Ιστορική ημέρα για το Πολεμικό Ναυτικό η σημερινή, με την τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στην πρώτη, υπερσύγχρονη, φρεγάτα κλάσης FDI «Κίμων».
Η «Κίμων» ολοκλήρωσε το τελικό στάδιο δοκιμών, με την τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στο κατάστρωμα να γίνεται στη Λοριάν, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Θανάση Δαβάκη, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγό Δημήτριο Χούπη και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), αντιναυάρχου Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Δένδιας συναντάται στη Λοριάν με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Βοτρέν.
Δένδιας: Δημιουργούμε το ισχυρότερο Πολεμικό Ναυτικό στην ιστορία του ελληνισμού
Η ένταξη της φρεγάτας «Κίμων» αλλά και των επόμενων τριών φρεγατών FDI HN δημιουργεί το ισχυρότερο Ναυτικό που είχε ποτέ ο ελληνισμός. Η Ελλάδα ισχυροποιείται όχι για να απειλεί αλλά για να προστατεύει, να εγγυάται, να αποτρέπει προτάσσοντας το δίκαιο απέναντι στην ισχύ.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε ομιλία του, σήμερα, Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, στην τελετή ονοματοδοσίας και ύψωσης της ελληνικής σημαίας στην πρώτη φρεγάτα FDI HN «Belh@rra» F-601 «Κίμων», στα ναυπηγεία της Naval Group, στην πόλη Λοριάν της Γαλλίας.
Ανέφερε ότι για τον ίδιο αποτελεί μεγάλη τιμή «η ύψωση της ελληνικής σημαίας στη φρεγάτα Κίμων» καθώς η Ελλάδα «ζει και αναπνέει μέσα από τη θάλασσα».
«Δεν νοείται», είπε, «το Πολεμικό Ναυτικό χωρίς ισχυρές δυνατότητες. Χωρίς την ικανότητα να βρίσκεται έγκαιρα εκεί που διαμορφώνονται τα συμφέροντα του ελληνισμού».
Ο «Κίμων» επιστρέφει στη Μεσόγειο «για να υποδηλώσει τη σημερινή ισχύ της Ελλάδας» προσέθεσε.
«Υπέγραψα την ένταξη του ”Κίμωνα” στο Πολεμικό Ναυτικό ενισχύοντας τη δυνατότητα αποτροπής. Παραδίδω στο Πολεμικό Ναυτικό μια πλατφόρμα εξαιρετικής ισχύος. Την ίδια σημασία έχει πάντα για την πολιτική ηγεσία το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων» κατέληξε ο υπουργός.
Μετά την ομιλία του κ. Δένδια η ελληνική σημαία υψώθηκε στον ιστό της φρεγάτας υπό την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Ακολούθως, το πλήρωμα της φρεγάτας επιβιβάστηκε στον «Κίμωνα».
Ανάδοχος του «Κίμωνα» είναι ο υποναύαρχος ε.τ. Παναγιώτης Λασκαρίδης, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση κατά την ονοματοδοσία έριξε ένα μπουκάλι που έσπασε πάνω στο πλοίο.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Δημήτριος - Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ στην ομιλία του εξήγησε ότι οι φρεγάτες Belh@rra «αντιπροσωπεύουν την επόμενη γενιά» και «ενισχύουν το Πολεμικό Ναυτικό για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις».
«Είναι πολύ περισσότερο από πολεμικά πλοία, είναι υπερσύγχρονες μονάδες που μας επιτρέπουν να προβάλλουμε την ελληνική σημαία και την ισχύ μας» προσέθεσε.
«Επισφραγίζουν», ανέφερε, «τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας» αλλά και μια «ακλόνητη συμμαχία ανάμεσα στις δύο χώρες».
Για την ονομασία της φρεγάτας προς τιμή του ναυάρχου Κίμωνα, τόνισε ότι αποτελεί «συνεκτικό πρότυπο χρήσης της ναυτικής ισχύος θέτοντας τα θεμέλια της αθηναϊκής θαλασσοκρατίας»
Από την πλευρά του υποναύαρχος ε.τ. Παναγιώτης Λασκαρίδης είπε ότι αισθάνεται «ύψιστη τιμή» που είναι ανάδοχος της φρεγάτας «Κίμων» ενώ συμπλήρωσε ότι «μαζί με τα υπόλοιπα πλοία FDI» θα έχουν «καθήκον τον έλεγχο στο Αιγαίο και τις γύρω θάλασσες».
«Θα προστατεύουν την εθνική μας ανεξαρτησία και τα εθνικά μας εδάφη» ανέλυσε και συνέχισε: «Ζούμε σε περίοδο με μεγάλες προκλήσεις και επικίνδυνες καταστάσεις με αναθεωρητικούς κινδύνους που επιβουλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα».
Ο κυβερνήτης της φρεγάτα κλάσης FDI «Κίμων», Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Κίζανης:
Play Video
Στην τελετή, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Κατρίν Βοτρίν, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχος Δημήτριος - Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αθανάσιος Ντόκος, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ και διοικητής του Αγίου Όρος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο βουλευτής Διονύσης Χατζηδάκης, ο υποναύαρχος ε.τ. Παναγιώτης Λασκαρίδης, η πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Λοράνς Αουέρ, ο πρόεδρος της Naval Group Πιερ Ερίκ Πομελέ, επίτιμοι αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού και του Στόλου, ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Αναστάσιος Ροζολής, ο διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων Σαλαμίνας Γιώργος Κόρος, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο αγιασμός τελέστηκε χοροστατούντος του μητροπολίτη Γαλλίας Δημήτριου.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής σημείωσε ότι «η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει στο ναυπηγείο του Λοριάν, όπου θα υψωθεί η εθνική σημαία στην πρώτη από τις τέσσερις φρεγάτες Belharra, τη φρεγάτα Κίμων».
Με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, η «Κίμων» αναμένεται να καταπλεύσει στην Ελλάδα τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, ενώ για την υποδοχή της θα διοργανωθεί μια λαμπρή τελετή.
Η ένταξη των υπερσύγχρονων πλοίων αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού ειδικότερα.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Άμυνας προβλέπει την ένταξη τεσσάρων φρεγατών FDI και τουλάχιστον δύο Bergamini μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας.
Στις 14 Νοεμβρίου υπεγράφη από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων η σύμβαση, ύψους 982 εκατ. ευρώ, για την τέταρτη Belharra (FDI) κλάσης. Η σύμβαση προβλέπει αυξημένη ελληνική συμμετοχή στην κατασκευή, φτάνοντας το 25% του προγράμματος, κάτι που ήταν στόχος της ελληνικής πλευράς.
Η συνολική δαπάνη θα καταβληθεί τμηματικά από το τρέχον έτος έως και το έτος 2030. Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια της τέταρτης, λεγόμενης ψηφιακής, φρεγάτας εγκρίθηκε το καλοκαίρι από το ΚΥΣΕΑ και την Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο των κινήσεων για την ενίσχυση του στόλου επιφανείας και κατ’ επέκταση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Η τέταρτη φρεγάτα Belharra θα λάβει το όνομα «Θεμιστοκλής» και έρχεται να συμπληρώσει την τετράδα των πλέον σύγχρονων φρεγατών διεθνώς ενισχύοντας σημαντικά τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού.
Θα είναι Belharra Standard 2 (όπως και οι άλλες ελληνικές φρεγάτες), αλλά θα είναι Standard 2++ με αυξημένες δυνατότητες.
Οι τρεις πρώτες φρεγάτες είναι οι εξής:
Φ/Γ «Κίμων» (F-601): Έχει ήδη ξεκινήσει θαλάσσιες δοκιμές και η παράδοσή της αναμένεται σύντομα (αναφέρεται περί τον Δεκέμβριο).
Φ/Γ «Νέαρχος» (F-602): Η καθέλκυσή της έγινε τον Σεπτέμβριο του 2024.
Φ/Γ «Φορμίων» (F-603): Η τελετή καθέλκυσής της πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (περί τον Ιούνιο του 2025).
Έναρξη διαπραγματεύσεων για την ταχύτερη ανανέωση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας - Γαλλίας
Την έναρξη διαπραγματεύσεων για την κατά το δυνατόν ταχύτερη ανανέωση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας υπογράμμισε σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με ανάρτηση στο «Χ», μετά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, στη Λοριάν, με την υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Καθρίν Βοτρίν.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της τελετής ύψωσης της Ελληνικής Σημαίας στην πρώτη ελληνική φρεγάτα τύπου FDI HN Belharra «Κίμων».
«Υπογραμμίσαμε τη σημασία τής περαιτέρω εμβάθυνσης των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας» προσέθεσε ο κ. Δένδιας.
Συμφωνήσαμε ανέφερε ο υπουργός και για «τη σύσταση μόνιμων ομάδων εργασίας για τη συνεργασία μας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, με έμφαση στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς και στην ανάπτυξη έρευνας και καινοτομίας».
Νωρίτερα, μετά την τελετή ονοματοδοσίας της φρεγάτας «Κίμων» ο κ. Δένδιας επιβιβάστηκε στη φρεγάτα και είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στο πλήρωμα και να περιηγηθεί στους χώρους του πλοίου.
Η ύψωση της γαλανόλευκης στην πρύμνη της φρεγάτας «Κίμων» δεν σηματοδοτεί απλώς την ένταξη ενός εκ των πλέον σύγχρονων και ισχυρών πλοίων της κλάσης του σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και μια ουσιαστική αλλαγή σελίδας στο Πολεμικό Ναυτικό και τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Οπως σημείωσε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας κατά την τελετή ονοματοδοσίας του πλοίου, οι FDI ξαναγράφουν το επιχειρησιακό δόγμα του Πολεμικού Ναυτικού. Ο στόλος ενσωματώνει πλέον νέες δυνατότητες και σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο που ανάλογες δεν διαθέτει καμία ναυτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νέες δυνατότητες
Το ατού των FDI είναι η αεράμυνα περιοχής. Είναι ο λόγος για τον οποίο το Πολεμικό Ναυτικό εξέφρασε από νωρίς την προτίμησή του στο συγκεκριμένο πλοίο και έπειτα συνεργάστηκε με την κατασκευάστρια Group Naval ώστε να τελειοποιηθεί ο σχεδιασμός του. Η δυνατότητα αυτή εξασφαλίζεται από τη συνεργασία του ραντάρ Sea Fire 500 και των αντιαεροπορικών πυραύλων Aster 30.
Οι φρεγάτες, με την ενεργοποίηση των συστημάτων τους, δημιουργούν μια μεγάλης εμβέλειας αντιαεροπορική ομπρέλα με επίκεντρο το ίδιο το πλοίο, η οποία χαρακτηρίζεται «ζώνη άρνησης πτήσεων» (No Flight Zone). Οι τέσσερις FDI, με δεδομένο ότι κάθε ραντάρ «βλέπει» σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χλμ., θα μπορούσαν να καλύψουν ολόκληρη την περιοχή από το βόρειο Αιγαίο έως την Ανατολική Μεσόγειο. Η δυνατότητα αυτή εξασφαλίζει την προστασία του στόλου αλλά και κρίσιμων υποδομών από εχθρικά αεροσκάφη και επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους.
Βαλλιστικοί πύραυλοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι εκτοξευτές Sylver A70, οι οποίοι θα μπορούν να φέρουν τους πυραύλους ELSA τύπου cruise, θα είναι έτοιμοι να εγκατασταθούν στις ελληνικές FDI εντός της επόμενης διετίας. Πρόκειται για βλήματα βαλλιστικού τύπου με βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων που μπορούν να πλήξουν κρίσιμες υποδομές και στρατηγικούς στόχους.
Εκκρεμεί η τεχνική μελέτη για την ενσωμάτωσή τους, η οποία θα ολοκληρωθεί σύντομα, ωστόσο το κομβικό στοιχείο είναι η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του πυραύλου. Είναι δεδομένο, πάντως, ότι οι υπόλοιπες φρεγάτες της κλάσης, οι «Νέαρχος», «Φορμίων» και «Θεμιστοκλής», θα έρθουν εξοπλισμένες με τους Α70, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν και τους πυραύλους στρατηγικής κρούσης Scalp Naval.
[ανανέωση-της-ελληνογαλλικής-αμυντικ-563983066]
Ο Πάνος Λασκαρίδης παραδίδει στον κυβερνήτη της φρεγάτας «Κίμων» τον «Κανόνα του Κουντουριώτη»
Πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι και η υπογραφή συμφωνίας με την Ιταλία για τις φρεγάτες Bergamini. Η Αθήνα θέλει να «κλειδώσει» τις 2+2 φρεγάτες με συνυποσχετικό εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους.
Ελληνογαλλική συνεργασία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Βοτρίν. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών. Επιθυμία της Αθήνας είναι η νέα αμυντική συμφωνία να υπογραφεί μέχρι τον Ιούνιο του 2026 και η διάρκειά της θα είναι 5ετης.
[ανανέωση-της-ελληνογαλλικής-αμυντικ-563980813]
Συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειο
Αρμόδιες πηγές, μάλιστα, δεν αποκλείουν τη συμπερίληψη επιπλέον παραγράφων που αναβαθμίζουν τη στρατιωτική και διπλωματική συνεργασία των δύο πλευρών.
Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία ομάδων εργασίας για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στα προγράμματα SAFE 1 και SAFE 2 και τη δημιουργία ενός πλαισίου συναντίληψης ως προς τη συμμετοχή τρίτων χωρών στο πρόγραμμα.