Επικαιρότητα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαζικές ρωσικές επιθέσεις στα δυτικά της χώρας

Κόσμος 01/07/2025 13:10
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαζικές ρωσικές επιθέσεις στα δυτικά της χώρας

Η Ρωσία εξαπέλυσε 597 drones και 26 πυραύλους στη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποίησε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην ουκρανική επικράτεια, δήλωσε μέσω Telegram ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αντρίι Σίμπιχα είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα πως η Ρωσία εξαπέλυσε τη νύχτα νέα επιδρομή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πλήγματα με πυραύλους με στόχο τις δυτικές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπους στην πόλη Τσερνιβτσί, στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τον Σίμπιχα, τα περισσότερα ρωσικά πλήγματα δέχθηκαν οι δυτικές ουκρανικές πόλεις Λβιβ, Λουτσκ και Τσερνιβτσί, ενώ επλήγησαν και άλλες ουκρανικές περιφέρειες.

«Η Ρωσία συνεχίζει να κλιμακώνει την τρομοκρατία της, εξαπολύοντας ομοβροντία εκατοντάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, προκαλώντας ζημιές σε κατοικημένες περιοχές, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους», ανέφερε ο Σίμπιχα μέσω του X, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για ισχυρότερες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Η πολεμική μηχανή της Ρωσίας παράγει εκαντοντάδες μέσα τρομοκρατίας κάθε ημέρα. Η κλίμακά της συνιστά απειλή, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρη τη διατλαντική κοινότητα», πρόσθεσε ο ουκρανός υπουργός.

Ο Ρουσλάν Ζαπαράνιουκ, κυβερνήτης της περιφέρειεας του Τσερνιβτσί, δήλωσε πως δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίσθηκαν από πλήγματα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων εναντίον της πόλης, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία. Πυρκαγιές ξέσπασαν στην πόλη και κατοικίες και δημόσια κτίρια υπέστησαν ζημιές, δήλωσαν περιφερειακοί αξιωματούχοι.

Στην πόλη Λβιβ, στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, 46 κατοικίες, ένα κτίριο πανεπιστημίου, τα δικαστήρια της πόλης και περίπου 20 κτίρια, που στεγάζουν μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, υπέστησαν ζημιές από την επίθεση, δήλωσε ο δήμαρχος Αντρίι Σαντόβιι.

Στο στόχαστρο εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών και μονάδα παραγωγής πυραύλων στη Ρωσία

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη του έπληξαν ένα ρωσικό εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών στην περιοχή της Μόσχας και μια μονάδα παραγωγής πυραύλων στην περιοχή της Τούλα, προκαλώντας εκρήξεις και πυρκαγιές και στις δύο τοποθεσίες.

Σε ανακοίνωσή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι το εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών στην πόλη Λουχόβιτσι, περίπου 135 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Μόσχας κατασκευάζει μαχητικά MiG. Η άλλη μονάδα ήταν το Γραφείο Σχεδιασμού Οργάνων ονόματι Σιπούνοφ , το οποίο ειδικεύεται στην κατασκευή αντιαεροπορικών πυραύλων και συστημάτων πυροβολικού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι αμυντικές δυνάμεις συνεχίζουν να λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να υπονομεύσουν το στρατιωτικό και οικονομικό δυναμικό των Ρώσων κατακτητών και να αναγκάσουν τη Ρωσία να σταματήσει την ένοπλη επίθεσή της κατά της Ουκρανίας», αναφέρει ο ουκρανικός στρατός στην ανακοίνωση του.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι 155 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν μεταξύ 11 μ.μ. της Πέμπτης (20:00 GMT) και 7 π.μ. της Παρασκευής, συμπεριλαμβανομένων 11 με προορισμό τη Μόσχα.

Ο Ντμίτρι Μιλάγεφ, ο κυβερνήτης της περιοχής της Τούλα, ανάφερε σε ανάρτηση του στο Telegram, ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κι ένας τραυματίσθηκε από την ουκρανική επίθεση στην περιοχή , περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

 

 

Σε ό,τι είχε να κάνει με τον στόχο, επρόκειτο για ένα γεροδεμένο άνδρα ηλικίας λίγο πιο πάνω από τα σαράντα, που βάδιζε αμέριμνος προς το αυτοκίνητό του, αγνοώντας ότι ζούσε τις τελευταίες του στιγμές. Ήταν ο Ιβάν Βορόνιχ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουκρανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών SBU που κρατούσε ένα σακίδιο και μία τσάντα στο αριστερό του χέρι.

Ο νεαρός μόλις έφτασε σε απόσταση πέντε μέτρων από τον Ουκρανό συνταγματάρχη εμφάνισε ένα πιστόλι με σιγαστήρα, προχώρησε και άρχισε αμέσως να τον πυροβολεί, σχεδόν εξ επαφής.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο Βορόνιχ δέχθηκε τουλάχιστον πέντε σφαίρες - στο βίντεο που διέρρευσε φαίνεται ότι είναι πιο πολλές - και μια χαριστική βολή από τον νεαρό με την κουκούλα, που αμέσως μετά έφυγε τρέχοντας από τη σκηνή του εγκλήματος.


Αυτόπτης μάρτυρας ήταν τουλάχιστον μια γυναίκα που βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τη δολοφονία του υψηλόβαθμου στελέχους της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, η οποία όταν τον είδε να πέφτει άρχισε να τρέχει, φοβούμενη για τη ζωή της.

Αυτό κάνει και η SBU που «τρέχει» από εκείνη την ώρα, όταν έγινε γνωστή η εκτέλεση του Βορόνιχ, η οποία ήδη θεωρείται από νυν και πρώην δυτικούς αξιωματούχους υπηρεσιών ασφαλείας, ως μια πρώτη ηχηρή απάντηση της Ρωσικής FSB στα ουκρανικά χτυπήματα.

Όπως επισημαίνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ξεχνάει ποτέ και η επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών του με στόχο τον Ουκρανό συνταγματάρχη, ήταν μια αρμόζουσα απάντηση στα εντυπωσιακά χτυπήματα του Κιέβου μέσα στην καρδιά της Ρωσίας.
 

Η παρακολούθηση


Παρότι η SBU δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση πέρα από το ότι αναζητά όλα τα στοιχεία και τις συνισταμένες της δολοφονίας ώστε να συλλάβει όσους εμπλέκονται-κάτι δύσκολο εξαρχής-οι πράκτορές της προσπαθούν αρχικά να ταυτοποιήσουν τον δράστη, μέσα από υλικό που θα τους δώσουν οι κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Στα ανώτερα κλιμάκια της υπηρεσίας θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση φέρει τη σφραγίδα της Ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB. Αυτής, που βρέθηκε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο, ειδικά μετά την επιχείρηση των Ουκρανών με τα drones, σε στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις βαθιά στην ενδοχώρα της Ρωσίας. 

Η εκτέλεση του Βορόνιχ, φέρεται να σχεδιάστηκε πολύ προσεχτικά, από τη στιγμή που ο συνταγματάρχης ταυτοποιήθηκε από τους Ρώσους, ως ο διοικητής του κέντρου επιχειρήσεων της SBU.

Ο στόχος προφανώς τέθηκε υπό στενή αλλά διακριτική παρακολούθηση, από πράκτορες της FSB που εναλλάσσονταν και έμειναν για αρκετό καιρό στο Κίεβο, ώστε να αποκωδικοποιήσουν το καθημερινό του πρόγραμμα, τα δρομολόγια από και προς τη δουλειά του, αλλά και τις συνήθειές του.

Παίρνοντας ως δεδομένο ότι ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της Ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας, έχει ακανόνιστο ωράριο-πόσο μάλιστα όταν είναι διοικητής του Κέντρου Επιχειρήσεων - κατάφεραν να επιλέξουν την κατάλληλη στιγμή για το δολοφονικό χτύπημα εναντίον του.  Τους βοήθησε πολύ και κάτι άλλο. Παρά τη θέση που κατείχε ο Ιβάν Βορόνιχ, δεν είχε έναν ή δυο συνοδούς ασφαλείας να είναι μαζί του, αλλά κυκλοφορούσε μόνος του, ίσως επειδή πίστευε ότι τα στεγανά ασφαλείας λειτουργούσαν τέλεια και οι Ρώσοι δεν θα μάθαιναν ποτέ την ιδιότητά του.

Έκανε λάθος.
 

Η εκτέλεση


Παρότι είναι πολύ νωρίς για να διευκρινιστεί αν ο εκτελεστής του Βορόνιχ, έδρασε εντελώς μόνος του χωρίς να έχει back up σε περίπτωση που κάτι στράβωνε, τα μέχρι τώρα δεδομένα συγκλίνουν σε αυτή την εκδοχή.

Η ώρα που επιλέχθηκε ήταν το πρωί και το σημείο ιδανικό - σχεδόν έξω από το σπίτι του - αφού ο Ουκρανός συνταγματάρχης έφευγε καθημερινά νωρίς για την υπηρεσία του. Ο εκτελεστής της FSB τον περίμενε λίγο πιο μακριά και όταν αυτός βγήκε από την κατοικία του, απλά ανέμενε να φτάσει στο πάρκινγκ που είχε το αυτοκίνητό του.

Όταν ο Βορόνιχ αντιλήφθηκε ότι κινδύνευε, η πρώτη σφαίρα από το πιστόλι με σιγαστήρα είχε ήδη φύγει και τον πέτυχε στον κορμό, ενώ ο δολοφόνος του συνέχισε να τον πυροβολεί από απόσταση αναπνοής. Σύμφωνα με το υλικό που βγήκε στη δημοσιότητα από παρακείμενες κάμερες ασφαλείας, φαίνεται να δέχεται όχι πέντε αλλά τουλάχιστον οχτώ σφαίρες συν μια χαριστική βολή.

Αμέσως μετά ο εκτελεστής του απομακρύνεται τρέχοντας από τη σκηνή της δολοφονίας, ενώ η αστυνομία και ειδικό κλιμάκιο της SBU έφθασαν μετά από λίγη ώρα και είδαν τον συνταγματάρχη νεκρό μέσα σε μια λίμνη αίματος. Η FSB όπως είπαν κάποιοι στο Κρεμλίνο όταν έμαθαν τα νέα της επιχείρησης, είχε κάνει επιτέλους τη δουλειά της.

 

 

 

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης εντοπίστηκε από διασώστες της Diaplous και της Ambrey σώος στην Ερυθρά Θάλασσα ο Έλληνας επικεφαλής της ομάδας των ένοπλων φρουρών που επέβαιναν στο ETERNITY C, το ελληνόκτητο πλοίο που δέχτηκε σφοδρή επίθεση από αντάρτες Χούθι το μεσημέρι της Δευτέρας. Εντοπίστηκε μαζί με ακόμα τρεις ναυτικούς, εξαντλημένος και αφυδατωμένος, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου έχοντας περάσει σχεδόν 48 ώρες στο νερό.

Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έκτοτε παραμένουν στο διασωστικό πλοίο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αναμένεται η μεταφορά τους στη Σαουδική Αραβία για προληπτική νοσηλεία. Ο Βαγγέλης Σταρίδας, όπως είναι το όνομα του Έλληνα φρουρού, εργάζεται στην εταιρεία Sea Guardian και έπεσε τελευταίος στη θάλασσα μαζί με τον Φιλιππινέζο πλοίαρχο του Eternity C το βράδυ της Τρίτης μετά από δεύτερη επίθεση των Χούθι  με πυραύλους, η οποία επιτάχυνε τη διαδικασία βύθισης του πλοίου.

Συνολικά, έχουν διασωθεί 10 ναυτικοί, έξι κατά πληροφορίες έχουν περισυλλεγεί και βρίσκονται στα χέρια των Χούθι, τέσσερις θεωρούνται νεκροί και ακόμα πέντε αγνοούμενοι. Κανένα πολεμικό πλοίο της Επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ δεν βρέθηκε στο σημείο για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κρίσης. Από την έναρξη των επιθέσεων τους, το Νοέμβριο του 2023 οι αντάρτες της Υεμένης έχουν χτυπήσει 70 πλοία, έχουν βυθίσει τέσσερα, ενώ από τις επιθέσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον επτά ναυτικοί.
 

 

 

 

 

Ένα ερώτημα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο διάστημα τους Ουκρανούς, είναι αν υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα σε όσα λέει Ντόναλντ Τραμπ κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και στις επιθετικές κινήσεις του Ρώσου προέδρου που ακολουθούν μερικές ώρες μετά. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών προσφέρουν ενδείξεις για ένα ανησυχητικό μοτίβο, ωστόσο και πάλι δεν μπορεί να προκύψει ξεκάθαρη απάντηση.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τραμπ, εμφανώς εκνευρισμένος για την έλλειψη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία για το ουκρανικό, μίλησε σκληρά κατά του Πούτιν στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου. «Μας λέει συνέχεια ανοησίες, αν θέλετε να ξέρετε την αλήθεια», είπε με τον χαρακτηριστικό του τόνο. «Είναι πάντα ευγενικός, αλλά τελικά αυτό δεν σημαίνει τίποτα», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις, η Ρωσία φάνηκε να απαντά με πράξεις, εξαπολύοντας τη μεγαλύτερη επίθεση με drones που έχει σημειωθεί στον πόλεμο μέχρι σήμερα: 728 drones και 13 πυραύλους έπληξαν πόλεις σε όλη την Ουκρανία, προκαλώντας νέους θανάτους και καταστροφές. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «επίθεση με νόημα», λέγοντας πως ήταν ένα μήνυμα για να εκτροχιαστούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες.

Παρόμοιο σκηνικό είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Τραμπ «παραπονέθηκε» δημόσια ότι δεν υπήρξε «καμία πρόοδος» μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του. Η «απάντηση» της Μόσχας; Ένας ακόμη σφοδρός βομβαρδισμός: 539 drones και 11 πύραυλοι έπληξαν ουκρανικές πόλεις, σε μία από τις χειρότερες επιθέσεις του πολέμου.

Από τα παραπάνω, το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο: κάθε φορά που ο Τραμπ εκφράζει δυσαρέσκεια ή οργή για τον Πούτιν, η Ρωσία κλιμακώνει την επίθεση; Η πραγματικότητα δείχνει να είναι πιο σύνθετη.

Η Ρωσία έχει «χτυπήσει» μαζικά ακόμα κι όταν ο Τραμπ ήταν σιωπηλός

Όπως επισημαίνουν στο CNN Ουκρανοί και διεθνείς αναλυτές, η Ρωσία δεν περιμένει πάντα τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για να εξαπολύσει σφοδρά χτυπήματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 29ης Ιουνίου: τότε η Μόσχα πραγματοποίησε μεγάλη αεροπορική επίθεση από την έναρξη της σύγκρουσης, με 477 drones και 60 πυραύλους. Εκείνες τις μέρες, ο Τραμπ είχε παραμείνει, σχεδόν, σιωπηλός για όσα αφορούν το φλέγον ουκρανικό ζήτημα.

Επιπλέον, ακόμη και όταν ο Ρεπουμπλικάνος εκφράστηκε θετικά για τον Πούτιν στη Σύνοδο της G7, λέγοντας πως λυπάται για την αποπομπή της Ρωσίας από την «Ομάδα των Ισχυρών», το Κρεμλίνο ενίσχυσε τα πλήγματα στο Κίεβο λίγες ημέρες αργότερα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 28 άμαχους μέσα σε μια νύχτα.

Η υποβάθμιση από την πλευρά του Κρεμλίνου - Τι δείχνει η αυξημένη χρήση drones

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει επιχειρήσει να υποβαθμίσει την επίδραση των δηλώσεων Τραμπ, λέγοντας πως η Μόσχα «τις αντιμετωπίζει με ψυχραιμία» και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «έχει γενικά σκληρό ύφος και εκφράσεις».

Με αυτά τα δεδομένα, η στρατηγική της Ρωσίας δείχνει να καθορίζεται περισσότερο από τους δικούς της στόχους στο πεδίο — την κατάληψη όσο το δυνατόν περισσότερων εδαφών πριν λήξει ο πόλεμος που έχει μπει στον τέταρτο χρόνο του. Παράλληλα, η ραγδαία αύξηση στη χρήση drones μπορεί να δείχνει ελλείψεις σε πυραύλους και ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Eντοπίστηκε σώος και περισυνελέγη ο Ελληνας ένοπλος φρουρός που επέβαινε στο πλοίο «Eternity C» στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο βυθίστηκε μετά από επίθεση των Χούθι. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, περισυνελέγη από τους διασώστες των εταιρειών Διάπλους και Ambrey, που επιχειρούν στην περιοχή από χθες τα ξημερώματα. Εκτιμάται ότι βρισκόταν στη θάλασσα για περίπου 48 ώρες, ενώ μέχρι και χθες υπήρχαν υποψίες ότι είχε απαχθεί από τους αντάρτες. 

Μαζί του εντοπίστηκαν και μέλη του πληρώματος του πλοίου, κατά πληροφορίες τέσσερα. 

Στο πλοίο «Eternity C» επέβαιναν 22 μέλη πληρώματος, οι περισσότεροι υπήκοοι Φιλιππίνων, και τρεις ένοπλοι φρουροί, δύο Ινδοί και ο Ελληνας επικεφαλής τους που βρέθηκε σήμερα.

Από τους 22 ναυτικούς, τέσσερις θεωρούνται επιβεβαιωμένα νεκροί. Οι τρεις τη στιγμή της επίθεσης βρίσκονταν στο μηχανοστάσιο και εγκλωβίστηκαν εκεί από την έκρηξη.

Ακόμη ένας Ρώσος ναυτικός ακρωτηριάστηκε και παρέμεινε στο πλοίο μέχρι τη βύθισή του, καθώς λόγω της κατάστασής του ήταν αδύνατο να πέσει στη θάλασσα.

 

 

Σε κρίσιμη φάση βρίσκονται οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του υπό λιβεριανή σημαία φορτηγού πλοίου Eternity C, το οποίο βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα έπειτα από επίθεση των ανταρτών Χούθι.

Οι πληροφορίες συγκλονίζουν: ο Έλληνας ένοπλος φρουρός του πλοίου φέρεται να βρίσκεται αιχμάλωτος στα χέρια των ανταρτών μαζί με τον Φιλιππινέζο πλοίαρχο και ενδεχομένως άλλα μέλη του πληρώματος, την ώρα που οι Αρχές αναζητούν ακόμη 15 αγνοούμενους.

Οι αντάρτες ανέλαβαν επίσημα την ευθύνη για την επίθεση, την οποία χαρακτήρισαν «πράξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό».


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr, ο Έλληνας φρουρός εγκατέλειψε τελευταίος το πλοίο, μαζί με τον πλοίαρχο, όταν το Eternity C είχε ήδη αρχίσει να βυθίζεται. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από τις μαρτυρίες των έξι μελών του πληρώματος που διασώθηκαν και περισυνελέγησαν από την Ευρωπαϊκή αποστολή στην περιοχή.

Το πλέον συγκλονιστικό είναι πως στην ομάδα της βρετανικής εταιρείας ασφάλειας που έχει αναλάβει μέρος της επιχείρησης εντοπισμού και διάσωσης συμμετέχει και ο αδελφός του Έλληνα ένοπλου φρουρού. Με κίνδυνο της ζωής του, προσπαθεί να εντοπίσει τον αδερφό του και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος που αγνοούνται.

Το Πολεμικό Ναυτικό των Χούθι, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατιωτικού εκπροσώπου τους, ανταποκρίθηκε προκειμένου να διασώσει και να παράσχει ιατρική φροντίδα σε ορισμένους από τους ναυτικούς, μεταφέροντάς τους σε ασφαλή τοποθεσία. Δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ποιοι κρατούνται, ενώ άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των ομήρων.

Η επίθεση σημειώθηκε τη Δευτέρα, περίπου 50 ναυτικά μίλια από το λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, όταν το Eternity C δέχθηκε πυρά και πλωτά drones, καθώς και επίθεση από ενόπλους σε ταχύπλοα. Από τους 25 επιβαίνοντες, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν, έξι διασώθηκαν, ενώ 15 αγνοούνται.

 

Σε μια κίνηση αβροφροσύνης προς την Ελλάδα προχώρησε ο Στρατηγός Χαφτάρ, μία ημέρα μετά το διπλωματικό επεισόδιο που έλαβε χώρα στη Βεγγάζη, με τον χαρακτηρισμό ως ανεπιθύμητης της Ευρωπαϊκής Αποστολής.

Σύμφωνα με τα λιβυκά ΜΜΕ, ο γιος του ισχυρού άνδρα της Λιβύης, Αλ Σαντίκ Χαφτάρ, επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης, Κανάκη Μανδαλιό πατέρα των δύο αδελφών, της Αγγέλας και του Φίλιππου, που μαζί με άλλα τρία μέλη της ελληνικής αποστολής έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα του Σεπτεμβρίου 2023.

Ο Αλ Σαντίκ Χαφτάρ, που είναι και πολιτικός σύμβουλος του πατέρα του και συμμετείχε και στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Μανδαλιό (στην οποία η Βεγγάζη ήθελε να δώσει δημοσιότητα καθώς έγινε παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων και φωτογράφων) , με θερμά λόγια για την ελληνική βοήθεια κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πλημμυρών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε το μήνυμα ότι η χθεσινή κίνηση δεν στρέφεται εναντίον της Ελλάδας.

Ο Αλ Σαντίκ Χαφτάρ παρέδωσε στον κ. Μανδαλιό ειδική διακήρυξη του Στρατηγού Χαφτάρ και πλακέτα στη μνήμη των δύο νέων που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής, η οποία είχε φθάσει για να βοηθήσει τα θύματα των πλημμυρών στη Ντέρνα.


Ο Φίλιππος-Αντώνης και η Αγγέλα, τα παιδιά του Κανάκη Μανδαλιού που χάθηκαν στο δυστύχημα
Η απόφαση του Χαφτάρ να μην συναντηθεί με την ευρωπαϊκή αποστολή για το μεταναστευτικό, στην οποία συμμετείχε και ο Θάνος Πλεύρης, γιατί είχαν πρώτα επισκεφτεί την Τρίπολη. Ως αποτέλεσμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και οι υπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας, έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης έως ότου διαφανεί πως δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις και επέστρεψαν στις χώρες τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, τα αεροσκάφη που μετέφεραν τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, καθώς και τους υπουργούς προσγειώθηκαν κανονικά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βεγγάζης. Οι αξιωματούχοι, που τις προηγούμενες ώρες βρίσκονταν στην Τρίπολη, αποβιβάστηκαν και οδηγήθηκαν στον χώρο VIP του αεροδρομίου, όπως προβλέπει το διπλωματικό πρωτόκολλο. Ωστόσο, εκεί τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τοπικοί Λίβυοι αξιωματούχοι τους ενημέρωσαν ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν προτίθεται να τους συναντήσει μεμονωμένα, αλλά μόνο παρουσία σύσσωμης της κυβέρνησής του – δηλαδή της λεγόμενης «κυβέρνησης της Βεγγάζης», που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

Η αντίδραση του Επιτρόπου Μπρούνερ ήταν να δηλώσει πως η εντολή του περιορίζεται αυστηρά σε συνάντηση με τον ίδιο τον Χαφτάρ και μόνο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Κι αυτό γιατί ούτε η Ε.Ε. ούτε ο ΟΗΕ αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Βεγγάζης – η μόνη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι αυτή της Τρίπολης, υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Η στάση του Μπρούνερ πυροδότησε την αντίδραση του Χαφτάρ, ο οποίος διαμήνυσε ότι χωρίς παρουσία των υπουργών του, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συνάντηση. Η συνάντηση ναυάγησε επί τόπου, ενώ ακολούθησε ένα διπλωματικό μπαράζ από τη λιβυκή πλευρά: η κυβέρνηση της Βεγγάζης εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους –συμπεριλαμβανομένου του Επιτρόπου– ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) και τους κάλεσε να αποχωρήσουν αμέσως από τη χώρα.

 

Δύο Κινέζοι υπήκοοι συνελήφθησαν σήμερα (09.07.2025) στην Ουκρανία, από την κρατική υπηρεσία ασφαλείας (SB) με την κατηγορία ότι είναι κατάσκοποι που ήθελαν να αποκτήσουν ευαίσθητες και απόρρητες πληροφορίες για ένα σημαντικό πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων.

Ειδικότερα, η SBU ανακοίνωσε πως «συνελήφθησαν οι δύο Κινέζοι κατάσκοποι, ένας πατέρας και ο γιός του, επειδή προσπαθούσαν να μεταφέρουν παράνομα, από την Ουκρανία στην Κίνα, μυστικά έγγραφα για με τους πυραύλους R-360 Neptune».

Με την εκτόξευση δύο πυραύλων Neptune, η Ουκρανία κατέστρεψε και βύθισε το ρωσικό καταδρομικό Moskva τον Απρίλιο του 2022, το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει βυθιστεί σε μάχη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με την SBU, οι δύο Κινέζοι υπήκοοι που συνελήφθησαν είναι «ένας 24χρονος πρώην φοιτητής ενός πολυτεχνείου του Κιέβου» και ο πατέρας του, «ο οποίος διέμενε μόνιμα στην Κίνα, αλλά ταξίδευε τακτικά στην Ουκρανία για να συντονίζει προσωπικά το έργο του γιου του».

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας ισχυρίζονται ότι «αποκάλυψαν» τον γιο, τον χαρακτηρίζουν «κατάσκοπο», «από την αρχή κιόλας των δραστηριοτήτων του και τον συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω ενώ λάμβανε μυστικά έγγραφα».

Τηλέφωνα κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών, σύμφωνα με την SBU, η οποία πρόσθεσε ότι οι δύο ύποπτοι «αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών».

Η Κίνα, διπλωματικός και οικονομικός σύμμαχος της Μόσχας, δεν έχει ποτέ καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε το 2022, ούτε έχει καλέσει το Κρεμλίνο να αποσύρει τα στρατεύματά του.

Ωστόσο, το Πεκίνο ζητά τακτικά τον τερματισμό των μαχών, ενώ κατηγορεί τις δυτικές χώρες ότι τροφοδοτούν τη σύγκρουση εξοπλίζοντας τον ουκρανικό στρατό για να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Στις αρχές Μαΐου του 2025, η ουκρανική SBU ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο ύποπτων Ούγγρων κατασκόπων, μια ακόμη ένδειξη του ενδιαφέροντος που προκαλεί το ουκρανικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα σε πολλές δυνάμεις εν μέσω ενός πολέμου κατά της Ρωσίας.

 

 

 

Ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, εμφανίστηκε την Τετάρτη (09.07.2025) σε βίντεο, το πρώτο που δημοσιεύεται από το 1999.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν μέσω του βίντεο, δήλωσε πως ο ένοπλος αγώνας της οργάνωσης κατά της Τουρκίας έχει λάβει τέλος και κάλεσε σε «πλήρη μετάβαση προς τη δημοκρατική πολιτική».

Στο βίντεο που έχει ημερομηνία Ιουνίου και δημοσιεύτηκε από το Πρακτορείο Ειδήσεων Firat, το οποίο πρόσκειται στο PKK, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ακούγεται να προτρέπει το τουρκικό κοινοβούλιο να συστήσει επιτροπή που θα επιβλέπει τον αφοπλισμό και θα διαχειρίζεται μια ευρύτερη ειρηνευτική διαδικασία.

 «Η φάση του ένοπλου αγώνα έχει τελειώσει. Δεν πρόκειται για απώλεια, αλλά για ιστορικό κέρδος. Το στάδιο του ένοπλου αγώνα πρέπει τώρα να αντικατασταθεί οικειοθελώς από μια φάση δημοκρατικής πολιτικής και δικαίου», είπε.

Είπε επίσης ότι το PKK είχε τερματίσει την αυτονομιστική του ατζέντα, περιγράφοντας τη στροφή ως «ιστορικό κέρδος».

Ηχητικά ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή του το CNN αποκαλύπτουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε μια ιδιωτική συγκέντρωση με δωρητές πέρυσι ότι κάποτε προσπάθησε να αποτρέψει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν από το να επιτεθεί στην Ουκρανία, απειλώντας να «βομβαρδίσει τη Μόσχα» ως αντίποινα.

«Στον Πούτιν είπα, "αν μπείτε στην Ουκρανία, θα βομβαρδίσω ολόκληρη τη Μόσχα. Σας λέω ότι δεν έχω άλλη επιλογή"», ακούγεται να λέει ο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης συγκέντρωσης χρημάτων το 2024, σύμφωνα με το ηχητικό. «Και μετά [ο Πούτιν] λέει κάτι σαν "δεν σας πιστεύω". Αλλά με πίστεψε κατά 10%».

Ο Τραμπ αργότερα ισχυρίστηκε ότι ανάλογη προειδοποίηση απεύθυνε στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σχετικά με μια πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν, λέγοντάς του ότι οι ΗΠΑ θα βομβάρδιζαν το Πεκίνο ως απάντηση.

«Με νόμιζε τρελό», είπε ο Τραμπ για τον Σι, προτού σημειώσει ότι «δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα».

Οι δηλώσεις, οι οποίες έγιναν καθώς ο Τραμπ προσπαθούσε να κερδίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, ήταν μεταξύ εκείνων που καταγράφηκαν σε μια σειρά ηχητικών κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που πραγματοποιούνταν για τη συγκέντρωση χρημάτων για το 2024 στη Νέα Υόρκη και τη Φλόριντα. Το ηχητικό δεν έχει προβληθεί προηγουμένως. Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο αυτών.

Το ηχητικό δείχνει μια πιο απελευθερωμένη πλευρά του Τραμπ, την οποία ήταν πρόθυμος να αποκαλύψει πίσω από κλειστές πόρτες για να προσελκύσει πλούσιους δωρητές. Ο Τραμπ δεν ακούγεται όμως να μιλά μόνο για την κατά καιρούς επιθετική στρατηγική εξωτερικής πολιτικής του, αλλά και για την απέλαση φοιτητών διαδηλωτών και την άποψή του ότι «οι άνθρωποι της κοινωνικής πρόνοιας» θα ψηφίζουν πάντα Δημοκρατικούς.

Ο Τραμπ λέει ακόμα, ότι θα είχε αποτρέψει τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα αν ήταν πρόεδρος αντί για τον Τζο Μπάιντεν - έναν ισχυρισμό που συνεχίζει να επαναλαμβάνει καθώς τώρα αγωνίζεται να τερματίσει και τους δύο πολέμους.

Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης συγκέντρωσης χρημάτων, ο Τραμπ καυχήθηκε επίσης ότι άσκησε πιέσεις σε πλούσιους συμμάχους να δωρίσουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική του εκστρατεία. Σε μια άλλη, έκανε μια προεπισκόπηση των προσπαθειών της κυβέρνησής του να απελάσει φοιτητές διαδηλωτές, ενώ παράλληλα αφηγήθηκε τις επαφές του με ξένους ηγέτες.

«Ένα πράγμα που θα έκανα είναι να διώξω από τη χώρα οποιονδήποτε φοιτητή διαμαρτύρεται», ακούγεται να λέει ο Τραμπ σε μια δεύτερη εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων κεκλεισμένων των θυρών, δεσμευόμενος να καταστείλει τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις. «Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν ένα μεγάλο λάθος. Διώξτε τους από τη χώρα και νομίζω ότι αυτό θα το σταματήσει».

Αφού ένας δωρητής εξέφρασε την ανησυχία του ότι ορισμένοι από τους φοιτητές διαδηλωτές τελικά θα «κυβερνούσαν αυτή τη χώρα», ο Τραμπ πίεσε το κοινό να «είναι πραγματικά γενναιόδωρο» βοηθώντας τον να εκλεγεί.

«Αν με εκλέξετε, θα γυρίσουμε αυτό το κίνημα 25 με 30 χρόνια πίσω», είπε.

Σε μια άλλη εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων, ο Τραμπ πίεσε τους παρευρισκόμενους να δώσουν περισσότερα στην καμπάνια του, υποστηρίζοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση επειδή «οι άνθρωποι που προστατεύονται από την κοινωνική πρόνοια θα ψηφίζουν πάντα Δημοκρατικούς».

«Τα συνδικάτα δίνουν πολλά χρήματα, οι δημόσιοι υπάλληλοι δίνουν πολλά χρήματα και έχουν το πλεονέκτημα της κοινωνικής πρόνοιας», είπε. «Το μόνο πράγμα που έχω να πω στους Εβραίους φίλους μου: Πρέπει να τους κάνετε να αρχίσουν να ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους».

Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, ο Τραμπ καυχήθηκε επίσης ότι έπεισε έναν πλούσιο δωρητή, ο οποίος είχε προσφέρει μια δωρεά 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε αντάλλαγμα για ένα γεύμα μαζί του, να αυξήσει το ποσό στα 25 εκατομμύρια δολάρια.

«Και το έκανε, μου έδωσε 25 εκατομμύρια δολάρια», είπε ο Τραμπ. «Είναι τρελό».

Πηγή: skai.gr

 

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο που καταγράφει την επίθεση των ανταρτών Χούθι από την Υεμένη εναντίον του, ελληνικών συμφερόντων, φορτηγού πλοίου Magic Seas, το οποίο έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επίθεση σημειώθηκε 51 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού Χοντέιντα. Το πλοίο δέχθηκε επίθεση από οκτώ ταχύπλοα σκάφη με ενόπλους, οι οποίοι εκτόξευσαν τουλάχιστον 20 αντιαρματικές ρουκέτες τύπου RPG. Παράλληλα, τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs) έλαβαν μέρος στην επίθεση.

Η ομάδα ασφαλείας του Magic Seas κατάφερε να εξουδετερώσει δύο από τα τέσσερα USVs, ωστόσο τα υπόλοιπα δύο προσέκρουσαν στο πλοίο. Στη συνέχεια, το πλοίο δέχθηκε και τρεις αντιπλοϊκούς πυραύλους, εκ των οποίων οι δύο έπληξαν το σκάφος

Από την επίθεση προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές που οδήγησαν στη βύθιση του Magic Seas. Τα 22 μέλη του πληρώματος -17 Φιλιππινέζοι, 1 Ρουμάνος, 1 Βιετναμέζος και 3 υπήκοοι Σρι Λανκα μέλη της ομάδας ασφαλείας- διασώθηκαν από τις δυνάμεις της Ακτοφυλακής της Υεμένης.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω πλοίο δεν είχε αιτηθεί συνοδεία ή προστασία από την Επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES. Κατά τον χρόνο του περιστατικού, κανένα πολεμικό πλοίο της Επιχείρησης βρισκόταν σε εγγύς απόσταση από το εμπορικό.

Η περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και των θαλάσσιων διαδρόμων γύρω από την Υεμένη παραμένει υψηλού κινδύνου, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αστάθειας και της δραστηριότητας ενόπλων ομάδων.

Κλείσιμο
Η επίθεση από τους Χούθι στο Magic Seas ήταν η πρώτη επίθεση εναντίον εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο του 2024.

 

 

 

 

 

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, ενώ δύο ακόμη τραυματίστηκαν – εκ των οποίων ένας Ρώσος που ακρωτηριάστηκε – κατά τη διάρκεια της επίθεσης των Χούθι στο υπό ελληνική πλοιοκτησία πλοίο «Eternity», στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Στο πλοίο φαίνεται να βρισκόταν και ένας Έλληνας, ο οποίος όμως δεν ήταν μέλος του πληρώματος, αλλά της ασφάλειας.

Μάλιστα, η βρετανική υπηρεσία UKMTO (United Kingdom Maritime Trade Operations), ανακοίνωσε ότι το φορτηγό πλοίο παραμένει περικυκλωμένο από μικρά σκάφη και συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις.

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου 50 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Χοντέιντα, στην Υεμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο δέχθηκε επίθεση με τέσσερις ρουκέτες τύπου RPG και δύο drones, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί στην περιοχή.

Βίντεο από την επίθεση στο «Magic Seas»

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, οι Χούθι είχαν επιτεθεί στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «Magic Seas», το οποίο τελικά βυθίστηκε μετά από σφοδρό πλήγμα. Βίντεο από το εσωτερικό του πλοίου ήρθε στη δημοσιότητα, καταγράφοντας τις κρίσιμες στιγμές λίγο πριν την εγκατάλειψή του.

Η επίθεση έλαβε χώρα 60 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ, σηματοδοτώντας την επιστροφή των Χούθι στις επιθετικές ενέργειες έπειτα από 8 μήνες σχετικής παύσης.

Το πλήρωμα του πλοίου – 19 ναυτικοί και τρεις ένοπλοι φρουροί της ελληνικής εταιρείας «Διάπλους» – εγκατέλειψε εγκαίρως το σκάφος και διασώθηκε από διερχόμενο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ. Όλοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Τζιμπουτί, από όπου αναμένεται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Το «Magic Seas», με σημαία Λιβερίας, ανήκει στη διαχειρίστρια εταιρεία All Seas Marine S.A., με έδρα τη Βούλα.

Πηγή: skai.gr

 

 

 

Νέα επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά θάλασσα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση μέσα σε 24 ώρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αρκετά σοβαρή επίθεση, καθώς υπάρχουν δύο νεκροί και δύο τραυματίες μεταξύ των μελών του πληρώματος.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η επίθεση έχει γίνει σε ελληνόκτητο πλοίο, που έπλεε στην Ερυθρά θάλασσα και συγκεκριμένα 50 ναυτικά μίλια δυτικά της πρωτεύουσας της Υεμένης, που ελέγχεται από τους Χούθι στην πόλη Χοντέιντα.

Αρχικά, έγινε επίθεση από επανδρωμένα ταχύπλοα, στα οποία επέβαιναν αντάρτες, που εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση με ρουκετοβόλα κατά του πλοίου, καθώς και από δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία εξερράγησαν με την πρόσκρουσή τους πάνω στο πλοίο.

Η διαχειρίστρια εταιρεία, Cosmoship, έχει έδρα τον Πειραιά, ενώ το πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου (bulk carrier), Eternity C, είχε σημαία Λιβερίας και τελικός του προορισμός ήταν η Τζέντα. 

Το πλοίο είναι αυτή τη στιγμή ακυβέρνητο και έχει μηδενική ταχύτητα.

Εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Cosmoship, ανέφερε ότι στο Eternity C επέβαιναν επίσης ένοπλοι φρουροί.

Διευκρίνισε ότι είναι δύσκολη η επαφή με το πλήρωμα του Eternity C, καθώς, εξαιτίας της επίθεσης, υπέστη ζημιές το σύστημα επικοινωνιών του πλοίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι το ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο Magic Seas που στοχοθέτησαν χθες, βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πηγή: skai.gr

 

 

 

 

 

 

Άγνωστη παραμένει η τύχη του πληρώματος του σκάφους, το οποίο όδευε προς την Αίγυπτο.

Όπως ήδη γνωρίζετε, εχθές Κυριακή 6 Ιουλίου οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν πως επιτέθηκαν στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Magic Seas όσο αυτό έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα και συγκεκριμένα όσο απείχε 70 ναυτικά μίλια από το λιμάνι αλ Χουνταϊντά.

Βυθίστηκε το Magic Seas

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το σημείο, το τεράστιο φορτηγό πλοίο Magic Seas βυθίστηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι. Το πλήγμα που δέχθηκε αποδείχθηκε ιδιαίτερα καταστροφικό και το σκάφος δεν μπόρεσε να διασωθεί.
Σύμφωνα με το διάσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι αντάρτες ξεκίνησαν την επίθεση με όπλα χειρός και ρουκετοβόλα από μικρά σκάφη που πλησίασαν το φορτηγό πλοίο. Έπειτα οι Χούθι έστειλαν τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας κατά του Magic Seas. Τα ναυτικά drones αυτά ήταν φορτωμένα με εκρηκτική και παρέδωσαν την χαριστική βολή στο ελληνόκτητο πλοίο.
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η τύχη του πληρώματος του πλοίου. Σύμφωνα με το Reuters, δεν υπάρχουν αναφορές για απώλειες αλλά ούτε έγινε γνωστή κάποια προσπάθεια εκκένωσης των ναυτών πριν ή κατά την διάρκεια της εχθρικής επίθεσης. Κάποιες πηγές στο διαδίκτυο αναφέρουν βέβαια πως το πλήρωμα πρόλαβε να εγκαταλείψει το πλοίο.
Η επίθεση στο Magic Seas συγκλόνισε όλη την περιοχή και ειδικά την Δύση. Ήταν η σημαντικότερη επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες της Υεμένης κατά δυτικών συμφερόντων πλοίου από τον Δεκέμβριου του περασμένου έτους, καταλαβαίνετε λοιπόν την σημασία της.
Το Magic Seas στοχεύθηκε κατά την διάρκεια ταξιδιού του προς την Αίγυπτου, όπου ήταν προγραμματισμένο να παραδώσει λιπάσματα. Δεδομένου αυτού, είναι αβέβαιο εάν το πλοίο συνδέονταν κάπως με το Ισραήλ. Παράλληλα, η βύθισή του έχει προκαλέσει αρκετές περιβαλλοντικές ανησυχίες, διότι σίγουρα χύθηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα τα καύσιμα που μετέφερε.
Ως απάντηση στην πρόσφατη επιθετικότητά τους, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) εξαπέλυσαν νέα πλήγματα κατά των ανταρτών Χούθι υπό την αιγίδα της επιχείρησης Operation Black Flag. Αναλυτικότερα, οι Ισραηλινοί στόχευσαν τα λιμάνια αλ Χουνταϊντά, Ras Issa και Σαλίφ. 
Στην επιχείρηση συμμετείχαν περίπου 20 ισραηλινά μαχητικά, συμπεριλαμβανομένων F-35 και F-15, τα οποία μεταξύ άλλων βομβάρδισαν και το σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Ras al-Khatib της Υεμένης. Στόχος έγινε και το φορτηγό πλοίο Galaxy Leader, το οποίο είχαν κατασχέσει πριν καιρό οι αντάρτες Χούθι.
 

 

Στους 12 αυξήθηκε ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών που πέθαναν αφότου εκτέθηκαν σε αναθυμιάσεις μεθανίου κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε σπηλιά στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Το περιστατικό συνέβη χθες κατά τη διάρκεια αποστολής, κατά την οποία αναζητούσαν το λείψανο Τούρκου στρατιώτη που σκοτώθηκε σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του PKK τον Μάιο του 2022. Η σπηλιά βρίσκεται σε υψόμετρο 852 μέτρων και στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο.

Τούρκοι στρατιώτες που επίσης εκτέθηκαν στο μεθάνιο εντός της σπηλιάς νοσηλεύονται.

 

Δεν έχουν περάσει πολλές εβδομάδες από την άφιξη στην Ανατολική Μεσόγειο τεράστιων αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ με σκοπό την προστασία του Ισραήλ από τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονταν από το Ιράν. Η «καλύτερη στη Μεσόγειο» (Best in the Med), όπως είναι γνωστή η βάση, ή πιο σωστά οι εγκαταστάσεις της Σούδας που φιλοξενούν και εξυπηρετούν το αμερικανικό ναυτικό σε συνδυασμό με το γειτονικό αεροδρόμιο στο Ακρωτήρι, αποδείχθηκαν χρήσιμες για τις ΗΠΑ σε όλη τη φάση των επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή. Οχι μόνο στην τελευταία φάση που οδήγησε στην υπεράσπιση του Ισραήλ από τις επιθέσεις, αλλά στο σύνολο της κρίσης που ταλανίζει την ευρύτερη περιοχή τους τελευταίους 21 μήνες.

Από την ελληνική πλευρά η αξιοποίηση της Σούδας έγινε αντιληπτή ως μια επιβεβαίωση του στρατηγικού χαρακτήρα που έχουν για το αμερικανικό ναυτικό και την αμερικανική αεροπορία οι εγκαταστάσεις και, κυρίως, ότι με βάση την ισχύουσα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) έχουν γίνει εργασίες επέκτασης. Πέρα από την απευθείας σύνδεση της λεγόμενης αμερικανικής βάσης με την 115 Πτέρυγα Μάχης, τα τελευταία χρόνια, ο πολυετής χαρακτήρας της MDCA έχει επιτρέψει επενδύσεις οι οποίες οδήγησαν σε δυνατότητες μεγαλύτερου αποθηκευτικού όγκου αλλά και υποστήριξης για τα πλοία που δένουν εκεί. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στη Σούδα έπλεαν προκειμένου να τροφοδοτηθούν αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, τα οποία λόγω των αυξημένων δυνατοτήτων παροχής αεράμυνας που διαθέτουν αξιοποιήθηκαν για την άμυνα του Ισραήλ. Δεν είναι τυχαίο ότι το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, πέρα από τις πολύ σημαντικές αντιαεροπορικές, αντιβαλλιστικές αλλά και anti-drone πλατφόρμες που ανέπτυξαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί στη Σούδα, μεταφέροντας μάλιστα πολλές από αυτές με μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 και C-130 από το Φορτ Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, η Αθήνα απάντησε θετικά και μετέφερε πυροβολαρχίες Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.).

Φαίνεται, πάντως, ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται και για περαιτέρω επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα, στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να καταφθάσει στην Αλεξανδρούπολη κλιμάκιο που θα αποτελείται από στρατιωτικούς, προκειμένου να εξετάσει τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται εκεί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Σε αυτές, πέρα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το οποίο χρησιμοποιείται ως σημείο εισόδου, περιλαμβάνεται και το Στρατόπεδο Γιαννούλη, όπου προς το παρόν η αμερικανική παρουσία είναι πολύ μικρή. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές στην Αλεξανδρούπολη διατηρεί την αυτοτελή σημασία του, καθώς καταγράφεται σε μια περίοδο όπου, όπως είναι σαφές, η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να απεμπλακεί σε σημαντικό βαθμό από το ουκρανικό μέτωπο. Βέβαια, η δυνατότητα της Αλεξανδρούπολης για ταχεία μεταφορά στρατευμάτων, πολεμοφοδίων και λοιπών ενισχύσεων μέσω σιδηροδρόμου προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που αποτελούν σημαντικό κρίκο στην ανατολική – νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ωστόσο η γεωπολιτική αξία της Αλεξανδρούπολης εντοπίζεται, ακριβώς, στη δυνατότητά της να αποτελέσει εναλλακτική όδευση όχι μόνο για στρατεύματα, αλλά και εμπορικά προϊόντα και ενέργεια, σε περίπτωση που η Μαύρη Θάλασσα «κλείσει» για τα μη παράκτια κράτη, όπως συμβαίνει ήδη από το 2022 και έπειτα.

Το ενδιαφέρον του Πενταγώνου – Για την Αθήνα το θερμό ενδιαφέρον τόσο για τη Σούδα, όσο και για την Αλεξανδρούπολη, είναι ευπρόσδεκτο, σε μια περίοδο κατά την οποία το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ακολουθεί πολιτική κατά το δυνατόν μικρότερης δέσμευσης σε περιοχές μακριά από τον Ειρηνικό.

Για την Αθήνα το θερμό ενδιαφέρον των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων τόσο για τη Σούδα, όσο και για την Αλεξανδρούπολη, είναι ευπρόσδεκτο, σε μια περίοδο κατά την οποία είναι απολύτως σαφές πως το Πεντάγωνο ακολουθεί μια πολιτική κατά το δυνατόν μικρότερης δέσμευσης σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται μακριά από τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου εντοπίζεται και το βασικό πεδίο ανταγωνισμού των ΗΠΑ με την Κίνα. Στην Αθήνα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει καταγραφεί η βούληση για σταδιακή απαγκίστρωση από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, όπως εκφράζεται από τον Ελμπριτζ Κόλμπι, υφυπουργό Αμυντικής Πολιτικής στο Πεντάγωνο, ο οποίος εσχάτως πλαισιώνεται και από άλλους ομονοούντες όπως ο Αλεξ Βέλεζ-Γκριν και ο Οστιν Ντάμερ. Ολοι αυτοί ήταν υπέρμαχοι της απαγκίστρωσης από την Ουκρανία και, αν μη τι άλλο, οι πρόσφατες αποφάσεις για διακοπή της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο έχουν τη σημασία τους. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ο κ. Κόλμπι φερόταν να είναι κατά και της ισχυρής υποστήριξης του Ισραήλ στην πρόσφατη πολεμική σύγκρουση, κάτι που είχε θορυβήσει και είχε οδηγήσει σε συναγερμό τους προηγούμενους μήνες το αμερικανο-εβραϊκό λόμπι στην Ουάσιγκτον. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε, βέβαια, ότι η απεμπλοκή των Αμερικανών από την ασφάλεια του Ισραήλ δεν είναι μια απλή υπόθεση, ωστόσο και μόνο η αλλαγή των προτεραιοτήτων εντός του σκληρού πυρήνα της διοίκησης των ΗΠΑ δείχνει μια τάση που καμία χώρα της περιοχής δεν μπορεί να αγνοήσει.

Για την Ουκρανία

Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη ξεκινήσει να επιχειρούν να προσαρμοστούν σε αυτή την πραγματικότητα ως προς τον δικό τους εξοπλισμό, όπως δείχνει και η απόφαση να προχωρήσουν οι περισσότεροι σε αμυντικές δαπάνες 3,5% σε μια δεκαετία (συν 1,5% για υποδομές στον ευρύτερο τομέα της ασφάλειας). Υπάρχει πάντως και η πιεστική πραγματικότητα της ανάγκης να υποστηριχθεί η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, ιδιαιτέρως καθώς, όπως φαίνεται, η αμερικανική στρόφιγγα των όπλων ενδέχεται να κλείσει οριστικά και όχι προσωρινά. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα ήδη δέχεται πιέσεις από εταίρους της στην Ε.Ε. για την παροχή συστημάτων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς και, συγκεκριμένα, από τους Γάλλους οι οποίοι ζητούν κάποια από τα Μιράζ 2000 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να τα παραχωρήσουν στους Ουκρανούς. Ανάλογο αίτημα για τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά της Π.Α. έχει φτάσει στην Αθήνα και απευθείας από το Κίεβο. Μάλιστα, πέρα από αυτό, οι Ουκρανοί ζητούν από την Αθήνα και την εκπαίδευση χειριστών μαχητικών F-16, είτε στο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα είτε σε άλλο σημείο που θα τους υποδειχθεί από τις ελληνικές αρχές. Επιπλέον, οι Ουκρανοί ζητούν να αγοράσουν αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς ανατολικογερμανικής και ρωσικής προέλευσης OSA-AK για τα οποία, ούτως ή άλλως, σύντομα ο Στρατός Ξηράς θα αντιμετωπίζει πρόβλημα στη συντήρησή τους.

Για την Αθήνα, φυσικά, η παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών τα οποία είναι χρήσιμα για την άμυνα της χώρας δεν συζητείται αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα καθώς φαίνεται ότι τα κίνητρα που προσφέρουν οι σύμμαχοι δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για την ελληνική πλευρά.

kathimerini.gr

 

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 6 Ιουλίου 2025, όταν πλοίο που έπλεε ανοιχτά της Υεμένης, σε απόσταση περίπου 95 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του λιμανιού Χοντέιντα, δέχθηκε επίθεση από μικρά σκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Δεν υπάρχουν Έλληνες στο πλήρωμα

Η επίσημη ανακοίνωση του βρετανικού οργανισμού UK Maritime Trade Operations (UKMTO), αναφέρει ότι το πλοίο περικυκλώθηκε από μικρά ταχύπλοα, τα οποία άνοιξαν πυρ με ελαφρά όπλα και εκτόξευσαν βομβίδες. Η ένοπλη ομάδα ασφαλείας του πλοίου ανταπέδωσε τα πυρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το εμπορικό πλοίο δέχτηκε επίθεση από οκτώ ταχύπλοα με ενόπλους, τα οποία εξαπέλυσαν τουλάχιστον είκοσι αντιαρματικές ρουκέτες τύπου RPG, καθώς και από τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs). Η ομάδα ασφαλείας του πλοίου κατάφερε να αναχαιτίσει δύο από τα τέσσερα USVs, ενώ τα υπόλοιπα δύο προσέκρουσαν στο πλοίο.

Επίσης, το πλοίο δέχθηκε επίθεση και από τρεις αντιπλοϊκούς πυραύλους. Δύο εξ αυτών έπληξαν το πλοίο, ενώ ο τρίτος αστόχησε. Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων, το MV MAGIC SEAS άρχισε να βάζει νερά και πλέον βυθίζεται. 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή απώλειες μεταξύ των μελών του πληρώματος. Τα 22 μέλη του πληρώματος (17 υπήκοοι Φιλιππίνων, 1 υπήκοος Ρουμανίας, 1 υπήκοος Βιετνάμ και 3 υπήκοοι Σρι Λάνκα μέλη της ομάδας ασφαλείας) διασώζονται από τις δυνάμεις της Ακτοφυλακής της Υεμένης.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω πλοίο δεν είχε αιτηθεί συνοδεία ή προστασία από την Επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES. Κατά τον χρόνο του περιστατικού, κανένα πολεμικό πλοίο της Επιχείρησης βρισκόταν σε εγγύς απόσταση από το εμπορικό.

Η περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και των θαλάσσιων διαδρόμων γύρω από την Υεμένη παραμένει υψηλού κινδύνου, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αστάθειας και της δραστηριότητας ενόπλων ομάδων.

Η επίθεση από τους Χούθι στο MV MAGIC SEAS είναι η πρώτη επίθεση εναντίον εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο του 2024.

 

Oι μεταβαλλόμενες τακτικές επίθεσης της Ρωσίας αναγκάζουν την Ουκρανία να προσαρμοστεί δημιουργώντας μικρότερες αμυντικές γραμμές και κατασκευάζοντας χαμηλά οχυρά λιγότερο ορατά στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σαρώνουν τον ουρανό. Ωστόσο, η αναδιάρθρωση αυτή υπονομεύεται από μια χαοτική προσέγγιση στην ενίσχυση των πρώτων γραμμών, με τους τοπικούς διοικητές να χρησιμοποιούν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις.

Η αλλαγή στη στρατηγική οχύρωσης οφείλεται στη Ρωσία που σταματά τις επιθέσεις μεγάλων σχηματισμών που υποστηρίζονται από τεθωρακισμένα οχήματα υπέρ πολύ μικρότερων μονάδων που υποστηρίζονται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ.

Η Ουκρανία ανταποκρίνεται στις αλλαγές αυτές κατασκευάζοντας οχυρώσεις για ολοένα και μικρότερες μονάδες — από τάγματα περίπου 500 στρατιωτών έως λόχους περίπου 100, και τώρα για διμοιρίες 20 έως 50 στρατιωτών.

«Τώρα βλέπουμε ότι η πιο αποτελεσματική θέση είναι το πολύ ένα απόσπασμα. Και αυτές είναι κυρίως ομάδες χαρακωμάτων, ακόμη και οι λεγόμενες τρύπες αλεπούς, που καθιστούν αδύνατη τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κρούσης από τον εχθρό. Άλλωστε, τώρα ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ειδικά σε οπτικές ίνες, μπορεί να διαπεράσει οποιαδήποτε τρύπα», δήλωσε ο Αρχηγός του Ουκρανικού Στρατού, Αλεξάντρ Σύρσκι, σε δημοσιογράφους στο Κίεβο στα τέλη Ιουνίου.

Προηγουμένως, τα οχυρά σημεία χρησιμοποιούσαν εκτεταμένα δίκτυα τάφρων μήκους 2 έως 5 χιλιομέτρων. Το νέο σύστημα χρησιμοποιεί μικρότερα οχυρά σημεία με δίκτυα τάφρων μήκους 60 έως 70 μέτρων και εξοπλισμένα με υποχρεωτική κάλυψη κατά των drones. «Αυτά είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και είναι αποτελεσματικά στην εκτέλεση αποστολών άμυνας, αποτροπής και παροχής ισχύος πυρός, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης FPV drones», δήλωσε ο Ουμέροφ.

Πίσω από αυτήν την άμυνα στην πρώτη γραμμή, η Ουκρανία συνεχίζει να κατασκευάζει δύο επιπλέον γραμμές που περιλαμβάνουν τετράεδρα από σκυρόδεμα, που ονομάζονται επίσης «δόντια του δράκου», για την απομάκρυνση τεθωρακισμένων οχημάτων, ναρκοπέδια, ξύλινα και τσιμεντένια χαρακώματα, καλύμματα και δίχτυα κατά των drones.

«Η οχύρωση δεν αφορά μόνο το σκυρόδεμα και τα χαρακώματα — είναι ένα προσαρμοστικό μηχανικό σύστημα που λαμβάνει υπόψη τις τακτικές του εχθρού και εξυπηρετεί πάντα έναν σκοπό: την προστασία των πολεμιστών μας. Παρακολουθούμε τη διαδικασία καθημερινά και ενισχύουμε τις περιοχές όπου χρειάζεται περισσότερο», δήλωσε ο Ουμέροφ.

Παλαιότερα, οι οχυρώσεις κατασκευάζονταν συχνά σε ανοιχτό έδαφος για να εμποδίζουν τις ρωσικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων. Τώρα, κατασκευάζονται γύρω από δασικές ζώνες, οι οποίες έχουν καλύτερo καμουφλάζ.

Ποιος χτίζει τι

Η ανώτατη διοίκηση επιμένει ότι ο στρατός κάνει καλή δουλειά στην κατασκευή οχυρώσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχεδίων που έχουν ανατεθεί ολοκληρώθηκαν πέρυσι και πάνω από τα μισά από αυτά που είχαν προγραμματιστεί για φέτος έχουν ήδη ολοκληρωθεί, δήλωσε ο Ουμέροφ.

Στο Ντνίπρο, μια πόλη στην κεντρική Ουκρανία όπου υπάρχει συνέργεια μεταξύ του στρατού, των τοπικών αυτοδιοικήσεων και άλλων φορέων, που δρουν από κοινού για να βοηθήσουν με χρήματα, εργαλεία και πόρους, δημιουργήθηκαν σταθερά και γρήγορα τρεις γραμμές άμυνας για να αναχαιτίσουν την προέλαση της Ρωσίας από την περιοχή του Ντόνετσκ.

Αλλά η κατάσταση είναι πολύ πιο τεταμένη στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία εξαπολύει τώρα μια μεγάλη επίθεση.

«Αυτό που συμβαίνει στις περιοχές του Σούμι και του Χάρκοβο είναι ένα χάος. Σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι υπεύθυνος για τι και ποιος υποτίθεται ότι ελέγχει τη διαδικασία», δήλωσε ο Ρομάν Ποχόριλι, συνιδρυτής της DeepState, μιας ουκρανικής ομάδας OSINT που δημιούργησε έναν διαδικτυακό χάρτη του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Πρόσθεσε ότι η τελευταία ρωσική επίθεση ώθησε τελικά τις ουκρανικές αρχές να επιταχύνουν τις κατασκευαστικές εργασίες.  

«Πάντα περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή», είπε.

Επέκρινε επίσης την ασυνεπή προσέγγιση της κομητείας στην ενίσχυση των πρώτων γραμμών στην κρίσιμη ζώνη γύρω από τη βορειοανατολική περιοχή του Σούμι.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας έχει την εποπτεία όλων των οχυρώσεων, αλλά αρκετές διαφορετικές οντότητες είναι υπεύθυνες για την κατασκευή και τη συντήρησή τους, ανάλογα με την αμυντική γραμμή: οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, η Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Μεταφορών του Υπουργείου Άμυνας και οι τοπικές στρατιωτικές και πολιτικές διοικήσεις.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ δήλωσε τον Ιανουάριο ότι πέρυσι η κυβέρνηση δαπάνησε 930 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή 3.000 αμυντικών σημείων «σε απειλητικές κατευθύνσεις και σε μέρη όπου δεν λαμβάνουν χώρα ενεργές εχθροπραξίες επί του παρόντος».

Έλλειψη στρατευμάτων

Ωστόσο, οποιοδήποτε είδος οχυρωμένης δομής είναι αποτελεσματική μόνο εάν καταλαμβάνεται από επαρκή αριθμό στρατευμάτων, δήλωσε ο Σύρσκι. Παρά τις προσπάθειες κινητοποίησης, το Κίεβο εξακολουθεί να υστερεί αριθμητικά σε σχέση με τη Ρωσία στην πρώτη γραμμή των 1.200 χιλιομέτρων.

«Εάν δεν υπάρχουν στρατιώτες στην οχύρωση ή ο αριθμός τους είναι ανεπαρκής — για παράδειγμα, όταν κατασκευάζεται ένα κανονικό οχυρό, αλλά παραμένουν δύο ή τρεις στρατιώτες σε αυτό — φυσικά, αυτή η οχύρωση δεν παίζει τον ρόλο της», είπε ο Σύρσκι.

Ρώσοι στρατιώτες αναζητούν αδύνατα σημεία στην άμυνα της Ουκρανίας, σύμφωνα με δύο στρατιώτες, οι οποίοι μίλησαν στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μπορέσουν να μιλήσουν ελεύθερα.

 «Όλα εξαρτώνται από τον διοικητή. Αν διατάξει να σκάψουν και να κάνουν ναρκοθέτηση, η περιοχή θα οχυρωθεί γερά. Αν [οι Ρώσοι] δουν τη μονάδα καλά σκαμμένη, θα επιτεθούν στις γειτονικές μονάδες», είπε ένας στρατιώτης.

Δυσαρεστημένοι στρατιώτες

Οι στρατιώτες παραπονιούνται επίσης ότι ο στρατός δεν χρησιμοποιεί σωστά τα κέρδη από το πεδίο της μάχης για να κατασκευάσει χαρακώματα και άλλα εμπόδια για να σταματήσει τις ρωσικές αντεπιθέσεις.

Ουκρανοί στρατιώτες πέρασαν έξι μήνες εντός της ρωσικής περιοχής Κουρσκ, εμποδίζοντας περισσότερους από 60.000 Ρώσους στρατιώτες να προχωρήσουν στην περιοχή Σούμι. Υποστηρίζουν ότι κέρδισαν άφθονο χρόνο για να κατασκευάσουν οι αρχές κατάλληλες οχυρώσεις στην παραμεθόρια ζώνη.

«Δώσαμε χρόνο για να προετοιμάσουμε την περιοχή των συνόρων για τη ρωσική επίθεση. Αλλά δεν τον χρησιμοποίησαν με 100% αποτελεσματικότητα. Προστατευτικά δίχτυα από FPV drones πάνω από τους κύριους δρόμους ανεφοδιασμού άρχισαν να εγκαθίστανται μόλις τον Ιανουάριο, ενώ ήδη δέχονταν τακτικές ρωσικές επιθέσεις με drones», δήλωσε ο Ουκρανός στρατιώτης Άρτεμ Καριάκιν.

Είπε επίσης ότι οι τοπικές αρχές και οι στρατιωτικές μονάδες άρχισαν να σκάβουν καταφύγια στην περιοχή των συνόρων και να εγκαθιστούν τα πρώτα δόντια του δράκου μόλις οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούσαν από το Κουρσκ.

«Ως αποτέλεσμα, όταν πολλά από τα καταφύγια είχαν ολοκληρωθεί, οι Ρώσοι ήταν ήδη πολύ πιο κοντά και πολλές θέσεις έχασαν τη σημασία τους. Πιστεύω ότι οι υπεύθυνοι για τις οχυρώσεις έχασαν τεράστιο χρόνο και τελικά απέτυχαν στο έργο τους. Το έργο πραγματοποιήθηκε, αλλά με μεγάλες και εξαιρετικά παράλογες καθυστερήσεις», δήλωσε ο Καριάκιν.

Μόνο τον Ιούνιο, ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικής γης, ανέφερε η DeepState, πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό προέλασης εδώ και πολλούς μήνες.

Πηγή: skai.gr

 

Νέα τροπή πήρε χθες Σάββατο η ρήξη μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του άλλοτε συμμάχου του, Έλον Μασκ, με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία να ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κόμματος, υποστηρίζοντας ότι το δημοσιονομικό νομοσχέδιο του Τραμπ θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στην χρεοκοπία.

Ύστερα από δημοσκόπηση που διενήργησε μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Χ σχετικά με την ιδέα δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα, ο Μασκ ανακοίνωσε πως θα ιδρύσει το «Κόμμα της Αμερικής» («America Party») προκειμένου να χαρίσει στους Αμερικανούς την «ελευθερία» τους.

«Σήμερα, δημιουργείται το Κόμμα της Αμερικής για να σας δώσει πίσω την ελευθερία σας», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Με αναλογία 2 προς 1, (δηλώσατε πως) επιθυμείτε ένα νέο πολιτικό κόμμα και θα το έχετε», τόνισε ο Έλον Μασκ, κατηγορώντας Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς πως λειτουργούν ως ενιαίος κομματικός μηχανισμός ενάντια στα συμφέροντα των αμερικανών πολιτών.

Επικαλούμενος την στρατηγική που ακολούθησε ο Επαμεινώνδας στη μάχη των Λεύκτρων το 371 π.Χ., ο Μασκ ανέφερε ότι «ο τρόπος με τον οποίο θα σπάσουμε το ενιαίο κομματικό μηχανισμό (uniparty system) είναι χρησιμοποιώντας μια παραλλαγή του τρόπου με τον οποίο ο Επαμεινώνδας διέλυσε τον μύθο της αήττητης Σπάρτης στα Λεύκτρα: Εξαιρετικά συγκεντρωμένη ισχύς σε συγκεκριμένη τοποθεσία στο πεδίο της μάχης».

Ερωτηθείς ποιος ήταν ο βασικός λόγος που τον έκανε να αλλάξει άρδην τη στάση του έναντι του προέδρου Τραμπ, ο Μασκ απάντησε: «Η αύξηση του ελλείμματος από ένα ήδη τρελό ποσό 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επί (κυβέρνησης) Μπάιντεν στα 2,5 τρισεκ. δολάρια. Αυτό θα χρεοκοπήσει τη χώρα».

Ο γεννημένος στη Νότια Αφρική επιχειρηματίας δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ.
 

Η Μάχη των Λεύκτρων


Η Μάχη των Λεύκτρων ήταν μια από τις πλέον εντυπωσιακές μάχες της αρχαιότητας, από πλευράς στρατιωτικής τακτικής.

Η περίφημη αυτή μάχη, μεταξύ Σπαρτιατών και Θηβαίων, που διεξήχθη το 371 π.Χ. στα Λεύκτρα της Βοιωτίας, στην οποία και νικήθηκαν οι μέχρι τότε θεωρούμενοι αήττητοι Σπαρτιάτες, έδωσε αφενός μεν τέλος στην Πελοποννησιακή Συμμαχία αφετέρου χάρισε στους Θηβαίους την ηγεμονική τους θέση στον τότε ελλαδικό χώρο.

Στα Λεύκτρα ο στρατηγός Επαμεινώνδας εφήρμοσε για πρώτη φορά στην ιστορία των μέχρι τότε πολέμων μια νέα στρατιωτική τακτική η οποία και τον ανέδειξε σε έναν από τους ευφυέστερους στρατηγούς όλων των εποχών.  εκείνη της λοξής φάλαγγας.

Η συγκεκριμένη τακτική αξιοποιεί τη συγκεντρωμένη ισχύς σε ένα κρίσιμο σημείο, ώστε να χτυπηθεί το ισχυρότερο κομμάτι του εχθρού με υπέρτερη δύναμη. Έτσι, ένα ασθενές, αλλά καλά διοικούμενο στράτευμα μπορούσε να νικήσει ένα μεγαλύτερο αριθμητικά, αλλά κακοδιοικούμενο ή οργανωμένο με λάθος τρόπο στράτευμα.

Ο Μασκ, λοιπόν, χρησιμοποιεί τον όρο μεταφορικά: θέλει να σπάσει το «ενιαίο κομματικό σύστημα» εστιάζοντας «συγκεντρωμένη ισχύ» σε ένα πολιτικό «αδύναμο σημείο».

Διαβάστε περισσότερα για τη μάχη των Λεύκτρων εδώ.

 

Το επόμενο βήμα στην αμερικανική πολιτική σκηνή ετοιμάζεται να κάνει ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ μετά το «διαζύγιό» του με τον Ντόναλντ Τραμπ και την σκληρή κόντρα  που ξεκίνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί.

Ο Έλον Μασκ όπως ήταν αναμενόμενο προχώρησε στην ανακοίνωση των προθέσεων του μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ εκτοξεύοντας νέο δριμύ κατηγορώ σε βάρος του Τραμπ ότι υπονομεύει την δημοκρατία και οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία. 

Επικαλέστηκε μάλιστα για την απόφασή του δημοσκόπηση η οποία όπως ισχυρίζεται δείχνει ότι το 65% των Αμερικανών θέλει την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα στις ΗΠΑ. 

«Με συντελεστή 2 προς 1, θέλετε ένα νέο πολιτικό κόμμα και θα το έχετε!», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του στο X ο μεγιστάνας και απευθυνόμενος στους Αμερικανούς πολίτες τόνισε πως «σήμερα, το Κόμμα της Αμερικής σχηματίζεται για να σας δώσει πίσω την ελευθερία σας».

«Όταν πρόκειται για τη χρεοκοπία της χώρας μας με σπατάλες και δωροδοκίες, ζούμε σε μονοκομματικό σύστημα, όχι σε δημοκρατία», πρόσθεσε.

Δείτε την ανάρτησή του

Η απόφαση του μεγιστάνα ήταν ουσιαστικά προδιαγεγραμμένη μετά το διαζύγιο που έλαβε  η συνεργασία του με τον Ντόναλντ Τραμπ στην νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Έλον Μασκ ως επικεφαλής του DOGE, σκόπευε να απαλλάξει την αμερικανική κρατική γραφειοκρατία από «βάρη» συνολικού ύψους «τρισεκατομμυρίων δολαρίων». Ωστόσο η διαφωνία του με τις πολιτικές Τραμπ τον οδήγησαν εκτός Λευκού Οίκου με τον Αμερικανό πρόεδρο να εκτοξεύει κατηγορίες σε βάρος του ότι ίσως να λαμβάνει περισσότερες (σ.σ.: κρατικές) επιδοτήσεις από οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο ον στην ιστορία...

Το περασμένο Σάββατο, ο ιδιοκτήτης των εταιρειών Tesla, SpaceX, και X Corp., αποκήρυξε ως «εντελώς παράλογο και καταστροφικό» το σχέδιο του προϋπολογισμού που προωθεί η διοίκηση Τραμπ, με τον Αμερικανό πρόεδρο  να τον απειλεί ότι θα στρέψει το  Τμήμα Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (DOGE) ενάντια στον ίδιο τον πρώην επικεφαλής του.

«Η χώρα μας χρειάζεται μια εναλλακτική στο μονοκομματικό σύστημα Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών, ώστε ο λαός να έχει πραγματικά φωνή» είχε αναφέρει τότε ο Μασκ εκφράζοντας την ετοιμότητά του να περάσει στο επόμενο βήμα. 


 

Απογοητευμένος από τη συνομιλία της Πέμπτης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Μην νομίζετε ότι ο Πούτιν σκοπεύει να σταματήσει (τον πόλεμο)» τόνισε δε. 

«Είχαμε μια συζήτηση. Μιλήσαμε για πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Μιλήσαμε επίσης για τον πόλεμο με την Ουκρανία. Και δεν είμαι ευχαριστημένος. Δεν είχα καμία πρόοδο σήμερα», παραδέχθηκε ο Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι εντός της ημέρας (Παρασκευή), οπότε αναμένεται να τεθεί το θέμα της αναστολής της προμήθειας σημαντικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. 

Η Ρωσία δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω όσον αφορά τους στρατηγικούς στόχους της στην Ουκρανία, διαμήνυσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στον Ντόναλντ Τραμπ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη οι δύο ηγέτες και η οποία διήρκεσε για σχεδόν μία ώρα.

Συγκεκριμένα, ο Πούτιν ξεκαθάρισε στον Τραμπ ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να εξαλείψει τα «βασικά προβλήματα» που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο χωρών.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να είπε στον Τραμπ ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να αναζητά μια διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή το 2022, επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες.

Σε μία συζήτηση, που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης για γρήγορο τερματισμό του πολέμου, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιούρι Ουσάκοφ, στενός συνεργάτης του Πούτιν. Ο Ουσάκοφ πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ωστόσο δεν συζήτησαν το ενδεχόμενο συνάντησής τους.  

Επίσης, όπως τόνισε ο στενός συνεργάτης του Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος δεν συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του το θέμα της διακοπής ορισμένων παραδόσεων αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης λεπτομερώς για το Ιράν και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επισημαίνει στον Τραμπ τη σημασία της διευθέτησης του ζητήματος αποκλειστικά με διπλωματικά μέσα.

Πηγή: skai.gr

 

Η Ρωσία δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω όσον αφορά τους στρατηγικούς στόχους της στην Ουκρανία, διαμήνυσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη οι δύο ηγέτες και η οποία διήρκησε για σχεδόν μία ώρα.

Συγκεκριμένα, ο Πούτιν ξεκαθάρισε στον Τραμπ ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να εξαλείψει τα βασικά προβλήματα που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο χωρών.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να είπε στον Τραμπ ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να αναζητά μια διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή το 2022, επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες.

Σε μία συζήτηση, που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης για γρήγορο τερματισμό του πολέμου, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιούρι Ουσάκοφ, στενός συνεργάτης του Πούτιν. Ο Ουσάκοφ πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ωστόσο δεν συζήτησαν το ενδεχόμενο συνάντησής τους.  

Επίσης, όπως τόνισε ο στενός συνεργάτης του Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος δεν συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του το θέμα της διακοπής ορισμένων παραδόσεων αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης λεπτομερώς για το Ιράν και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επισημαίνει στον Τραμπ τη σημασία της διευθέτησης του ζητήματος αποκλειστικά με διπλωματικά μέσα.

Πηγή: skai.gr
 

 

Tουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 10 τραυματίστηκαν σε ρωσικό πλήγμα το πρωί της 3ης Ιουλίου εναντίον της πόλης Πολτάβα, στην κεντρικοανατολική Ουκρανία.

Η επίθεση έλαβε χώρα γύρω στις 9 π.μ. τοπική ώρα και προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε πολιτικές υποδομές, προκαλώντας πολλαπλές πυρκαγιές σε όλη την περιοχή.

«Στις 3 Ιουλίου ο εχθρός έπληξε την πόλη Πολτάβα. Πυρκαγιά ξέσπασε στο σημείο. Ζημιές υπέστησαν και μη στρατιωτικές υποδομές», ανέφερε στο Telegram ο κυβερνήτης της επαρχίας Βολοντίμιρ Κοχούτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 ακόμη τραυματίστηκαν.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι υπάρχουν «νεκροί και τραυματίες» σε πλήγμα εναντίον «κέντρου στρατολόγησης», χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό θυμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι στο κέντρο και σε ένα γειτονικό του κτίριο ξέσπασε πυρκαγιά.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται επί τόπου.

Επίθεση στην Οδησσό

Νωρίτερα σε άλλη ρωσική επίθεση εναντίον της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των υπηρεσιών διάσωσης.

Αυτά τα ρωσικά πλήγματα σημειώθηκαν αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν κάποιες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένων των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, ζωτικής σημασίας ώστε το Κίεβο να μπορεί να απωθήσει τις επιθέσεις της Μόσχας με πυραύλους και drones.

Σε διπλωματικό μαραθώνιο, προκειμένου να μην επικυρωθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο από τη Βουλή του Τομπρούκ, φαίνεται ότι έχει επιδοθεί η Αίγυπτος, με την Ελλάδα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς την προσεχή Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα επισκεφθεί την Τρίπολη και την Βεγγάζη.

Αιγύπτιος αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, δήλωσε σήμερα στην ιστοσελίδα Middle East Eye, που καταπιάνεται με θέματα της Μέσης Ανατολής, ότι το Κάιρο εκφράζει την έντονη ανησυχία του, καθώς, σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης επικυρώσει τη συμφωνία που είχε αρχικά υπογραφεί το 2019 από τη δυτική, αντίπαλη κυβέρνηση της χώρας, ενδέχεται να προκληθούν εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο κατά την οποία η Αίγυπτος καλείται να διαχειριστεί τις επιπτώσεις από τις συγκρούσεις σε Γάζα και Σουδάν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μπαντρ Αμπντελάτι, έθεσε το ζήτημα της αμερικανικής παρέμβασης σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μασάντ Μπούλος, ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα Αφρικής, τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μπούλος ανέφερε ότι θα επικοινωνήσει με τον Χαλίφα Χαφτάρ, de facto ηγέτη της ανατολικής Λιβύης, προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα.

Πολλά λιβυκά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το Κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης ενδέχεται να επικυρώσει το προσεχές διάστημα τη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης του 2019, η οποία αναγνωρίζει την αξίωση της Τουρκίας σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) σε εκτενή τμήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης, με έδρα το Τομπρούκ, τελεί υπό τον ουσιαστικό έλεγχο του Χαφτάρ, ο οποίος από το 2011 έχει κατά καιρούς στηριχθεί από διάφορους περιφερειακούς «παίκτες», όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος, η Γαλλία και η Ρωσία.

Πριν από έξι χρόνια, η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, με κύριο σύμμαχο την Τουρκία, υπέγραψε τη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με την Άγκυρα, προκαλώντας την οργή της Ελλάδας και άλλων περιφερειακών χωρών, οι οποίες θεώρησαν ότι αποκλείστηκαν από τη διαδικασία. Σε απάντηση, η Ελλάδα υπέγραψε αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Το τελευταίο διάστημα -και παρά την έντονη διπλωματική πίεση από Αθήνα και Κάιρο- ο Χαφτάρ φέρεται να προσεγγίζει την στάση επικύρωσης της συμφωνίας. Ως γνωστόν, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναμένεται να επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα τη Βεγγάζη και την Τρίπολη, προκειμένου να θέσει το ζήτημα των θαλάσσιων διαφορών.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το Κάιρο παραμένει επιφυλακτικό απέναντι σε οποιαδήποτε ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος στο θέμα της θαλάσσιας οριοθέτησης. Τον Ιούνιο, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, υπέγραψε συμφωνία με την κρατική τουρκική εταιρεία TPAO για έρευνες υδρογονανθράκων σε τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο αξιωματούχο, ενδέχεται να παραβιάζουν την ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Η στροφή της ανατολικής Λιβύης αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη μετατόπιση ισορροπιών στην περιοχή, καθώς οι παλαιές ιδεολογικές γραμμές, που διαμόρφωσαν τις συγκρούσεις μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011, υποχωρούν. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας υποδέχθηκε τον Ιούνιο τρεις στρατιωτικές αντιπροσωπείες του λεγόμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαφτάρ, ενώ ο νεότερος γιος του, Σαντάμ, επισκέφθηκε την Άγκυρα τον Απρίλιο, έπειτα από ταξίδι στο Κατάρ νωρίτερα φέτος.

Πηγές αναφέρουν ότι οι αυξανόμενες επαφές του Σαντάμ Χάφταρ με την Άγκυρα, ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο, έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στο Κάιρο. Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ διατηρεί καλές σχέσεις με την οικογένεια Χαφτάρ.

Ο Σαντάμ Χαφτάρ συναντήθηκε με τον Μπούλος στην Ουάσινγκτον νωρίτερα φέτος, ενώ είχε συζητήσεις για θέματα περιφερειακής ασφάλειας με υψηλόβαθμα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

 

 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υποστεί μια τεράστια ήττα, αφού περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες εγκατέλειψαν την πρώτη γραμμή στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας - αφήνοντας τις δυνάμεις του Κρεμλίνου ακόμη πιο εξαντλημένες.

Τα ρωσικά δικαστήρια έχουν λάβει 20.538 υποθέσεις στρατιωτικού προσωπικού με υποθέσεις που αφορούν απουσία άνευ αδείας, λιποταξία ή άρνηση εντολών από την έναρξη της παράνομης εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με το ρωσικό ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων Mediazone.

Η πλειονότητα - 18.159 - αφορούσε στρατιώτες που λιποτάκτησαν, με 17.721 να διώκονται βάσει του Ποινικού Κώδικα της Ρωσίας. Η μέγιστη ποινή είναι φυλάκιση 10 ετών. Ωστόσο, όσοι κριθούν ένοχοι θα μπορούσαν να εκτίσουν τις ποινές τους σις στρατιωτικές μονάδες εφόδου καταδίκων Storm-Z. Στην τελευταία της ενημέρωση για τον ευρωπαϊκό πόλεμο, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζει ότι «οι λιποταξίες από την πρώτη γραμμή έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη αφήγηση του Κρεμλίνου για τον παράνομο πόλεμο εναντίον του Κιέβου».

Ανέφερε ότι υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους Ρώσους στρατιώτες να λιποτακτήσουν, συμπεριλαμβανομένης της «βάναυσης πειθαρχίας» στον στρατό του Πούτιν και της κακής ιατρικής περίθαλψης των τραυματιών.

Επίσης, επεσήμανε την «ανεπαρκή στρατιωτική εκπαίδευση», λέγοντας: «Ένας συμβασιούχος στρατιώτης θα μπορούσε να φτάσει στην πρώτη γραμμή εντός 14 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης και να λάβει μόνο πέντε ημέρες σχετικής στρατιωτικής εκπαίδευσης».

Η Ρωσία έχει υποστεί βαριές απώλειες από την έναρξη του πολέμου, χάνοντας σε ορισμένες ημέρες πάνω από 1.000 φαντάρους σε σκληρότατες μάχες. Στο μέτωπο  του Ντονέτσκ υπηρετούν για λογαριασμό της Ρωσίας Βορειοκορεάτες και Κινέζοι, καθώς και μισθοφόροι. 

 

 

Καθώς τα ισραηλινά αεροσκάφη συνέχιζαν να πετούν ανενόχλητα πάνω από το Ιράν, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αλί Χαμενεΐ, δεν είναι ο μόνος που ανησυχούσε. Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Μόσχα, η ταχεία κατάρρευση της –σε μεγάλο βαθμό ρωσικής κατασκευής– αεράμυνας του στρατηγικού συμμάχου της Ρωσίας προκάλεσε, επίσης, μεγάλη αγωνία στο αμυντικό επιτελείο του Πούτιν.

Μία από τις βασικές διαπιστώσεις που έγιναν, σε στρατηγικό επίπεδο, μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν, ήταν η αδυναμία έως και παντελής απουσία της ιρανικής αεράμυνας. Εν μέρει αυτό οφείλεται στις ισραηλινές επιχειρήσεις του περασμένου Οκτωβρίου, όταν χτυπήθηκαν τα συστήματα αυτά, με συνέπεια να μην έχουν ανακάμψει, έκτοτε, σε σημείο που να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το τωρινό μπαράζ επιθέσεων. Καθώς τα ισραηλινά αεροσκάφη συνέχιζαν να πετούν ανενόχλητα πάνω από το Ιράν, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αλί Χαμενεΐ, δεν ήταν ο μόνος που ανησυχούσε, έγραψε η Telegraph.

Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Μόσχα, η ταχεία κατάρρευση της –σε μεγάλο βαθμό ρωσικής κατασκευής– αεράμυνας του στρατηγικού συμμάχου της Ρωσίας προκάλεσε μεγάλη αγωνία στο αμυντικό επιτελείο του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι αρχικές ισραηλινές επιθέσεις διεξήχθησαν με έναν συνδυασμό δολιοφθορών στο έδαφος, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και περίπου 200 αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων ήταν και αμερικανικής κατασκευής F-35, F-16 και F-15.

Κατάφεραν να χτυπήσουν με επιτυχία εκτοξευτές πυραύλων εδάφους – αέρος, στρατιωτικές βάσεις, εργοστάσια πυρομαχικών και πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν. Τα ισραηλινά αεροσκάφη ταξίδεψαν περίπου 3.500 χιλιόμετρα και ανεφοδιάστηκαν στον αέρα πάνω από τη Συρία. Μια πολύ επικίνδυνη αποστολή. Ωστόσο, σημειώνει η Telegraph, μέχρι στιγμής δεν έχει καταρριφθεί ούτε ένα ισραηλινό αεροσκάφος και τα αμυντικά συστήματα του Ιράν, που παρέχονται από τη Ρωσία, φαίνονται ανίσχυρα να σταματήσουν την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF).

«Το Ισραήλ ουσιαστικά έχει πλήρη αεροπορική υπεροχή και το Ιράν δεν μπορεί να κάνει τίποτε για αυτό», λέει στην Telegraph ο αμυντικός αναλυτής Φράνσις Τούσα. «Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε τέτοια αεροπορική υπεροχή ήταν και πάλι από το Ισραήλ, το 1967, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Εξι Ημερών, και πριν από αυτό, πιθανώς από τους Συμμάχους το 1944 πάνω από τη Γερμανία», συμπληρώνει. «Τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη απλώς πετούν σαν να κάνουν αεροπορικές επιδείξεις, πάνω από την Τεχεράνη, στο φως της ημέρας».

Αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες

Για τους αμυντικούς αναλυτές, όλα αυτά είναι ακόμη ένα σημάδι ότι τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας, που φοβόταν εδώ και καιρό το ΝΑΤΟ, ίσως να μην είναι τόσο τρομερά όσο φαίνονταν. Υπήρχαν ήδη ενδείξεις για αυτές τις αδυναμίες στην Ουκρανία, όπου το Κίεβο έχει δείξει ότι μπορεί να εκτοξεύσει βρετανικής κατασκευής πυραύλους Storm Shadow εκατοντάδες χιλιόμετρα εντός της ρωσικής επικράτειας. Οι Ουκρανοί έχουν επίσης οδηγήσει αμερικανικά αεροσκάφη F-16 πάνω από περιοχές που καλύπτονται θεωρητικά από το ρωσικό δίκτυο αεροπορικής άμυνας.

Ολα αυτά, σύμφωνα με την Telegraph, οδηγούν στο αυτονόητο ερώτημα, αν τελικά τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας είναι πραγματικά αυτό που νομίζαμε ότι είναι. Η ιρανική αεράμυνα βασίζεται σε ένα μείγμα εγχώριου και ρωσικής κατασκευής υλικού, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων ραντάρ, ιρανικών μαχητικών αεροσκαφών και συστοιχιών πυραύλων εδάφους – αέρος.

Περιλαμβάνει, επίσης, μαχητικά αεροσκάφη F-14 Tomcat, που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ πριν από την Ιρανική Επανάσταση του 1979. Τα εγχώριας κατασκευής συστήματα του Ιράν, όπως οι κινητοί εκτοξευτές πυραύλων Bavar-373 και Khordad-15, έχουν ενισχυθεί με ρωσικές συστοιχίες πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-300 και το σύστημα ραντάρ Rezonans-NE που ανιχνεύει stealth αεριωθούμενα και βαλλιστικούς πυραύλους από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Οι αναβαθμισμένοι ιρανικοί S-300, που αποκτήθηκαν από τη Μόσχα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, θεωρείται ότι καταστράφηκαν από το Ισραήλ, πέρυσι.

Παρ’ όλα αυτά, γράφει η Telegraph, η άμυνα της Τεχεράνης εξακολουθούσε τότε να θεωρείται εντυπωσιακή. Ο Τζέιμς Μπλακ, του ερευνητικού ινστιτούτου Rand Europe, είπε στην Τelegraph ότι στην πράξη «οι πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν, αλλά και οι προηγούμενες επιθέσεις, τον Οκτώβριο του 2024, αποκάλυψαν τους περιορισμούς της αεράμυνας του Ιράν απέναντι σε συντονισμένες αεροπορικές επιθέσεις από αεροσκάφη δυτικής κατασκευής», συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών F-35. «Αυτό ενισχύει τα ερωτήματα που έχουν ήδη εγείρει οι ουκρανικές επιθέσεις εντός της Ρωσίας σχετικά με την πραγματική ισχύ του ρωσικού συστήματος αεράμυνας», προσθέτει. Μέχρι το 2030, αναμένεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν περισσότερα από 400 F-35 σταθμευμένα στις αεροπορικές βάσεις τους σε όλη την ήπειρο.

Ο Τζάστιν Κραμπ, πρώην στρατιωτικός διοικητής, με εμπειρία στον αεροπορικό πόλεμο, λέει ότι οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ υπέθεταν εδώ και καιρό ότι η αεράμυνα της Ρωσίας είναι αρκετά ανθεκτική και θα μπορούσε να αντέξει επίθεση του ΝΑΤΟ για εβδομάδες. Ωστόσο, αυτό το αφήγημα τώρα καταρρέει. Επιπλέον, θα μπορούσε να βλάψει και τις πωλήσεις ρωσικών όπλων διεθνώς, ενδεχομένως προς όφελος της Κίνας. Η Ρωσία πουλάει εδώ και χρόνια όπλα σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Βιετνάμ, το Ιράν και άλλες.

Ο Κραμπ λέει ότι η πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έδειξε την αποτελεσματικότητα των, κινεζικής κατασκευής, αεροσκαφών J-10 του Ισλαμαμπάντ, τα οποία κατέρριψαν τουλάχιστον δύο ινδικά μαχητικά. «Αν οι χώρες πιστέψαν ότι τα ρωσικά συστήματα δεν αποδίδουν όπως διαφημίζονται, υποψιάζομαι ότι πολλά έθνη μπορεί να στραφούν προς την Κίνα», προσθέτει. Ομως, οι χώρες του ΝΑΤΟ ίσως να μην πρέπει να βιαστούν να χαρούν πολύ, γράφει η Telegraph. Οι επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον του Ιράν κατέστησαν, εν μέρει, δυνατές χάρη στις δολιοφθορές, που διεξήγαγε η Μοσάντ, κατά τις οποίες μυστικοί πράκτορες εκτόξευσαν φθηνά drones φορτωμένα με εκρηκτικά εναντίον ακριβών εκτοξευτών πυραύλων και αεροσκαφών.

Αυτές οι τακτικές ήταν παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση «Ιστός της Αράχνης» της Ουκρανίας εναντίον βομβαρδιστικών, βαθιά στο ρωσικό έδαφος. «Αυτό δείχνει ότι οι αεράμυνες μπορούν να καταρρεύσουν, στις μέρες μας, και από κάποιον που εκτοξεύει από κοντά ένα drone στο ραντάρ ή στον εκτοξευτή» εξηγεί ο Κραμπ. «Είναι το ΝΑΤΟ έτοιμο για αυτήν την αλλαγή;» αναρωτιέται. Ο Τούσα λέει ότι η ισραηλινή αεροπορική εκστρατεία είναι επίσης προϊόν επισταμένου σχεδιασμού και εκπαίδευσης, καθώς και εντυπωσιακών αποθεμάτων πυρομαχικών που τους επιτρέπουν να εκτοξεύουν εκατοντάδες πυραύλους κάθε εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, χώρες όπως η Βρετανία προσπαθούν ακόμη να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, που εξαντλήθηκαν κατά τις αεροπορικές εκστρατείες στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία και τη Λιβύη. «Αυτό που έδειξαν οι Ισραηλινοί είναι ότι αν πρόκειται να κάνεις κάτι τέτοιο, πρέπει να ξεκινήσεις με τέρμα το γκάζι και μετά να συνεχίσεις. Κι αυτό δεν γίνεται με άδειες αποθήκες πυρομαχικών».

Πηγή: Protagon.gr