Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι η Δύση να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς του όρους για ειρήνη. Κίνηση που δείχνει να μην επηρεάζεται από τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για σκληρότερες κυρώσεις, όπως αναφέρουν στο πρακτορείο Reuters πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο.
Όπως αναφέρουν σχετικά, ο Πούτιν, που διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, θεωρεί πως η ρωσική οικονομία και ο στρατός είναι αρκετά ισχυροί για να αντέξουν οποιαδήποτε νέα μέτρα από τη Δύση.
«Ο Πούτιν θεωρεί πως κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με τις λεπτομέρειες μιας ειρηνευτικής συμφωνίας - ούτε οι ίδιοι οι Αμερικανοί - οπότε θα συνεχίσει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει», δήλωσε μία από τις πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία του τοποθέτηση για το ουκρανικό, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρούτε, ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση του Πούτιν να δεχθεί κατάπαυση του πυρός και ανακοίνωσε νέα αποστολή όπλων στο Κίεβο, μεταξύ των οποίων και αντιαεροπορικά συστήματα Patriot. Παράλληλα, προειδοποίησε με επιβολή δασμών 100% στη Ρωσία και τους εμπορικούς της εταίρους, εάν μέσα σε 50 ημέρες δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Οι όροι που θέτει ο Πούτιν
Οι όροι του Πούτιν για την ειρήνη περιλαμβάνουν: νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι το NATO δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς, ουδετερότητα της Ουκρανίας και περιορισμό των ενόπλων δυνάμεών της, προστασία των ρωσόφωνων κατοίκων, καθώς και αναγνώριση των εδαφικών κερδών της Ρωσίας, σύμφωνα με τις πηγές.
Ο Πούτιν είναι επίσης πρόθυμος να συζητήσει μια εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία με τη συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων, αν και είναι ασαφές πώς θα λειτουργούσε αυτή, όπως είπαν.
Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική κυριαρχία στα κατεχόμενα εδάφη και ότι το Κίεβο διατηρεί το κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίζει εάν θα ενταχθεί στο NATO. Το γραφείο του δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Τραμπ - Πούτιν: Μια φιλική σχέση που φαίνεται να καταρρέει
Τα χρόνια των επαίνων στον Ρώσο πρόεδρο από τον Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται εκνευρισμένος με την απουσία προόδου για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και εγκαταλείπει οριστικά, όπως φαίνεται, τη φιλική στάση που κρατούσε επίμονα απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ακόμα και λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή το 2022, χαρακτήριζε τον Πούτιν «ιδιοφυΐα» για την απόπειρα προσάρτησης ουκρανικών εδαφών, λέγοντας: «Πόσο έξυπνο είναι αυτό; Και θα πάει να παίξει τον ειρηνευτή. Είναι πολύ πονηρός. Τον ξέρω καλά».
Ωστόσο την πραγματική αιτία της απογοήτευσης του Τραμπ με τον Πούτιν επιχειρεί να εντοπίσει ανάλυση του MSNBC. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να εξοργίζεται για την εισβολή αλλά τον ενοχλεί ότι ο Πούτιν δεν τον «εξυπηρετεί».
Η βοήθεια στην Ουκρανία εντείνεται μέρα με τη μέρα γιατί ο Πούτιν δεν του συμπεριφέρεται όπως περίμενε. Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι θα τελείωνε τον πόλεμο την πρώτη μέρα της επιστροφής του στο Οβάλ Γραφείο, με πιέσεις στην Ουκρανία και προσωπική χημεία με τον Πούτιν. Ονειρευόταν ένα Νόμπελ Ειρήνης. Τώρα βλέπει το σενάριό του να καταρρέει, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο Πούτιν δεν δείχνει διατεθειμένος να εξυπηρετήσει την εικόνα του Τραμπ, ούτε καν με μια προσχηματική δήλωση ότι φταίει ο Μπάιντεν. Αντίθετα, φαίνεται να απολαμβάνει να επιδεικνύει υπεροχή.
Τελεσίγραφο Τραμπ στον Πούτιν
Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν όπλα προηγμένης τεχνολογίας στο ΝΑΤΟ για να υποστηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο της εναντίον της Ρωσίας.
«Θα κατασκευάσουμε όπλα προηγμένης τεχνολογίας και θα τα στείλουμε στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τραμπ. Ο Τραμπ είπε επίσης ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ, και όχι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι, θα καλύψουν το κόστος των όπλων.
Ο Τραμπ ρωτήθηκε αν αποστέλλονται πύραυλοι Patriot στην Ουκρανία ή συστοιχίες Patriot. «Τα πάντα, τα πάντα», απάντησε.
Παράλληλά δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν «πολύ αυστηρούς δασμού» στην Ρωσία σε 50 ημέρες εάν δεν υπάρξει συμφωνία για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ έχοντας δίπλα του στο Οβάλ Γραφείο τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε παράλληλα στους δημοσιογράφους ότι είναι απογοητευμένος από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η Ρωσία πρέπει να επικεντρωθεί στο εμπόριο και όχι στον πόλεμο»
Ο Τραμπ τόνισε επίσης ότι η Μόσχα πρέπει να επαναφέρει την οικονομία της Ρωσίας σε τροχιά ανάπτυξης. Είπε ότι η Ρωσία έχει «τεράστιο δυναμικό» και πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιήσει τους πόρους της για το εμπόριο και όχι για τον πόλεμο.
«Μιλάω πολύ μαζί του» είπε ο Τραμπ για τον Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι οι συνομιλίες είναι πολύ ευχάριστες, αλλά «δεν σημαίνουν τίποτα» όταν οι πύραυλοι χτυπούν πόλεις.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε κατ' ιδίαν την Ουκρανία να εντείνει τις επιθέσεις ακόμη πιο βαθιά σε ρωσικό έδαφος. Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος ρώτησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν θα μπορούσε να χτυπήσει τη Μόσχα εάν οι ΗΠΑ παρείχαν όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Στο πλαίσιο αυτό, η αποφασιστικότητα του Τραμπ να αυξήσει την πίεση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν εκφράστηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνομιλία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Τραμπ φέρεται να ενθάρρυνε τον Ζελένσκι να εντείνει τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, ρωτώντας μάλιστα τον πρόεδρο της Ουκρανίας αν θα μπορούσε να χτυπήσει τη Μόσχα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ του παρείχαν όπλα μακράς εμβέλειας. Η εφημερίδα, επικαλούμενη δύο άτομα που είναι εξοικειωμένα με τη συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι, ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρώτησε τον Ουκρανό ομόλογό του αν θα μπορούσε να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, αν του παρείχε όπλα ικανά να το κάνουν.
«Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα; Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη;» ρώτησε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, σύμφωνα με τις πηγές. Ο Ζελένσκι απάντησε: «Απολύτως. Μπορούμε, αν μας δώσετε τα όπλα».
Όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συζητήσεων στον Λευκό Οίκο, η απόφαση Τραμπ να κλιμακώσει έναντι της Ρωσίας οφείλεται σε τρεις λόγους: αφενός θεώρησε ότι ο Πούτιν τον περιφρονεί, υποδυόμενος ότι επιδιώκει την ειρήνη, ενώ αγνοεί το αίτημα της Ουάσινγκτον για κατάπαυση πυρός· αφετέρου εκτίμησε ότι η πρόσφατη χρήση βομβαρδιστικών B-2 και πυραύλων Tomahawk κατά του Ιράν απέδειξε την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής ισχύος· και τέλος πιστεύει ότι ο Πούτιν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο υπό την απειλή μεγαλύτερης στρατιωτικής πίεσης.
Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων τύπου Tomahawk στην Ουκρανία εξετάζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει κατακόρυφα την πίεση προς τη Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Washington Post.
Όσον αφορά στους Tomahawk τώρα, είναι οι ίδιοι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα για την επίθεση σε ιρανικούς πυρηνικούς στόχους και, αν εκτοξευτούν από ουκρανικό έδαφος, θα έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν ως τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι οι Tomahawk προς το παρόν εξαιρούνται από τη λίστα παραδόσεων προς το Κίεβο. «Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αργότερα, εάν ο Τραμπ θελήσει να αυξήσει περαιτέρω τη διαπραγματευτική πίεση προς τη Ρωσία», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες από κύκλους της Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα δώσει το «πράσινο φως» για την πλήρη χρήση των 18 πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS που βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, αξιοποιώντας το μέγιστο δραστικό τους εύρος των 300 χιλιομέτρων. Αν και οι ATACMS δεν μπορούν να φτάσουν στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη, δίνουν στο Κίεβο τη δυνατότητα να πλήξει στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια και αποθήκες καυσίμων βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια, που μέχρι σήμερα βρίσκονταν εκτός εμβέλειας. Στο υπό διαμόρφωση πακέτο στρατιωτικής βοήθειας εξετάζεται και η αποστολή επιπλέον ATACMS.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι του Πενταγώνου ζητούν εδώ και μήνες να δοθεί στην Ουκρανία η άδεια για πιο βαθιά πλήγματα εντός της Ρωσίας με τη χρήση των ATACMS.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε βρίσκεται την Ουάσινγκτον, όπου συναντάται με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Παρόντες είναι επίσης ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς και ο ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο.
Κατά τη συνάντησή τους ο Τραμπ τόνισε ότι είναι «πολύ δυσαρεστημένος» με τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Θα επιβάλουμε πολύ αυστηρούς δασμούς αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία σε 50 ημέρες» δήλωσε. Τους αποκαλεί δευτερεύοντες δασμούς και λέει ότι θα είναι 100%.
Ο Τραμπ δηλώνει ότι θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και προσθέτει ότι είναι «απογοητευμένος» από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως οι ΗΠΑ κατασκευάζουν τον καλύτερο εξοπλισμό και τους καλύτερους πυραύλους, διευκρινίζοντας ότι τα όπλα αυτά θα σταλούν στις χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα αναλάβουν το κόστος.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο συντονισμός της διανομής των οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία θα περάσει μέσα από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. «Θα φτιάξουμε όπλα κορυφαίας τεχνολογίας και θα τα στείλουμε στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η συμμαχία θα τα κατευθύνει όπου χρειάζονται περισσότερο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας νέο σχέδιο για να διατεθούν στην Ουκρανία «επιθετικά» όπλα, μεταβάλλοντας άρδην τη στάση του μέχρι τώρα όσον αφορά τον πόλεμο με τη Ρωσία, ανέφερε χθες Κυριακή ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος δυο πηγές του ενήμερες σχετικά.
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν επικοινώνησε μαζί του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters για να του ζητήσει σχόλιο για την πληροφορία αυτή.
Τραμπ: «Θα στείλουμε αντιαεροπορικά συστήματα Patriot»
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος ανήγγειλε χθες Κυριακή ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν στην Ουκρανία περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και πυρομαχικά για αυτά και τα προϋπάρχοντα.
«Θα τους στείλουμε Patriot, που χρειάζονται απελπιστικά», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, μόλις δυο εβδομάδες αφού η Ουάσιγκτον ανακοίνωνε την αναστολή των παραδόσεων ορισμένων ειδών όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο, επικαλούμενη την ανάγκη να εξασφαλιστεί η επάρκεια εφοδίων των δικών της ενόπλων δυνάμεων.
President Donald Trump has confirmed that the United States will provide Ukraine with Patriot air defense systems as part of its ongoing military assistance: "We basically are going to send them various pieces of very sophisticated military and they are going to pay us 100% for… pic.twitter.com/zKKFBRisGh
— Washington Eye (@washington_EY) July 13, 2025
Δεν αποκάλυψε συγκεκριμένους αριθμούς ή τον χρόνο παράδοσης των συστημάτων.
«Δεν έχω αποφασίσει για τον αριθμό ακόμα, αλλά θα τα έχουν, επειδή χρειάζονται προστασία», συνέχισε.
Αλλά πάντως διευκρίνισε ότι «θα μας τα πληρώσουν στο 100% της αξίας».
Ο Τραμπ έκανε την αναγγελία απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη στρατιωτική βάση Άντριους, στο Μέριλαντ.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τόνισε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ δεν απέκλεισε την επιβολή κυρώσεων όταν θα συναντηθεί τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.
Για τον Ρώσο πρόεδρο είπε ότι «εξέπληξε πολλούς». Εξήγησε στους δημοσιογράφους: «Νόμιζα ότι ήταν κάποιος που εννοούσε όσα έλεγε. Μιλά όμορφα και τη νύχτα πάει και τους βομβαρδίζει όλους. Δεν μας αρέσει αυτό».
O Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επιπλέον στρατιωτικές δαπάνες ύψους 6,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «πρωτοφανείς απειλές» από τη Ρωσία, την τρομοκρατία, τις κυβερνοεπιθέσεις και την παραπληροφόρηση, ενώ χαρακτήρισε «παράγοντα αβεβαιότητας» τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε σε στρατηγικό διάλογο για τον ρόλο της γαλλικής πυρηνικής αποτρεπτικής ισχύος στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, τονίζοντας ότι «για να είμαστε ελεύθεροι, πρέπει να μας φοβούνται».
Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε τα σχέδιά του σε μια εκτενή ομιλία, καλώντας σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για την προστασία της Ευρώπης. Στόχος της Γαλλίας, όπως είπε, είναι να φτάσει τα 64 δισ. ευρώ ετησίως σε αμυντικές δαπάνες έως το 2027, το τελευταίο έτος της δεύτερης θητείας του. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει διπλάσιο προϋπολογισμό σε σχέση με τα 32 δισ. ευρώ που δαπανούσε η χώρα το 2017, όταν ανέλαβε την προεδρία.
«Από το 1945, η ελευθερία δεν έχει απειληθεί ποτέ τόσο σοβαρά», τόνισε ο Μακρόν στην καθιερωμένη ομιλία του προς τις ένοπλες δυνάμεις, παραμονή της εθνικής εορτής της Βαστίλης.
«Για να είμαστε ελεύθεροι σε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να μας φοβούνται. Και για να μας φοβούνται, πρέπει να είμαστε ισχυροί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Μακρόν επέμεινε ότι η Γαλλία μπορεί να βρει τους αναγκαίους πόρους για την ενίσχυση του στρατού, ακόμη κι αν ταυτόχρονα προσπαθεί να μειώσει το υψηλό δημόσιο χρέος της. Τα συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα στηρίζουν την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ενώ τα αριστερά κόμματα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θυσιάζει κοινωνικά κεκτημένα στο όνομα της άμυνας.
Η Ευρώπη κινδυνεύει εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και επειδή «οι Ηνωμένες Πολιτείες προσθέτουν ένα στοιχείο αβεβαιότητας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε εκστρατείες διαδικτυακής παραπληροφόρησης από ξένες κυβερνήσεις – τις οποίες δεν κατονόμασε – και σε προπαγανδιστικές επιθέσεις που στοχεύουν τα παιδιά, «στην εποχή της οθόνης».
Ο Μακρόν έδωσε επίσης εντολή στους ανώτατους στρατιωτικούς και αμυντικούς αξιωματούχους της Γαλλίας να ξεκινήσουν έναν «στρατηγικό διάλογο» με τους Ευρωπαίους εταίρους για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το γαλλικό πυρηνικό οπλοστάσιο στην προστασία της Ευρώπης.
Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν συμφωνήσει πρόσφατα να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε ζητήματα που αφορούν τα πυρηνικά όπλα.
Η κίνηση αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία του Μακρόν να ενισχύσει την παγκόσμια ισχύ της Γαλλίας και έρχεται σε μια συγκυρία που οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή έχουν αλλάξει δραστικά την αντίληψη για την ασφάλεια στη Δύση, οδηγώντας πολλές χώρες να επανεξετάσουν τη χρόνια απροθυμία τους να επενδύσουν στις ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν πέρυσι με τον ταχύτερο ρυθμό από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Συνολικά η Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – δαπάνησε 693 δισ. δολάρια για την άμυνα, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Πηγή: skai.gr