Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ακυρώνει μέρος της επίσκεψής του στη Νότια Αφρική και επιστρέφει στην Ουκρανία μετά τη σφοδρή ρωσική επίθεση στο Κίεβο, με τουλάχιστον εννέα νεκρούς και πάνω από 70 τραυματίες.
Η νυχτερινή επίθεση, μία από τις πλέον φονικές στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη του πολέμου, έρχεται τη στιγμή που οι συνομιλίες –αλλά και η αμερικανική πίεση προς το Κίεβο– για ειρηνευτική συμφωνία κορυφώνονται.
Σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέα πυρά κατά του Ζελένσκι, κατηγορώντας τον ότι «βλάπτει τις διαπραγματεύσεις», στον απόηχο της άρνησης του Κιέβου να αποδεχθεί ρωσικό έλεγχο της Κριμαίας. «Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι (…) Νόμιζα ότι θα ήταν πιο εύκολο να συμφωνήσουμε. Εως τώρα είναι πιο δύσκολο από ό,τι φανταζόμουν», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Tη… σκυτάλη πήρε λίγες ώρες μετά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, τονίζοντας πως «γίνεται λεπτό προς λεπτό πιο σαφές ότι ο Ζελένσκι είναι ανίκανος να διαπραγματευτεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου».
Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η αναγνώριση της Κριμαίας ως τμήματος της Ρωσίας θα παραβίαζε το σύνταγμα της Ουκρανίας.
«Τα πλήγματα να σταματήσουν αμέσως»
Ανακοινώνοντας την απόφασή του να διακόψει εσπευσμένα την επίσκεψή του στη Νότια Αφρική, ο Ζελένσκι ανέφερε σήμερα, Πέμπτη, πως θα επιστρέψει στην Ουκρανία αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Σιρίλ Ραμαφόζα.
«Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σιμπίχα, θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες συναντήσεις στη Νότια Αφρική για να ενημερώσει πλήρως τους πολιτικούς ηγέτες και τους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών της χώρας για την κατάσταση», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως η Ρωσία χτύπησε την Ουκρανία με σχεδόν 70 πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών, και με περίπου 150 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
«Τα πλήγματα πρέπει να σταματήσουν αμέσως και άνευ όρων», ανέφερε επίσης ο Ζελένσκι, τονίζοντας πως είναι ευγνώμων σε όλους, σε όλο τον κόσμο που στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας.
«Η Ρωσία είναι το εμπόδιο για την ειρήνη»
Τα ολονύχτια πλήγματα δείχνουν ότι «η Ρωσία και όχι η Ουκρανία είναι το εμπόδιο για την ειρήνη», ανέφερε από πλευράς του ο Σιμπίχα, σε ακόμη μία έμμεση απάντηση στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα είχε υπονοήσει ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο.
«Ο Πούτιν αποδεικνύει με τις πράξεις του, όχι με τα λόγια, ότι δεν σέβεται καμία ειρηνευτική προσπάθεια και θέλει μόνο να συνεχίσει τον πόλεμο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.
«Η αδυναμία και οι παραχωρήσεις δεν θα σταματήσουν την τρομοκρατία και την επιθετικότητά του. Μόνο η δύναμη και η πίεση θα το κάνουν», σημείωσε ακόμη.
«Πλήρης και άνευ όρων εκεχειρία»
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ έκανε επίσης ανάρτηση για τις χθεσινοβραδινές επιθέσεις στο κανάλι του στο Telegram, λέγοντας ότι η Ρωσία «τρομοκρατούσε» τις ουκρανικές πόλεις «όλη τη νύχτα».
«Η Ουκρανία επιμένει σε πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», ανέφερε.
Ουκρανός βουλευτής δήλωσε, τέλος, σε συνέντευξή του στο BBC ότι οι ολονύχτιες επιθέσεις στην Ουκρανία ήταν «πραγματικά φρικτές» και πως δεν φαίνεται η ειρήνη να είναι κοντά.
Ο Ολέσκι Γκοντσαρένκο υπογράμμισε την ανάγκη της Ουκρανίας να τερματιστεί ο πόλεμος «το συντομότερο δυνατό».
Αλλά τόνισε ότι η Ουκρανία έχει «κόκκινες γραμμές», μεταξύ άλλων, ότι δεν θα αναγνωρίσει τα κατεχόμενα εδάφη ως ρωσικά, ενώ ζητά εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Ελπίζω [ο Τραμπ] να καταλάβει ότι για να επιτευχθεί αυτή η ειρήνη πρέπει να ασκηθεί πίεση όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στη Ρωσία», σημείωσε.
Προσπάθειες για εκεχειρία
Επειτα από συνομιλίες με τις ΗΠΑ, η Ουκρανία συμφώνησε σε εκεχειρία 30 ημερών τον περασμένο μήνα, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε με κατάλογο όρων και ερωτημάτων, λέγοντας ότι μία τέτοια παύση θα έδινε στην Ουκρανία την ευκαιρία να κινητοποιήσει περισσότερους στρατιώτες και να αποκτήσει περισσότερα όπλα.
Ο Ζελένσκι και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συγκρούστηκαν ξανά την Τετάρτη, με τον Τραμπ να επιπλήττει τον Ουκρανό ηγέτη επειδή αρνείται να αναγνωρίσει τη διεκδίκηση της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.
Ο Τραμπ τις προηγούμενες ημέρες διεμήνυσε ότι θα αποχωρήσει από την προσπάθεια διαπραγμάτευσης για διευθέτηση στην Ουκρανία, εάν το Κίεβο και η Μόσχα δεν καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία.
Η Μ. Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών χωρών να συνεχίσουν να προμηθεύουν όπλα στο Κίεβο ενθαρρύνουν τον Ζελένσκι να συνεχίσει τον πόλεμο, ανεξάρτητα από τις απώλειες.
Η στάση τους δείχνει ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται την προοπτική μιας ρωσικής νίκης, δήλωσε η Ζαχάροβα.
Με πληροφορίες από Reuters, BBC
Σε μία από τις πιο σοβαρές κλιμακώσεις των τελευταίων ετών, η Ινδία ανακοίνωσε την αναστολή της συνθήκης ύδρευσης του ποταμού Ινδού με το Πακιστάν, έπειτα από τρομοκρατική επίθεση στο Κασμίρ που κόστισε τη ζωή σε 26 τουρίστες και τραυμάτισε δεκάδες άλλους. Η επίθεση σημειώθηκε την Τρίτη κοντά στην κοιλάδα Μπαϊσαράν, σε μια από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές του Πάχαλγκαμ. Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση κατά αμάχων στην περιοχή εδώ και χρόνια.
Αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη, οι αρχές της Ινδίας υποπτεύονται εξτρεμιστές στο Πακιστάν, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Αμέσως μετά την επίθεση, η Επιτροπή Ασφαλείας του Υπουργικού Συμβουλίου της Ινδίας συνεδρίασε εκτάκτως στο Νέο Δελχί και ανακοίνωσε δραστικά μέτρα: Αναστολή της Συνθήκης ύδρευσης του Ινδού ποταμού, η οποία υπεγράφη το 1960 υπό τη διαμεσολάβηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και ρυθμίζει τη ροή των ποταμών από την Ινδία προς το Πακιστάν. Άμεσο κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Βάγκα-Ατάρι, διακόπτοντας κάθε μετακίνηση. Ανάκληση των Ινδών διπλωματών από το Ισλαμαμπάντ και προθεσμία μίας εβδομάδας στους Πακιστανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το Νέο Δελχί.
Ακύρωση όλων των πακιστανικών θεωρήσεων (visa) στο πλαίσιο του συστήματος SAARC και εντολή αποχώρησης σε όλους τους Πακιστανούς πολίτες στην Ινδία εντός 48 ωρών. Η συνθήκη του Ινδού θεωρείτο μέχρι πρότινος υπόδειγμα συνεργασίας μεταξύ των δύο αντιπάλων χωρών. Ωστόσο, η αναστολή της επιτρέπει πλέον στην Ινδία να παρεμβαίνει στις ροές των ποταμών που είναι ζωτικής σημασίας για την αγροτική οικονομία του Πακιστάν, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές ανθρωπιστικές και γεωπολιτικές συνέπειες. Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας, Ράτζναθ Σινγκ, δήλωσε με σαφή προειδοποίηση: «Δεν θα σταματήσουμε σε αυτούς που εκτέλεσαν την επίθεση. Θα φτάσουμε και σε εκείνους που, κρυμμένοι πίσω από τις κουρτίνες, σχεδίασαν αυτές τις αποτρόπαιες ενέργειες στην ινδική γη.»
Ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, που διέκοψε την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία για να επιστρέψει άμεσα στην Ινδία, καταδίκασε την επίθεση λέγοντας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X: «Οι υπεύθυνοι για αυτή τη φρικτή πράξη δεν θα μείνουν ατιμώρητοι… Το κακό σχέδιό τους δεν θα πετύχει. Η αποφασιστικότητά μας να πολεμήσουμε την τρομοκρατία είναι ακλόνητη.» Η απότομη επιδείνωση των σχέσεων και η αναστολή μιας τόσο κρίσιμης συνθήκης σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν.
Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθούν τις εξελίξεις στο πολιτικό και οικονομικό σκέλος οι κάτοικοι των ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Τραμπ να μην έχει καταφέρει να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών, όπως είχε υποσχεθεί, με τους ψηφοφόρους να τους δίνουν χαμηλή βαθμολογία σύμφωνα με έρευνα των Reuters/Ipsos.
Ο Τραμπ ξεκίνησε τη θητεία του με μια επιθετική οικονομική ατζέντα προκαλώντας εμπορικούς πολέμους -καθώς επέβαλε δασμούς σε μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ προσπαθώντας να ασκήσει πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να υποκύψει στην επιθυμία του- και κατάρρευση στις χρηματαγορές, τη χειρότερη μετά τους πρώτους μήνες της πανδημίας της COVID πριν από πέντε χρόνια.
Μόλις 37% των ερωτηθέντων σε αυτή τη δημοσκόπηση εγκρίνουν τη διαχείριση της οικονομίας από τον Τραμπ, σε σχέση με 42% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τις πρώτες ώρες μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου όταν υποσχόταν να οδηγήσει τη χώρα σε μια «Χρυσή Εποχή» για την οικονομία.
Σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε αμέσως μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, περίπου 55% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι το βασικό μέλημα του Τραμπ κατά τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του θα πρέπει να είναι είτε ο πληθωρισμός είτε ο ευρύτερος τομέας της οικονομίας.
Το 23% των ερωτηθέντων απάντησε η μετανάστευση.
Τρεις μήνες αργότερα, τρία τέταρτα των ερωτηθέντων σε αυτή τη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos εξέφρασαν ανησυχίες ότι αναμένεται οικονομική ύφεση.
Το 56% των ερωτηθέντων, περιλαμβανομένων ενός στους τέσσερις Ρεπουμπλικανούς, απάντησε ότι οι κινήσεις του Τραμπ για αναδιάρθρωση της οικονομίας είναι «υπερβολικά αλλοπρόσαλλες».
Ανησυχία στις αγορές
Δύο τρίτα των ερωτηθέντων ανησυχούν για το χρηματιστήριο, όπου τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των μετοχών καταποντίστηκαν εν μέσω των ανησυχιών των επενδυτών για τα σχέδια του Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα αγαθά και των υπαινιγμών του ότι θα απολύσει τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο του πληθωρισμού.
Το 52% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι «οι ενέργειες του Τραμπ πιθανόν να κάνουν δυσκολότερη για εμένα τη ζωή μετά τη συνταξιοδότησή μου», ποσοστό που ξεπερνά το 31% που διαφωνεί με την πρόταση αυτή.
Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Τραμπ, πολλοί μάλιστα με πάθος.
Το συνολικό ποσοστό αποδοχής του (42%) παραμένει υψηλότερο από εκείνο που συγκέντρωνε για μεγάλη περίοδο της θητείας του ο Δημοκρατικός προκάτοχός του, ο Τζο Μπάιντεν, και έχει ενισχυθεί από ένα κάπως μεγαλύτερο τμήμα Αμερικανών -45%- που υποστηρίζουν τις σκληροπυρηνικές ενέργειες του Τραμπ στο μεταναστευτικό.
Επίσης το κόμμα του προέδρου παραμένει σταθερό πλάι του με 81% των αυτοπροσδιοριζόμενων Ρεπουμπλικανών να εγκρίνουν τη διαχείριση της οικονομίας από τον Τραμπ σε σχέση με 5% των Δημοκρατικών και 28% πολιτών που δεν υποστηρίζουν κανένα από τα δύο κόμματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ένας στους τρεις Ρεπουμπλικανούς απάντησε ότι το κόστος ζωής βρίσκεται σε λάθος δρόμο, ενώ τρία τέταρτα των ερωτηθέντων, ανάμεσά τους δύο τρίτα των Ρεπουμπλικανών, εξέφρασαν ανησυχία για την αξιοπιστία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να συρρικνώσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μιας προσπάθειας της οποίας ηγείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Ίλον Μασκ.
Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 4.306 ενήλικες σε όλες τις ΗΠΑ. Διενεργήθηκε μεταξύ 16 και 21 Απριλίου και το περιθώριο σφάλματος ήταν περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Η Ουάσινγκτον αναμένει την απάντηση της Ουκρανίας σήμερα σχετικά με ένα πλαίσιο ειρήνης που περιλαμβάνει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Κριμαίας ως ρωσικής και την άτυπη αποδοχή της ρωσικής κυριαρχίας στις κατεχόμενες από το 2022 περιοχές, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει το Axios.
Το έγγραφο, μιας σελίδας, παρουσιάστηκε σε Ουκρανούς αξιωματούχους στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα και χαρακτηρίζεται ως «τελική πρόταση» του Προέδρου Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος δηλώνει έτοιμος να αποσυρθεί από τις συνομιλίες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σύντομα.
Η πρόταση απαιτεί σοβαρές παραχωρήσεις από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει απορρίψει στο παρελθόν οποιαδήποτε αναγνώριση της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας και άλλων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.
Παρότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται πρόθυμος να «παγώσει» τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου, έχει απορρίψει άλλα σημεία του πλαισίου των ΗΠΑ, όπως την παρουσία ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία.
Πηγή κοντά στην ουκρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση ως ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη Ρωσία: «Περιγράφει με ακρίβεια τα οφέλη για τη Μόσχα, ενώ για την Ουκρανία μιλά με γενικότητες».

Τι κερδίζει η Ρωσία και τι η Ουκρανία σύμφωνα με την πρόταση Τραμπ
Η Ρωσία θα αποκομίσει:
Επίσημη αναγνώριση των ΗΠΑ για την κυριαρχία της στην Κριμαία.
Άτυπη αναγνώριση της ρωσικής κατοχής σχεδόν ολόκληρης της περιφέρειας Λουχάνσκ, καθώς και των κατεχόμενων περιοχών σε Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.
Υπόσχεση μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη στην ΕΕ θα παραμείνει πιθανή.
Άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά το 2014.
Ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας.
Η Ουκρανία θα λάβει:
Εγγύηση ασφαλείας από ομάδα ευρωπαϊκών (και πιθανώς μη ευρωπαϊκών) χωρών – χωρίς να αποσαφηνίζεται ο ρόλος των ΗΠΑ.
Επιστροφή μικρής περιοχής της περιφέρειας Χάρκοβο που κατέχει η Ρωσία.
Ελεύθερη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος χωρίζει τα μέτωπα στη νότια Ουκρανία.
Αποζημιώσεις και βοήθεια για ανασυγκρότηση, χωρίς να προσδιορίζεται η πηγή χρηματοδότησης.
Άλλα σημεία του σχεδίου – Ρόλος ΗΠΑ και Πούτιν
Το σχέδιο προβλέπει πως ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικός, αλλά θα λειτουργεί από τις ΗΠΑ, με διανομή ρεύματος τόσο σε Ουκρανία όσο και Ρωσία.
Υπάρχει αναφορά και στη συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για εξορυκτικά κοιτάσματα, την οποία ο Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει την Πέμπτη.
Το πλαίσιο εκπονήθηκε έπειτα από τετράωρη συνάντηση του απεσταλμένου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, με τον Πούτιν. Μετά την παρουσίαση της πρότασης, ο Πούτιν πρότεινε αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σημερινά σύνορα ως ένδειξη διάθεσης για ειρήνη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί.
Οι επόμενες κινήσεις και οι εξελίξεις στις συνομιλίες
Ο Γουίτκοφ πρόκειται να ταξιδέψει ξανά στη Μόσχα μέσα στην εβδομάδα για τέταρτη συνάντηση με τον Πούτιν, όμως τόσο αυτός όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες στο Λονδίνο την Τετάρτη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Κιθ Κέλογκ, ο οποίος θα παρουσιάσει το σχέδιο στις συνομιλίες με Ουκρανούς, Γάλλους, Γερμανούς και Βρετανούς αξιωματούχους.
Πηγή από τις ΗΠΑ δήλωσε ότι Ουάσινγκτον και Ουκρανία συζητούν πλέον κατάπαυση πυρός 30 ημερών, αντί για πλήρη συμφωνία ειρήνης με βάση το σχέδιο Τραμπ.
Ο Ρούμπιο έγραψε στο Twitter ότι είχε μια «παραγωγική» συνομιλία με τον Βρετανό ομόλογό του και ότι αναμένει να συνεχίσουν τις συνομιλίες μετά το Λονδίνο.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ελπίζουμε να βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση».
Πηγή: newmoney.gr
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία κατά μήκος των γραμμών του μετώπου όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, γράφει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος.
Ο Πούτιν είπε στον Στιβ Γουίτκοφ, τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην Αγία Πετρούπολη, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της σε εκείνες τις περιοχές των τεσσάρων εν μέρει κατεχόμενων ουκρανικών επαρχιών που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου, πρόσθεσε η εφημερίδα που επικαλείται τρεις πηγές.
Ο Γουίτκοφ πρόκειται να ταξιδέψει στη Ρωσία για συνομιλίες με τον Πούτιν αργότερα αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ.
«Ελπίζουμε ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση» στο θέμα της Ουκρανίας, είπε η εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, τόσο απέναντι στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, επειδή δεν προχωρά η προσπάθειά του να τερματίσει τον πόλεμο.
Ο Πρόεδρος Τραμπ ΔΕΝ θα επισκεφθεί την Τουρκία, ήταν “fake” ο ισχυρισμός: Θα πάει στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σκέφτεται και το Ισραήλ…
Το επερχόμενο ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα πραγματοποιηθεί στις 13-16 Μαΐου.
Τα παραπάνω δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολαϊν Λεβίτ (Karoline Leavitt).
Η κ. Λεβίτ δεν έκανε καμία αναφορά για προεδρική επίσκεψη στην Τουρκία, όπως είχε αναφέρει από την αρχή η ιστοσελίδα μας, που είχε τονίσει πως αν αποφασίσει να επισκεφθεί τέταρτη χώρα, αυτή θα είναι το Ισραήλ.
Την “είδηση” μετέδωσε αρχικά το καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, και έγινε δεκτή με διθυράμβους στην Τουρκία, ως δήθεν απόδειξη της φιλίας του Ντόναλντ Τραμπ με τον ισλαμιστή Ερντογάν.
Βίντεο - ντοκουμέντο με τη στιγμή της αιματηρής επίθεσης σε τουρίστες στο ινδικό Κασμίρ, με τουλάχιστον 24 νεκρούς, έδωσαν στη δημοσιότητα ΜΜΕ της χώρας. Ένας τουρίστας καταγράφει σέλφι βίντεο τη στιγμή που οι ένοπλοι επιτίθενται στους τουρίστες. Ακούγονται οι πυροβολισμοί και τουρίστες να ζητούν βοήθεια.
Στους νεκρούς περιλαμβάνονται δύο αλλοδαποί και δύο Ινδοί, δήλωσε νωρίτερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ένοπλοι τρομοκράτες μπήκαν στο δημοφιλές θέρετρο του Παχαλγκάμ, που αποκαλείται «μίνι Ελβετία», και άρχισαν να πυροβολούν κατά τουριστών που βρίσκονταν γύρω από τα εστιατόρια, έκαναν βόλτες με πόνι ή πικνίκ, είπαν αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες.
Το Μέτωπο της Αντίστασης (TRF), παρακλάδι της απαγορευμένης τρομοκρατικής ομάδας Lashkar-e-Taiba (LeT) με έδρα το Πακιστάν, ανέλαβε την ευθύνη.
«Αυτοί οι δειλοί τρομοκράτες στόχευσαν αθώους, άοπλους τουρίστες που είχαν έρθει για να επισκεφθούν το Κασμίρ», δήλωσε σε ινδικά μέσα ενημέρωσης ο Ραβίντερ Ράινα, μέλος του κόμματος του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.
Μια αυτονομιστική εξέγερση ανταρτών μαίνεται από το 1989 στο ινδικό Κασμίρ. Οι αντάρτες απαιτούν ανεξαρτησία ή ένωση με το Πακιστάν, το οποίο ελέγχει ένα μικρότερο τμήμα της περιοχής του Κασμίρ και, όπως η Ινδία, διεκδικεί την περιοχή στο σύνολό της.
Το Νέο Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι υποστηρίζει ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην κοιλάδα της Σριναγκάρ, κάτι το οποίο το Πακιστάν εξακολουθεί να διαψεύδει.
Πηγή: skai.gr

Σε μια αιφνιδιαστική δήλωση τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων τριών ημερών θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιό του για την ειρήνευση στην Ουκρανία, το οποίο – σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής κυβέρνησης – μπορεί να περιλαμβάνει την αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων επί του εδάφους προκειμένου να επιβλέπουν την εκεχειρία.
Την ίδια στιγμή, η New York Post αποκαλύπτει, επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο, πως το Κίεβο φέρεται να είναι θετικό - υπό όρους - να αποδεχτεί παραχώρηση του 20% των εδαφών του στη Μόσχα.
«Θα σας δώσω όλες τις λεπτομέρειες μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για το Πάσχα, κάνοντας λόγο για «πολύ καλές συναντήσεις με την Ουκρανία και τη Ρωσία».
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «δύναμης ανθεκτικότητας» για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, σε περίπτωση επίτευξης εκεχειρίας. Παράλληλα, εξετάζεται και η σύσταση μιας τριμερούς ειρηνευτικής επιτροπής – με συμμετοχή Ρώσων, Ουκρανών και μιας τρίτης μη-ΝΑΤΟϊκής χώρας – που θα εποπτεύει την κατάπαυση του πυρός στις γραμμές του μετώπου.
Αν και οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να εμπλακούν στρατιωτικά, ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως θα υποστηρίξουν οικονομικά το σχέδιο ειρήνης μαζί με τρίτους εταίρους.
Η αμφιλεγόμενη πρόταση για την Κριμαία
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η αμερικανική πρόταση περιλαμβάνει και τη μονομερή αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους από τις ΗΠΑ – μια κίνηση που θα σήμαινε θεμελιώδη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε απορρίψει αυτή την επιλογή κατά την πρώτη θητεία του, ενώ η Ουκρανία έχει ορίσει ως «κόκκινη γραμμή» την μη αναγνώριση καμίας προσάρτησης.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η ουκρανική πλευρά φάνηκε διατεθειμένη να αποδεχθεί «de facto» παραχώρηση του 20% της επικράτειάς της, υπό την προϋπόθεση ότι η αναγνώριση δεν θα είναι «de jure». «De facto σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε πως οι Ρώσοι κατέχουν αυτό το έδαφος, αλλά δεν λέμε ότι η Ουκρανία το παραδίδει οριστικά», εξήγησε.
Σύγχυση στο Κίεβο και παρατεταμένη σιωπή από Μόσχα
Παρά τις διαρροές για σύγκλιση απόψεων, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρούστεμ Ουμέροφ διέψευσε πληροφορίες ότι το Κίεβο έχει ευθυγραμμιστεί κατά 90% με το αμερικανικό σχέδιο, δηλώνοντας στο Sky News πως το υπουργείο του δεν λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις.
«Υποστηρίξαμε την πρόταση για πλήρη κατάπαυση του πυρός από τις 11 Μαρτίου, αλλά η Ρωσία συνέχισε τις επιθέσεις της», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί σε ποσοστά η πρόοδος του διαλόγου όταν συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί».
Ο Ουμέροφ συμμετείχε στις συζητήσεις στο Παρίσι με τους υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ειδικούς απεσταλμένους του Τραμπ, οι οποίοι αναμένεται να πιέσουν αυτή την εβδομάδα για τελική απάντηση από τη Μόσχα.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, περιορίστηκε να δηλώσει τη Δευτέρα ότι η Ρωσία θα «αναλύσει» τα αποτελέσματα της πασχαλινής εκεχειρίας – την οποία ωστόσο παραβίασε πάνω από 3.000 φορές μέσα στο Σαββατοκύριακο.
«Πρέπει πρώτα να σκεφτούμε και να αξιολογήσουμε τα πάντα προσεκτικά», είπε ο Πούτιν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παύσης των εχθροπραξιών.
New York Times: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ διέρρευσε και σε άλλη συνομιλία απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση στην Υεμένη
Καθόλου προσεκτικός στα όσα μοιράζεται με τις ηλεκτρονικές συσκευές του, φαίνεται πως είναι ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ.
Μετά το απίστευτο περιστατικό της 15ης Μαρτίου, στο οποίο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μαζί με άλλους Αμερικάνους αξιωματούχους μοιράζονταν πληροφορίες για την επίθεση κατά των Χουθί της Υεμένης μέσω του Signal, στο οποίο συμμετείχε και ένας δημοσιογράφος (από λάθος), τώρα η New York Times αποκαλύπτει πως η διαρροή των απόρρητων πληροφορίων δεν σταμάτησε εκεί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Χέγκσεθ μοιράστηκε ουσιαστικά τις ίδιες πληροφορίες την ίδια ημέρα σε συνομιλία με άλλη ομάδα, στην πλατφόρμα Signal στην οποία συμμετείχαν η σύζυγός του, ο αδελφός του, ο προσωπικός δικηγόρος του και άλλοι περίπου 10 άνθρωποι «του προσωπικού και επαγγελματικού περιβάλλοντός του».
Η εφημερίδα διευκρινίζει πως ο υπουργός Άμυνας αποκάλυψε στην περίσταση αυτή συγκεκριμένες ώρες πτήσεων αεροσκαφών που επρόκειτο να πλήξουν τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, «ουσιαστικά τα ίδια σχέδια επιθέσεων που μοιράστηκε την ίδια ημέρα με άλλη ομάδα μέσω Signal».
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως η σύζυγος του υπουργού, που είναι δημοσιογράφος και επίσης πρώην εργαζόμενη στο Fox News, δεν εργάζεται στο Πεντάγωνο, ωστόσο ο αδελφός του και προσωπικός δικηγόρος του Χέγκσεθ έχουν αναλάβει θέσεις.
«Αλλά δεν είναι σαφές το γιατί είτε ο ένας είτε ο άλλος χρειάζονταν να είναι ενήμεροι για άμεσα επικείμενους βομβαρδισμούς εναντίον των Χούθι στην Υεμένη», σημειώνει η εφημερίδα.
Πάντα κατά τη NYT, εργαζόμενοι στο Πεντάγωνο είχαν προειδοποιήσει τον υπουργό μερικές ημέρες νωρίτερα πως δεν πρέπει να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για επιχειρήσεις στην Υεμένη μέσω Signal, πλατφόρμας που γενικά θεωρείται λιγότερο ασφαλής από τους διαύλους που χρησιμοποιούνται κατά κανόνα για να ανταλλάσσονται ευαίσθητες πληροφορίες.
Στο πρώτο «Signalgate», ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τα μέλη της κυβέρνησής του τα οποία συμμετείχαν στη συζήτηση με συμμετέχοντα τον δημοσιογράφο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ του περιοδικού The Atlantic.
Ο Μάικ Γουόλτς, σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφαλείας, είχε αναλάβει την «ευθύνη» εξηγώντας ότι είχε δημιουργήσει την ομάδα στη Signal.
Ο Μάικ Γουόλτς, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, επωμίστηκε την «ευθύνη», εξηγώντας πως εκείνος δημιούργησε την ομάδα συζήτησης μέσω Signal.
Η NYT επισημαίνει ωστόσο πως αντιθέτως, η άλλη ομάδα ανταλλαγής μηνυμάτων δημιουργήθηκε προσωπικά από τον Χέγκσεθ προτού αναλάβει καθήκοντα.
Τρεις νεοδιορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου απαλλάχτηκαν από τις θέσεις συμβούλων που κατείχαν την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας διαρροών πληροφοριών, χωρίς να διευκρινιστεί ποια ήταν η φύση τους ή να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι τρεις αξιωματούχοι, οι σύμβουλοι του υπουργού Ντάριν Σέλνικ, Νταν Κάλντγουελ και Κόλιν Κάριν, αντιδρώντας έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή δήλωση με την οποία κατηγορούν το υπουργείο ότι τους «κατασυκοφάντησε» με «ανυπόστατες» επιθέσεις εναντίον τους.
«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ακόμη ενημερωθεί για ποιον λόγο ακριβώς διενεργείται έρευνα σε βάρος μας, αν όντως υπάρχει ενεργή έρευνα ή αν υπήρξε έρευνα για ‘διαρροές’ ποτέ», τόνισαν.
Ο Χέγκσεθ, πρώην παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, είναι αντιμέτωπος με εσωτερική έρευνα στο Πεντάγωνο λόγω του πρώτου «Signalgate» και ακόμα παραμένει στον αέρα το πως θα αντιδράσει ο Ντόναλντ Τραμπ στις νέες αποκαλύψεις.
Αντιδρούν το Πεντάγωνο και οι Δημοκρατικοί
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σον Παρνέλ κατηγόρησε τους New York Times ότι είναι ένα «μέσο ενημέρωσης που απεχθάνεται τον Τραμπ».
«Δεν υπήρξαν διαβαθμισμένες πληροφορίες σε συζητήσεις στη Signal, όποιοι κι αν είναι οι τρόποι με τους οποίους προσπαθούν να γράψουν την ιστορία», δήλωσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Επίσης χθες, Κυριακή, ο πρώην εκπρόσωπος του Χέγκσεθ στο Πεντάγωνο, ο Τζον Έλιοτ, δημοσίευσε ένα δηλητηριώδες άρθρο γνώμης που περιγράφει «ένα μήνα πλήρους χάους στο Πεντάγωνο».
«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει τη συνήθεια να ζητάει λογαριασμό από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του. Με αυτό το δεδομένο, δύσκολα ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ θα μπορούσε να παραμείνει για καιρό ακόμα στη θέση του», έγραψε ο Έλιοτ.

Νέα πρόταση Ζελένσκι προς Πούτιν: Παύση επιθέσεων με drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά πολιτικών υποδομών για 30 ημέρες
«Μέχρι αυτή την ώρα, από την αρχή της ημέρας, ο ρωσικός στρατός έχει παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός του Πούτιν περισσότερες από δύο χιλιάδες φορές», ανέφερε ο Ζελένσκι
Σε νέα πρόταση εκεχειρίας προχώρησε μέσω ανάρτησης στο X ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ειδικότερα, προτείνει στη Ρωσία να σταματήσει κάθε χτύπημα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε μη στρατιωτικές υποδομές για τουλάχιστον 30 ημέρες.
Ειδικότερα, ο Ζελένσκι αναφέρει:
Αναφορά του Αρχιστράτηγου Σίρσκιι από τις 8:00 μ.μ. την ημέρα του Πάσχα.
Μέχρι αυτή την ώρα, από την αρχή της ημέρας, ο ρωσικός στρατός έχει παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός του Πούτιν περισσότερες από δύο χιλιάδες φορές. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 67 ρωσικές επιθέσεις εναντίον των θέσεών μας σε διάφορες κατευθύνσεις, με τον μεγαλύτερο αριθμό στην κατεύθυνση Ποκρόφσκ. Υπήρξαν συνολικά 1.355 περιπτώσεις ρωσικών βομβαρδισμών, εκ των οποίων οι 713 έγιναν με βαρύ οπλισμό. Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν επίσης drones 673 φορές.
Στην πράξη, σε όλες τις κύριες κατευθύνσεις του μετώπου, η Ρωσία απέτυχε να τηρήσει τη δική της υπόσχεση για κατάπαυση του πυρός. Και σχεδόν μια ολόκληρη ημέρα δεν ήταν αρκετή για να απαντήσει η Ρωσία στην ουκρανική μας πρόταση για πλήρη κατάπαυση του πυρός - που θα ξεκινούσε τώρα, από το Πάσχα, και θα διαρκούσε 30 ημέρες.
Ωστόσο, σήμερα δεν υπήρξαν συναγερμοί για αεροπορικές επιδρομές. Ως εκ τούτου, αυτή είναι μια μορφή κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε και που είναι η πιο εύκολη να παραταθεί. Η Ουκρανία προτείνει την παύση οποιουδήποτε πλήγματος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά πολιτικών υποδομών για περίοδο τουλάχιστον 30 ημερών, με δυνατότητα παράτασης. Εάν η Ρωσία δεν συμφωνήσει σε ένα τέτοιο βήμα, θα είναι απόδειξη ότι σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει μόνο αυτά που καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές και παρατείνουν τον πόλεμο.
Η ελπίδα για ειρήνευση στο ουκρανικό μέτωπο φαίνεται να παραμένει στάσιμη, καθώς η διπλωματική προσπάθεια βρίσκεται εκ νέου στο σημείο μηδέν.
Παρά τις κατά καιρούς κινήσεις αποκλιμάκωσης, η κατάσταση δεν έχει οδηγήσει σε ουσιαστική πρόοδο, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμένουν εγκλωβισμένες σε μια αιματηρή σύγκρουση.
Την προηγούμενη εβδομάδα, τη στασιμότητα ήρθε να επιβεβαιώσει και η ηχηρή παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε με αποχώρηση των ΗΠΑ από κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία, εφόσον –όπως τόνισε– δεν υπάρξει «ενθουσιασμός» τόσο από τη ρωσική όσο και από την ουκρανική πλευρά.
Νέα πρόταση Ζελένσκι
Σε νέα πρόταση εκεχειρίας προχώρησε την Κυριακή του Πάσχα μέσω ανάρτησης στο X ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ειδικότερα, πρότεινε στη Ρωσία να σταματήσει κάθε χτύπημα με drones και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε μη στρατιωτικές υποδομές για τουλάχιστον 30 ημέρες.
Την ίδια ώρα, ο Ζελένσκι κατήγγειλε πως η Ρωσία παραβίασε πάνω από 2.000 φορές τη δική της εκεχειρία κατά τη διάρκεια της ημέρας, βάσει επίσημης αναφοράς του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Ολέξαντρ Σύρσκι.
Όπως αναφέρει ο Ουκρανός πρόεδρος, «μέχρι τις 8 το βράδυ, έχουν ήδη καταγραφεί 67 ρωσικές επιθέσεις κατά ουκρανικών θέσεων σε διάφορα μέτωπα, με τις περισσότερες στην κατεύθυνση του Ποκρόφσκ». Παράλληλα, καταγράφηκαν 1.355 περιστατικά ρωσικού βομβαρδισμού, εκ των οποίων τα 713 με βαρέα όπλα, ενώ έγινε χρήση επιθετικών drones τύπου FPV σε 673 περιπτώσεις.
«Στην πράξη, σε όλα τα κύρια μέτωπα, η Ρωσία δεν τήρησε την υπόσχεσή της για εκεχειρία», υπογράμμισε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας πως ούτε μια ολόκληρη ημέρα δεν στάθηκε αρκετή για να απαντήσει η Μόσχα στην ουκρανική πρόταση για πλήρη παύση των εχθροπραξιών – ξεκινώντας από το Πάσχα και για διάστημα 30 ημερών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε ένα θετικό στοιχείο: δεν ήχησαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. «Αυτό είναι ένα είδος εκεχειρίας που έχει επιτευχθεί και είναι το ευκολότερο να παραταθεί» σημείωσε.
Η Ουκρανία προτείνει, πλέον, την αποχή από κάθε χτύπημα με drones και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε μη στρατιωτικές υποδομές για τουλάχιστον 30 ημέρες, με δυνατότητα παράτασης. «Αν η Ρωσία δεν αποδεχτεί αυτό το βήμα, θα αποδείξει ότι το μόνο που επιδιώκει είναι η συνέχιση του θανάτου και η παράταση του πολέμου», κατέληξε ο Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει δώσει εντολή για την παράταση της πασχαλινής εκεχειρίας στην Ουκρανία, μετέδωσε νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Πίεση για παράταση της εκεχειρίας στην Ουκρανία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι «θα καλωσόριζε» την παράταση, πέρα της πασχαλινής εκεχειρίας που κήρυξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και το Κρεμλίνο νωρίτερα ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια εντολή.
«Είδαμε την ανακοίνωση του προέδρου Πούτιν για προσωρινή κατάπαυση του πυρός λόγω του Πάσχα. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη πλήρους και συνολικής εκεχειρίας» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον «θα καλωσόριζε» την παράτασή της.
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε την εν ψυχρώ δολοφονία άνδρα σε καφετέρια της Κωνσταντινούπολης. Το θύμα μιλούσε με τη σύζυγο του, όταν αιφνιδιαστικά τον προσέγγισε από πίσω ένας άνδρας με κουκούλα και τον πυροβόλησε από μικρή απόσταση.
Ο δράστης τράπηκε σε φυγή, ενώ οι υπόλοιποι πελάτες κοιτούσαν τρομαγμένοι.
Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα, όπου και απεβίωσε. Ο δράστης συνελήφθη και παραπέμφθηκε στο δικαστήριο.
Νεκρός από τα πυρά εκτελεστών έπεσε ο 42χρονος -σεσημασμένος για υποθέσεις ναρκωτικών- Αιγύπτιος στην Καλλιθέα.
Την στιγμή που τον πυροβόλησαν μάλιστα, ο ίδιος έκανε live στο Facebook, στο οποίο διακρίνεται η σοκαριστική στιγμή που τον πυροβολούν και χάνει τη ζωή του.
Στο σημείο βρέθηκαν πέντε κάλυκες από 9άρι όπλο, με την έρευνα να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ VIDEO
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές έχουν ταυτοποιήσει τον άνδρα που δολοφονήθηκε και είναι ενδεικτικό πως βρήκαν πολλά ονόματα που τον συνόδευαν καθώς ενδέχεται να τον λένε Αμπντάλα, Αμπντ Αλά, Αμπουσιάμ ή Ουσάμ ενώ τα επίθετα που βρέθηκαν για εκείνον είναι Εμάλ, Φιράς και Σαντέ. Τα διάφορα πατρώνυμα που βρήκαν οι Αρχές ήταν Μπολός, Μπιλέλ και Χαμέντ, ενώ ονόματα μητρός είχε δηλωμένα κατά καιρούς τα Αμιρά, Εμιρά, Μίρνα και Μέρνα. Εκτός των ονομάτων είχε διαφορετικά έτη γέννησης και καταγωγές καθώς πλην της Αιγύπτου, είχε και έγγραφα από Αφγανιστάν και Ιράκ.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο άνδρας, 42 ετών, είχε απασχολήσει στο παρελθόν αρκετές φορές τις Αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών με τους ερευνητές να θεωρούν πως το πιθανότερο είναι η εντολή για τη δολοφονία του να δόθηκε από ανθρώπους του «χώρου» αυτού.
Για λόγους που ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί, ο δράστης ή οι δράστες έστησαν ενέδρα στον 42χρονο και τον εκτέλεσαν τη στιγμή που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του σε πιλοτή πολυκατοικίας. Συγκεκριμένα, πέρασαν από το σημείο με ένα όχημα και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι και στον λαιμό, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.
Τη στιγμή της εκτέλεσης το αυτοκίνητο ήταν με αναμμένη μηχανή και το παράθυρο κατεβασμένο. Στο σημείο βρέθηκαν πέντε κάλυκες από 9αρι όπλο με την έρευνα να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Το θύμα ήταν πατέρας δύο παιδιών και, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της γειτονιάς, ούτε είχε προκαλέσει προβλήματα, ούτε είχε επιδείξει περίεργη συμπεριφορά.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι κάτοικοι της γειτονιάς ξύπνησαν από τα ουρλιαχτά της συζύγου του, τα οποία ακολούθησαν τους πυροβολισμούς.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ -και, χθες, ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, διαμηνύοντας πως κανείς δεν παίζει μαζί του-μετά το πέρας της προχθεσινής συνάντησης με την ουκρανική αλλά και την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στο Παρίσι αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία επέλεξε να εκτοξεύσει και πάλι την ένταση στο κόκκινο με μία «αμφίσημη» τοποθέτηση.
Το αμερικανικό «φεύγω» από την προσπάθεια για Ειρήνη στην περιοχή εάν δεν υπάρξουν άμεσα σημαντικές εξελίξεις «διαβάζεται» ποικιλοτρόπως, αλλά το πρόβλημα παραμένει πως και πάλι η Ουάσνιγκτον επιλέγει να προτάξει τη δική της προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα.
Πίσω από την αμερικανική απειλή αποχώρησης υπάρχει μία δεδομένη δυσφορία του Ντόναλντ Τραμπ για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο συγκεκριμένο ζήτημα, που είναι και το μοναδικό που σύμφωνα με τον ίδιο, τον εκθέτει απέναντι στα όσα έχει δεσμευθεί να πράξει. Μπορεί ο Αμερικανός Πρόεδρος από το «τελειώνω τον πόλεμο σε μία ημέρα» να πέρασε στο «τελειώνω τον πόλεμο στις πρώτες 100 ημέρες», αλλά η 30ή Απριλίου είναι πλέον πολύ κοντά και όσα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά για να τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα.
Τα σενάρια πίσω από την αμερικανική στρατηγική συνοψίζονται εν πολλοίς σε δύο. Όμως και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν αστάθμητοι ακόμη και σήμερα -σημαντικοί παράγοντες.
Σενάριο πρώτο: Αλλαγή στάσης και πίεση προς τη Ρωσία
Η Ουκρανία έχει δεχθεί μέσα σε 90 ημέρες ασύμμετρη Αμερικανική πίεση. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας μετετράπη σε σάκο του μποξ ανάμεσα στον Πρόεδρο Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Βανς στο οβάλ γραφείο, οι ΗΠΑ πάγωσαν για μερικές ημέρες αποστολές όπλων και πληροφοριών προς το Κίεβο και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτηρίστηκε από «δικτάτορας» και «λίγος» μέχρι «ο βασικός λόγος που ξεκίνησε ο πόλεμος».
Στον αντίποδα, το Κρεμλίνο, για πρώτη φορά μετά από τρία και πλέον χρόνο, «απόλαυσε» αποστάσεις από την ένταση. Ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο ως πρώτο βήμα «καλής θέλησης» να αποσύρει από το τραπέζι την επιθετική ρητορική και την απομόνωση – έστω διπλωματικά προς ώρας – από τη Μόσχα. Ο επιτετραμμένος του Τραμπ Ουίτκοφ έχει μεταβεί ήδη αρκετές φορές στη Ρωσία όπου έχει συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο – έχει συνομιλήσει επί ώρες ακούγοντας τις ρωσικές θέσεις, με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ στην Σαουδική Αραβία.
Στο πρώτο σενάριο υπάρχει η πιθανότητα οι ΗΠΑ να κάνουν και πάλι στροφή προς το Κίεβο. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει ανοιχτό το παράθυρο να ασκήσει πιέσεις στη Μόσχα, εάν οι προσπάθειες και οι προτάσεις του εξακολουθήσουν να γίνονται δεκτές με διπλωματικές «ντρίπλες» και διαρκή «νιετ», προκειμένου να γίνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος γνωρίζει και έχει ήδη αφήσει στο τραπέζι να υπάρχει σε κοινή θέα, το «πιστόλι» των περαιτέρω κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.
Ο Τραμπ έχει την δυνατότητα να βάλει νέες κυρώσεις όχι μόνο προς τη Ρωσία, αλλά και σε όσους ακόμη αγοράζουν ρωσικό αργό. Αυτό θα πλήξει σημαντικά την μοναδική πηγή από την οποία το Κρεμλίνο εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τις μάχες στην Ουκρανία. Μία τέτοια κίνηση δεδομένα θα πιέσει και θα πονέσει αρκετά και μάλιστα όχι μόνο την Ρωσία, αλλά και την Κίνα, με την οποία ο Τραμπ έχει επίσημα ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο. Το σενάριο, αν και στο τραπέζι δύσκολα θα προχωρήσει. Με μία τέτοια κίνηση η Ρωσία δεδομένα και πάλι θα αυξήσει σημαντικά την επιθετικότητά της στα πεδία και οι ΗΠΑ δεν θα έχουν άλλο τρόπο απάντησης από το να ενισχύσουν και πάλι μαζικά το Κίεβο και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι… Αν επιλεγεί τελικώς το συγκεκριμένο σενάριο θα είναι μία στροφή 180 μοιρών από τον Λευκό Οίκο από αυτές που σπανίως επιλέγει να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Σενάριο δεύτερο: Η Ουκρανία αμιγώς ευρωπαϊκό θέμα
Το δεύτερο σενάριο αποτελεί και την πλέον πιθανή των αμερικανικών επιλογών. Ο Τραμπ έχει υπογραμμίσει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι αμερικανικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Αν θέσει σε εφαρμογή τη δεύτερη επιλογή που έχει, θα πράξει αυτό ακριβώς: θα αφήσει το Κίεβο και τους Ευρωπαίους εταίρους του να προσπαθούν να περιορίσουν τις απώλειες από μία Ρωσία που θα αυξήσει - και σε αυτή την περίπτωση - περαιτέρω την επιθετικότητά της. Εάν αυτή είναι τελικώς η επιλογή της Ουάσιγκτον, πέρα από την Ουκρανία και η Ευρώπη θα βρεθεί σε ακόμη δυσκολότερη θέση.
Μπορεί η κινητικότητα της Ένωσης και τα αντανακλαστικά της να «ξύπνησαν» μετά από δεκαετίες «ύπνωσης» και αδράνειας, αλλά σήμερα θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει τρόπος με τον οποίο ο πόλεμος θα τελειώσει με ευρωπαϊκή παρέμβαση. Τα ευρωπαϊκά όπλα θα αυξηθούν όπως και τα κεφάλαια για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες των Ουκρανών, αλλά ουσιαστική λύση στο πρόβλημα δεν θα βρεθεί.
Η αποχώρηση της Ουάσιγκτον και η «all in» εμπλοκή της Ευρώπης μπορεί να «πουληθεί» ως νίκη στο εσωτερικό για την Ρωσία , αλλά δεν θα είναι τέτοια… Το Γαλλικό – Βρετανικό και Γερμανικό σχέδιο θα είναι το μόνο σχέδιο στο τραπέζι. Αυτό θα σημάνει πως ο ρωσικός όρος για «αποχή» ευρωπαϊκών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη δεν θα γίνει ποτέ «σεβαστός». Παράλληλα, μία αμιγώς ευρωπαϊκή διαχείριση της κρίσης, θα φέρει και πάλι τη Ρωσία σε καθεστώς «κατειλημμένης γραμμής». Το Κρεμλίνο θα επικοινωνεί με την Ουάσιγκτον αλλά αυτή η παράμετρος δεν θα είναι πλέον όσο επιδραστική και κομβική είναι σήμερα. Η πραγματική αποχώρηση της Ουάσιγκτον από το τεκταινόμενα στην Ουκρανία θα είναι μεγάλος «πονοκέφαλος» για την Γηραιά ήπειρο. Όμως, αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσει αποτελέσματα από την Ευρώπη για την Ευρώπη. Αν τελικώς μάλιστα η Ένωση καταφέρει να προωθήσει μεσοπρόθεσμα ένα σχέδιο Ειρήνης, το Κρεμλίνο και η Ουάσιγκτον θα είναι αμφίδρομα ηττημένοι, οι μεν πρώτοι γιατί δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση δεκτοί οι όροι τους οποίους τουλάχιστον σήμερα οι ΗΠΑ φαίνονται να ακούν και, σε δεύτερο χρόνο, γιατί θα ακολουθηθεί ο ευρωπαϊκός οδικός χάρτης λύσης και όχι ο Αμερικανικός.
Όποια κι αν είναι τελικώς η κατάληξη της «ζαριάς» που επιλέγουν σήμερα οι ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται να δικαιώνονται όσοι έλεγαν, ακόμη και πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ που έφεραν τον Τραμπ για μία δεύτερη θητεία στην Ουάσιγκτον, πως ο πόλεμος στην ανατολική Ευρώπη είναι εξόχως πολύπλοκος για να τελειώσει σε μία, σε 100 ή και 500 ημέρες…
Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα στην κατηγορία ΒΒΒ, διατηρώντας σταθερό το outlook, ανακοίνωσε η Standard & Poor's, με τον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη να κάνει λόγο για δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών και της εμπιστοσύνης των πολιτών και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη να σχολιάζει ότι η απόφαση αποτελεί απάντηση στην καταστροφολογία.
Η αναβάθμιση έγινε σε μία παγκοσμίως δύσκολη οικονομική συγκυρία, καθώς μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλοντας δασμούς.
Πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται δύο σκαλοπάτια πάνω από την επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης απέδωσε την αναβάθμιση στη σταθερή δημοσιονομική υπεραπόδοση, την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη σταθερά πτωτική πορεία του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ.
Το σκεπτικό της απόφασης
Στο σκεπτικό της η S&P αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα ξεπέρασε σημαντικά τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2024. Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3,5% του ΑΕΠ το 2024, που ισοδυναμεί με άμεσο πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Αυτό είναι πολύ πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμένο στόχο του 2,1% του ΑΕΠ». Ο οίκος εξηγεί την υπεραπόδοση με βάση τις προσπάθειες φορολογικής συμμόρφωσης και αναμένει ότι αυτό θα συνεχίσει να στηρίζει την αύξηση των εσόδων φέτος.
«Η δημοσιονομική πορεία είναι καλά εδραιωμένη. Προβλέπουμε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσο όρο 2,7% του ΑΕΠ την περίοδο 2025-2028. Μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, το νέο υπουργικό συμβούλιο παραμένει επικεντρωμένο στη δημοσιονομική σύνεση και την ανασυγκρότηση αποθεμάτων ασφαλείας. Επιπλέον, οι προβλέψεις «χωρίς αλλαγή πολιτικής» εξακολουθούν να δείχνουν θετικά κυκλικά κέρδη για το ελληνικό δημόσιο ταμείο - αυτό δίνει στην κυβέρνηση ουσιαστική δημοσιονομική ευελιξία για τη λήψη διακριτικών μέτρων. Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει σε μεγάλο βαθμό τα πρόσθετα έκτακτα έσοδα για την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές, ιδίως καθώς το NextGenEU αρχίζει να εκκαθαρίζεται από το 2027» αναφέρει.
Η S&P εκτιμά ότι «η οικονομία της Ελλάδας θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες της ευρωζώνης. Προβλέπουμε ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι κατά μέσο όρο 2,3% την περίοδο 2025-2028. Δεδομένων των περιορισμένων άμεσων συνδέσεων, ο αντίκτυπος στην Ελλάδα από τις αλλαγές στους δασμούς των ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι μέτριος. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας που συνδέεται με το NextGenEU κατά την περίοδο 2025-2026 θα προσφέρει σημαντική ώθηση. Μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη βελτίωση των επιπέδων απασχόλησης, την άνοδο των πραγματικών μισθών και τις πιθανές θετικές δευτερογενείς επιδράσεις από τις υψηλότερες δαπάνες της Γερμανίας και της ΕΕ».
«Ο λόγος του καθαρού δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ παρουσιάζει σαφή και συνεχή βελτίωση. Τα διατηρούμενα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με την ανθεκτική ανάπτυξη, μας οδηγούν στην πρόβλεψη ότι ο λόγος αυτός θα μειωθεί στο 114% το 2028. Αυτό θα είναι 50 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον λόγο στο τέλος του 2019, σηματοδοτώντας μία από τις ισχυρότερες βελτιώσεις παγκοσμίως τον τελευταίο καιρό. Προβλέπουμε ότι η ανάπτυξη θα είναι κατά μέσο όρο 2,4% την περίοδο 2025-2026, με κινητήρια δύναμη τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση», υπογραμμίζει.
Ειδικά για τοους δασμούς Τραμπ ο οίκος θεωρεί ότι ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι διαχειρίσιμος. «Η Ελλάδα έχει μόνο μια μικρή άμεση έκθεση στις ΗΠΑ. Οι άμεσες εξαγωγές αγαθών ανέρχονται περίπου στο 0,8% του ΑΕΠ. Τούτου λεχθέντος, η Γερμανία και η Ιταλία, οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας, είναι σημαντικά πιο εκτεθειμένες στον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών. Ο μεταποιητικός κλάδος της Ελλάδας, ο οποίος παρουσιάζει αυξανόμενη σημασία τα τελευταία χρόνια, εξάγει σημαντικό όγκο ενδιάμεσων αγαθών σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας. Επιπλέον, ο ναυτιλιακός κλάδος της Ελλάδας θα επηρεαστεί σαφώς αρνητικά από τη μείωση του παγκόσμιου όγκου συναλλαγών, αν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στρατηγικές επανεξαγωγής και αλλαγής δρομολόγησης για τον μετριασμό του συνολικού αντίκτυπου. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της αρκετά χαμηλής συνεισφοράς του στα δημόσια έσοδα, ένα σοκ στον ναυτιλιακό τομέα είναι απίθανο να επηρεάσει ουσιαστικά τα δημόσια οικονομικά».
Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι «σημαντικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν καταστήσει την οικονομική πορεία πιο βιώσιμη, αλλά τα σημεία συμφόρησης σε τομείς όπως η δικαιοσύνη εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση. Οι ευρείας κλίμακας διαμαρτυρίες που σηματοδοτούν τη διετή επέτειο της σιδηροδρομικής καταστροφής στα Τέμπη είναι απίθανο να υπονομεύσουν τη βραχυπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα».
Για τις το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο οίκος θεωρεί ότι οι κίνδυνοι «έχουν υποχωρήσει και οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση σταθερότητας και ανάπτυξης. Το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Ελλάδας έχει ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τα πρότυπα της ευρωζώνης, ενισχυμένο από την προληπτική εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μακροπροληπτικά μέτρα και την επιτυχή εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) - κυρίως μέσω του προγράμματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων Ηρακλής».
Πιερρακάκης: Δικαιώνονται οι κυβερνητικές επιλογές και η εμπιστοσύνη των πολιτών
Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε σε δήλωσή του ότι «η επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ αποτελεί για εμάς σημείο εκκίνησης για μια νέα εποχή οικονομικής εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας, ψηφιοποίησης και καινοτομίας. Η Ελλάδα είναι πλέον ένας αξιόπιστος και σταθερός επιχειρηματικός προορισμός. Μια σύγχρονη οικονομία που εξελίσσεται, μεταρρυθμίζεται και κερδίζει τη διεθνή εμπιστοσύνη».
Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Οικονομικών:
«Οι προβλέψεις της S&P για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας δικαιώνουν τις κυβερνητικές επιλογές αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών που ενστερνίστηκαν την πεποίθησή μας ότι η δημοσιονομική σταθερότητα είναι η μόνη ασφαλής διέξοδος από την πολυετή οικονομική περιπέτεια. Αυτός είναι ο δρόμος και για το μέλλον. Πετυχαίνουμε τους στόχους μας, χτίζουμε την οικονομία σε υγιή θεμέλια, επιστρέφουμε στην κοινωνία δίκαιο μερίδιο από την πρόοδο.
Η σημερινή έκθεση ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους αξιολόγησης προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,7% έως το 2028, ενώ στο ίδιο διάστημα η ανάπτυξη θα παραμείνει μεσοσταθμικά στο 2,4%. Το 2028 το χρέος θα έχει πέσει 50 μονάδες κάτω από το 2019, γεγονός που συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απομειώσεις διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Η S&P εκτιμά ότι στην απασχόληση έχουμε ήδη επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2008, προβλέπει περαιτέρω μείωση της ανεργίας και αυξήσεις των εισοδημάτων για όλους, ως απόρροια της θετικής εικόνας της ελληνικής οικονομίας.
Η επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ αποτελεί για εμάς σημείο εκκίνησης για μια νέα εποχή οικονομικής εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας, ψηφιοποίησης και καινοτομίας. Η Ελλάδα είναι πλέον ένας αξιόπιστος και σταθερός επιχειρηματικός προορισμός. Μια σύγχρονη οικονομία που εξελίσσεται, μεταρρυθμίζεται και κερδίζει τη διεθνή εμπιστοσύνη»
Με το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από την ειρηνευτική προσπάθεια για τον πόλεμο στην Ουκρανία απείλησε ο Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν αποκλείεται, εάν δεν υπάρξει «ενθουσιασμός» τόσο από τη Ρωσία, όσο και από την Ουκρανία.
Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ έρχονται λίγο μετά την ανάλογη τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ξεκαθαρίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να παίξει μαζί του».
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τις δηλώσεις σε δημοσιογράφους, κατά την τελετή ορκωμοσίας του Μεχμέτ Οζ, ο οποίος ανέλαβε επίσημα καθήκοντα ως διευθυντής των Κέντρων Medicare και Medicaid Services, που παρέχουν υπηρεσίες Υγείας σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ο Τραμπ δήλωσε: «Θα το ολοκληρώσουμε, ιδανικά. Αν για κάποιον λόγο ένα από τα δύο μέρη το κάνει πολύ δύσκολο... τότε απλώς θα το προσπεράσουμε. Ελπίζω να μη χρειαστεί να το κάνουμε αυτό».
Πάντως, δεν αποκλείει να υπάρξει λύση. «Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να λύσουμε το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.
«Μπορώ να καταλάβω πότε κάποιος παίζει μαζί μου»
Νωρίτερα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν έχει την αίσθηση ότι η Ρωσία «παίζει μαζί του», τόνισε πως έχει ζήσει μια ζωή γεμάτη διαπραγματεύσεις και πως είναι σε θέση να καταλαβαίνει πότε κάποιος προσπαθεί να τον εξαπατήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλη μου η ζωή ήταν μία μεγάλη διαπραγμάτευση. Μπορώ να καταλάβω πότε κάποιος “παίζει” μαζί μου.»
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι χρειάζεται να δει «ενθουσιασμό» από τις δύο πλευρές προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Νομίζω ότι βλέπω αυτόν τον ενθουσιασμό. Νομίζω ότι τον βλέπω και από τις δύο πλευρές» και κατέληξε: «Κανείς δεν παίζει μαζί μου».
«Δεν είναι δικός μας πόλεμος»
Νωρίτερα, ο Μάρκο Ρούμπιο είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να σταματήσουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο.
«Αν δεν είναι δυνατό να μπει τέλος στον πόλεμο της Ουκρανίας, θα πρέπει να προχωρήσουμε. Δεν είναι δικός μας πόλεμος, δεν τον ξεκινήσαμε» είπε ο Ρούμπιο σε δημοσιογράφους πριν να αναχωρήσει από το Παρίσι ύστερα από συνάντηση, χθες Μεγάλη Πέμπτη, με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους στην οποία συμμετείχε και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ.
«Οι ΗΠΑ βοηθούν την Ουκρανία τα τελευταία τρία χρόνια και θέλουμε να μπει ένα τέλος, αλλά δεν είναι δικός μας πόλεμος» συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο «ο πρόεδρος Τραμπ πέρασε 87 ημέρες προσπαθώντας να βάλει τέλος στον πόλεμο. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο πρέπει να αποφασίσουμε αν αυτό είναι δυνατό ή όχι (σ.σ. να τελειώσει ο πόλεμος). Γι' αυτό εμπλέκουμε και τις δύο πλευρές».
Όπως υποστήριξε, ο Τραμπ συνεχίζει να ενδιαφέρεται για μια συμφωνία αλλά έχει πολλές άλλες προτεραιότητες σε όλο τον κόσμο και δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει παρακάτω εκτός κι αν υπάρχουν ενδείξεις προόδου.
Ο Ρούμπιο είπε επίσης ότι το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο θα μπορούσαν «να βοηθήσουν να προχωρήσουν τα πράγματα και να μας φέρουν πιο κοντά σε μια επίλυση» της ουκρανικής σύγκρουσης.
«Πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να μας βοηθήσουν, να προχωρήσουν τα πράγματα και να μας φέρουν πιο κοντά σε μια επίλυση. Βρήκα τις ιδέες τους πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές», δήλωσε ο Ρούμπιο σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον από το αεροδρόμιο Μπουρζέ του Παρισιού.
Σε μια νέα και εντατική προσπάθεια για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν στους Ευρωπαίους συμμάχους τους ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που προβλέπει κατάπαυση του πυρός και μερική αποκλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Το σχέδιο τέθηκε επί τάπητος σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στο Παρίσι, με τη συμμετοχή αξιωματούχων από ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ουκρανία, καθώς και συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ. Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η πρόταση των ΗΠΑ περιλαμβάνει ουσιαστικά ένα «πάγωμα» της σύγκρουσης με τις ρωσικές δυνάμεις να παραμένουν στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, ενώ τίθεται στο περιθώριο το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Το σχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν ισοδυναμεί με μια οριστική συμφωνία ειρήνης, ενώ επισημαίνεται πως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα αναγνωρίσει επίσημα την κυριαρχία της Μόσχας στις κατεχόμενες περιοχές. Παράλληλα, η εφαρμογή του σχεδίου εξαρτάται πλήρως από τη βούληση του Κρεμλίνου να σταματήσει τις εχθροπραξίες.
[Bloomberg: Το σχέδιο των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία - Παραμονή των Ρώσων στα κατεχόμενα εδάφη και χαλάρωση των κυρώσεων]
Ουκρανική δυσφορία για «παράκαμψη» κυριαρχίας
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολιάζοντας το σχέδιο από το Κίεβο, εξέφρασε την ενόχλησή του για τις δηλώσεις Γουίτκοφ, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος «δεν έχει εντολή να διαπραγματεύεται για ουκρανικά εδάφη». «Δεν συζητάμε εδάφη μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Τα ουκρανικά εδάφη ανήκουν στον λαό μας».
Η Ουκρανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Boomberg, έχει ήδη δεχθεί το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, αλλά επιμένει πως η Μόσχα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει σε αυτή τη βάση πριν προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. Η ουκρανική αντιπροσωπεία στο Παρίσι επικεντρώθηκε κυρίως στις διαδικασίες παρακολούθησης της εκεχειρίας και στη συγκρότηση ενδεχόμενης ειρηνευτικής δύναμης.
ΗΠΑ: Πίεση για συμφωνία «εντός εβδομάδων»
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε πάντως πως η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να συνεχίσει την ειρηνευτική της προσπάθεια για «εβδομάδες ή μήνες» αν δεν υπάρξει ταχεία πρόοδος. «Πρέπει να διαπιστώσουμε άμεσα — εννοώ σε μερικές ημέρες — αν αυτή η διαδικασία μπορεί να αποδώσει. Αν όχι, έχουμε άλλες προτεραιότητες», δήλωσε.
Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος από τη Ρώμη, δηλώνοντας ότι πιστεύει πως υπάρχουν προοπτικές για τον τερματισμό του πολέμου.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ έχουν καταθέσει επίσημα σε όλους τους εμπλεκόμενους ένα «πλαίσιο ανθεκτικής και διαρκούς ειρήνης». Δεν διευκρινίστηκε εάν η εφαρμογή του σχεδίου θα συνδεθεί με σταδιακή άρση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Το «αντάλλαγμα» της Ρωσίας και τα αγκάθια του σχεδίου
Η Μόσχα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ζητά σε αντάλλαγμα για μια εκεχειρία την άρση των κυρώσεων και τον τερματισμό της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Παράλληλα, ζητά την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και των τεσσάρων περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας. Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Γουίτκοφ μίλησε για συμφωνία που «στρέφεται γύρω από πέντε περιοχές», χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η Ρωσία συνέχισε τις επιθέσεις της μέσα στην εβδομάδα, με πυραύλους να πλήττουν την πόλη Σούμι σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους. Επίσης, την Παρασκευή έληξε μονομερώς η ρωσική εκεχειρία για ενεργειακές υποδομές, ενώ δεν έγινε δεκτό αίτημα για προσωρινή παύση των εχθροπραξιών στη Μαύρη Θάλασσα.
Ευρωπαϊκή υποστήριξη με προϋποθέσεις
Οι ευρωπαίοι εταίροι εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία και χαρακτήρισαν τις συνομιλίες του Παρισιού «εποικοδομητικές». Παράλληλα, αναζητούν τρόπους ενίσχυσης των δεσμεύσεών τους απέναντι στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο. Μεταξύ αυτών, η πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης «καθησυχασμού» (reassurance force) στην Ουκρανία και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της στο πλαίσιο εγγυήσεων ασφαλείας.
Η ελπίδα Παρισιού και Λονδίνου είναι ότι μέσω αυτών των πρωτοβουλιών θα πείσουν την Ουάσινγκτον — και ειδικά τη διοίκηση Τραμπ — να παράσχει την απαραίτητη πολιτική και στρατηγική στήριξη για ένα βιώσιμο μεταπολεμικό πλαίσιο ασφαλείας στην Ουκρανία.
Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση την Πέμπτη στο λιμάνι που αποθηκεύονται καύσιμα Ρας Ίσα, στη δυτική Υεμένη, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ, υποστηρίζοντας ότι κατέστρεψαν το λιμάνι.
«Σήμερα, οι αμερικανικές δυνάμεις έδρασαν για να εξαλείψουν αυτήν την πηγή καυσίμων για τους τρομοκράτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν», αναφέρεται στην ανάρτηση, με την επισήμανση ότι ο στόχος της επίθεσης ήταν να πληγεί οικονομικά η οργάνωση και όχι ο λαός της Υεμένης.
Πηγή: skai.gr
Την πρώτη διαστημική πτήση «γένους θηλυκού» πραγματοποίησε η εταιρεία Blue Origin. Κέιτι Πέρι, Λόρεν Σάντσεζ, Γκέιλ Κινγκ, Αΐσα Μπόου, Αμάντα Νγκουέν και Κεριάν Φλιν απογειώθηκαν από το Τέξας και συμμετείχαν στην 11λεπτη διαδρομή πάνω από τη Γη.
Οι έξι γυναίκες πέρασαν τρία λεπτά σε μηδενική βαρύτητα, με την Blue Origin να δημοσιεύει το πρώτο βίντεο στο οποίο βρίσκονται σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.
Σε αυτό, η Κέιτι Πέρι κρατά μία μαργαρίτα που είχε μαζί της για την κόρη της, ενώ η επιστήμονας της NASA Αϊσά Μπόου, κρατούσε τη σημαία από τη χώρα καταγωγής της, τις Μπαχάμες. Τα πλάνα κατέγραψαν την σκηνοθέτη Κεριάν Φλιν να κοιτάζει έξω από το παράθυρο, ενώ η ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα Αμάντα Νγκουίνε φαινόταν να χαμογελάει, καθώς αιωρούνταν.
Τα δάκρυα της Όπρα
Ενώ οι έξι γυναίκες βρίσκονταν στο διάστημα, η Όπρα Γουίνφρεϊ που βρισκόταν στο έδαφος δεν έκρυψε την ανησυχία της για τη φίλη της, Γκέιλ Κινγκ. Η παρουσιάστρια έβαλε τα κλάματα, όταν ο πύραυλος απογειώθηκε, ενώ έπιανε το κεφάλι της.
Η Όπρα δήλωσε ότι «δεν ήταν ποτέ πιο περήφανη» για την Κινγκ στα 50 χρόνια φιλίας τους, επισημαίνοντας πως το ταξίδι στο Διάστημα βοήθησε την παρουσιάστρια να ξεπεράσει τον φόβο.
Η τούμπα του Τζεφ Μπέζος
Και ενώ η προσγείωση της διαστημικής πτήσης ήταν ήπια, ο Τζεφ Μπέζος αντιμετώπισε… αναταράξεις όταν προσπάθησε να χαιρετήσει την επιστροφή τόσο της αρραβωνιαστικιάς του, Λόρεν Σάντσεζ, όσο και των άλλων πέντε γυναικών που ήταν στην πτήση. Ο μεγιστάνας σκόνταψε και έπεσε, ενώ προχωρούσε γρήγορα για να ανοίξει την πόρτα της κάψουλας. Η Σάντσεζ αγκάλιασε τον Μπέζος μόλις βγήκε από την κάψουλα και έτρεξε γρήγορα προς την οικογένειά της.
Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν — μεταξύ τους και 10 παιδιά — σε ρωσική πυραυλική επίθεση στο κέντρο της ουκρανικής πόλης Σούμι, την Κυριακή των Βαΐων.
Δύο βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν κατοικημένες περιοχές την ώρα που πλήθος κόσμου κατευθυνόταν προς την εκκλησία κρατώντας κλαδιά ιτιάς, όπως συνηθίζεται για τη συγκεκριμένη ημέρα λόγω της Κυριακής των Βαΐων. Ένας από τους πυραύλους έπεσε πάνω σε τρόλεϊ γεμάτο επιβάτες, προκαλώντας χάος.
Βίντεο από το σημείο δείχνουν απανθρακωμένα οχήματα, πτώματα στον δρόμο και αιμόφυρτους διασώστες να μεταφέρουν επιζώντες.
«Κατάφερα να στρίψω λίγο πριν την έκρηξη. Τα πάντα ανατινάχθηκαν: τα τζάμια, οι πόρτες… Ήταν μια πολύ ισχυρή έκρηξη», ανέφερε επιζών, με επίδεσμο στο κεφάλι του.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για στοχευμένη τρομοκρατία και κάλεσε τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο να αντιδράσουν «σκληρά».
«Οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν κανονικό δρόμο, κανονική ζωή: σπίτια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αυτοκίνητα στον δρόμο... Και όλα αυτά μια μέρα που οι άνθρωποι πηγαίνουν στην εκκλησία – Κυριακή των Βαΐων», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του. «Μόνο ένα καθίκι μπορεί να το κάνει αυτό. Η Ρωσία θέλει ακριβώς αυτού του τύπου την τρομοκρατία και παρατείνει σκόπιμα τον πόλεμο. Χωρίς πίεση στον επιτιθέμενο, δεν θα υπάρξει ειρήνη».

«Μόνο παλιάνθρωποι μπορούν να δράσουν με αυτό τον τρόπο, αφαιρώντας τη ζωή καθημερινών ανθρώπων», ανέφερε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ανάρτηση που συνόδευσε με ένα βίντεο με σορούς στο έδαφος, ένα κατεστραμμένο λεωφορείο και καμμένα αυτοκίνητα στη μέση ενός κεντρικού δρόμου.
[Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην πόλη Σούμι-3]
Prosecutor General’s Office via Telegram/Handout via REUTERS
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και AF