Επικαιρότητα

Ευέλικτες λύσεις για σύγχρονες επιχειρήσεις: Η σημασία της προσαρμοστικότητας

Επιχειρηματικότητα 30/06/2025 15:00
Ευέλικτες λύσεις για σύγχρονες επιχειρήσεις: Η σημασία της προσαρμοστικότητας

Υπάρχουν δύο τύποι επιχειρήσεων: αυτές που περιμένουν "να ηρεμήσει λίγο η κατάσταση" και αυτές που έχουν καταλάβει ότι η κατάσταση… αυτή είναι. Όταν ο κόσμος αλλάζει τόσο γρήγορα, με την παγκοσμιοποίηση, την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις ως επιχειρηματίας είναι… να μην κάνεις τίποτα.

 

Αντιθέτως, το πιο δυνατό σου χαρακτηριστικό είναι η ευελιξία και η ευκολία σου να προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα, όποια κι αν είναι αυτά. Δεν χρειάζεσαι κάποιο μεγάλο business plan με buzzwords τύπου "agility" και "pivoting", αλλά απλές, ανθρώπινες, πρακτικές αποφάσεις.

1.Τα δεδομένα αλλάζουν με ταχύτητα φωτός

Η ευελιξία είναι σήμερα όρος επιβίωσης και οι επιχειρήσεις που καταφέρνουν να προσαρμοστούν άμεσα στη νέα πραγματικότητα του ΑΙ (αλλά και σε πρωτοφανείς κρίσεις όπως η πανδημία) έχουν πραγματικό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.

 

Ένα πολύ απλό παράδειγμα: το leasing αυτοκινήτων! Σε μια εποχή που η αγορά αυτοκινήτου γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, λόγω κόστους, τεχνολογικής μετάβασης, αλλά και αβεβαιότητας, το επαγγελματικό leasing από γνωστές εταιρείες σαν τη myavis.gr δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να έχουν πρόσβαση σε καινούριο όχημα χωρίς να δεσμευτούν σε μια επένδυση που μπορεί σε 3 χρόνια να μην έχει καν νόημα.

 

Σε μεγαλύτερης κλίμακας αλλαγή πέρασαν τα Public, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν μεταμορφωθεί από παραδοσιακή αλυσίδα καταστημάτων σε μια υβριδική πλατφόρμα retail & marketplace, με δυνατότητα click & collect, dropshipping, B2B υπηρεσίες και δυνατότητα άμεσης επιστροφής προϊόντων σε φυσικό κατάστημα. Δηλαδή, μια εταιρεία που κατάλαβε ότι οι άνθρωποι δεν ψωνίζουν πια με τον ίδιο τρόπο και αποφάσισε να γίνει κάτι περισσότερο από κατάστημα: έγινε λύση.

 

Ακόμα και μικρότερης κλίμακας επιχειρήσεις, όπως τα τοπικά φαρμακεία, υιοθέτησαν e-shop, delivery και τηλεφωνικές παραγγελίες μέσα σε λίγους μήνες από το πρώτο lockdown. Όταν η ανάγκη ενεργοποιεί την εφευρετικότητα, τα πράγματα μόνο προς το καλύτερο μπορούν να πάνε.

2.Προσαρμοστικότητα δεν σημαίνει πανικός - ούτε τυφλή υπακοή στα trends

Όχι, δεν χρειάζεται να αλλάζεις στρατηγική κάθε φορά που αλλάζει ο αλγόριθμος του Facebook. Ευελιξία δεν σημαίνει “δεν έχω σχέδιο και πάω όπου με πάει το κύμα”, αλλά ότι το σχέδιο έχει… έξοδο κινδύνου. Όταν κάτι το δοκιμάσεις και δεν δουλεύει, πας παρακάτω.

 

Μια προσαρμοστική επιχείρηση, λοιπόν, δεν είναι αυτή που τρέχει πανικόβλητη πίσω από κάθε καινούργιο trend. Είναι αυτή που ακούει. Την ομάδα της. Τους πελάτες της. Τον κόσμο γύρω της. Και όταν χρειαστεί, κάνει ένα βήμα πίσω για να κάνει δύο μπροστά. Ή και κανένα. Ναι, μερικές φορές, η καλύτερη απόφαση είναι να περιμένεις.

3.Ανθρώπινο στοιχείο και εταιρική κουλτούρα: ο πυρήνας της εξέλιξης

Οι πιο έξυπνες επιχειρήσεις σήμερα επενδύουν σε κάτι που παλιά φαινόταν... περιττό: τους ανθρώπους τους.

 

Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, 2025 Global Human Capital Trends, “Το λεγόμενο Employee Value Proposition (EVP) ενός οργανισμού αποσαφηνίζει τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι έρχονται σε έναν οργανισμό και παραμένουν σε αυτόν. Οι επιχειρήσεις, λοιπόν, θα πρέπει να σκεφτούν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους να ευδοκιμήσουν σε έναν κόσμο όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδιαμορφώνει την εργασία. Η αναθεώρηση του EVP πιθανότατα θα είναι απαραίτητη για την επίτευξη τόσο των ανθρώπινων όσο και των επιχειρηματικών αποτελεσμάτων”.

 

Παράλληλα, το Zoom, οι ψηφιακές πλατφόρμες συνεργασίας, οι ευέλικτες μορφές εργασίας, όλα βοηθούν. Αλλά χωρίς κουλτούρα ευελιξίας, απλώς έχουμε εργαλεία στα χέρια ανθρώπων που φοβούνται να τα χρησιμοποιήσουν.

 

Η προσαρμοστικότητα είναι κυρίως θέμα νοοτροπίας. Όχι τεχνολογίας. Όχι marketing. Αλλά μιας ειλικρινούς διάθεσης να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου. Να πεις “ίσως να μην έχω δίκιο” - μια πρόταση που για πολλούς επιχειρηματίες παραμένει… τζιζ.

 

Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι να προβλέψεις το αύριο, αλλά να φτιάξεις μια επιχείρηση που, ό,τι κι αν φέρει το αύριο, μπορεί να αντεπεξέλθει.