Επικαιρότητα

Νύχτα ταραχών στο Ιράν, κόπηκε η πρόσβαση στο Ίντερνετ και οι τηλεπικοινωνίες

Κόσμος 20/12/2025 18:40
Νύχτα ταραχών στο Ιράν, κόπηκε η πρόσβαση στο Ίντερνετ και οι τηλεπικοινωνίες

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για 12η μέρα οι ταραχές στο Ιράν, με τις μαζικές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις να διεξάγονται σε όλες τις πόλεις της χώρας. Στο Γκοργκάν, στα βόρεια της χώρας, διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα του κυβερνήτη και έβαλαν φωτιά στο κτίριο.

Βίντεο από τον εμπρησμό του κτιρίου κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, με τις φλόγες να έχουν τυλίξει τις κυβερνητικές εγκαταστάσεις.


Αστυνομικά οχήματα έχουν καεί σε πολλές πόλεις. Στο Ισφαχάν, διαδηλωτές πυρπόλησαν το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.


Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι διαδηλωτές έχουν ήδη πάρει τον έλεγχο τριών πόλεων. Η τελευταία είναι η πόλη Καράτζ, με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Περσικά τηλεοπτικά δίκτυα, που η έδρα τους είναι εκτός του Ιράν, και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετέδωσαν επίσης εικόνες από μεγάλες διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις, όπως η Ταμπρίζ, στον βορρά, και η ιερή πόλη Μασχάντ, στα ανατολικά.
 

Προσπάθειες για καταστολή

Η κυβέρνηση υπό τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ήδη αντιμέτωπη με οικονομική κρίση, προσπαθεί να καταστείλει τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

Αντιδρώντας στις συνεχείς διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 28 Δεκεμβρίου με το κλείσιμο του παζαριού της Τεχεράνης, οι ιρανικές αρχές ενίσχυσαν την καταστολή, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και πυρά για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι κινητοποιήσεις είναι αποτέλεσμα της καταρρακωμένης οικονομίας, καθώς η αξία του ριάλ κατέρρευσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Τεχεράνης, ενώ στην πόλη Μασχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό στο Ιράν, ένας διαδηλωτής έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, προκαλώντας πανδαιμόνιο.

Δείτε τα χαρακτηριστικά βίντεο


 

 


Στο μεταξύ, το καθεστώς στο Ιράν φέρεται πως «κατέβασε» τον διακόπτη στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με καταγραφές στην πλατφόρμα Netblocks. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και το 2022, στην κορύφωση των διαδηλώσεων μετά την δολοφονία της Μαχσά Αμίνι. Με την έναρξη των αποψινών διαδηλώσεων, δε, φαίνεται ότι κόπηκαν και οι τηλεπικοινωνίες σε όλο το Ιράν, όπως μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα, με έδρα το εξωτερικό.


Διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα

Το κίνημα, το οποίο ξεκίνησε με την αντίδραση στο αδιέξοδο της οικονομίας και την πτώση του νομίσματος, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, με μεγάλες διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται καθημερινά. Η ιρανική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αντέξει την πίεση από τις πολυετείς κυρώσεις και την πολεμική αναταραχή με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ τον Ιούνιο, κατηγορεί τους διαδηλωτές ως «ταραχοποιούς», με τον επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει «καμία επιείκεια» για τους συλληφθέντες.



Σε μια ιδιαίτερα βίαιη εξέλιξη, την Τετάρτη ένας αστυνομικός του Ιράν μαχαιρώθηκε θανάσιμα δυτικά της Τεχεράνης κατά τη διάρκεια προσπαθειών καταστολής των αναταραχών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ο Πεζεσκιάν ζητά «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν ζήτησε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν αναφερθεί συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Πρέπει να αποφεύγεται κάθε βίαιη ή καταναγκαστική συμπεριφορά», δήλωσε ο Πεζέσκιάν σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, προτρέποντας σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» καθώς και σε «διάλογο, διάλογο και ακρόαση των αιτημάτων του λαού».

Καλεί σε νέες διαδηλώσεις ο Ρεζά Παχλαβί

Ο Ρεζά Παχλαβί, γιος του Σάχη που εκδιώχθηκε με την Ιρανική Επανάσταση του 1979 και ηγετική μορφή της εξόριστης αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι η συμμετοχή στις διαδηλώσεις της Τετάρτης ήταν «πρωτοφανής» σε αυτή τη νέα φάση των κινητοποιήσεων. Μάλιστα, κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις την Πέμπτη το βράδυ και υποστήριξε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το καθεστώς είναι «βαθιά τρομοκρατημένο» και προσπαθεί να κόψει ξανά το διαδίκτυο για να εμποδίσει τις διαμαρτυρίες.


Τα κόμματα της κουρδικής αντιπολίτευσης, με έδρα το Ιράκ, περιλαμβανομένου του κόμματος Κομάλα, το οποίο είναι παράνομο στο Ιράν, κάλεσαν σε γενική απεργία στις 8 Ιανουαρίου σε περιοχές με κουρδικό πληθυσμό στο δυτικό Ιράν, όπου οι διαμαρτυρίες ήταν ιδιαίτερα έντονες.

Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, λέει ΜΚΟ

Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές, μεταξύ αυτών οκτώ ανήλικοι, έχουν σκοτωθεί από την αρχή των κινητοποιήσεων στο Ιράν, στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα τη Νορβηγία.

«Η καταστολή επεκτείνεται και γίνεται κάθε ημέρα βιαιότερη», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμιρί-Μογκαντάμ, προσθέτοντας πως «εκατοντάδες» άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και περισσότεροι από 2.000 έχουν συλληφθεί.

Η χθεσινή ήταν η φονικότερη ημέρα των κινητοποιήσεων, που διαρκούν ήδη 12 ημέρες, με 13 νεκρούς διαδηλωτές.

Από την πλευρά τους, ιρανικά ΜΜΕ και οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 21 νεκρούς από την έναρξη των διαδηλώσεων, μεταξύ αυτών μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

 

 

 

 

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη δημοσιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού στην πλατφόρμα Χ, το οποίο αναπαρήγαγαν κυπριακές ιστοσελίδες και ΜΜΕ.

Το βίντεο αφήνει σαφείς αιχμές για διαπλοκή και διαφθορά, συνδέοντας άμεσα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με επιχειρηματικά και ενεργειακά συμφέροντα.


Τα πρόσωπα-κλειδιά

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκονται δύο πρόσωπα που συνδέονται στενά με τον Νίκο Χριστοδουλίδη:

Χαράλαμπος Χαραλάμπους: Ο νυν Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου και γαμπρός του (σύζυγος της αδελφής της συζύζυγου Ν. Χριστοδουλίδη, Φιλίππας Καρσερά).

Ο Χ. Χαραλάμπους θεωρείται ο «άνθρωπος εμπιστοσύνης» του Προέδρου, έχοντας αναλάβει κομβικό ρόλο στη διακυβέρνηση από την πρώτη ημέρα.

Γιώργος Λακκοτρύπης: Ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, ο οποίος, αν και υπηρέτησε επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, διατηρεί άριστες σχέσεις με το περιβάλλον Χριστοδουλίδη.


Οι ισχυρισμοί

Το βίντεο, το οποίο έχει γίνει viral, παρουσιάζει ισχυρισμούς για αθέμιτες παρεμβάσεις σε θέματα που άπτονται του ενεργειακού τομέα και της κατανομής κρατικών πόρων ή αδειοδοτήσεων. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν, η υπόθεση φαίνεται να συνδέεται με ευρύτερες έρευνες της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, η οποία ήδη εξετάζει σωρεία καταγγελιών για πρόσωπα της παρούσας και της προηγούμενης κυβέρνησης.
 

«Λάσπη» απαντά η κυβέρνηση

Μέχρι στιγμής, η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, κάνοντας λόγο για «λάσπη» και «στοχευμένη επίθεση» με σκοπό την υπονόμευση του Προέδρου σε μια κρίσιμη συγκυρία καθώς αναμένοντας και τις εξελίξεις στο Κυπριακό εντός του 2026 και η Κύπρος ασκεί την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Ωστόσο, η εμπλοκή της Αρχής Κατά της Διαφθοράς και οι πιέσεις από την αντιπολίτευση (ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ) αναγκάζουν την Προεδρία να προετοιμάζει επίσημες απαντήσεις. Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές, καθώς η κοινή γνώμη στην Κύπρο εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα διαφθοράς, μετά και τα σκάνδαλα των «χρυσών διαβατηρίων» που ακόμη ταλανίζουν την πολιτική ζωή του τόπου

Στα χέρια των ΗΠΑ βρίσκεται πλέον το δεξαμενόπλοιο «Marinera», που συνδέεται με τη Βενεζουέλα, έπειτα από πολυήμερη καταδίωξη στον Βόρειο Ατλαντικό, σε μια επιχείρηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη Ρωσία, η οποία κάνει λόγο για παραβίαση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας σε διεθνή ύδατα.

H Ευρωπαϊκή Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (U.S. European Command) με ανάρτηση επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική ακτοφυλακή κατάσχεσε το πλοίο.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, σε συντονισμό με το Υπουργείο Άμυνας, γνωστοποίησαν σήμερα την κατάσχεση του πλοίου M/V Bella 1 για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Το πλοίο κατασχέθηκε στον Βόρειο Ατλαντικό, βάσει εντάλματος που εκδόθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, αφού είχε προηγουμένως εντοπιστεί και παρακολουθηθεί από το σκάφος της Αμερικανικής Ακτοφυλακής USCGC Munro, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σε μια πρώτη αντίδραση από τη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών ανέφερε ότι στις 24 Δεκεμβρίου 2025 το πλοίο «Marinera» έλαβε προσωρινή άδεια πλεύσης υπό τη σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, βάσει της ρωσικής νομοθεσίας και των κανόνων του διεθνούς δικαίου. 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σήμερα περίπου στις 15:00 ώρα Μόσχας, σε ανοιχτή θάλασσα και εκτός των χωρικών υδάτων οποιουδήποτε κράτους, δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επιβιβάστηκαν στο πλοίο, με αποτέλεσμα να χαθεί η επικοινωνία μαζί του.

Το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, στα διεθνή ύδατα ισχύει η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα να ασκεί βία κατά πλοίων που είναι νομίμως νηολογημένα στη δικαιοδοσία άλλων κρατών.

Νωρίτερα το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RT ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στο πετρελαιοφόρο από ελικόπτερο και δημοσίευσε εικόνα ελικοπτέρου να αιωρείται κοντά στο πλοίο.

Σημειώνεται ότι αρκετά αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν σήμερα το πρωί από βάσεις στη Βρετανία με κατεύθυνση βορειοδυτικά, προς το πετρελαιοφόρο που φέρει ρωσική σημαία, σύμφωνα με ιστοσελίδες παρακολούθησης πτήσεων. Τα δεδομένα πλου του πλοίου δείχνουν επίσης ότι το δεξαμενόπλοιο πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα το πρωί απότομη δεξιά στροφή στον Βόρειο Ατλαντικό.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, αεροσκάφη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) συμμετείχαν στην επιχείρηση ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ για την κατάσχεση του ρωσικού πετρελαιοφόρου Marinera.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αεροσκάφη επιτήρησης της RAF ενεπλάκησαν στην παρακολούθηση του δεξαμενόπλοιου καθώς αυτό κινούνταν στα ύδατα μεταξύ Ισλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Το δεξαμενόπλοιο, γνωστό μέχρι πρόσφατα ως Bella 1, έχει μετονομαστεί σε  Marinera και φέρει πλέον ρωσική σημαία, ενώ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η Ρωσία είχε αποστείλει τουλάχιστον ένα πολεμικό πλοίο για να το συναντήσει και να το συνοδεύσει.

Τη στιγμή, ωστόσο, που η αμερικανική Ακτοφυλακή επιβιβάστηκε στο δεξαμενόπλοιο, δεν υπήρχαν ρωσικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που απέτρεψε το ενδεχόμενο αντιπαράθεσης μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ είχαν επιχειρήσει να επιβιβαστούν στο Marinera τον περασμένο μήνα στην Καραϊβική, αφού εκτίμησαν ότι κατευθυνόταν προς τη Βενεζουέλα.

Η Αμερικανική Ακτοφυλακή διέθετε ένταλμα κατάσχεσης του πλοίου, το οποίο κατηγορείται ότι παραβίαζε τις αμερικανικές κυρώσεις μεταφέροντας ιρανικό πετρέλαιο. Στη συνέχεια, το πλοίο άλλαξε πορεία, άλλαξε όνομα και νηολογήθηκε ως ρωσικό.

Προηγουμένως είχε δηλωθεί ψευδώς υπό σημαία Γουιάνας. Ιστορικά μετέφερε αργό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, ωστόσο σύμφωνα με τις αναφορές αυτή τη στιγμή πλέει κενό φορτίου.

Έκτοτε καταδιώκεται από τις αμερικανικές αρχές σε όλο τον Βόρειο Ατλαντικό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία έχει αναπτύξει υποβρύχιο για να το συνοδεύσει κατά τη διέλευσή του από τον ωκεανό.

Πηγή: skai.gr

 

 

 

 

 

 

Η ερώτηση του δικαστή για την ημέρα και ώρα σύλληψης

Ο Χέλερσταϊν θέτει ένα ερώτημα που υπό κανονικές συνθήκες θα θεωρούνταν τυπικό, διαδικαστικό: την ημερομηνία και την ώρα της σύλληψης.

Ο εισαγγελέας απαντά ότι οι κατηγορούμενοι τέθηκαν υπό την κράτηση των διωκτικών αρχών στις 11:30 το πρωί, στις 3 Ιανουαρίου. Δεν κάνει καμία αναφορά στη στρατιωτική επιχείρηση σε ξένο έδαφος που οδήγησε στη σύλληψή τους.

«Έχετε δικαίωμα να συμβουλευτείτε τους προξενικούς σας υπαλλήλους» είπε ο δικαστής

Ο δικαστής ενημερώνει τον Νικολάς Μαδούρο και την Σίλια Φλόρες ότι έχουν το δικαίωμα να συμβουλευτούν τους προξενικούς τους υπαλλήλους και τους ρωτά αν κατανοούν τη δήλωσή του.

«Ναι, την κατανοούμε και θα θέλαμε να πραγματοποιηθεί μια προξενική επίσκεψη», απαντά ο Μαδούρο.

Ο δικαστής επιβεβαιώνει ότι θα γίνει η απαραίτητη ρύθμιση.

Είμαι εντελώς αθώα, είπε στα ισπανικά η Σίλια Φλόρες

Η σύζυγος του Μαδούρο, Σίλια Φλόρες δήλωσε επίσης στο δικαστήριο ότι δεν είναι ένοχη.

«Αθώα, εντελώς αθώα», είπε η Φλόρες στα ισπανικά όταν ρωτήθηκε από τον δικαστή Χέλερσταϊν.

«Δεν είμαι ένοχος, είμαι έντιμος άνθρωπος. Είμαι ακόμα ο πρόεδρος της χώρας μου»,

Αφού άκουσε μια περίληψη των κατηγορητηρίων εναντίον του, ο ανατραπείς ηγέτης της Βενεζουέλας, Μαδούρο δήλωσε αθώος στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

«Δεν είμαι ένοχος», είπε ο Μαδούρο όταν ο δικαστής Χέλερσταϊν τον ρώτησε τι θέλει να δηλώσει.

«Είμαι έντιμος άνθρωπος. Είμαι ακόμα ο πρόεδρος της χώρας μου», πρόσθεσε ο Μαδούρο.

«Είμαι ο Νικολάς Μαδούρο, με συνέλάβαν στο σπίτι μου στο Καράκας»

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, ο δικαστής Άλβιν Χελερστάιν ζήτησε από τον Μαδούρο να δηλώσει την ταυτότητά του.

«Είμαι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, με συνέλαβαν στο σπίτι μου στο Καράκας της Βενεζουέλας μαζί με την σύζυγό μου και θα τοποθετηθώ αναφορικά με τις κατηγορίες μόλις τις διαβάσω αναλυτικά - προσεκτικά - μόνος μου», δήλωσε ο Μαδούρο στο δικαστήριο.

Ο Χελερστάιν του είπε ότι έχει δικαίωμα σε δωρεάν δικηγόρο αν δεν μπορεί να πληρώσει, και ότι μπορεί να αφεθεί ελεύθερος πριν από τη δίκη, εκτός αν υπάρχει λόγος να μην γίνει αυτό.

«Δεν γνώριζα αυτά τα δικαιώματα, ο κύριος δικαστής με ενημέρωσε τώρα», είπε ο Μαδούρο.

Χωρίς να φορούν χειροπέδες μπήκαν στην αίθουσα ο Μαδούρο και η Φλόρες

Ξεκίνησε στις 19:05 (ώρα Ελλάδας) η διαδικασία

Ο Νικολάς Μαδούρο μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου Daniel Patrick Moynihan του Μανχάταν, μαζί με τον εκπρόσωπό του, η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε. 

Φοράει πορτοκαλί πουκάμισο, μπεζ παντελόνι και πορτοκαλί παντόφλες. Φόρεσε ακουστικά για να μπορεί να ακούει την ισπανική μετάφραση. Η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες, κάθεται δύο θέσεις μακριά, φορώντας παρόμοια ενδυμασία.

 

Ένα σχέδιο για τα οποίο απαιτήθηκαν μήνες σχεδιασμού αλλά μόλις 148 λεπτά για να εκτελεστεί φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από τη σύλληψη του Νίκολας Μαδούρο και της συζύγου του, Σίλια Φλόρες, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Κάνοντας λόγο για «επίδειξη δύναμης από μια αυτοκρατορία», ο Guardian σημειώνει πως «κρίσιμος για την Επιχείρηση Απόλυτη Αποφασιστικότητα (Absolute Resolve) ήταν ο ρόλος της CIA και άλλων αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών».

Η παρακολούθηση του Μαδούρο είχε ξεκινήσει από τον Αύγουστο με στόχο να καταγράψουν τον «τρόπο ζωής» του προέδρου της Βενεζουέλας ή - όπως το περιέγραψε ο Αμερικανός στρατηγός Νταν Κέιν - να «κατανοήσουν πώς κινείτο, πού ζούσε, πού ταξίδευε, τι έτρωγε, τι φορούσε, ποια ήταν τα κατοικίδια του».
 

Ο Μαδούρο είχε ενισχύσει την προσωπική του ασφάλεια

Όπως καταγράφουν οι New York Times, την ώρα που οι ΗΠΑ ενίσχυαν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Καραϊβική από τον Σεπτέμβριο, ο Μαδούρο είχε ενισχύσει την προσωπική του ασφάλεια σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη σύλληψη.

Οι δημόσιες ομιλίες του, που παρακολουθούνταν στενά, είχαν πια σταματήσει. Άλλαζε τακτικά τον τόπο όπου κοιμόταν – χρησιμοποιούσε έξι έως οκτώ διαφορετικά μέρη για να περάσει τη νύχτα».

Όσο περνούσε ο καιρός, δε, ο Μαδούρο βασιζόταν όλο και περισσότερο στην κουβανική αντικατασκοπεία και στους σωματοφύλακες, τους οποίους εμπιστευόταν περισσότερο από τους Βενεζουελάνους, ενώ στους τελευταίους δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.


«Ωστόσο, αυτά τα μέτρα δεν ήταν αρκετά. Την Παρασκευή το βράδυ, όταν ο καιρός ήταν τελικά αρκετά καλός για να προχωρήσει η αμερικανική επιχείρηση, η θέση του Μαδούρο εντοπίστηκε σε ένα συγκρότημα στο Fuerte Tiuna, μια σημαντική στρατιωτική βάση στο Καράκας» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Η CIA, πάντως, ανακοίνωσε ότι είχε και μια πηγή στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, μια δήλωση, η οποία αν και θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκάλυψη της ταυτότητας του ατόμου, είναι ένας τρόπο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη που θα έχουν οι διάδοχοι του Μαδούρο στο δικό τους σύστημα ασφαλείας.
 

Το πρώτο βήμα και το τελικό «ναι» του Τραμπ

Αν και ορισμένες προκαταρκτικές πτήσεις και άλλοι ελιγμοί ήταν αναπόφευκτοι, η τελική εντολή δόθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις 22:46 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής, ή 23:46 μ.μ. στο Καράκας. Το πρώτο βήμα ήταν να «καθαριστεί» ένας αεροπορικός διάδρομος – καταστρέφοντας την αεροπορία και τις αεροπορικές άμυνες της Βενεζουέλας – για τα ελικόπτερα που θα μετέφεραν τις ελίτ δυνάμεις της Delta Force με αποστολή να αρπάξουν τον Μαδούρο από το κρεβάτι του.



Η εκτίμηση που υπήρχε ήταν ότι η Βενεζουέλα διέθετε έναν αρκετά ικανό στρατό για τα δεδομένα της περιοχής που βρίσκεται. Είχε χρησιμοποιήσει τον πλούτο της από το πετρέλαιο για να αγοράσει δύο μοίρες ρωσικών αεροσκαφών Su-30, καθώς και πυραυλικά συστήματα S-300 και Buk.

«Όμως, όταν ήρθε η στιγμή της αλήθειας, ο ρωσικός εξοπλισμός νικήθηκε εύκολα, υπενθυμίζοντας ότι οι συζητήσεις για ασύμμετρες απειλές κατά των δυτικών οπλικών συστημάτων μπορούν εύκολα να είναι υπερβολικές» σχολιάζει ο Guardian.

Βασικός στόχος των χτυπημάτων πιθανώς από πυραύλους Tomahawk και όπλα AGM-88 Harm - σχεδιασμένων ειδικά για την ανίχνευση και καταστροφή συστημάτων αεροπορικής άμυνας - ήταν αεροπορικές βάσεις και κέντρα επικοινωνιών.

Υπήρξαν επίσης αναφορές για μαχητικά αεροσκάφη F-35 που βομβάρδισαν μαχητικά της Βενεζουέλας ενώ στη νυχτερινή επιδρομή συμμετείχαν συνολικά, περισσότερα από 150 αμερικανικά αεροσκάφη «που απογειώθηκαν σε όλο το Δυτικό Ημισφαίριο, σε στενό συντονισμό, στον ίδιο χρόνο και τόπο, ώστε να συνδυαστούν τα επιχειρησιακά αποτελέσματα για έναν και μόνο σκοπό: να εισέλθει μια δύναμη αναχαίτισης στο κέντρο του Καράκας, διατηρώντας το στοιχείο της τακτικής αιφνιδιασμού».


Από τις δηλώσεις Τραμπ αποκαλύφθηκε, επίσης, ότι η ηλεκτρική ενέργεια στο Καράκας είχε σε μεγάλο βαθμό διακοπεί «λόγω μιας συγκεκριμένης τεχνογνωσίας που διαθέτουμε», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και κυβερνοεπίθεσης.


Το φλογοβόλο και ο διαπραγματευτής

Όπως εξήγησε ο στρατηγός Κέιν, η ομάδα της Delta Force πέταξε «σε ύψος 100 ποδών πάνω από το νερό», για να αποφύγει την ανίχνευση από ραντάρ.

Το Καράκας δεν απέχει πολύ από την ακτή αν και στην πτήση αυτή υπάρχουν και βουνά, τα οποία, σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό, βοήθησαν τα ελικόπτερα που έφταναν να «κρυφτούν στο χάος» μέχρι να φτάσουν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.

Η προετοιμασία, όπως αποκαλύφθηκε, περιελάμβανε και την κατασκευή μιας ρεπλίκας του συγκροτήματος στο οποίο διέμενε ο Μαδούρο στη βάση Fuerte Tiuna με το σχέδιο και την ασφάλειά του να είναι προφανώς γνωστά στους Αμερικανούς.

Η Delta Force είχε φλογοβόλο για να διαπεράσει τις ατσάλινες πόρτες και έναν διαπραγματευτή ομήρων από το FBI σε περίπτωση που ο Μαδούρο κλειδωνόταν και αρνιόταν να παραδοθεί.
 

Η ανταλλαγή πυρών και η σύλληψη

Η εικόνα που έχει σχηματιστεί είναι ότι αφενός δεν υπήρξε κάποιο απρόοπτο και αφετέρου σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών όταν η ομάδα της Delta Force έφτασε στο έδαφος με τις αρχές της Κούβας να ανακοινώνουν σήμερα ότι στη μάχη αυτή έχασαν τη ζωή τους 32 Κουβανοί στρατιώτες.

Κατά τις περιγραφές που ακολούθησαν την είδηση της σύλληψης Μαδούρο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προσπάθησε να τρέξει σε ένα safe room όταν αντιλήφθηκε την εισβολή των επίλεκτων της Δύναμης Δέλτα.

Σύμφωνα, όμως, με τον Τραμπ, ο Μαδρούο αν και έφτασε στην προστατευτική πόρτα, δεν μπόρεσε να την κλείσει γιατί «τον έσπρωξαν τόσο γρήγορα».
 

Η έξοδος από τη Βενεζουέλα

Το μόνο που χρειαζόταν πλέον ήταν να βγάλουν τον Μαδούρο και τη Φλόρες από τη Βενεζουέλα. Τα ελικόπτερα, με την κάλυψη μαχητικών αεροσκαφών από ψηλά, επέστρεψαν στην Καραϊβική στις 4:29 π.μ., σχεδόν δυόμισι ώρες μετά την πρώτη τους άφιξη στο Fuerte Tiuna για να κατευθυνθούν τελικά στο αεροπλανοφόρο USS Iwo Jima όπου και τραβήχτηκε η πρώτη φωτογραφία του Μαδούρο μετά τη σύλληψή του.
 

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο ημέρες από την επιχείρηση για τη σύλληψη του προέδρου της Βενεζούλας Νικολάς Μαδούρο και την μεταγωγή του στις ΗΠΑ για να δικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών και ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί ανοιχτά και μια άλλη χώρα, βάζοντας στο στόχαστρο σχεδόν όλη την αμερικανική ήπειρο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο  Air Force One στην πτήση από το Μαρ-α-Λάγκο προς την Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Κολομβία διοικείται από έναν «άρρωστο άνθρωπο» που του αρέσει «να φτιάχνει κοκαΐνη και να την πουλά στην Αμερική».

Προέβλεψε ότι  ο Γκουστάβο Πέτρο δεν θα παραμείνει στην εξουσία για πολύ και σε ερώτημα αν θα γίνει και σε εκείνη τη χώρα επιχείρηση στα πρότυπα των χτυπημάτων στη Βενεζουέλα, ο Τραμπ είπε απλώς πως «μου ακούγεται καλή ιδέα».

Παράλληλα είπε ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε για το Μεξικό», ενώ για την Κούβα είπε ότι «είναι έτοιμη να πέσει από μόνη της» για αυτό και δεν χρειάζεται στρατιωτική επέμβαση. Στο ίδιο μήκος κύματος ο γερουσιαστής και στενός σύμμαχος του Τραμπ, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος, επίσης στην ίδια πτήση, είπε ότι η Κούβα «είναι μια δικτατορία που σκοτώνει ιερείς και μοναχές» και που «οι μέρες της είναι μετρημένες».

Ισχυρίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος ότι η προτεραιότητά του είναι τώρα «να διορθώσει τη Βενεζουέλα», που είναι σήμερα «μια νεκρή χώρα» και όχι να διεξαγάγει εκλογές, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν πλήρη πρόσβαση στα κοιτάσματα πετρελαίου. Οι ΗΠΑ «θα φροντίσουν τη Βενεζουέλα και τον λαό της, αλλά και όσους ζουν στη χώρα μας γιατί αναγκάστηκαν να φύγουν», επαναφέροντας όσα είχε πει το Σάββατο για την μετά τον Μαδούρο εποχή της Βενεζουέλας και την εμπλοκή των ΗΠΑ.

«Είναι στη δική μας περιοχή» ήταν το «δόγμα» με το οποίο δικαιολόγησε την επίθεση των ΗΠΑ. Το αποκάλεσε «δόγμα Ντονρό», μια μείξη του δόγματος Μονρόε, που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα και του ονόματός του, του Ντόναλντ.

Ευθεία ήταν και η απειλή του για την Ντέλσι Ροντρίγκες, την μέχρι χθες αντιπρόεδρο και «δεξί χέρι» του Μαδούρο που θα αναλάβει την εξουσία μετά τη σύλληψη του προέδρου. Ο Τραμπ είπε ότι αν δεν ακούει τις συμβουλές των ΗΠΑ, την περιμένει τύχη παρόμοια με του Μαδούρο, είπε.

Γιατί, όπως εξήγησε, «Θέλουμε να έχουμε γύρω μας βιώσιμες και επιτυχημένες χώρες όπου το πετρέλαιο θα βγαίνει ελεύθερα από τη γη. Θα κάνουμε μεγάλες επενδύσεις από τις πετρελαιοβιομηχανίες για να ξαναστήσουμε τις υποδομές».


Είπε ακόμη στους δημοσιογράφους ότι οι στρατιωτικοί που τραυματίστηκαν κατά τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο είναι όλοι σε καλή κατάσταση.

Εν τω μεταξύ επανέλαβε τη θέση του κατά την οποία η Γροιλανδία πρέπει να γίνει μέρος των ΗΠΑ για την «ασφάλειά» τους,ψ«Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία από την άποψη της εθνικής ασφάλειας κι η Δανία δεν θα είναι σε θέση να την κρατήσει», απάντησε σε ερώτημα των δημοσιογράφων.

Τέλος, ισχυρίστηκε δε ότι πολλοί Κουβανοί σκοτώθηκαν κατά την Αμερικανική επιχείρηση στη Βενεζουέλα. Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι από τη Βενεζουέλα έκαναν λόγο για περίπου 40 νεκρούς κατά την αμερικανική επιχείρηση, ενστόλους αλλά και αμάχους.

Αργά την Κυριακή η Κούβα ανακοίνωσε ότι 32 πολίτες της σκοτώθηκαν στην επιχείρηση για τη σύλληψη του Μαδούρο, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τον ρόλο που είχαν στο Καράκας.

Σε σωφρονιστικό κατάστημα στο Μπρούκλιν, όπου θα παραμείνει μέχρι να προσαχθεί στο δικαστήριο, έως το βράδυ της Δευτέρας, προκειμένου να δικαστεί με τις κατηγορίες περί «ναρκοτρομοκρατίας» και εισαγωγής κοκαΐνης στη χώρα μεταφέρθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ο  ανατραπείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος συνελήφθη εχθές Σαββάτο στο Καράκας, μαζί με τη σύζυγό του Σίλια Φλόρες, στο πλαίσιο επιχείρησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο 63χρονος ηγέτης της Βενεζουέλας μεταφέρθηκε το Σάββατο στη στρατιωτική βάση Stewart Air της Εθνοφρουράς στη Νέα Υόρκη, όπου κατέβηκε από το αεροσκάφος φορώντας χειροπέδες και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Μανχάταν, όπου οδηγήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), για να  γίνει η επίσημη καταγραφή και διαδικασία προσαγωγής του.

Κατόπιν μεταφέρθηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα στο Μπρούκλιν, όπου θα παραμείνει έως το βράδυ της Δευτέρας.

Η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες, συνελήφθη επίσης κατά τη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου την επιχείρηση σύλληψης του Μαδούρο, έκανε λόγο για μία από τις πιο εντυπωσιακές, αποτελεσματικές και ισχυρές επιδείξεις αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος και επιχειρησιακής ικανότητας.

Ξεκαθάρισε ότι το προεδρικό ζεύγος της Βενεζουέλας, θα δικαστεί σε αμερικανικό δικαστήριο και είναι αντιμέτωπο με βαρύτατες κατηγορίες. 

Σύμφωνα με το πλήρες κατηγορητήριο που δημοσιεύθηκε από τις Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο  κατηγορείται για «ναρκοτρομοκρατική συνωμοσία».

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την επιχείρηση επιτυχή, η επόμενη μέρα για τη χώρα των περίπου 30 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει αβέβαιη. Σε συνέντευξη Τύπου στη Φλόριντα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να «κυβερνήσουν» τη Βενεζουέλα «ώσπου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μετάβαση ασφαλή, προσήκουσα και δίκαιη», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πώς θα υλοποιηθεί αυτό στην πράξη.

Φόβος και άγχος στη Βενεζουέλα για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα

Στον απόηχο των αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων νωρίς το πρωί του Σαββάτου, κάτοικοι του Καράκας ξύπνησαν σε δρόμους γεμάτους συντρίμμια και με ορατά τα σημάδια πληγμάτων, με πολλούς εξ αυτών να εκφράζουν την αγωνία τους για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.

Κυρίως γιατί, σε συνέντευξη Τύπου εχθές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ορκίζεται πρόεδρος της χώρας η αντιπρόεδρος του Μαδούρο, Ντέλσι Ροντρίγκες.

«Είναι μια τρομακτική φιγούρα της κυβέρνησης», δήλωσε κάτοικος του Καράκας για τη Ροντρίγκες. «Είναι επικεφαλής πολλών από τις πιο καταπιεστικές τακτικές που έχουν εφαρμοστεί εναντίον των Βενεζουελάνων».

«Δεν ξέρω πόσο νόημα έχει να απομακρύνεις τον Μαδούρο αλλά να τους αφήνεις στην εξουσία — ή να αφήνεις εκείνη στην εξουσία», πρόσθεσε.

Με χειροπέδες κατέβηκε από το αεροπλάνο ο Μαδούρο

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κατέβηκε από το αεροπλάνο ο Νικολάς Μαδούρο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κτίριο της στρατιωτικής βάσης Stewart Air National Guard Base στη Νέα Υόρκη.

Γιατί ο Μαδούρο είχε δεμένα τα μάτια του όταν τον μετέφεραν με το πολεμικό πλοίο

Ενώ αναμένεται η έξοδος του Νικολάς Μαδούρο από το αεροσκάφος στη Νέα Υόρκη, ο ανταποκριτής του Sky News στις ΗΠΑ, εξήγησε την τελευταία φωτογραφία του προέδρου της Βενεζουέλας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η εικόνα, την οποία κοινοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social, δείχνει τον Μαδούρο με δεμένα μάτια, δίπλα σε άτομο που – σύμφωνα με τον Μάθιους – φαίνεται να φορά στολή της DEA.


Όπως εξήγησε, η κάλυψη των ματιών είχε στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο ο Μαδούρο να δει τους πράκτορες που βρίσκονταν γύρω του, δεδομένου ότι οι ταυτότητές τους παραμένουν απόρρητες λόγω της φύσης της δουλειάς τους.

Παράλληλα, οι πράκτορες ενδέχεται να τον έδεσαν και να του έκλεισαν τα μάτια και για λόγους ασφαλείας, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να προκαλέσει κακό στον εαυτό του ή σε άλλους.

«Αυτό πρέπει να εξεταστεί ως πιθανότητα», ανέφερε.

«Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά τη μεταφορά του, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Εξάλλου, πρόκειται για μια επιχείρηση-βιτρίνα που διεξήχθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε.

Ο Μαδούρο έφτασε σε στρατιωτική βάση στη Νέα Υόρκη

Αεροσκάφος που μετέφερε τον συλληφθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και τη σύζυγό του Σίλια Φλόρες προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση Stewart Air National Guard Base στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το CNN

Ο ηγέτης της Βενεζουέλας αναμένεται να βρεθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μανχάταν την επόμενη εβδομάδα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που αφορούν διακίνηση ναρκωτικών και όπλων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ζευγάρι απομακρύνθηκε από το υπνοδωμάτιό του κατά τη διάρκεια μεγάλης κλίμακας επιχείρησης του αμερικανικού στρατού που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα στο Καράκας.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα νέο κατηγορητήριο κατά του Μαδούρο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τη σύζυγό του και τον γιο του

Πώς έγινε η μυστική επιχείρηση στη Βενεζουέλα: Με σπίτι-ρέπλικα και αστραπιαία επιδρομή, συνέλαβαν τον Μαδούρο

Η αμερικανική στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα και η σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο αιφνιδίασαν τη διεθνή κοινότητα, ωστόσο δεν αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επανειλημμένα αφήσει να εννοηθεί –άλλοτε έμμεσα και άλλοτε ξεκάθαρα– ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο βρισκόταν στο τραπέζι. Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Reuters, πίσω από την επιχείρηση υπήρχε μακρόχρονος σχεδιασμός, με συνεχείς δοκιμές και ασκήσεις πριν από την τελική εκτέλεση.

Η επιχείρηση ξεκίνησε περίπου στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου, ώρα Καράκας (8 το πρωί ώρα Ελλάδας). Δύο ώρες αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Truth Social ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μια τολμηρή αποστολή με στόχο τη σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας και της συζύγου του.
 

Το σπίτι - ρέπλικα για εξάσκηση

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, επίλεκτες μονάδες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων –μεταξύ αυτών και η Δύναμη Δέλτα– κατασκεύασαν πιστό αντίγραφο της ασφαλούς κατοικίας του Μαδούρο. Το ομοίωμα χρησιμοποιήθηκε για επαναλαμβανόμενες ασκήσεις, ώστε να τελειοποιηθεί ο τρόπος εισόδου στην οχυρωμένη έπαυλη.

Παράλληλα, η CIA είχε αναπτύξει από τον Αύγουστο μικρή ομάδα πρακτόρων εντός της Βενεζουέλας, οι οποίοι παρακολουθούσαν τις κινήσεις και τη ρουτίνα του Μαδούρο. Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters, οι πληροφορίες αυτές έκαναν τη σύλληψη «εύκολη και χωρίς απρόοπτα».

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η CIA είχε τοποθετήσει πρόσωπο στο στενό περιβάλλον του Μαδούρο, έτοιμο να δώσει σε πραγματικό χρόνο το ακριβές στίγμα του την ώρα που εξελισσόταν η επιχείρηση.
 

Η αλλαγή του καιρού

Όταν όλα κρίθηκαν επιχειρησιακά έτοιμα, τέσσερις ημέρες πριν από την επέμβαση, ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την αποστολή με την κωδική ονομασία «Απόλυτη Αποφασιστικότητα». Σύμφωνα με τον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Νταν Κέιν, η τελική εντολή δόθηκε στις 22:46 το βράδυ της Παρασκευής.

Το επιχειρησιακό κέντρο στήθηκε στο Μαρ-Α-Λάγκο, το θέρετρο του Αμερικανού προέδρου, απ’ όπου ο Τραμπ και το επιτελείο του παρακολουθούσαν ζωντανά την εξέλιξη.

Μετά το τέλος της επιχείρησης, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στο Fox: «Έχω κάνει μερικές αρκετά καλές επιχειρήσεις, αλλά δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο».
 

Η μεγάλη επιχείρηση

Η «Απόλυτη Αποφασιστικότητα» κινητοποίησε πρωτοφανή στρατιωτική ισχύ. Το Πεντάγωνο ανέπτυξε στην Καραϊβική ένα αεροπλανοφόρο, 11 πολεμικά πλοία και περισσότερα από δώδεκα μαχητικά F-35. Συνολικά, πάνω από 15.000 στρατιώτες εισήλθαν στην περιοχή, επισήμως στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά της διακίνησης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, ο στενός κύκλος που διαχειριζόταν το σχέδιο επί μήνες περιλάμβανε τον σύμβουλο του Τραμπ Στίβεν Μίλερ, τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ και τον διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ. Οι συναντήσεις ήταν συχνές – σε ορισμένες περιπτώσεις καθημερινές – με τον ίδιο τον Τραμπ να συμμετέχει τακτικά.

Τη νύχτα της επιχείρησης, περισσότερα από 150 αμερικανικά αεροσκάφη απογειώθηκαν και έπληξαν στόχους εντός και πέριξ του Καράκας. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι επλήγησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και συστήματα αεράμυνας.

Σύμφωνα με τον Κέιν, τα αεροσκάφη προήλθαν από 20 βάσεις σε όλο το δυτικό ημισφαίριο, μεταξύ αυτών F-35, F-22 και βομβαρδιστικά B-1.

«Είχαμε ένα μαχητικό αεροσκάφος για κάθε πιθανή κατάσταση», δήλωσε ο Τραμπ στην εκπομπή «Fox & Friends».

Το Πεντάγωνο είχε επίσης αναπτύξει διακριτικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού, drones και μέσα ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
 

Εισβολή ειδικών δυνάμεων

Την ώρα που εξελίσσονταν οι αεροπορικές επιδρομές, ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ εισέβαλαν στο Καράκας, βαριά οπλισμένες και με εξοπλισμό που περιλάμβανε ακόμη και φλόγιστρα, σε περίπτωση που χρειαζόταν διάρρηξη ενισχυμένων θυρών.

Οι κομάντο έφτασαν στο συγκρότημα του Μαδούρο περίπου στη 1 π.μ., δεχόμενοι πυρά. Ένα ελικόπτερο χτυπήθηκε, αλλά παρέμεινε επιχειρησιακό. Βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα κατέγραψαν σχηματισμούς ελικοπτέρων να πετούν χαμηλά πάνω από την πόλη.

Μπαίνοντας στην κατοικία, οι στρατιώτες και πράκτορες του FBI προχώρησαν σε άμεση εξουδετέρωση της φρουράς. Ο Τραμπ περιέγραψε το συγκρότημα ως «πολύ καλά φυλασσόμενο φρούριο». «Απλώς εισέβαλαν και εισέβαλαν σε μέρη που δεν ήταν πραγματικά δυνατό να παραβιαστούν, ξέρετε. Με σιδερένιες πόρτες που είχαν τοποθετηθεί εκεί μόνο για αυτόν τον λόγο», είπε. «Τους εξουδετέρωσαν σε λίγα δευτερόλεπτα».03/01/2026 23:33

Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν να «διοικήσουν» τη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε διάγγελμά του, ενώ ανέφερε ότι θα στείλει μεγάλες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες στη Βενεζουέλα.

«Θα διοικήσουμε τη χώρα μέχρι να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε μια ασφαλή, ορθή και συνετή μετάβαση», δήλωσε ο Τραμπ από τη Φλόριντα.

«Δεν θέλουμε να εμπλακούμε στην ανάληψη της εξουσίας από κάποιον άλλο και να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση που βρισκόμασταν τα τελευταία χρόνια. Επομένως, θα διοικήσουμε τη χώρα» συμπλήρωσε.

Ο Τραμπ δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για το πόσο χρόνο εκτιμά ότι θα διαρκέσει η μετάβαση της εξουσίας.

Την ίδια στιγμή απείλησε και με νέο χτύπημα τη Βενεζουέλα, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και σε δεύτερη επίθεση, αν χρειαστεί».

Με καλυμμένα μάτια και χειροπέδες... Ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσιοποίησε τη φωτογραφία του Νικολάς Μαδούρο κατά τη σύλληψή του από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις Delta.

Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας διακρίνεται να είναι με καλυμμένα τα μάτια του και χειροπέδες, ενώ φυλάσσεται πολύ στενά από τους Αμερικανούς πράκτορες.

Οι ΗΠΑ δίνουν στη δημοσιότητα το κατηγορητήριο κατά του Μαδούρο – Τον κατηγορούν για «ναρκοτρομοκρατία»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατευθύνεται προς τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για όσα οι αμερικανικές αρχές χαρακτηρίζουν ως «ναρκοτρομοκρατία».

«Για περισσότερα από 25 χρόνια, ηγετικά στελέχη της Βενεζουέλας καταχράστηκαν τις θέσεις δημόσιας εμπιστοσύνης που κατείχαν και διέφθειραν θεσμούς που κάποτε λειτουργούσαν νόμιμα, προκειμένου να εισάγουν τόνους κοκαΐνης στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται στο κατηγορητήριο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης κατά του προέδρου της Βενεζουέλας.

«Ο κατηγορούμενος Νικολάς Μαδούρο Μόρος βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της διαφθοράς και συνεργάστηκε με τους συγκατηγορούμενούς του, χρησιμοποιώντας την παράνομα αποκτηθείσα εξουσία του και τους θεσμούς που ο ίδιος διέβρωσε, για τη μεταφορά χιλιάδων τόνων κοκαΐνης στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο Μαδούρο και «σύρθηκε από την κρεβατοκάμαρα» κατά τη σύλληψή του

Ο Νικολάς Μαδούρο, και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες σύρθηκαν έξω από την κρεβατοκάμαρά τους από τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επιδρομής που οδήγησε στη σύλληψή τους, ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα στο CNN.

Το ζευγάρι συνελήφθη στη μέση της νύχτας ενώ κοιμόταν, ανέφεραν οι πηγές.

Η επιδρομή, που πραγματοποιήθηκε από την επίλεκτη Δύναμη Δέλτα του αμερικανικού στρατού, δεν οδήγησε σε απώλειες μεταξύ των ΗΠΑ, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν «μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Βενεζουέλας» και «συνέλαβαν τον ηγέτη της, τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο» και τη σύζυγό του, σύμφωνα με το BBC.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πραγματοποίησαν με επιτυχία μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Βενεζουέλας και του ηγέτη της, του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του, συνελήφθη και μεταφέρθηκε αεροπορικώς εκτός της χώρας.

Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου. Λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν. Σήμερα στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στο Mar-a-Lago. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα! Πρόεδρος ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ».

Οι ΗΠΑ κατηγορούν εδώ και καιρό τον Μαδούρο ότι ηγείται μιας διεθνούς οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Ο Tραμπ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο σύλληψης του Mαδούρο ή τον τόπο όπου μεταφέρθηκε.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την είδηση.

Οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει αμοιβή 50 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του Mαδούρο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε στο Truth Social ότι θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στις 18:00 ώρα Ελλάδας, στην προεδρική κατοικία Mar-a-Lago στη Φλόριντα.

 

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, στο πλαίσιο αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης που διέταξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσαν στο CBS News Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Βενεζουέλα καταδίκασε τη «στρατιωτική επίθεση» των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον Νικολάς Μαδούρο να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Ειδικότερα, νωρίς το Σάββατο, η κυβέρνηση Μαδούρο ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν επιθέσεις στην πρωτεύουσα Καράκας και στις πολιτείες Μιράντα, Αράγουα και Λα Γκουάιρα. «Η Βενεζουέλα απορρίπτει, καταδικάζει και καταγγέλλει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας την εξαιρετικά σοβαρή στρατιωτική επίθεση που διέπραξε η σημερινή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατά του εδάφους της Βενεζουέλας», σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση Μαδούρο.

Ο Μαδούρο διέταξε επίσης την ενεργοποίηση όλων των εθνικών αμυντικών σχεδίων της χώρας «την κατάλληλη στιγμή και υπό τις κατάλληλες συνθήκες», ενώ κάλεσε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να «ενεργοποιήσουν τα σχέδια κινητοποίησης» και να υπερασπιστούν τη χώρα.

«Ο λαός της Βενεζουέλας και οι Μπολιβαριανές Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις του, σε άρτια λαϊκή-στρατιωτική-αστυνομική ενότητα, έχουν αναπτυχθεί για να εγγυηθούν την κυριαρχία και την ειρήνη», αναφέρει η ανακοίνωση της βενεζουελανικής κυβέρνησης.

Το Defence Intelligence ανέφερε νωρίτερα ότι φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Βενεζουέλας, σημειώνοντας ότι δεκάδες ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού έχουν εντοπιστεί να πετούν πάνω από το Καράκας. 

Κάτοικοι του Καράκας ανέφεραν ακόμη ότι σε πολλές περιοχές της βενεζουελάνικης πρωτεύουσας έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, με το Reuters να αναφέρει ότι χωρίς ρεύμα έχει μείνει και η νότια περιοχή της πόλης, κοντά σε μεγάλη στρατιωτική βάση.

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το BBC ανέφεραν ότι μεταξύ άλλων επλήγησαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Λα Καρλότα στο κέντρο της πόλης καθώς και η μεγάλη στρατιωτική βάση Φουέρτε Τιούνα.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε περίπου στη 01:50 π.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με το CNN.

«Μία ήταν τόσο δυνατή, που μετά από αυτήν το παράθυρό μου έτρεμε», είπε η ανταποκρίτρια του CNNE, Osmary Hernandez.

Η αιτία των εκρήξεων δεν ήταν ξεκάθαρη.

Βίντεο που εξασφάλισε και επαλήθευσε το CNN δείχνει δύο στήλες καπνού να υψώνονται στον νυχτερινό ουρανό, ανάμεσα στα φώτα της πόλης. Στη βάση της μίας στήλης διακρίνεται πορτοκαλί λάμψη. Στη συνέχεια φαίνεται για λίγο μια λάμψη σε άλλο σημείο, ακολουθούμενη από έναν υπόκωφο κρότο.

Τα βενεζουελάνικα μέσα Efecto Cocuyo και Tal Cual Digital ανέφεραν ότι εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στην πολιτεία Λα Γκουάιρα, βόρεια του Καράκας, και στις ακτές της χώρας, καθώς και στο Higuerote, πόλη στις ακτές της πολιτείας Μιράντα.

Σύμφωνα με το Assossiated Press, τουλάχιστον επτά εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 2 π.μ. τοπική ώρα, το Σάββατο, ενώ υπάρχουν αναφορές για αεροσκάφη που πετούσαν χαμηλά πάνω από την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.

Κάτοικοι σε διάφορες γειτονιές της πόλης βγήκαν εσπευσμένα στους δρόμους.

Η κυβέρνηση του Καράκας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του AP να σχολιάσει τις αναφορές.

Σύμφωνα με ανάρτηση της δημοσιογράφου του CBS, Τζένιφερ Τζέικομπς, στο X, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν ενημερωθεί για τις αναφορές περί εκρήξεων και πτήσεις αεροσκαφών πάνω από την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα του Reuters για σχόλια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε χερσαίες δράσεις κατά φερόμενων δικτύων διακίνησης ναρκωτικών στη Βενεζουέλα και ότι χτυπήματα στην ξηρά θα ξεκινήσουν «σύντομα», ενώ τις τελευταίες ημέρες ο αμερικανικός στρατός έχει εντατικοποιήσει τα πλήγματα κατά φερόμενων σκαφών διακίνηση ναρκωτικών.

Τον Οκτώβριο, μάλιστα, ο Τραμπ δήλωσε ότι εξουσιοδότησε τη CIA να δρα εντός της Βενεζουέλας, ώστε να περιορίσει τις παράνομες ροές μεταναστών και ναρκωτικών από τη νοτιοαμερικανική χώρα.

Το CNN έχει απευθύνει αιτήματα στον Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο να σχολιάσουν τις εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, η Βενεζουέλα δήλωσε ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Ο πρόεδρος της χώρας της Νότιας Αμερικής, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε επίσης σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν αλλαγή κυβέρνησης στη Βενεζουέλα και να αποκτήσουν πρόσβαση στα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της, μέσω της πολύμηνης εκστρατείας πίεσης που ξεκίνησε με μαζική στρατιωτική ανάπτυξη στην Καραϊβική Θάλασσα τον Αύγουστο.

Παράλληλα, υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς σε αρκετές περιοχές του Καράκας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

 

 

;

 

 

 

 

Χάος στο Ιράν: Ο λαός στους δρόμους κατά των Αγιατολάχ, τρεις νεκροί και εσωτερικές ρωγμές στο καθεστώς

Η περίοδος μετά τον «πόλεμο των 12 ημερών» το περασμένο Ιούνιο δεν εξελίχθηκε σε φάση ανασύνταξης για την Τεχεράνη. Εξελίχθηκε σε φάση διαρκούς φθοράς. Και αυτό είναι το βασικό ζήτημα παρά τις σημαντικές εξωτερικές πιέσεις που επιμένουν και έχει να διαχειριστεί το ιρανικό καθεστώς. Ο Ντόναλντ Τραμπ στις δηλώσεις του κατά την υποδοχή του Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογράμμισε - και είχε δίκιο - πως το καθεστώς του Ιράν δεν απειλείται από μια θεαματική ανατροπή, αλλά από τη συσσώρευση πιέσεων που δεν του επιτρέπουν να «κλείσει» κανένα μέτωπο.

Στο στρατιωτικό επίπεδο, το μήνυμα του Ιουνίου παραμένει ενεργό. Τα πλήγματα έδειξαν ότι κρίσιμες εγκαταστάσεις μπορούν να στοχοποιηθούν και ότι η αποτροπή δεν λειτουργεί απόλυτα. Αυτό δεν μεταφράστηκε σε κατάρρευση, αλλά σε πολιτική έκθεση. Η εικόνα ελέγχου υπέστη ρωγμές και αυτές οι ρωγμές δεν «επισκευάζονται» εύκολα, ιδίως όταν τις ακολούθησε η ραγδαία οικονομική επιδείνωση. Το καθεστώς διατηρεί την ικανότητα καταστολής και επιβολής, αλλά πλέον τη χρησιμοποιεί πιο επιλεκτικά. Όχι από αυτοσυγκράτηση, αλλά επειδή γνωρίζει ότι η ταυτόχρονη σύγκρουση με κοινωνία και οικονομία εγκυμονεί κινδύνους που δεν είναι άμεσα διαχειρίσιμοι ούτε και εύκολα ελέγξιμοι…

 

 


Από το καλοκαίρι και μετά, η οικονομία εξελίχθηκε στο βασικό εσωτερικό πεδίο «μάχης». Η πτώση του ριάλ, η άνοδος του πληθωρισμού και η αδυναμία σταθεροποίησης της αγοράς έπληξαν ομάδες με πολιτικό βάρος, ιδιαίτερα τους εμπόρους και τα μεσαία στρώματα των αστικών κέντρων. Η επιστροφή κινητοποιήσεων με οικονομικό πρόσημο μετά από δεκαετίες – και τρία χρόνια μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις που έφερε η δολοφονία της Μαχσά Αμίνι - δεν έχει τον χαρακτήρα των κινημάτων του 2022, αλλά είναι πιο επικίνδυνη σε βάθος χρόνου. Δεν αμφισβητεί ανοιχτά το καθεστώς, αμφισβητεί όμως την ικανότητά του να κυβερνά αποτελεσματικά. Η αλλαγή ρητορικής από την κυβέρνηση, με αναφορές σε «νόμιμα αιτήματα», δείχνει ότι το σύστημα αντιλαμβάνεται τη φθορά και προσπαθεί να την επιβραδύνει, χωρίς να έχει σήμερα τουλάχιστον κάποια απτή λύση στα χέρια του. Οι τρεις νεκροί από τις διαδηλώσεις των τελευταίων τεσσάρων ημερών δίνουν ένα στίγμα για το πόσο επικίνδυνο και κυρίως πόσο «εύφλεκτο» είναι το μείγμα σήμερα για την Τεχεράνη.



Πώς έφτασε το Ιράν στη σημερινή κρίση;

Η σημερινή κρίση στο Ιράν δεν προέκυψε αιφνιδίως. Από την άνοιξη του 2025 είχαν ήδη καταγραφεί διάσπαρτες κοινωνικές εκρήξεις - αρχικά περιορισμένες και επαγγελματικά στοχευμένες. Αρτοποιοί, αγρότες και μικρομεσαίοι διαμαρτύρονταν για καθυστερήσεις επιδοτήσεων, αυξημένο ενεργειακό κόστος και ελλείψεις βασικών αγαθών. Οι κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου δεν είχαν ακόμη πολιτικό χαρακτήρα, όμως αποκάλυπταν μια οικονομία που έμπαινε σε φάση αποσύνθεσης.



Το καθοριστικό σημείο ήρθε στα τέλη Δεκεμβρίου 2025. Στις 28 Δεκεμβρίου, έμποροι στο Μεγάλο Παζάρι της Τεχεράνης κατέβηκαν στους δρόμους μετά τη νέα κατακρήμνιση του ριάλ, το οποίο κατέγραψε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Μέσα σε 24 ώρες, οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν σε μεγάλες πόλεις - Ισφαχάν, Σιράζ, Χαμεντάν - και απέκτησαν μαζικό χαρακτήρα. Το αίτημα έπαψε να είναι μόνο οικονομικό. Τα συνθήματα στράφηκαν ανοιχτά κατά της πολιτικής ηγεσίας και του ανώτατου θρησκευτικού κατεστημένου.

Στις 30 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση επιχείρησε ελιγμό. Ανακοίνωσε αλλαγή διοικητή στην Κεντρική Τράπεζα και έκανε λόγο για «διάλογο με την κοινωνία». Η κίνηση ερμηνεύθηκε περισσότερο ως ένδειξη αδυναμίας παρά ελέγχου. Τα πανεπιστήμια μπήκαν στο παιχνίδι, φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους και οι απεργίες άρχισαν να παραλύουν την καθημερινότητα.

 


Η κορύφωση ήρθε την τελευταία ημέρα του έτους. Στις 31 Δεκεμβρίου 2025, διαδηλώσεις καταγράφηκαν σε περισσότερες από 20 επαρχίες. Υπήρξαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, νεκροί και τραυματίες, μεταξύ τους και μέλη των παραστρατιωτικών Basij. Το καθεστώς έκανε λόγο για «υποκινούμενη αναταραχή», όμως η έκταση και η κοινωνική σύνθεση των κινητοποιήσεων παρέπεμπαν στην πιο σοβαρή εσωτερική κρίση μετά το 2022.

Σήμερα, η κρίση παραμένει ανοιχτή. Δεν υπάρχει σαφής αποκλιμάκωση, ούτε πολιτική λύση στον ορίζοντα.

Ανάλυση κινδύνων για το 2026: Τρία σενάρια, όλα υψηλής αστάθειας

Το 2026 βρίσκει το Ιράν σε συνθήκες πολλαπλής πίεσης. Ο πρώτος και πιο άμεσος κίνδυνος είναι η εσωτερική αποσταθεροποίηση χωρίς έξοδο. Το καθεστώς διαθέτει ακόμη κατασταλτική ισχύ, αλλά στερείται οικονομικών εργαλείων. Ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 45%, το νόμισμα δεν έχει αξιοπιστία και οι κοινωνικές ομάδες που κινητοποιούνται δεν ανήκουν πλέον μόνο στη νεολαία ή στα αστικά κέντρα. Αυτό δημιουργεί ένα μοντέλο χρόνιας αναταραχής - όχι επανάσταση - ακόμη τουλάχιστον, αλλά μόνιμη φθορά εξουσίας.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η εξωτερική στρατιωτική κλιμάκωση ως αντιπερισπασμός. Ιστορικά, η Τεχεράνη έχει χρησιμοποιήσει την περιφερειακή ένταση για να επανασυσπειρώσει το εσωτερικό ακροατήριο. Η αύξηση της έντασης με το Ισραήλ, οι επιθέσεις μέσω πληρεξουσίων σε Λίβανο, Συρία ή Ερυθρά Θάλασσα και η όξυνση της ρητορικής κατά των ΗΠΑ αποτελούν πραγματικό σενάριο. Μια τέτοια επιλογή όμως ενέχει τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης σύγκρουσης.

Ο τρίτος, και πιο υποτιμημένος, κίνδυνος αφορά τη σταδιακή απώλεια συνοχής του κρατικού μηχανισμού. Όσο η κρίση παρατείνεται, τόσο αυξάνονται οι ρωγμές ανάμεσα σε κυβέρνηση, Φρουρούς της Επανάστασης και θρησκευτικό κατεστημένο. Δεν διαφαίνεται σήμερα ρήξη κορυφής, αλλά το 2026 μπορεί να εξελιχθεί σε έτος εσωτερικών ανακατατάξεων ισχύος - όχι απαραίτητα υπέρ μιας φιλελεύθερης μετάβασης, αλλά προς ένα πιο σκληρό, στρατιωτικοποιημένο μοντέλο εξουσίας.
Το Ιράν μπαίνει στο 2026 χωρίς οικονομικό δίχτυ ασφαλείας, χωρίς πολιτικό αφήγημα και με κοινωνία σε μόνιμο αναβρασμό. Το πιθανότερο σενάριο δεν είναι η άμεση κατάρρευση, αλλά η παρατεταμένη αστάθεια με αυξημένο ρίσκο λάθους - εσωτερικά ή γεωπολιτικά. Και σε τέτοιες συνθήκες, ένα μόνο γεγονός μπορεί να λειτουργήσει ως πυροκροτητής.

<

Νέα σοκαριστικά βίντεο από το Κραν Μοντάνα: Η μάχη με τις φλόγες για τους θαμώνες - Στους 47 οι νεκροί

Σοκ έχει προκαλέσει στην Ευρώπη – και όχι μόνο - η πολύνεκρη τραγωδία που σημειώθηκε στην Ελβετία τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, όπου δεκάδες άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο και πάνω 100 τραυματίστηκαν όταν φωτιά κατέστρεψε ένα μπαρ γεμάτο κόσμο στο χειμερινό θέρετρο Κραν Μοντανά.

Στους 47 αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι. Δεκαέξι Ιταλοί αγνοούνται, ενώ περίπου δώδεκα ακόμη Ιταλοί υπήκοοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μετά την πυρκαγιά, ανέφερε ο Ιταλός υπουργός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ιταλοί τραυματίες υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα.

«Άνθρωποι ούρλιαζαν και άλλοι κείτονταν στο έδαφος, πιθανόν ήταν νεκροί», δήλωσε ο 21χρονος κάτοικος της πόλης Σαμουέλ Ραπ, περιγράφοντας τα επόμενα λεπτά μετά την πυρκαγιά. «Τα πρόσωπά τους ήταν καλυμμένα με μπουφάν, αυτό είδα, τίποτα άλλο».

Την ίδια στιγμή, ένα αποκαλυπτικό βίντεο από την τραγωδία στο Κραν Μοντανά βλέπει το φως της δημοσιότητας, όπου φαίνονται δεκάδες άνθρωποι να προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από το φλεγόμενο μπαρ.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Δύο νεαρές Γαλλίδες που είπαν πως βρίσκονταν μέσα στο μπαρ, δήλωσαν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV πως είδαν τη φωτιά να ξεκινάει από το υπόγειο του κλαμπ, αφού κάποιοι κρατούσαν ένα μπουκάλι με «κεριά γενεθλίων» πολύ κοντά στην ξύλινη οροφή.

«Η φωτιά εξαπλώθηκε πάρα πολύ γρήγορα στην οροφή», περιέγραψε μία από τις γυναίκες στο BFM TV. Οι ίδιες αφηγήθηκαν πώς κατάφεραν να ανέβουν από μια στενή σκάλα στο ισόγειο και φύγουν από το κτίριο. Λεπτά αργότερα, και το ισόγειο είχε παραδοθεί στις φλόγες, είπαν.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν πως τραυματίες έλαβαν τις πρώτες βοήθειες σε αυτοσχέδια κέντρα διαλογής που στήθηκαν σε ένα διπλανό μπαρ και σε ένα υποκατάστημα τράπεζας, ενώ ανέφεραν πως πολλοί τραυματίες υπέφεραν καθώς βγήκαν από τη ζέστη του μπαρ και βρέθηκαν ξαφνικά στην παγωνιά που επικρατούσε έξω.

«Και τότε έβλεπες μονάχα ασθενοφόρα να πηγαινοέρχονται όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε ο Ντονιμίκ Ντιμπουά, αυτόπτης μάρτυρας των σκηνών χάους και πανικού, καθώς σοροί μεταφέρονταν έξω από το κτίριο.

Σερβιτόρος σε ένα κοντινό στο μπαρ εστιατόριο, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, περιέγραψε πως οι πρώτοι διασώστες προσέγγισαν το προσωπικό ζητώντας του να τους δώσουν τραπεζομάντιλα προκειμένου να καλύψουν τις σορούς και να τις προστατεύσουν από τα βλέμματα του συγκεντρωμένου πλήθους.

«Γνωρίζω κάποια που ενδεχομένως βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων και δεν μπορώ να τη βρω. Ανησυχώ πολύ», δήλωσε η κάτοικος της πόλης Καρίνε Σπρενγκ. «Προσπαθώ να επικοινωνήσω με άλλους ανθρώπους που γνωρίζουν αυτήν τη γυναίκα για να δω εάν είναι ζωντανή»

Σε ανείπωτη τραγωδία εξελίχθηκαν οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας, όπου έκρηξη σε κεντρικό μπαρ άφησε πίσω της δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες τραυματισμούς. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, η ελβετική αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και έως 100 τραυματίστηκαν, ωστόσο ο επίσημος απολογισμός αναμένεται.

Οι πληροφορίες παραμένουν ρευστές, όμως όλα συγκλίνουν σε ένα βαρύ ανθρώπινο κόστος. Λίγο νωρίτερα, ο Φρεντερίκ Ζισλέ, διοικητής της αστυνομίας του καντονιού Βαλέ, δήλωσε ότι «πολλές δεκάδες άνθρωποι θεωρούνται νεκροί», ενώ τόνισε πως οι περισσότεροι τραυματίες φέρουν σοβαρά εγκαύματα. Η διαδικασία ταυτοποίησης αναμένεται να διαρκέσει, καθώς –όπως αναφέρει το ιταλικό ΥΠΕΞ– η κατάσταση πολλών σορών δεν επιτρέπει άμενο προσδιορισμό στοιχείων.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το περιστατικό σημειώθηκε στη 1:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) στο Le Constellation Bar, σημείο συνάντησης τουριστών και σκιέρ την περίοδο των εορτών. Εκείνη την ώρα βρίσκονταν εντός του χώρου πάνω από 100 άτομα, με αποτέλεσμα η έκρηξη και η φωτιά που ακολούθησε να προκαλέσουν χάος.

Βίντεο και εικόνες που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν το κτίριο να φλέγεται, ενώ άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι στους δρόμους. Σωστικά συνεργεία επιχειρούν ανάμεσα σε φλόγες και καπνό, σε μία από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις που έχει δει η περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Παρά τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες αναφορές που συνέδεαν την έκρηξη με πιθανή χρήση πυροτεχνημάτων σε συναυλία, οι Αρχές ξεκαθαρίζουν ότι η πυρκαγιά δεν οφείλεται σε επίθεση ή εμπρησμό, αλλά σε έκρηξη άγνωστης μέχρι στιγμής αιτίας. Εξετάζεται το ενδεχόμενο η φωτιά να ξεκίνησε από το υπόγειο του μπαρ, που διαθέτει συνολική χωρητικότητα έως 400 ατόμων.

Ελικόπτερα, ασθενοφόρα και απαγόρευση πτήσεων

Η περιοχή έχει αποκλειστεί πλήρως, ενώ έχει επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων πάνω από το θέρετρο για την ασφαλή εξέλιξη των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις Αρχές, συνολικά έχουν κινητοποιηθεί 10 ελικόπτερα και 40 ασθενοφόρα, με συνεχείς αεροδιακομιδές προς νοσοκομεία της δυτικής Ελβετίας.

Ο Ματίας Ρεϊνάρ, επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης του καντονιού Βαλέ, δήλωσε ότι οι περισσότερες κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, με αποτέλεσμα τραυματίες να μεταφέρονται σε νοσοκομεία εκτός περιοχής. «Πολλοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση» σημείωσε, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Παράλληλα, λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή για συγγενείς και οικείους, καθώς αρκετοί αναζητούν αγαπημένα πρόσωπα. Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται, όπως επιβεβαιώνεται, και αλλοδαποί πολίτες.

 

Ο Τραμπ κοινοποίησε άρθρο επικριτικό για τον Πούτιν - «O Ρώσος δικτάτορας επέλεξε και πάλι τα ψέματα, το μίσος και τον θάνατο»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φάνηκε να σκληραίνει τη στάση του απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κοινοποιώντας άρθρο γνώμης της New York Post που κατηγορεί τη Μόσχα ότι υπονομεύει τις προσπάθειες ειρήνης και καλεί σε αυξημένη πίεση, αυστηρότερες κυρώσεις και ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ο Τραμπ ανάρτησε την Τετάρτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το άρθρο με τίτλο «Η επιθετική ρητορική του Πούτιν δείχνει ότι η Ρωσία είναι αυτή που στέκεται εμπόδιο στην ειρήνη», χωρίς να προσθέσει κάποιο δικό του σχόλιο.

Το άρθρο επισημαίνει την αισιοδοξία που είχε εκφράσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Τραμπ, μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχετικά με την πρόοδο προς μια ειρηνευτική συμφωνία. Τονίζει, ωστόσο, ότι αυτές οι προσδοκίες δέχθηκαν πλήγμα τη Δευτέρα, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Πούτιν.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Πούτιν ενημέρωσε τον Τραμπ ότι η Ρωσία θα αναθεωρήσει τη διαπραγματευτική της στάση, ισχυριζόμενος ότι ουκρανικά drones είχαν στοχοποιήσει μία από τις κατοικίες του.

Το editorial εκφράζει αμφιβολίες για τους ρωσικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι έχουν διαψευστεί από την Ουκρανία, αναφέροντας ότι «όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ρώσος δικτάτορας Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε και πάλι τα ψέματα, το μίσος και τον θάνατο».

Παράλληλα, το άρθρο αναπτύσσει το επιχείρημα υπέρ της κλιμάκωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, διατυπώνοντάς το με όρους που απευθύνονται προσωπικά στον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Όπως ακριβώς έκανε και στην Αλάσκα, στον Πούτιν προσφέρθηκε ειρήνη και εκείνος επέλεξε να φτύσει την Αμερική στο πρόσωπο», αναφέρει το editorial της New York Post, προσθέτοντας ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι έντιμος διαμεσολαβητής που μπορεί να δει τη λογική, ούτε μια επιχειρηματική ευκαιρία που μπορεί να αξιοποιηθεί».

Στο άρθρο αναφέρεται η στήριξη της Ρωσίας προς το Ιράν, καθώς και η υποστήριξή της στην ηγεσία της Βενεζουέλας, για να υποστηρίξει ότι «σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ρωσία αντιτίθεται στην ατζέντα του Τραμπ».

«Η απάντηση δεν θα πρέπει να είναι περισσότερες παραχωρήσεις, αλλά περισσότερη πίεση», σημειώνει το editorial. «Το Κίεβο έχει κάνει το καθήκον του. Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στον Πούτιν: είτε πρέπει να ανταποκριθεί είτε πρέπει να αντιμετωπίσει αυστηρότερες κυρώσεις και πιο φονικά όπλα στην Ουκρανία».

Η Ουκρανία έχει διαψεύσει τις καταγγελίες περί επίθεσης, χαρακτηρίζοντάς τες ρωσική κατασκευή με στόχο την υπονόμευση των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο Τραμπ, ωστόσο, δήλωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα στους δημοσιογράφους ότι ήταν «πολύ θυμωμένος» για το φερόμενο περιστατικό.

«Άλλο είναι να είσαι επιθετικός, γιατί είναι επιθετικοί», είπε ο Τραμπ. «Και άλλο να επιτίθεσαι στο σπίτι του. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο».

Το editorial απορρίπτει κατηγορηματικά τη ρωσική εκδοχή των γεγονότων, υποστηρίζοντας ότι «η κοινή λογική δείχνει πως πρόκειται για μια επινοημένη ή διογκωμένη αφήγηση, ώστε η Ρωσία να αποκτήσει πρόσχημα για να απορρίψει την πρόοδο που έχει σημειώσει ο Τραμπ».

Η New York Post καταλήγει: «Ας μας γλιτώσει από τα κροκοδείλια δάκρυά του και ας αυξηθεί η πίεση».
 

Πηγή: skai.gr

 

Bίντεο της Μόσχας με τα συντρίμμια drone - «Απόδειξη της ουκρανικής επίθεσης στην κατοικία του Πούτιν»

H Μόσχα επανέλαβε σήμερα Τετάρτη τους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία επιτέθηκε με drones σε κατοικία του Βλαντίμιρ Πούτιν, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να δημοσιεύει βίντεο που φέρεται να δείχνει τα πειστήρια: ένα drone που καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια της «επίθεσης», την οποία το Κίεβο αρνείται κατηγορηματικά.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δημοσίευσε βίντεο που δείχνει έναν στρατιώτη με κρυμμένο το πρόσωπο δίπλα σε συντρίμμια ενός drone και έναν χάρτη που υποτίθεται ότι δείχνει την πορεία των drones κατά τη διάρκεια της επίθεσης για την οποία η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο.

Η επίθεση τοποθετείται σύμφωνα Κρεμλίνο τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τη Μόσχα, χρησιμοποιήθηκαν 91 drones. Το Κρεμλίνο δεν παρουσίασε στοιχεία για να αποδείξει τον ισχυρισμό του. Σχεδόν τρεις ημέρες μετά, το βίντεο που παρουσιάζει τα συντρίμμια ενός drone είναι το πρώτο στοιχείο που παρουσιάζει η Μόσχα για να στοιχειοθετήσει την κατηγορία μαζί με τον χάρτη και την μαρτυρία ενός κατοίκου παρακείμενου χωριού.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει τον εκτροχιασμό των ειρηνευτικών προσπαθειών προωθώντας «αβάσιμες» κατηγορίες περί επίθεσης κατά κατοικίας του Πούτιν.

«Ο ισχυρισμός της Ρωσίας ότι η Ουκρανία στόχευσε πρόσφατα σημαντικούς κυβερνητικούς στόχους στη Ρωσία έχει ως στόχο τον αντιπερισπασμό», επισημαίνει με ανάρτησή της στο Χ.

Πρώτη αντίδραση του Κιέβου

Η μόνη απόδειξη... είναι ένας χάρτης αναφέρουν ουκρανικά ΜΜΕ. 

«Η Μόσχα προσπαθεί να αποδείξει στην Ουάσιγκτον ότι ο Πούτιν χτυπήθηκε πραγματικά. Φαίνεται απλώς ταπεινωτικό – σαν να λένε, ‘’Τραμπ, βοήθησέ μας, οι Ουκρανοί έχουν τρελαθεί εντελώς. Τα drones τους πετούν εδώ γύρω σαν να είναι στο σπίτι τους και ο Πούτιν δεν μπορεί να κοιμηθεί εξαιτίας τους’’». 

Η Telegraph γράφει ότι η ιστορία μιας «επίθεσης με drone» στην κατοικία του Πούτιν φαίνεται να είναι μια κοινότοπη κατασκευή και ένα βολικό πρόσχημα για να υπονομευτεί μια συνθήκη στην οποία η Ουκρανία έχει ήδη συμφωνήσει σε πάρα πολλά.

Η δημοσίευση γράφει ότι είναι απίθανο ο Ντόναλντ Τραμπ να είναι αρκετά αφελής για να την πιστέψει.

«Τα πρωτόγονα, ‘’επίπεδο πέμπτης δημοτικού’’ ψέματα του Πούτιν διαψεύδονται εύκολα».