Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε βρίσκεται την Ουάσινγκτον, όπου συναντάται με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Παρόντες είναι επίσης ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς και ο ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο.
Κατά τη συνάντησή τους ο Τραμπ τόνισε ότι είναι «πολύ δυσαρεστημένος» με τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Θα επιβάλουμε πολύ αυστηρούς δασμούς αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία σε 50 ημέρες» δήλωσε. Τους αποκαλεί δευτερεύοντες δασμούς και λέει ότι θα είναι 100%.
Ο Τραμπ δηλώνει ότι θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και προσθέτει ότι είναι «απογοητευμένος» από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως οι ΗΠΑ κατασκευάζουν τον καλύτερο εξοπλισμό και τους καλύτερους πυραύλους, διευκρινίζοντας ότι τα όπλα αυτά θα σταλούν στις χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα αναλάβουν το κόστος.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο συντονισμός της διανομής των οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία θα περάσει μέσα από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. «Θα φτιάξουμε όπλα κορυφαίας τεχνολογίας και θα τα στείλουμε στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η συμμαχία θα τα κατευθύνει όπου χρειάζονται περισσότερο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας νέο σχέδιο για να διατεθούν στην Ουκρανία «επιθετικά» όπλα, μεταβάλλοντας άρδην τη στάση του μέχρι τώρα όσον αφορά τον πόλεμο με τη Ρωσία, ανέφερε χθες Κυριακή ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος δυο πηγές του ενήμερες σχετικά.
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν επικοινώνησε μαζί του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters για να του ζητήσει σχόλιο για την πληροφορία αυτή.
Τραμπ: «Θα στείλουμε αντιαεροπορικά συστήματα Patriot»
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος ανήγγειλε χθες Κυριακή ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν στην Ουκρανία περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και πυρομαχικά για αυτά και τα προϋπάρχοντα.
«Θα τους στείλουμε Patriot, που χρειάζονται απελπιστικά», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, μόλις δυο εβδομάδες αφού η Ουάσιγκτον ανακοίνωνε την αναστολή των παραδόσεων ορισμένων ειδών όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο, επικαλούμενη την ανάγκη να εξασφαλιστεί η επάρκεια εφοδίων των δικών της ενόπλων δυνάμεων.
President Donald Trump has confirmed that the United States will provide Ukraine with Patriot air defense systems as part of its ongoing military assistance: "We basically are going to send them various pieces of very sophisticated military and they are going to pay us 100% for… pic.twitter.com/zKKFBRisGh
— Washington Eye (@washington_EY) July 13, 2025
Δεν αποκάλυψε συγκεκριμένους αριθμούς ή τον χρόνο παράδοσης των συστημάτων.
«Δεν έχω αποφασίσει για τον αριθμό ακόμα, αλλά θα τα έχουν, επειδή χρειάζονται προστασία», συνέχισε.
Αλλά πάντως διευκρίνισε ότι «θα μας τα πληρώσουν στο 100% της αξίας».
Ο Τραμπ έκανε την αναγγελία απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη στρατιωτική βάση Άντριους, στο Μέριλαντ.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τόνισε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ δεν απέκλεισε την επιβολή κυρώσεων όταν θα συναντηθεί τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.
Για τον Ρώσο πρόεδρο είπε ότι «εξέπληξε πολλούς». Εξήγησε στους δημοσιογράφους: «Νόμιζα ότι ήταν κάποιος που εννοούσε όσα έλεγε. Μιλά όμορφα και τη νύχτα πάει και τους βομβαρδίζει όλους. Δεν μας αρέσει αυτό».
O Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επιπλέον στρατιωτικές δαπάνες ύψους 6,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «πρωτοφανείς απειλές» από τη Ρωσία, την τρομοκρατία, τις κυβερνοεπιθέσεις και την παραπληροφόρηση, ενώ χαρακτήρισε «παράγοντα αβεβαιότητας» τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε σε στρατηγικό διάλογο για τον ρόλο της γαλλικής πυρηνικής αποτρεπτικής ισχύος στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, τονίζοντας ότι «για να είμαστε ελεύθεροι, πρέπει να μας φοβούνται».
Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε τα σχέδιά του σε μια εκτενή ομιλία, καλώντας σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για την προστασία της Ευρώπης. Στόχος της Γαλλίας, όπως είπε, είναι να φτάσει τα 64 δισ. ευρώ ετησίως σε αμυντικές δαπάνες έως το 2027, το τελευταίο έτος της δεύτερης θητείας του. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει διπλάσιο προϋπολογισμό σε σχέση με τα 32 δισ. ευρώ που δαπανούσε η χώρα το 2017, όταν ανέλαβε την προεδρία.
«Από το 1945, η ελευθερία δεν έχει απειληθεί ποτέ τόσο σοβαρά», τόνισε ο Μακρόν στην καθιερωμένη ομιλία του προς τις ένοπλες δυνάμεις, παραμονή της εθνικής εορτής της Βαστίλης.
«Για να είμαστε ελεύθεροι σε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να μας φοβούνται. Και για να μας φοβούνται, πρέπει να είμαστε ισχυροί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Μακρόν επέμεινε ότι η Γαλλία μπορεί να βρει τους αναγκαίους πόρους για την ενίσχυση του στρατού, ακόμη κι αν ταυτόχρονα προσπαθεί να μειώσει το υψηλό δημόσιο χρέος της. Τα συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα στηρίζουν την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ενώ τα αριστερά κόμματα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θυσιάζει κοινωνικά κεκτημένα στο όνομα της άμυνας.
Η Ευρώπη κινδυνεύει εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και επειδή «οι Ηνωμένες Πολιτείες προσθέτουν ένα στοιχείο αβεβαιότητας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε εκστρατείες διαδικτυακής παραπληροφόρησης από ξένες κυβερνήσεις – τις οποίες δεν κατονόμασε – και σε προπαγανδιστικές επιθέσεις που στοχεύουν τα παιδιά, «στην εποχή της οθόνης».
Ο Μακρόν έδωσε επίσης εντολή στους ανώτατους στρατιωτικούς και αμυντικούς αξιωματούχους της Γαλλίας να ξεκινήσουν έναν «στρατηγικό διάλογο» με τους Ευρωπαίους εταίρους για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το γαλλικό πυρηνικό οπλοστάσιο στην προστασία της Ευρώπης.
Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν συμφωνήσει πρόσφατα να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε ζητήματα που αφορούν τα πυρηνικά όπλα.
Η κίνηση αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία του Μακρόν να ενισχύσει την παγκόσμια ισχύ της Γαλλίας και έρχεται σε μια συγκυρία που οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή έχουν αλλάξει δραστικά την αντίληψη για την ασφάλεια στη Δύση, οδηγώντας πολλές χώρες να επανεξετάσουν τη χρόνια απροθυμία τους να επενδύσουν στις ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν πέρυσι με τον ταχύτερο ρυθμό από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Συνολικά η Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – δαπάνησε 693 δισ. δολάρια για την άμυνα, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Πηγή: skai.gr