Ο απαστράπτων από καθαριότητα και τάξη, φιλοκάλω και φιλοτίμω μερίμνη των Εφημερίων του, του πολιού Πρωτοπρ. Αντωνίου Χαλά και του Αρχιμ. Νικολάου Γαβαλλά, Ιερός Ναός της Αναστάσεως του Κυρίου, στον αύλιο χώρο του οποίου το 1887 ανεγέρθη το πρώτο στη νεώτερη ιστορία μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στη μνήμη των αφανών, ανώνυμων, απλών αγωνιστών της Επανάστασης, Ελλήνων και Φιλελλήνων, οι περισσότεροι εκ των οποίων έμειναν άταφοι στα πεδία των μαχών ή στον τόπο της εκτέλεσης τους, σε ανελεύθερα εδάφη, και το οποίο αργότερα, για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκε στο προ του Καθεδρικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, πάρκο εόρτασε σήμερα με μεγαλοπρέπεια την ετήσια πανήγυρί του, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ , με τη συλλειτουργική συμμετοχή των Εφημερίων του Ναού, του κομίσαντος εκ Θεσσαλονίκης τίμιο λείψανο του Αγίου Δημητρίου, Αρχιμ. Μακαρίου Τσιμέρη, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Δήλου και Μυκόνου και Διευθυντή των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτοπρ. Πέτρου Μαραγκού, του Προϊσταμένου του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως Αρχιμ. Βενέδικτου Φραγκογιάννη και του νεωστί χριροτονηθέντος Πρωτοπρ. Αντωνίου Τριανταφύλλου και του Διακόνου, των συν αυτώ Πρεσβυτέρων, και την παρουσία του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, του Δημάρχου Σύρου- Ερμούπολης κ. Αλέξ. Αθανασίου, Αντιδημάρχων, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών κ. Μ. Δαδάου, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ερμούπολης, του Υποστράτηγου -Περιφερειακού Διευθυντή και Προϊσταμένου των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Αιγαίου, του Προέδρου του συνεορτάζοντος Συνδέσμου Συριανών με τη σημαία του, και πολλών πιστών.
Τον θείο λόγο εκήρυξε παραστατικώτατα και θεολογικώτατα ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Μαραγκός, η ομιλία του οποίου εστιάστηκε σε τρεις άξονες:
Αρχικά, στην ειρήνη που προσέφερε ο Αναστημένος Κύριος στους αναστατωμένους Μαθητές Του, αλλά και στους πιστούς κάθε εποχής, των οποίων η ψυχή από πολλούς ποικίλους λόγους αναστατώνεται, γνωρίζοντας την αδυναμία των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν ποικίλες δυσχερείς καταστάσεις.
Στη συνέχεια, ανεφέρθη στη λεγόμενη απιστία του Θωμά, υπογραμμίζοντας ότι, με την ψηλάφηση των πληγών του Κυριακού Σώματος, αυτή μετεβλήθη σε μαρτυρία και επισφράγιση της Αναστάσεως του Χριστού, γι’ αυτό και η σημερινή Κυριακή ονομάζεται «του Αντίπασχα».
Τέλος, επεσήμανε ότι τον Χριστό δεν Τον αρνήθηκε μόνο ο Ιούδας, αλλά και ο Πέτρος και οι λοιποί Απόστολοι, αλλά με μια θεμελιώδη διαφορά: ο Ιούδας μεταμελήθηκε και απαγχονίστηκε, ενώ ο Πέτρος και οι άλλοι Μαθητές μετενόησαν και έλαβαν από τον Κύριο την εξουσία «του δεσμείν και λύειν» τις αμαρτίες των ανθρώπων, και ευχήθηκε να αγωνιζόμεθα όλοι να διατηρούμε την πίστη και την εμπιστοσύνη μας στον Χριστό, που απομακρύνει κάθε φόβο από την ψυχή μας.
Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε και συνεχάρη τους Εφημερίους του Ναού, Αρχιμ. Νικόλαο Γαβαλλά και Πρωτοπρ.Αντώνιο Χαλά, τους Επιτρόπους και τους διακονητές του Ναού, όλους τους συμμετασχόντες, χθες και σήμερα, στις ιερές Ακολουθίες καθώς και τη Χορωδία «Αντιφωνικό Μέλος», που και σήμερα απέδωσε τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας και απηύθυνε σε όλους τις Αναστάσιμες ευχές του.
Ακολούθησε λιτάνευση της Εικόνος της Αναστάσεως και του λειψάνου του Αγίου Δημητρίου, το οποίο, μαζί με την ευρεθείσα στη Σύρο το 1936 εικόνα του, εξετίθετο σε προσκύνηση, ενώ προ του σήματος της Καταστροφής της Χίου, στον αύλιο χώρο του Ναού, ανεπέμφθη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια από τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Συριανών.
Κατά την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωροθεος Β’ διένειμε σε όλους Πασχάλια αυγά, που είχαν προηγουμένως ευλογηθεί στο Ναό.
(Συντάκτης: Αλέξ. Μαρκουΐζος, Γραμματέας Ι.Μ. Σύρου)





