Επικαιρότητα

Σάντα Μαρία Ματζιόρε: Η εκκλησία όπου θα ταφεί ο Πάπας Φραγκίσκος έχει θόλο από χρυσό – Live οι εξελίξεις

Θρησκεία 21/04/2025 11:21
Σάντα Μαρία Ματζιόρε: Η εκκλησία όπου θα ταφεί ο Πάπας Φραγκίσκος έχει θόλο από χρυσό – Live οι εξελίξεις

LΙVE οι εξελίξεις ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ

Το Σαββατοκύριακο η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου σύμφωνα με την La Repubblica, στις 23 Απριλίου το λαϊκό προσκύνημα 

Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα τελεστεί το Σάββατο 26.04.2025 στις 10 το πρωί Ρώμης (11 ώρα Ελλάδος) και η τελευταία επιθυμία του ήταν να ταφεί στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζιόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, εντός του Βατικανού. 

Σύμφωνα με μια σύντομη δήλωση, της νεκρώσιμης λειτουργίας του Πάπα Φραγκίσκου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου θα προεδρεύσει ο Καρδινάλιος Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, ο κοσμήτορας του Κολλεγίου των Καρδιναλίων.

Μετά τη λειτουργία, το φέρετρο θα μεταφερθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και στη συνέχεια στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε όπου θα ταφεί, σύμφωνα με την επιθυμία του Φραγκίσκου. «Ο τάφος μου πρέπει να είναι στη γη. Να είναι απλός, χωρίς ειδική διακόσμηση και με μόνη επιγραφή: Franciscus», γράφει στη διαθήκη του, με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2022.

Η σορός του Ποντίφικα πρόκειται να μεταφερθεί στην βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου το πρωί της Τετάρτης στις 9 (τοπική ώρα). Το λαϊκό προσκύνημα πρόκειται να διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή. Η διαδικασία θα κορυφωθεί με την εκλογή νέου Πάπα σε τρεις εβδομάδες.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα ενταχθεί σε μια μικρή μόνο ομάδα προκατόχων του που έχουν ταφεί εκτός του Βατικανού. Ο πάπας Φραγκίσκος επέλεξε τη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε (Santa Maria Maggiore), έναν από τους αγαπημένους του τόπους προσευχής.

Οι περισσότεροι Πάπες θάβονται εντός του Βατικανού – ο τελευταίος που δεν ακολούθησε αυτό το έθιμο ήταν ο Λέων ΙΓ’ το 1903, σύμφωνα με το Skynews.

Η Σάντα Μαρία Ματζόρε απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από το Βατικανό. Η συγκεκριμμένη εκκλησία ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τον Φραγκίσκο λόγω της αφοσίωσής του στην Παναγία. Συνήθιζε να προσεύχεται εκεί πριν και μετά από κάθε του ταξίδι στο εξωτερικό.

«Πάντα είχα μεγάλη αφοσίωση στη Σάντα Μαρία Ματζόρε, ακόμα και πριν γίνω Πάπας», είχε δηλώσει στο βιβλίο του El Sucesor («Ο Διάδοχος») το 2024.

Λέγεται ότι ο θόλος της εκκλησίας κατασκευάστηκε με χρυσό που έφερε πίσω ο εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, το 2020, ο Πάπας επέστρεψε εκεί για να προσευχηθεί για το τέλος της κρίσης, σε μια Ρώμη που βρισκόταν σε lockdown.

Στη νότια πτέρυγα της βασιλικής βρίσκεται μια βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, στο παρεκκλήσι του Παύλου, όπου ένα βάζο με χρυσά τριαντάφυλλα – δωρεά του Πάπα το 2023 – κοσμεί το σημείο μαζί με κηροπήγια κάτω από την εικόνα.

Η βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε κατασκευάστηκε το 432 μ.Χ., έναν χρόνο μετά τη Σύνοδο της Εφέσου, η οποία ανακήρυξε επίσημα τη Μαρία «Θεοτόκο».

Είναι η μοναδική βασιλική στη Ρώμη που διατηρεί ακόμα την πρωτοχριστιανική της δομή, αν και με πολλές μεταγενέστερες προσθήκες.

Ένας θρύλος, απεικονισμένος σε μωσαϊκό του 13ου αιώνα μέσα στη βασιλική, αφηγείται ένα θαυματουργό χιόνι που έπεσε κατακαλόκαιρο στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η εκκλησία.

Οι κάτοικοι της Ρώμης συγκεντρώνονται ακόμα κάθε χρόνο στις 5 Αυγούστου για να γιορτάσουν το θαύμα της Madonna della Neve (Παναγία του Χιονιού).

Στη βασιλική έχουν ταφεί επτά Πάπες, καθώς και αρκετές άλλες θρησκευτικές προσωπικότητες.

Το ημερολόγιο γράφει, Δευτέρα του Πάσχα 21 Απριλίου 2025. Ο Πάπας Φραγκίσκος φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό.

Η τραγική είδηση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου μέσα σε λίγα λεπτά κάνει το γύρο του κόσμου. Ο «Πάπας των Φτωχών», ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και άφησε την τελευταία του στο Casa Santa Marta στο Βατικανό.

Οι Καθολικοί ολόκληρου του πλανήτη πενθούν. Οι εικόνες που έρχονται από κάθε γωνιά προκαλούν συγκίνηση.

Στον ξενώνα Σάντα Μάρτα του Βατικανού, εκεί όπου ήταν η επίσημη παπική κατοικία, η θύρα σφραγίστηκε με κόκκινη κορδέλα και βουλοκέρι. Λίγες ώρες μετά από τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου από εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια, η Καθολική Εκκλησία ετοιμάζεται για την κηδεία του Ποντίφικα που έμεινε στην ιστορία ως «ο Πάπας των φτωχών».

Η στιγμή που σφραγίζουν το δωμάτιο

Σήμερα οι καρδινάλιοι βρίσκονται στη Ρώμη προκειμένου να προγραμματίσουν την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης αναμένεται να αποφασίσουν μία σειρά από θέματα τα οποία θα πρέπει να ρυθμιστούν, όπως ορίζει το πρωτόκολλο.

Αρχικά, θα συζητήσουν πότε η σορός του Πάπα θα μεταφερθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου πριν από την ταφή, ώστε το κοινό να αποτίσει τα σέβη του.

Το Βατικανό είχε δηλώσει νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η μεταφορά της σορού θα μπορούσε να γίνει το πρωί της Τετάρτης.

Επιπλέον, θα καθορίσουν την ημερομηνία και την ώρα της κηδείας – η οποία θα πρέπει να γίνει «μεταξύ της τέταρτης και έκτης ημέρας μετά τον θάνατο».

Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου ακολουθείται από εννέα μέρες πένθους, που είναι γνωστές ως Novendiale, με την κηδεία και την ταφή να γίνονται συνήθως μεταξύ της τέταρτης και της έκτης ημέρας μετά το θάνατό του.

Ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι πού θα μείνουν οι 135 καρδινάλιοι που θα ταξιδέψουν στο Βατικανό για να λάβουν μέρος στο κονκλάβιο. Συνήθως, όσο διαρκεί το κονκλάβιο, οι καρδινάλιοι μένουν όλοι στο Casa Santa Marta.

Επιπλέον, θα πρέπει κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης οι καρδινάλιοι να αποφασίσουν ποιοι δύο εκκλησιαστικοί θα παρουσιάσουν ένα εκτενές έγγραφο στο οποίο θα αναφέρονται αναλυτικά ποια προβλήματα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Καθολική Εκκλησία και ποιες σκέψεις πρέπει να ληφθούν κατά την επιλογή του επόμενου Πάπα.

Θέμα προς συζήτηση είναι και τα έξοδα της κηδείας ενώ παράλληλα θα πρέπει να διαβάσουν οποιοδήποτε έγγραφο άφησε πίσω του ο Πάπας Φραγκίσκος για τους καρδινάλιους.

Τέλος, μία απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί είναι πότε θα πραγματοποιηθεί το κονκλάβιο – συνήθως μεταξύ 15 και 20 ημέρες μετά το θάνατο του ποντίφικα.

Στον ξενώνα Σάντα Μάρτα του Βατικανού, εκεί όπου ήταν η επίσημη παπική κατοικία, η θύρα σφραγίστηκε με κόκκινη κορδέλα και βουλοκέρι. Λίγες ώρες μετά από τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου από εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια, η Καθολική Εκκλησία ετοιμάζεται για την κηδεία του Ποντίφικα που έμεινε στην ιστορία ως «ο Πάπας των φτωχών».

Έτσι ταπεινά όπως έζησε και οδήγησε την Εκκλησία, έτσι ταπεινά θα ταφεί, με νέο τελετουργικό το οποίο θα «εγκαινιάσει» ο ίδιος. Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα γίνει 4 με 6 μέρες αργότερα, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Όπως, για παράδειγμα, έγινε με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον 2ο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 Απριλίου 2005 και η κηδεία του τελέστηκε στις 8 Απριλίου.

Λίγα πράγματα γνωρίζουμε προς το παρόν για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου. Ξέρουμε ότι θα παραβρεθεί πλήθος επισήμων, με πρώτο- πρώτο τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια.  «Η Μελάνια και εγώ θα είμαστε παρόντες στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, στη Ρώμη. Ανυπομονούμε να βρεθούμε εκεί», έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του, ενώ νωρίτερα εξέφραζε με ένταση τη συμπαράστασή του στους Καθολικούς.

Παρών αναμένεται να είναι και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος έχει ασπαστεί τον Καθολικισμό και, άλλωστε, μια μέρα πριν ο Ποντίφικας αφήσει την τελευταία του πνοή, είχε συναντηθεί μαζί του (καθώς βρισκόταν στο Βατικανό από τη Μεγάλη Παρασκευή). Από τους τελευταίους που είχαν συναντήσει τον (άρρωστο) 88χρονο Πάπα ήταν και ο βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος, μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, οι οποίοι όμως και πιθανότατα δεν θα παραβρεθούν στην κηδεία. Τη βασιλική οικογένεια αναμένεται να εκπροσωπήσει ο πρίγκηπας και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Ουίλιαμ, ένας από τους πολλούς εκπροσώπους βασιλικών οικογενειών, αρχηγούς κρατών και θρησκευτικούς ηγέτες που θα παραβρεθούν στην κηδεία του Πάπα.

Ήδη πάντως, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, εκεί όπου ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε την τελευταία του εμφάνιση με το κοινό να φωνάζει «Viva il Papa» («Να ζήσει ο Πάπας») μόλις 19 ώρες πριν πεθάνει, χιλιάδες πιστοί έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται για να θρηνήσουν τον χαμό του.  Εκεί, λογικά στα μέσα της εβδομάδας, θα γίνει η κηδεία του Πάπα.

Πριν από την κηδεία, η σορός του Πάπα αναμένεται να παραμείνει για τρεις ημέρες στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Ανεξάρτητα από το πού πεθαίνει ο Πάπας, η κηδεία πραγματοποιείται πάντα στο Βατικανό και συγκεκριμένα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Ταυτόχρονα με την κηδεία θα εξελίσσεται και μια τεράστια, σχεδόν πρωτοφανής επιχείρηση ασφαλείας. Υπολογίζεται ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν συρρεύσει στους δρόμους του Βατικανού κατά την κηδεία του Ιωάννη Παύλου ΙΙ το 2005, μαζί με 8.000 μέλη του προσωπικού ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων 2.000 ένστολων αστυνομικών και 1.400 αστυνομικών με πολιτικά.

 Η Ελβετική Φρουρά, η οποία προστατεύει τον Πάπα και το Αποστολικό Παλάτι από το 1506, θα γονατίσει για τον καθαγιασμό της υποδοχής, την ευλογία του ψωμιού και του κρασιού που, σύμφωνα με την καθολική παράδοση, γίνονται το σώμα και το αίμα του Ιησού Χριστού. Θα εκφωνηθεί κήρυγμα που θα αναφέρεται στη ζωή του Πάπα – αν και επισήμως αυτό δεν ονομάζεται επικήδειος.

Το τελετουργικό θα γίνει σύμφωνα με τις παραδόσεις, αν και ο Πάπας Φραγκίσκος το άλλαξε πρόσφατα, απλουστεύοντάς το. Αυτό έγινε με σκοπό «να τονίσει ακόμη περισσότερο ότι η κηδεία του Ρωμαίου Ποντίφικα είναι αυτή ενός ποιμένα και μαθητή του Χριστού και όχι ενός ισχυρού ανθρώπου αυτού του κόσμου», εξήγησε ο υπεύθυνος των λειτουργικών τελετών του Βατικανού, αρχιεπίσκοπος Ντιέγκο Ραβέλι. Ο Πάπας Φραγκίσκος «έχει δηλώσει πολλές φορές την ανάγκη να απλοποιηθούν και να προσαρμοστούν ορισμένες τελετές, ώστε ο εορτασμός της κηδείας του επισκόπου της Ρώμης να εκφράσει καλύτερα την πίστη της Εκκλησίας στον αναστημένο Χριστό».

Η τελετή αναμένεται να διαρκέσει περίπου δυόμισι ώρες και να αποτελεί – στο μεγαλύτερο μέρος της- την “συμβατική” τελετή κηδείας των Καθολικών, στα Λατινικά, αλλά έχοντας προστεθεί σε αυτή και ορισμένα παπικά τελετουργικά.

Την κηδεία θα τελέσει ο κοσμήτορας του Collegium Cardinalium. Τη θέση αυτή κατέχει σήμερα ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, ένας 91χρονος Ιταλός- αντιπρύτανης είναι ο Αργεντινός καρδινάλιος Λεονάρντο Σάντρι, 81 ετών. Παρόντες θα είναι και οι 252 Καρδινάλιοι.

Μετά το πέρας της τελετής, η σορός μεταφέρεται μέσα από την «πόρτα του θανάτου» στα αριστερά του βωμού στο ναό του Αγίου Πέτρου, ενώ χτυπάει μια νεκρική καμπάνα 10 τόνων. Οι ψαλμωδίες του εκκλησιάσματος περιλαμβάνουν στίχους από τον Ψαλμό 117 («Ανοίξτε μου την πύλη της δικαιοσύνης») και τον Ψαλμό 41 («Με τη λαμπρή συντροφιά των αγίων, θα πάω στον οίκο του Θεού»).

Σε αντίθεση με την πρόσφατη παράδοση, ο Φραγκίσκος ζήτησε να ταφεί στη Βασιλική της Αγίας Μαρίας του Μεγάλου, επικαλούμενος την «πολύ ισχυρή σύνδεσή» του με την αρχαία εκκλησία, η οποία βρίσκεται έξω από τα τείχη του Βατικανού. Τον τελευταίο λόγο, ωστόσο, έχουν οι Καρδινάλιοι, οι οποίοι και θα αποφασίσουν εάν θα ικανοποιήσουν αυτή του την επιθυμία. Θυμίζουμε ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ είχε ζητήσει να ταφεί στη γενέτειρά του, Πολωνία, επιθυμία που δεν έγινε δεκτή από τους Καρδινάλιους.

Περίπου 15 με 20 μέρες μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, το Κονκλάβιο (από τις λατινικές λέξεις “con clave” που σημαίνει “με τα κλειδιά” παραπέμποντας στη φράση του Πάπα Γρηγορίου Χ το 1274, που είπε ότι οι εκλέκτορες θα πρέπει να κλειδώνονται σε μια αίθουσα μέχρι να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος Πάπας) θα συνέλθει. Σε αυτό θα συμμετέχουν ως 120 Καρδινάλιοι, ηλικίας κάτω των 80 ετών, οι οποίοι θα μείνουν εκεί, μέχρι από τη μία από τις καμινάδες του Βατικανού θα βγει λευκός καπνός, επιβεβαιώνοντας ότι “habemus papam”...

Απόλυτα έτοιμος για την ημέρα που θα πέθαινε ήταν ο πάπας Φραγκίσκος ο οποίος είχε κάνει γνωστό πως θα ήθελε να γίνει η κηδεία του, με το Βατικανό να ανακοινώνει την διαθήκη του.

Ο πάπας Φραγκίσκος έφυγε από τη ζωή την Δευτέρα του Πάσχα (21/04/2025) και λίγες ώρες αργότερα το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα την διαθήκη του, στην οποία ο ποντίφικας περιγράφει που θα ήθελε να ταφεί και πως θα γίνει.

Η διαθήκη έχει ημερομηνία 29 Ιουνίου 2022, ενώ πηγές από το Βατικανό τόνισα πως ο πάπας θα ήθελε την κηδεία του, σε μια περίοδο που η υγεία του ήταν ιδιαίτερα κλονισμένη.

Συγκεκριμένα ο πάπας Φραγκίσκος: «Αισθανόμενος ότι πλησιάζει η δύση της επίγειας ζωής μου και με ζωντανή ελπίδα στην Αιώνια Ζωή, επιθυμώ να εκφράσω τη διαθήκη μου μόνο όσον αφορά τον τόπο της ταφής μου.

Τη ζωή μου και την ιερατική και επισκοπική μου διακονία την εμπιστεύθηκα πάντοτε στη Μητέρα του Κυρίου μας, την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ως εκ τούτου, ζητώ να αναπαυθεί το θνητό μου λείψανο περιμένοντας την ημέρα της ανάστασης στην Παπική Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε.

Εύχομαι το τελευταίο γήινο ταξίδι μου να τελειώσει σε αυτό το πανάρχαιο Μαριανό προσκύνημα, όπου πήγαινα για προσευχή στην αρχή και στο τέλος κάθε Αποστολικού Ταξιδιού για να εμπιστευθώ με εμπιστοσύνη τις προθέσεις μου στην Αειπάρθενο Μητέρα και να την ευχαριστήσω για την πειθήνια και μητρική της φροντίδα.

Ζητώ να ετοιμαστεί ο τάφος μου στην κόγχη του πλαϊνού διαδρόμου μεταξύ του παρεκκλησίου του Παύλου (παρεκκλήσι του Salus Populi Romani) και του παρεκκλησίου Sforza της προαναφερθείσας παπικής βασιλικής, όπως αναφέρεται στο συνημμένο παράρτημα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο και επακόλουθη μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας το Βατικανό.

Η ανακοίνωση έγινε περίπου 12 ώρες μετά την πρώτη ανακοίνωση του θανάτου του ποντίφικα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε τη Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου 2025, σε ηλικία 88 ετών στην κατοικία του στο Casa Santa Marta, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού.

Η είδηση του θανάτου του έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινότητα, με πιστούς να συγκεντρώνονται ήδη στο Βατικανό για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε με βαθιά συγκίνηση ο Καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ, μέσω επίσημης δήλωσης του Βατικανού. «Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, με βαθύ πόνο σας ανακοινώνω τον θάνατο του Αγίου Πατέρα μας Φραγκίσκου», ανέφερε ο Καρδινάλιος.

Ο Καρδινάλιος επεσήμανε ότι ολόκληρη η ζωή του Πάπα ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία του Θεού και της Εκκλησίας, ενώ εξήρε τη διδασκαλία του, με επίκεντρο τις αξίες του Ευαγγελίου: πίστη, θάρρος και παγκόσμια αγάπη, ιδιαίτερα προς τους φτωχότερους και τους περιθωριοποιημένους.

«Με τεράστια ευγνωμοσύνη για το παράδειγμά του ως αληθινού μαθητή του Κυρίου Ιησού, εμπιστευόμαστε την ψυχή του Πάπα Φραγκίσκου στο άπειρο έλεος και την αγάπη του Τριαδικού Θεού», κατέληξε.

Πάλεψε με προβλήματα υγείας σε όλη του τη ζωή, με γενναιότητα και καλή διάθεση. Η ζωή του ξεκίνησε από μια φτωχική παιδική ηλικία στο Μπουένος Άιρες και τον οδήγησε στην κεφαλή των 1,3 δισεκατομμυρίων πιστών της Καθολικής Εκκλησίας ως ο 266ος Πάπας.

Για τους υποστηρικτές του, υπήρξε μεταρρυθμιστής, που αγωνίστηκε να εκσυγχρονίσει την Εκκλησία και να την καταστήσει πιο σχετική με τον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο. Πολλοί τον είδαν επίσης ως τον προπομπό μιας νέας εποχής για τον Καθολικισμό, έναν άνθρωπο του οποίου οι ιστορικές αποφάσεις θα μείνουν στην Ιστορία, αλλά που έζησε με αδιάλλακτη ταπεινότητα και καλοσύνη.

Οι συντηρητικοί επικριτές του καταφέρθηκαν εναντίον πολλών από αυτές τις ιστορικές αποφάσεις, όπως η ευλογία ομόφυλων ζευγαριών και η μεταρρύθμιση της Ρωμαϊκής Κουρίας. Αντιμετώπισε επίσης κατηγορίες τόσο για αυταρχισμό όσο και για ανεπαρκή αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης στον κλήρο.

Η Καθολική Εκκλησία μπαίνει σε περίοδο «Sede Vacante» μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, με την προετοιμασία για το κονκλάβιο να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι 135 καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών θα συγκεντρωθούν στην Καπέλα Σιξτίνα μεταξύ 6 και 11 Μαΐου για να εκλέξουν τον νέο Ποντίφικα και διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου στην Καθολική Εκκλησία.

Το ερώτημα που υπάρχει πλέον είναι αν ήρθε η ώρα για τον πρώτο μαύρο ή Ασιάτη Πάπα, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Κάθε βαπτισμένος καθολικός άνδρας είναι επιλέξιμος, αν και από το 1378 επιλέγονται μόνο καρδινάλιοι. Ο νικητής πρέπει να λάβει τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ψήφων των καρδιναλίων που είναι κάτω των 80 ετών και συνεπώς έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Οι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου

Η εκλογή του νέου Πάπα θα καθορίσει την κατεύθυνση της Εκκλησίας για τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων συγκαταλέγονται:?

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΟΧΟΥΣ

«Αν δε σε παντρευτώ, θα γίνω ιερέας»

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936 στο Μπουένος Άιρες, γιος Ιταλών μεταναστών που του ενστάλαξαν βαθιά πίστη. Ήταν ο μεγαλύτερος από πέντε αδέρφια και διακρινόταν για την ευφυΐα του. Είχε δεσμό με την Αμαλία Νταμοντέ και, σε ηλικία 12 ετών, της είπε: «Αν δε σε παντρευτώ, θα γίνω ιερέας». «Ευτυχώς για εκείνον, είπα όχι», θυμήθηκε η ίδια το 2023. Αργότερα εργάστηκε ως πορτιέρης σε νυχτερινά κέντρα σε εργατικές συνοικίες. Στα 21 του, νόσησε από πνευμονία και υποβλήθηκε σε αφαίρεση μέρους του ενός πνεύμονα, γεγονός που τον έκανε πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις. Το 1958 εντάχθηκε στο Τάγμα των Ιησουιτών, μία απόφαση που όρισε τη δέσμευσή του στην κοινωνική δικαιοσύνη και την εκπαίδευση.

Χειροτονήθηκε ιερέας το 1969 και, με το όνομα Μπεργκόλιο, ανήλθε σταδιακά στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας. Το 1997 έγινε βοηθός αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες και ανέλαβε πλήρη ηγεσία το 1998. Ήταν γνωστός για τον λιτό του τρόπο ζωής, αποφεύγοντας τη χλιδή και χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η φήμη του ενισχύθηκε κατά την οικονομική κρίση της Αργεντινής το 2001, όταν αναδείχθηκε σε σκληρό επικριτή της διαφθοράς και της πολιτικής κακοδιαχείρισης. Την ίδια χρονιά, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ τον έκανε καρδινάλιο, προετοιμάζοντας το έδαφος για την μετέπειτα εκλογή του στον παπικό θρόνο.

Εκλογή στον Παπικό Θρόνο

Σε μια ιστορική στιγμή για την Καθολική Εκκλησία, ο Καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη Πάπας στις 13 Μαρτίου 2013, διαδεχόμενος τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄, ο οποίος είχε παραιτηθεί—κάτι που είχε να συμβεί από το 1415.

Η εκλογή του, αν και θεωρείτο απίθανη (με αποδόσεις 30 προς 1), αποτέλεσε πολλαπλό προηγούμενο: πρώτος Πάπας από τις Αμερικές, πρώτος Ιησουίτης Πάπας και πρώτος που έλαβε το όνομα Φραγκίσκος, εμπνευσμένος από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης.

«Ο λαός μου είναι φτωχός, κι εγώ είμαι ένας από αυτούς»

Καθ' όλη τη διάρκεια της παπικής του διακονίας, προώθησε τη συμπόνια, την ταπεινότητα και την υπεράσπιση των ευάλωτων. «Ο λαός μου είναι φτωχός, κι εγώ είμαι ένας από αυτούς», είχε δηλώσει.

Γνωστός για τη ζεστασιά, το χιούμορ και το πάθος του για το ποδόσφαιρο, αρνήθηκε να διαμένει στα επίσημα παπικά διαμερίσματα και επέλεξε το απλό ξενώνα Domus Sanctae Marthae στο Βατικανό.

«Το να πλένω τα πόδια σας σημαίνει ότι είμαι στην υπηρεσία σας»

Το 2013, γονάτισε και έπλυνε τα πόδια νεαρών κρατουμένων, μεταξύ των οποίων δύο κορίτσια και ένας μουσουλμάνος, σε κέντρο κράτησης ανηλίκων στη Ρώμη.

«Αυτός είναι ένας συμβολισμός: να πλένω τα πόδια σας σημαίνει ότι είμαι στην υπηρεσία σας», είπε τότε. Ήταν μια πράξη που παρέκαμψε αιώνες παράδοσης και συνόψισε τη συμπόνια και το ριζοσπαστικό του πνεύμα.

«Υποκρισία να σκανδαλίζεστε για έναν ομοφυλόφιλο»

Το 2013, σε μια πτήση, όταν ρωτήθηκε για τους ομοφυλόφιλους ιερείς, απάντησε: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;»—μια δήλωση που σηματοδότησε ιστορική αλλαγή τόνου.

Το 2023, εξουσιοδότησε την ευλογία ομόφυλων ζευγαριών, προκαλώντας αντιδράσεις από τους συντηρητικούς. Ο Πάπας απάντησε κατηγορώντας τους για «υποκρισία», λέγοντας:

«Δεν σκανδαλίζεστε όταν ευλογώ έναν επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται ανθρώπους, αλλά σκανδαλίζεστε για έναν ομοφυλόφιλο... Όλοι πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον!»

Αλληλεγγύη στους μετανάστες

Λίγο μετά την εκλογή του, ταξίδεψε στη Λαμπεντούζα για να αναδείξει το δράμα των μεταναστών που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, καταγγέλλοντας την παγκόσμια αδιαφορία.

Ιστορικά Συνόδων και Εγκύκλιοι

Το 2015 εξέδωσε την εγκύκλιο Laudato si' για την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκάλεσε δύο Συνόδους για την Οικογένεια (2014 και 2015), οι οποίες οδήγησαν στο Amoris laetitia (2016), ανοίγοντας τη συζήτηση για τη θεία κοινωνία στους διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους καθολικούς.

Μεταρρυθμίσεις και Κρίσεις

Προσπάθησε να εκσυγχρονίσει τη γραφειοκρατία του Βατικανού και να ενισχύσει τη διαφάνεια, αν και συνάντησε εσωτερικές αντιστάσεις.

Στο ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς, ζήτησε συγγνώμη και προώθησε νέες διαδικασίες λογοδοσίας, αλλά δέχτηκε κριτική ότι δεν προχώρησε αρκετά.

Διεθνείς Επισκέψεις και Διαθρησκευτικός Διάλογος

Το 2015 επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μίλησε στο Κογκρέσο. Το 2019 μετέβη στο Άμπου Ντάμπι και υπέγραψε ιστορική διακήρυξη για την ανθρώπινη αδελφοσύνη με τον Μεγάλο Ιμάμη του Αλ-Αζχάρ.

Έμφυλη ισότητα

Άνοιξε περισσότερους ρόλους για τις γυναίκες στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας και κάλεσε σε μια Εκκλησία που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των ανθρώπων με έλεος και κατανόηση.

Σύγκρουση με τον Ντόναλντ Τραμπ

Το 2025 καταδίκασε σφοδρά τις πολιτικές απέλασης του Τραμπ, συνεχίζοντας μια μακρόχρονη κόντρα που ξεκίνησε το 2016, όταν δήλωσε ότι «όσοι χτίζουν τείχη αντί για γέφυρες δεν είναι χριστιανοί».



Δείτε Live από την πλατεία του Αγίου Πέτρου: