Επικαιρότητα

Σύρος: Αναμνήσεις ενός αξέχαστου Φεστιβάλ!

Πολιτισμός 06/06/2025 15:01
Σύρος: Αναμνήσεις ενός αξέχαστου Φεστιβάλ!

3o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 23.24.25|05

ΕΝΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΞΗΡΟΛΙΘΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής τις δράσεις του με τους μικρούς του φίλους, στο εργαστήρι εκμάθησης κατασκευής της ξερολιθιάς στην Άνω Σύρο, παρέα με την ομάδα του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α και του Ινστιτούτο Σύρου. Οι μαθητές δοκίμασαν τις ικανότητές τους ως παραδοσιακοί μάστορες λιθοδομής, πάντα σε συνεργασία ο ένας με τον άλλον.

Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α | Ινστιτούτο Σύρου

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ

του Παντελή Βούλγαρη

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ ξεκίνησε με την προβολή της εμβληματικής ταινίας του Παντελή Βούλγαρη “Ο Μεγάλος Ερωτικός” στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την γέννηση του αείμνηστου Μάνου Χατζιδάκι. Ένα οπτικό ταξίδι στην Αθήνα του ‘70 μέσα από μια σειρά 10 ερωτικών τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, σε στίχους Ελύτη, Σαπφούς, Καβάφη, κ.α με τις φωνές της Φλέρυς Νταντωνάκη και του Δημήτρη Ψαριανού.

Την προβολή της ταινίας ακολούθησε η συζήτηση με το κοινό με την καθοδήγηση του συνθέτη Νίκου Κυπουργού.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

Το φεστιβάλ επέστρεψε πιστό στο ραντεβού του το τελευταίο Σάββατο του Μαϊου με την δράση για την οποία αγαπήθηκε από τον κόσμο, ανοίγοντας στο κοινό 10 καινούρια και παλιά αγαπημένα νεοκλασικά κτήρια, υπό την καθοδήγηση των εθελοντών, ειδικών σε ζητήματα αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής διαχείρισης.

Μέσα από κτήρια γνωστά αλλά και από κτήρια που αποτελούσαν πάντα μυστήριο ως προς το εσωτερικό τους, οι επισκέπτες της δράσης γνώρισαν πτυχές της ιστορίας τους, της αρχιτεκτονικής τους, με έμφαση σε καλές πρακτικές αποκατάστασης και διάσωσης. Παράλληλα, οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ, με μία απρόσμενη συμμετοχή και των μεγαλύτερων αναζήτησαν να αναγνωρίσουν τις κρυμμένες πόρτες του Φεστιβάλ, σε ένα κυνήγι Θησαυρού.

Η ΛΕΞΗ ΚΑΙ Η ΝΟΤΑ  

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Ο προσκεκλημένος του Φεστιβάλ, Αλκίνοος Ιωαννίδης μας υποδέχτηκε στο Θέατρο Απόλλων με μία βιωματική αναζήτηση για τη δημιουργία του στίχου, τη σύνθεση της μουσικής και του τραγουδιού. Μας μίλησε για την παράδοση και την εξέλιξη και το πως αυτές οι έννοιες συνδιαμορφώνουν παράλληλα ένα ηχητικό τοπίο. Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα άγγιξε μέσα από τη διάλεξή του ο ξεχωριστός καλεσμένος μας, το βράδυ του Σαββάτου.

EXPRESS SCOPELITIS

ΑΙΜΙΛΙΑ ΜΗΛΟΥ

Tο ντοκιμαντέρ της Αιμιλίας Μηλού “Εxpress Scopelits ” σε μουσική του Αλκίνοου Ιωαννίδη, που ακολούθησε τη διάλεξη, άγγιξε όλους μας για την εμπειρία της διαβίωσης σε μικρούς τόπους. Μια διαδρομή γεμάτη αλάτι, ρυθμό και ιστορίες. Το ντοκιμαντέρ προλόγισε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μιλώντας μας για την ιδέα και την εμπειρία της μουσικής σύνθεσης, φτιαγμένη από τους ήχους του ίδιου του πλοίου και της φύσης του νησιωτικού συμπλέγματος.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Το πρωί της Κυριακής, το Φεστιβάλ συνέχισε τη διεξαγωγή του με τα διαδραστικά εργαστήρια απευθυνόμενα σε όλες τις ηλικίες, αγγίζοντας διαφορετικές καλές πρακτικές διαχείρισης, διάσωσης και ανάδειξης πτυχών της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Φέτος το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στα εξής εργαστήρια:

Εργαστήρι Χαρακτικής με τον βραβευμένο με Europa Nostra, Χαμπή Τσαγγάρη, Εργαστήρι Αποκατάστασης Νεοκλασικού Διακόσμου με την ομάδα ARTS & CRAFTS STUDIO, Εργαστήρι Minecraft “Χτίζοντας την Ερμούπολη” από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τον Ανδριανό Παππά και τη Βασιλική Νικολακοπούλου, Εργαστήρι Δημιουργίας Ψηφιακού Άλμπουμ στο Ιστορικό Μουσείο Ερμούπολης, Εργαστήρι Δημιουργίας Πολιτιστικού animation από το ANIMASYROS με τον Thomas Kunstler, και Εργαστήρι Παραδοσιακής Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής με την Σταυρούλα Θραβάλου (Europa Nostra Hub Αθήνα & ΕΛΛΕΤ).

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ - SOLO

Την αυλαία του Φεστιβάλ έκλεισε με συγκίνηση ο ξεχωριστός προσκεκλημένος του, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, μόνος επί σκηνής σαν τροβαδούρος του 21ου αιώνα, σε μια συναυλία ακρόασης αλλά και συμμετοχής. Πρωταγωνιστές, τα ίδια τα τραγούδια. Γυμνά, όπως γεννήθηκαν, ευάλωτα, αλλά και δυνατά όσο ποτέ, στέκονται μπροστά μας. Διηγούνται μιαν ιστορία, μια σκέψη, ένα περιστατικό, για να βιώσουν μαζί μας την κατάργηση της απόστασης, τη διεύρυνση του χρόνου, τη μετατροπή του μοναχικού σε συλλογικό, την προσωρινή αθανασία.

Σύντροφός του στο μουσικό ταξίδι, η Λένα Χατζηγρηγορίου με το βιολί της και τις φλογέρες της.

*Όλα τα έσοδα από την συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη θα δοθούν για την αποκατάσταση του ιστορικού περιπτέρου της πλατείας Μιαούλη

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της ΕΛΛΕΤ, από το Ινστιτούτο Σύρου, την ΑΜΚΕ “HERMeS”, το Ιστορικό Μουσείο Ερμούπολης, τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ στηρίζεται από πολλούς φορείς πολιτισμού εντός και εκτός Σύρου. Αποτελεί μία συλλογική προσπάθεια με κοινό παρονομαστήτην ανάδειξη για κοινωνική  ευαισθητοποίηση και διάσωση του υλικού και άυλου πολιτιστικού πλούτου. 

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Με περισσότερες από 130 αιτήσεις από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μονεμβασιά, Πάτρα, Κρήτη και άλλα μέρη της Ελλάδας, επιπλέον 20 εθελοντές κατεύφθασαν και φέτος στο νησί για να ενισχύσουν την ομάδα του Φεστιβάλ και να καθοδηγήσουν το κοινό στη διεξαγωγή των δράσεων του τριημέρου.

Σας προσκαλούμε όλους στην επόμενη τριήμερη γιορτή πολιτισμού! Στη συλλογική μας προσπάθεια να γνωρίσουμε, να αγαπήσουμε και να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά!

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΞΑΝΑ: 29.30.31 Μαΐου 2026

https://www.heritagefestival.gr