επίθεση στο στρατόπεδο Victory, αεροπορικές επιθέσεις στόχευσαν το αρχηγείο των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης, γνωστών ως Kataib Hezbollah, μιας πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν και εδρεύει νότια της Βαγδάτης.

Βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα ανταποδοτικές επιθέσεις, όπου επιτίθενται στις αμερικανικές βάσεις, ενώ στοχεύονται επίσης οι θέσεις των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ.


Τραμπ: «Θα υπάρξει ολική καταστροφή του Ιράν»

Στο ισραηλινό Channel 13 μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας: «Σύντομα θα μάθετε τι θα συμβεί με το τελεσίγραφο για τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας – το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό.

Θα υπάρξει ολική καταστροφή του Ιράν, και θα εξελιχθεί σε κάτι πολύ καλό».


Ο αντιπρόεδρος του Ιράν δηλώνει ότι «δεν υπάρχει ανησυχία» όσον αφορά τον εφοδιασμό με ενέργεια και τρόφιμα

Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Ρεζά Αρέφ, δηλώνει ότι τα αποθέματα ενέργειας και τροφίμων βρίσκονται σε «καλή κατάσταση».

«Δεν υπάρχει ανησυχία για τον εφοδιασμό με ενέργεια, καύσιμα και βασικά αγαθά», δήλωσε ο Αρέφ σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Πρόσθεσε ότι «έχουν καταρτιστεί τα απαραίτητα σχέδια για τη συνέχιση της κανονικής ζωής των πολιτών», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Τα δίκτυα διανομής, οι τραπεζικές υπηρεσίες και τα συστήματα πληρωμών λειτουργούν χωρίς διακοπή και η κανονική ζωή συνεχίζεται στη χώρα», δήλωσε ο Αρέφ.


Οι ισραηλινές δυνάμεις εκτοξεύουν βλήματα με λευκό φώσφορο στο νότιο Λίβανο

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη νότια πόλη Νακούρα με πυροβολικό και βλήματα που περιέχουν φωσφόρο.

Στην περιοχή ξέσπασαν μάχες εδάφους, ενώ αναφέρονται συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χεζμπολάχ εντός της πόλης, σύμφωνα με το πρακτορείο

 

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για πλήγματα κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εισήλθε σε «επικίνδυνη φάση» με πλήγματα κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν και το Ισραήλ, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Οι επιθέσεις που στοχεύουν πυρηνικές εγκαταστάσεις συνιστούν αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία και την περιβαλλοντική ασφάλεια», δήλωσε στην πλατφόρμα X ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους. Κάλεσε «επειγόντως, όλες οι πλευρές να επιδείξουν μέγιστη στρατιωτική αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικά επεισόδια».

Ισραήλ: 2.700 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους 

Το υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι παρέχει βοήθεια σε περισσότερους από 2.700 ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των ιρανικών επιθέσεων, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται περίπου 1.000 κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από τις νότιες πόλεις Αράντ και Ντιμόνα, οι οποίες δέχθηκαν σφοδρά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα, η ισραηλινή υπηρεσία άμεσης βοήθειας ανέφερε ότι τουλάχιστον 180 άτομα από τις δύο πόλεις διακομίστηκαν σε νοσοκομεία μετά τις επιθέσεις.

ΗΠΑ: Καταστράφηκε εγκατάσταση κατασκευής πυραύλων στο Ιράν

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση όπου κατασκευάζονταν βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού, βραχέος και μεσαίου βεληνεκούς.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X, ανέφερε ότι πρόκειται για την εγκατάσταση συναρμολόγησης βαλλιστικών πυραύλων Kuh-e Barjamali, ενώ δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες πριν και μετά την καταστροφή του συγκροτήματος. Η εγκατάσταση βρίσκεται στους λόφους Μπαρτζαμαλί, νοτιοανατολικά της Τεχεράνης.

Ο Νετανιάχου καλεί την Ευρώπη να συμμετάσχει στον πόλεμο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επισκέφθηκε το σημείο πυραυλικής επίθεσης στην πόλη Αράντ του νότιου Ισραήλ.

Κατά την επίσκεψή του στο σημείο πλήγματος, κάλεσε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να δεσμεύσουν τις χώρες τους στη κοινή στρατιωτική εκστρατεία Ισραήλ–ΗΠΑ κατά του Ιράν, επικαλούμενος την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλου από την Τεχεράνη με στόχο τη βρετανο-αμερικανική στρατιωτική βάση στον Ινδικό Ωκεανό, στο Ντιέγκο Γκαρσία.

Η ανεπιτυχής επίθεση, όπως είπε, δείχνει ότι το Ιράν διαθέτει πυραύλους με μεγαλύτερη εμβέλεια από ό,τι εκτιμάτο μέχρι σήμερα.

«Εκτόξευσαν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο προς το Ντιέγκο Γκαρσία… Πλέον έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν βαθιά μέσα στην Ευρώπη», δήλωσε, προσθέτοντας: «Ηρθε η ώρα να δούμε τους ηγέτες και άλλων χωρών να συντάσσονται».

Τηλεφωνική επικοινωνία Κάλας - Αραγτσί

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επικαλείται το Reuters.

Δεκαπέντε τραυματίες από επιθέσεις στο Ισραήλ

Η ισραηλινή υπηρεσία έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ότι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επιθέσεις με στόχο το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, και οι 15 τραυματίες νοσηλεύονται.

Το Ιράν απαντά στο τελεσίγραφο Τραμπ με απειλές για καταστροφή υποδομών

Κρίσιμες υποδομές και ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή θα «καταστραφούν ανεπανόρθωτα» εάν στοχοποιηθούν ιρανικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, δήλωσε ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Καλιμπάφ, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Οι δηλώσεις του έρχονται μετά την προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι ιρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις θα τεθούν στο στόχαστρο εάν τα Στενά του Ορμούζ δεν είναι «πλήρως ανοιχτά» εντός 48 ωρών.

Ο Καλιμπάφ τόνισε ότι οι υποδομές της περιοχής θα καταστούν «νόμιμοι στόχοι» σε περίπτωση που πληγούν ιρανικές εγκαταστάσεις, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενα αντίποινα θα οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών πετρελαίου, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο Αραγτσί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του από το Ομάν

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Άμπας Αραγτσί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του από το Ομάν Μπαντρ Αλμπουσαΐντι, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο IRNA.

Ο Αραγτσί  παρουσίασε τις θέσεις του Ιράν σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, ενώ ο Αλμπουσαΐντι μετέφερε τις ευχές του για το Ραμαζάνι και τη Περσική Πρωτοχρονιά, Νουρούζ.

Σύμφωνα με το IRNA, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν στην ανάγκη συνέχισης των διαβουλεύσεων μεταξύ των πλευρών.

Το Ομάν έχει παίξει σημαντικό ρόλο ως μεσολαβητής στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν πριν από την έναρξη του πολέμου, αναφέροντας σημαντική πρόοδο πριν ξεκινήσουν οι επιθέσεις.

Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τη χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η χερσαία επίθεσή του στο νότιο Λίβανο συνεχίζεται, με επιχειρήσεις σε πολλούς στόχους της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 10 μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί, χωρίς όμως να διευκρινίζεται το πότε και το πού ακριβώς σημειώθηκε η εξόντωσή τους.

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται εν μέσω πληροφοριών για σφοδρές μάχες γύρω από τα στρατηγικής σημασίας χωριά Κιάμ και Ταϊμπέ. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε τουλάχιστον 12 επιθέσεις κατά ισραηλινών θέσεων τη νύχτα, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών εκτοξεύσεων ρουκετών εντός και γύρω από τα δύο χωριά.

Τι θα συμβεί στους Ιρανούς αν ο Τραμπ πραγματοποιήσει τις απειλές του

Οι επιπτώσεις των απειλών Τραμπ εξαρτώνται από το μέγεθος της «καταστροφής» που σκοπεύει να προκαλέσει στις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η χώρα είναι τεράστια με χιλιάδες ενεργειακές μονάδες, μικρές και μεγάλες, διάσπαρτες σε όλο το έδαφος. 

Οι Ιρανοί ηγέτες δηλώνουν ότι προετοιμάζονται για τις συνέπειες. Γνωρίζουν την καταστροφή που θα προκαλέσει η επίθεση στη χώρα και έχουν λάβει μέτρα εδώ και καιρό. Ήδη ένα μέρος των επιπτώσεων έχει γίνει αισθητό: πριν δύο εβδομάδες περίπου, το νησί Κεσμ δέχτηκε χτύπημα σε μονάδα αφαλάτωσης, με αποτέλεσμα περίπου 30 χωριά να μείνουν χωρίς πόσιμο νερό προσωρινά, μέχρι να επισκευαστεί η μονάδα.

Οι Ιρανοί γνωρίζουν ότι θα ακολουθήσουν δύσκολες μέρες, αλλά προειδοποιούν για αντίποινα. Η Τεχεράνη απειλεί ολόκληρη την περιοχή, στοχοποιώντας εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, μονάδες αφαλάτωσης και τεχνολογικούς φορείς. Παράλληλα, ποντάρουν στο γεγονός ότι η προειδοποίηση για αντίστοιχο «χτύπημα» στην περιοχή μπορεί να κάνει τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την πραγματοποίηση της απειλής τους.

Ξένα πλοία μπορούν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ με έγκριση του Ιράν

Ο Ιρανός εκπρόσωπος στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) τόνισε ότι τα ξένα πλοία μπορούν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ εφόσον υπάρχει συντονισμός με την ιρανική κυβέρνηση για θέματα ασφαλείας και προστασίας.

Ο Αλί Μουσαβί, ο οποίος είναι και πρεσβευτής του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο πρακτορείο Mehr ότι οι διεθνείς υποχρεώσεις πρέπει να συνοδεύονται από σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και τα δικαιώματα του Ιράν.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον IMO και τις χώρες για τη βελτίωση της ναυτιλιακής ασφάλειας και την προστασία των ναυτικών.

Βίντεο από την πυραυλική επίθεση του Ιράν σε Ντιμόνα και Αράντ

Βίντεο δείχνουν την καταστροφή σε κατοικημένες περιοχές της Αράντ μετά από ιρανική πυραυλική επίθεση, με ζημιές σε κτίρια, οχήματα και υποδομές.
 


IAEA: «Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές στο πυρηνικό κέντρο της Ντιμόνα»

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA/ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε ότι δεν έχει γνώση των πληροφοριών ότι βλήμα έπληξε την πόλη της Ντιμόνα στο Ισραήλ, αλλά δεν έχει ενδείξεις ζημιών στο πυρηνικό ερευνητικό κέντρο της Νεγκέβ που βρίσκεται εκεί.

Σύμφωνα με την IAEA, οι τοπικές αρχές δεν έχουν αναφέρει ασυνήθιστα επίπεδα ραδιενέργειας μετά το περιστατικό.

Η IAEA δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ότι θα συνεχίσει να ζητά περαιτέρω ενημέρωση.


Axios: Οι ΗΠΑ κάνουν μυστικές διαπραγματεύσεις για διπλωματική «διέξοδο» από τον πόλεμο με το Ιράν

Axios: Η κυβέρνηση Τραμπ κάνει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για διπλωματική «διέξοδο» από τον πόλεμο με το Ιράν
Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ, οι αντιδράσεις του Ιράν και τα σενάρια ενός συμβιβασμού μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης

ΥΠΕΞ G7 σε Ιράν: Άμεσος και άνευ όρων τερματισμός των επιθέσεων στις χώρες της Μέσης Ανατολής    

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ομάδας της G7 ζητούν από το Ιράν «τον άμεσο και άνευ όρων τερματισμό» των «αδικαιολόγητων» επιθέσεών του κατά των χωρών της Μέσης Ανατολής.

«Καλούμε σε άμεσο και άνευ όρων τερματισμό όλων των επιθέσεων που πραγματοποιούνται από το ιρανικό καθεστώς», σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών της G7 (Γερμανία, Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ).

Το Ιράν έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά πολλών χωρών της Μέσης Ανατολής, τόσο κατά δυτικών στρατιωτικών στόχων, όσο και ενεργειακών υποδομών και μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Η G7 εκφράζει την «υποστήριξή της προς τους εταίρους μας στη Μέση Ανατολή απέναντι στις αδικαιολόγητες επιθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και των συμμάχων της», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Μέχρι στιγμής, οι χώρες που έχουν δεχθεί επιθέσεις από το Ιράν δεν έχουν ανταποδώσει στρατιωτικά.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των χωρών που δέχονται αδικαιολόγητες επιθέσεις από το Ιράν ή από τους συμμάχους του να υπερασπισθούν το έδαφός τους και να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Επαναδιατυπώνουμε την αταλάντευτη στήριξή μας στην ασφάλεια, την κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα», προσθέτουν οι υπουργοί Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία στα Στενά του Ορμούζ, βασική παγκόσμια πετρελαϊκή αρτηρία όπου η διέλευση των πλοίων έχει ουσιαστικά διακοπεί, η G7 υπογραμμίζει «τη σημασία της διατήρησης των θαλάσσιων οδών και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, ιδίως στα Στενά και σε όλες τις συναφείς βασικές οδούς ναυσιπλοΐας, καθώς και της ασφάλειας των εφοδιαστικών αλυσίδων και της σταθερότητας των αγορών ενέργειας».


Γραφείο Κιρ Στάρμερ: Η βρετανική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι δεν θα περιληφθεί στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ιράν: Η εκτόξευση πυραύλου κατά της Ντιμόνα, απάντηση στην επίθεση κατά της Νατάνζ

Η εκτόξευση πυραύλου, νωρίτερα, κατά της πόλης Ντιμόνα του Ισραήλ, η οποία φιλοξενεί το Κέντρο Πυρηνικής Ερευνας της Νεγκέβ «Σιμόν Πέρες» αποτελεί «απάντηση» στην επίθεση κατά του πυρηνικού συμπλέγματος της Νατάνζ, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση το βράδυ του Σαββάτου (21.03.2026).

Ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι το σύμπλεγμα εμπλουτισμού καυσίμου της Νατάνζ είχε γίνει το πρωί του Σαββάτου στόχος επίθεσης και διευκρίνισε ότι δεν ανιχνεύθηκε «καμία διαρροή ραδιενεργού υλικού» στην περιοχή.

«Οι πύραυλοι του Ιράν μπορούν να φτάσουν σε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο» λέει ο IDF

Το Λονδίνο επιβεβαίωσε ότι η βάση στην Κύπρο δεν θα χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις κατά του Ιράν

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι η αεροπορική βάση Ακρωτηρίου «δεν θα συμμετάσχει» σε επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Στην αρχή του πολέμου, ο Σταρμερ είχε συμφωνήσει να επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις τη χρήση βρετανικών βάσεων - στο Φέρφορντ της Βρετανίας και στο Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό - για αμυντικές επιχειρήσεις, με στόχο την αποτροπή πυραυλικών επιθέσεων του Ιράν που θα έθεταν σε κίνδυνο βρετανικά συμφέροντα ή ζωές. Στη συνέχεια συμφώνησε να επιτραπεί η χρήση βρετανικών βάσεων για επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους που απειλούν τα Στενά του Ορμούζ.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Χριστοδουλίδη νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός «επανέλαβε ότι η βάση του Ακρωτηρίου δεν θα εμπλακεί στη συμφωνίας της Βρετανίας με τις ΗΠΑ για συλλογική αυτοάμυνα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της εξουδετέρωσης ιρανικών πυραυλικών δυνατοτήτων».

Συζητώντας σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η αποκλιμάκωση στην περιοχή αποτελεί προτεραιότητα, όπως αναφέρει το BBC.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ακόμη να παραμείνουν σε στενή επαφή.

Τηλεφωνική συνδιάλεξη του Ινδού πρωθυπουργού Μόντι με τον Ιρανό πρόεδρο Πεζεσκιάν

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν μίλησε τηλεφωνικώς νωρίτερα το Σάββατο με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Ο Πεζεσκιάν είπε στον Μόντι ότι θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη μιας τέτοιας «επίθεσης» στο μέλλον. Κάλεσε επίσης την ομάδα μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών BRICS να διαδραματίσει ανεξάρτητο ρόλο στο να σταματήσει η επίθεση εναντίον του Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος πρότεινε ένα περιφερειακό πλαίσιο ασφαλείας που θα περιλαμβάνει χώρες της Δυτικής Ασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη χωρίς εξωτερική παρέμβαση, σύμφωνα πάντα με την πρεσβεία της χώρας στην Ινδία.

Σε ξεχωριστή ανάρτηση νωρίτερα σήμερα στο X, ο Μόντι είπε πως καταδικάζει τις επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές στη Μέση Ανατολή κατά τη συνομιλία που είχε με τον Πεζεσκιάν.

Ο Ινδός πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης πόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και ότι οι θαλάσσιες οδοί θα παραμείνουν ανοικτές και ασφαλείς.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε σε βάσεις στα Εμιράτα και στο Κουβέιτ

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ιράν ανέφερε ότι οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας κατέστρεψαν εγκαταστάσεις στη βάση Αλ-Μινχάντ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην αεροπορική βάση Αλί Αλ Σαλέμ στο Κουβέιτ, χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους και drones.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Telegram, ο φορέας επισημαίνει ότι οι επιθέσεις έπληξαν υπόστεγα και δεξαμενές καυσίμων αυτών που περιέγραψε ως «αμερικανο-σιωνιστικά αεροσκάφη», ισχυριζόμενο ότι οι βάσεις χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις εναντίον ιρανικού εδάφους.

Δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από το Κουβέιτ και τα ΗΑΕ και οι ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευθεί

Βίντεο: Τεράστια έκρηξη στο Ντεζφούλ στο δυτικό Ιράν σε εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης

Τουλάχιστον 20 τραυματίες στη Ντιμόνα του νότιου Ισραήλ από ιρανικό πύραυλο, δείτε βίντεο

Τα ΜΜΕ στο Ισραήλ αναφέρουν ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την πτώση ιρανικού πυραύλου στη Ντιμόνα του νότιου Ισραήλ.

Ισραήλ: Βίντεο μετά την επίθεση του Ιράν στη Ρισόν Λε Ζιόν

Ζημιές προκλήθηκαν στη Ρισόν Λε Ζιόν από την ιρανική πυραυλική επίθεση. Μεταξύ άλλων ζημιές υπέστη και ένας παιδικός σταθμός. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Πούτιν: Η Μόσχα παραμένει φίλη και αξιόπιστος εταίρος της Τεχεράνης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τους Ιρανούς ηγέτες για την περσική Πρωτοχρονιά, το Νορούζ, και δήλωσε ότι η Μόσχα παραμένει πιστή φίλη και αξιόπιστος εταίρος για την Τεχεράνη, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν έστειλε ευχές στον νέο ανώτατο ηγέτη του Ιράν Μοτζταμπά Χαμενεΐ και τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν για την περσική Πρωτοχρονιά, επισήμανε το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ευχήθηκε ο ιρανικός λαός να ξεπεράσει τις σκληρές δοκιμασίες με αξιοπρέπεια και υπογράμμισε ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η Μόσχα παραμένει πιστή φίλη και αξιόπιστος εταίρος για την Τεχεράνη», ανέφερε η ρωσική προεδρία.

Η Ρωσία καταγγέλλει ότι τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα εναντίον του Ιράν έχουν βυθίσει τη Μέση Ανατολή στην άβυσσο και έχουν προκαλέσει σημαντική, παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Ιρανικά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν την επίθεση σε αμερικανοβρετανική βάση στον Ινδικό

Το ιρανικό πρακτορείο Merh επιβεβαίωσε την επίθεση στην αμερικανοβρετανική βάση στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή «αποτελεί σημαντικό βήμα (…) το οποίο αποδεικνύει ότι το βεληνεκές των πυραύλων του Ιράν είναι μεγαλύτερο από αυτό που φανταζόταν προηγουμένως ο εχθρός».


WSJ: Το Ιράν επιτέθηκε σε αμερικανοβρετανική βάση στον Ινδικό

Η βάση Ντιέγκο Γκαρσία, που βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο νησί στο αρχιπέλαγος Τσάγκος, βρετανικό έδαφος, είναι μία από τις δύο βάσεις στις οποίες η Βρετανία έχει δώσει άδεια στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν για «συγκεκριμένες αμυντικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν».

Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας βάση για τις ΗΠΑ, καθώς εκεί σταθμεύουν κυρίως πυρηνοκίνητα υποβρύχια, βομβαρδιστικά και αντιτορπιλικά.

Η Βρετανία υπέγραψε το 2025 συμφωνία για την επιστροφή του αρχιπελάγους Τσάγκος στον Μαυρίκιο, όμως διατήρησε τη βάση Ντιέγκο Γκαρσία μέσω μίσθωσης διάρκειας 99 ετών.

Το Ιράν προειδοποιεί τα ΗΑΕ κατά επιθέσεων εναντίον διαφιλονικούμενων νησιών

Ο ιρανικός στρατός προειδοποίησε ότι θα στοχοθετήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εάν χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους για επιθέσεις εναντίον νησιών του Κόλπου που ελέγχονται από το Ιράν, τα οποία όμως διεκδικούν τα Εμιράτα.

«Προειδοποιούμε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι, εάν εξαπολυθούν νέες επιθέσεις από το έδαφός τους εναντίον των ιρανικών νησιών Αμπού Μούσα και Μεγάλο Τουνμπ στον Περσικό Κόλπο, οι ισχυρές ιρανικές ένοπλες δυνάμεις θα εξαπολύσουν ισχυρά πλήγματα εναντίον του Ρας αλ Χάιμα, στα ΗΑΕ», ανέφερε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν Χάταμ αλ Ανμπίγια σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Τα νησιά Αμπού Μούσα και Μεγάλο και Μικρό Τουνμπ, που βρίσκονται στον Κόλπο κοντά στην είσοδο του Ορμούζ μέσω του οποίου διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου, αποτελούν εδώ και καιρό πηγή έντασης μεταξύ του Ιράν και των ΗΑΕ.

Το Ιράν κατηγορεί τους γείτονές του στον Κόλπο ότι επιτρέπουν στις αμερικανικές δυνάμεις να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του από τα εδάφη τους. Από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις με πυραύλους και drone εναντίον αμερικανικών συμφερόντων σε αυτές τις χώρες.

CBS: Οι ΗΠΑ εξετάζουν χερσαία επιχείρηση για τα πυρηνικά του Ιράν 

Οι Αμερικανοί αναζητούν τρόπους να κατασχέσουν τα πυρηνικά του Ιράν, μεταδίδει το CBS, επαναφέροντας τα σενάρια για χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ.

Δύο πηγές ανέφεραν στο αμερικανικό δίκτυο ότι στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται επίλεκτη ομάδα του αμερικανικού στρατού, που ειδικεύεται σε «ιδιαίτερα ευαίσθητές επιχειρήσεις». 

Μια άλλη πηγή, πάντως, σημείωσε ότι ο Τραμπ δεν έχει αποφασίσει αν θα προχωρήσει μια τέτοια επιχείρηση. 

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι «είναι η δουλειά του Πετνταγώνου να διεξάγει τέτοιου είδους προετοιμασίες»

Το Ιράν απειλεί τουριστικούς στόχους σε όλο τον κόσμο

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού, εν μέσω συνεχών επιθέσεων στα κράτη του Περσικού, προειδοποιεί ότι τουριστικοί προορισμοί παγκοσμίως δεν θα είναι ασφαλείς για τους εχθρούς της Τεχεράνης. 

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν εξετάζει να δώσει «ελευθέρας» στα ιαπωνικά πλοία

Το Ιράν είναι έτοιμο να επιτρέψει σε πλοία ιαπωνικών συμφερόντων να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo που επικαλείται τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί.

Η Τεχεράνη έχει ξεκινήσει συνομιλίες με το Τόκιο σχετικά με αυτό το ζήτημα, είπε ο Αραγτσί στο Kyodo σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες Παρασκευή.

Η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μέση Ανατολή για τον ενεργειακό εφοδιασμό της, καθώς προμηθεύεται περίπου το 90% των φορτίων πετρελαίου μέσω του Ορμούζ, το οποίο έχει αποκλείσει de facto το Ιράν λόγω του πολέμου.

 

Ανοιγμα Τραμπ σε Κίνα και Ιαπωνία για τα Στενά του Ορμούζ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι χρειάζεται «αρκετή βοήθεια» για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ, προσθέτοντας ότι «θα ήταν ωραίο» αν εμπλέκονταν χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία.

Τραμπ για Ιράν: Δεν θέλω εκεχειρία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να τερματίσουν τον πόλεμο στο Ιράν, λέγοντας πως τα Στενά του Ορμούζ θα «ανοίξουν μόνα τους» κάποια στιγμή.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Βρετανίας να παραχωρήσει τις βάσεις της για χρήση από τις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «ήρθε πολύ αργά» και ότι το Λονδίνο έπρεπε να δράσει νωρίτερα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικήρυξε με 10 εκατ. δολάρια Ιρανούς στρατιωτικούς ηγέτες

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσφέρει αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με βασικά ηγετικά στελέχη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πρόκειται για τα εξής πέντε στελέχη:

Ο διοικητής του IRGC, Αχμάντ Βαχιντί.
Ο επικεφαλής πληροφοριών του IRGC, Ματζίντ Χαντεμί.
Ο επικεφαλής της μονάδας drones της παραστρατιωτικής οργάνωσης, Σαΐντ Αγκατζανί.
Ο επικεφαλής του τμήματος κυβερνοχώρου, Χαμιντρεζά Λασγκαριάν.
Ο επικεφαλής του Κεντρικού Αρχηγείου Khatam al-Anbiya, μιας κοινής διοίκησης του στρατού του Ιράν, Αλί Αμπντολαχί.

Ιράν: Κατεστραμμένες βάσεις και φλεγόμενα πλοία

Δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύονται με καθυστέρηση εβδομάδων για λόγους ασφαλείας, προσφέρουν μια πρώτη εικόνα της έκτασης των ζημιών από τον πόλεμο με το Ιράν, αποτυπώνοντας πλήγματα σε στρατιωτικές βάσεις και φλεγόμενα πλοία.
 

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ μπορούν να «αδρανοποιήσουν» το νησί Kharg του Ιράν ανά πάσα στιγμή

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δράσουν στο νησί Kharg του Ιράν ανά πάσα στιγμή, αναφέρει ο Λευκός Οίκος, απαντώντας σε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει σχέδια για κατάληψη ή αποκλεισμό του ιρανικού πετρελαϊκού κόμβου.

H αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Αννα Κέλι, δήλωσε: «Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να "αδρανοποιήσει" το νησί Kharg ανά πάσα στιγμή, εάν ο πρόεδρος δώσει την εντολή».

CBS: Η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζεται για πιθανή ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο Ιράν

Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου έχουν κάνει λεπτομερείς προετοιμασίες για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CBS News.

Ιράκ: Σε κατάσταση «ανωτέρας βίας» όλα τα πετρελαϊκά κοιτάσματα

Το Ιράκ κήρυξε κατάσταση «ανωτέρας βίας» σε όλα τα πετρελαϊκά κοιτάσματα που εκμεταλλεύονται ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει «μπλοκάρει» τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, εμποδίζοντας τη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

BBC: Η Βρετανία παραχωρεί βάσεις στις ΗΠΑ για χτυπήματα σε ιρανικούς στόχους

Η Βρετανία ενέκρινε τη χρήση των βάσεών της από τις ΗΠΑ για την έναρξη επιθέσεων σε ιρανικές θέσεις που στοχεύουν στα Στενά του Ορμούζ, όπως μετέδωσε το BBC.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι οι βάσεις θα μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιηθούν για «αμυντικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ» με στόχο «ιρανικές θέσεις που στοχεύουν πλοία στα Στενά του Ορμούζ».

Επαναπατρίστηκε το ελληνικό προσωπικό της αποστολής NATO Mission Iraq

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες, Πέμπτη 19 Μαρτίου, ο επαναπατρισμός του ελληνικού προσωπικού της αποστολής NATO Mission Iraq από το Ιράκ.

Oπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Aμυνας (ΓΕΕΘΑ), οι ελληνικές Eνοπλες Δυνάμεις, σε συνεργασία και συντονισμό με τη Συμμαχία, συνέβαλαν στην ασφαλή επάνοδο των στελεχών στην Ελλάδα.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μεταγωγικoύ αεροσκάφους C - 27J της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι ενέργειες κατά τη διεξαγωγή της επιχείρησης παρακολουθούνταν από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, καταλήγει η ανακοίνωση.

Νέο βίντεο από την πτώση θραύσματος ιρανικού πυραύλου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

Κουβέιτ: Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στο διυλιστήριο Μίνα Αλ Αχμάντι

Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σήμερα σε διυλιστήριο της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου του Κουβέιτ, μετά την επιδρομή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Το διυλιστήριο Μίνα Αλ Αχμάντι, που ανήκει στην Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου του Κουβέιτ (KNPC) έγινε στόχος πολλών επιθέσεων το πρωί, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σε αντίποινα για την κοινή επιχείρηση των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του, το Ιράν ενέτεινε τις τελευταίες ημέρες τα πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις των χωρών του Κόλπου. 
 

Πρόεδρος Ιράν: Δεν επιθυμούμε πόλεμο με τους γείτονές μας και δεν επιδιώκουμε πυρηνικά όπλα

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, απηύθυνε μήνυμα για το Νορούζ, την περσική Πρωτοχρονιά, λέγοντας ότι η χώρα του δεν επιδιώκει πόλεμο με τους γείτονές της και επαναλαμβάνοντας ότι δεν επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

 «Οι δυσκολίες μας είναι αποτέλεσμα της παρέμβασης των εχθρών», είπε.

«Αγαπητοί μας γείτονες που μας περιβάλλουν, είστε αδέρφια μας... Ήρθαμε να επιλύσουμε όλες αυτές τις διαφορές μαζί σας», είπε.

Είπε ότι το Ιράν πρότεινε «για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να σχηματιστεί μια περιφερειακή δομή ασφάλειας από ισλαμικές χώρες». «Δεν χρειαζόμαστε την παρουσία ξένων στην περιοχή».

Τόνισε ότι το Ιράν δεν επιδιώκει πυρηνικά όπλα, λέγοντας ότι ο Ανώτατος Ηγέτης είχε δηλώσει ότι αυτά απαγορεύονται από θρησκευτική άποψη και ότι κανένας αξιωματούχος δεν επιτρέπεται να επιδιώξει σχέδια για την απόκτησή τους.

SKY express: Δεν αυξάνει τις τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια

Σταθερές τις τιμές των εισιτηρίων της, όπως διαμορφώνονται βάσει της ζήτησης, χωρίς καμία αύξηση στην παρούσα φάση, επιλέγει να κρατήσει η SKY express παρά τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, που προκύπτουν από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Με την Αραγτσί μίλησε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ: Προειδοποιήσεις στο Ιράν να αποφύγει τη στόχευση βρετανικών βάσεων

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ιβέτ Κούπερ, προειδοποίησε τον Ιρανό ομόλογό της, Άμπας Αραγτσί, να αποφύγει την στόχευση βρετανικών βάσεων, εδάφους ή συμφερόντων, σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Η προειδοποίηση αυτή εκδόθηκε σε απάντηση της δήλωσης που δημοσιοποίησε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία ο Αραγτσί ανέφερε ότι η χρήση βρετανικών στρατιωτικών βάσεων από τις ΗΠΑ για επιθέσεις θα θεωρηθεί «συμμετοχή στην επίθεση» κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Η Βρετανία, με τη σειρά της, υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην περιοχή έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και αποτελούν απάντηση στην ιρανική επιθετικότητα κατά των χωρών του Κόλπου. Σύμφωνα με την ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου, η Κούπερ ξεκαθάρισε στον Αραγτσί ότι η Βρετανία επιθυμεί την ταχεία επίλυση της σύγκρουσης και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης.