Επικαιρότητα

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε «πλήγματα ευρείας κλίμακας»

Κόσμος 09/04/2025 23:22
Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε «πλήγματα ευρείας κλίμακας»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «πλήγματα ευρείας κλίμακας» στη Γάζα, σηματοδοτώντας την έναρξη της κλιμάκωσης της επίθεσής του στον παλαιστινιακό θύλακα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, όπου οι σφοδροί βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους.

Παρά την αυξανόμενη διεθνή κριτική για τον πόλεμο που διεξάγει, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο ισραηλινός στρατός θα εισέλθει «με όλη του την δύναμη» στην Λωρίδα της Γάζας «για να ολοκληρώσουμε την επιχείρηση και να νικήσουμε την Χαμάς».

Μόλις μερικές ώρες μετά το τέλος της περιοδείας στις χώρες του Κόλπου του Ντόναλντ Τραμπ, που εξέφρασε την ανησυχία του για τη λιμοκτονία στο παλαιστινιακό έδαφος, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε «στη διάρκεια της περασμένης ημέρας, εξαπολύσει πλήγματα ευρείας κλίμακας και είχε μεταφέρει δυνάμεις για να πάρει τον έλεγχο ζωνών στη Λωρίδα της Γάζας».

«Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των πρώτων φάσεων της επιχείρησης ‘Gideon Chariots’ (‘Τα άρματα του Γεδεών’) και της επέκτασης της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο την επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των ομήρων και της ήττας της Χαμάς», ανέφερε ο στρατός νωρίς σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υστερα από εκεχειρία δύο μηνών, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε και πάλι την επίθεσή του στις 18 Μαρτίου στη Γάζα και πήρε τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων του θύλακα.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στη Γάζα δήλωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα σκότωσαν τουλάχιστον 100 ανθρώπους χθες Παρασκευή, αφού είχε ανακοινώσει πάνω από 80 θανάτους την Τετάρτη και περισσότερους από 100 την Πέμπτη.

 

 

Η Moody’s Ratings αφαίρεσε από τις ΗΠΑ την τελευταία κορυφαία πιστοληπτική της αξιολόγηση, αντανακλώντας την εντεινόμενη ανησυχία ότι το διογκούμενο χρέος και τα ελλείμματα θα βλάψουν τη θέση της Αμερικής ως κατ' εξοχήν προορισμού για τα παγκόσμια κεφάλαια και θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος Moody’s μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ σε Aa1 από Aaa, μαζί με την Fitch Ratings και την S&P Global Ratings στην υποβάθμιση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου κάτω από την κορυφαία, τριπλή θέση Α. Η μείωση κατά μία βαθμίδα έρχεται περισσότερο από ένα χρόνο αφότου η Moody’s άλλαξε τις προοπτικές της αξιολόγησης των ΗΠΑ σε αρνητικές. Ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας δίνει πλέον σταθερές προοπτικές.

«Ενώ αναγνωρίζουμε τα σημαντικά οικονομικά και χρηματοοικονομικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ, πιστεύουμε ότι αυτά δεν αντισταθμίζουν πλέον πλήρως την πτώση των δημοσιονομικών μεγεθών» έγραψε η Moody’s σε ανακοίνωσή της.

Όπως γράφει το newmoney.gr, η Moody’s κατηγόρησε τις διαδοχικές διοικήσεις και το Κογκρέσο για τη διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που, όπως είπε, δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης. Την Παρασκευή οι νομοθέτες στην Ουάσινγκτον συνέχισαν να εργάζονται για ένα τεράστιο νομοσχέδιο για φόρους και δαπάνες, που αναμένεται να προσθέσει τρισεκατομμύρια στο ομοσπονδιακό χρέος τα επόμενα χρόνια.

Οργισμένη αντίδραση από τον Λευκό Οίκο

Η αμερικανική προεδρία αντέδρασε με τόνο οργισμένο και επιθετικό στην είδηση της υποβάθμισης του αξιόχρεου του δημοσίου των ΗΠΑ από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, ο Στίβεν Τσανγκ, καταφέρθηκε μέσω X εναντίον του επικεφαλής οικονομολόγου του οίκου, Μαρκ Ζάντι, «συμβούλου του Ομπάμα» και «δωρητή της Κλίντον», τον οποίο χαρακτήρισε ορκισμένο αντίπαλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ. «Κανένας δεν παίρνει την ‘ανάλυσή’ του στα σοβαρά. Έχει αποδειχτεί πως κάνει λάθος ξανά και ξανά», πρόσθεσε ο κ. Τσανγκ.

 

Ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε σε πτήση της Lufthansa τον Φεβρουάριο, όταν ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους έχασε τις αισθήσεις του ενώ βρισκόταν μόνος στο πιλοτήριο, με αποτέλεσμα η πτήση να μείνει χωρίς ενεργό πιλότο για περίπου 10 λεπτά, σύμφωνα με την τελική έκθεση των ισπανικών αρχών που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το Business Insider, το Airbus A321 εκτελούσε το δρομολόγιο Φρανκφούρτη – Σεβίλλη με πάνω από 200 επιβάτες. Το περιστατικό συνέβη όταν το αεροσκάφος είχε εισέλθει στον ισπανικό εναέριο χώρο και απείχε περίπου 30 λεπτά από τον προορισμό του. Ο κυβερνήτης απομακρύνθηκε προσωρινά από το πιλοτήριο για λόγους προσωπικής ανάγκης, έχοντας διαπιστώσει πως ο συγκυβερνήτης του βρισκόταν σε καλή κατάσταση.

Όταν επέστρεψε οκτώ λεπτά αργότερα, βρήκε την πόρτα του πιλοτηρίου κλειδωμένη και τον συγκυβερνήτη αναίσθητο. Επιχείρησε πέντε φορές να εισάγει τον κωδικό πρόσβασης, ενώ αεροσυνοδός προσπάθησε να επικοινωνήσει μέσω ενδοεπικοινωνίας χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά, ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός έκτακτης πρόσβασης, και λίγο πριν λήξει ο σχετικός χρονοδιακόπτης, ο συγκυβερνήτης ανέκτησε μερικώς τις αισθήσεις του και άνοιξε την πόρτα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο 38χρονος συγκυβερνήτης ήταν «ωχρός, ιδρωμένος και είχε ασυνήθιστες κινήσεις». Ο κυβερνήτης κάλεσε άμεσα σε βοήθεια. Πλήρωμα καμπίνας και γιατρός που επέβαινε στο αεροπλάνο παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και ο κυβερνήτης αποφάσισε να εκτρέψει την πτήση στη Μαδρίτη.

Με την προσγείωση, ο συγκυβερνήτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η αιτία της «αιφνίδιας και σοβαρής ανικανότητας» του πιλότου ήταν κρίση επιληψίας, λόγω νευρολογικής διαταραχής, όπως ανέφεραν οι ειδικοί.

Η ισπανική αρχή πολιτικής αεροπορίας επισημαίνει στην έκθεσή της ότι η εν λόγω πάθηση είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωστεί, εκτός κι αν ο πιλότος είχε ήδη εμφανίσει συμπτώματα σε προηγούμενο ιατρικό έλεγχο.

Ως βασικό μέτρο πρόληψης, οι ερευνητές προτείνουν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) να ενημερώσει τις αεροπορικές εταιρείες ώστε να επανεξετάσουν τους κινδύνους που προκύπτουν όταν παραμένει μόνο ένας πιλότος στο πιλοτήριο. Η Lufthansa δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επίσημα επί του περιστατικού.

 

 

Ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 συνετρίβη το πρωί, αλλά ο πιλότος του εκτινάχθηκε απ’ αυτό με ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα … στο αεροπλάνο υπήρξε μια ασυνήθιστη κατάσταση. Ο πιλότος απομάκρυνε το αεροσκάφος από τον οικισμό και εκτινάχθηκε απ’ αυτό με επιτυχία», γνωστοποίησε μέσω Telegram.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε πως η συντριβή δεν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα ρωσικών πυρών. Για τη διερεύνηση του συμβάνοντας ορίστηκε επιτροπή.

Η συντριβή αυτή είναι η δεύτερη ενός F-16 αφότου το Κίεβο άρχισε πέρυσι να παραλαμβάνει τα συγκεκριμένα μαχητικά αεριωθούμενα από συμμάχους των ΗΠΑ ως μέρος ενός προγράμματος που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στα τέλη Αυγούστου 2024, ένα F-16 συνετρίβη και ο πιλότος του σκοτώθηκε ενώ απέκρουε ρωσική αεροπορική επιδρομή. Η Ουκρανία δεν αποκαλύπτει τον αριθμό των αεροσκαφών που έχει παραλάβει.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Πέμπτη από την Ντόχα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Είμαστε σε πολύ σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν για μακροπρόθεσμη ειρήνη» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Το Ιράν έχει κατά κάποιο τρόπο συμφωνήσει με τους όρους μιας συμφωνίας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκε στο Ομάν ο τελευταίος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ιρανών και Αμερικανών διαπραγματευτών για την επίλυση των διαφορών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ προγραμματίστηκαν και περαιτέρω διαπραγματεύσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Νωρίτερα, Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο NBC ότι το Ιράν είναι διατεθειμένο να συνάψει συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων.

Ο σύμβουλος του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, Αλί Σαμχανί, δήλωσε στο NBC ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη:

Να δεσμευτεί πως δεν θα κατασκευάσει ποτέ πυρηνικά όπλα
Να καταστρέψει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου
Να περιορίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα αποκλειστικά για ειρηνική, πολιτική χρήση, και
Να αποδεχθεί την παρουσία διεθνών επιθεωρητών για την παρακολούθηση της διαδικασίας.

Ερωτηθείς εάν το Ιράν θα συμφωνούσε να υπογράψει συμφωνία σήμερα, αν πληρούνταν αυτοί οι όροι, ο ίδιος απάντησε «Ναι». 

Τα σχόλιά του φαίνεται να αποτελούν τη σαφέστερη δημόσια δήλωση, μέχρι στιγμής, σχετικά με τις προσδοκίες και την προθυμία του Ιράν να καταλήξει σε συμφωνία, από αξιωματούχο του στενού κύκλου του Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. 

«Αν οι Αμερικανοί ενεργήσουν όπως λένε, σίγουρα μπορούμε να έχουμε καλύτερες σχέσεις» είπε ο Σαμχανί, προσθέτοντας ότι «αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη κατάσταση στο εγγύς μέλλον».

Ο Σαμχανί μίλησε στο NBC News λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ προσέφερε στο Ιράν κλάδο ελαίας, σε συνδυασμό με απειλές για νέες οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που το Ιράν δεν αποδεχτεί συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον τόνο του Τραμπ και τις συνεχιζόμενες απειλές: «Μιλάει για κλαδί ελιάς, το οποίο δεν έχουμε δει. Είναι όλα συρματοπλέγματα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.  

Ενώ το Ιράν αρνείται διαρκώς ότι επιδιώκει κάτι τέτοιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ο εποπτικός φορέας του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια, λέει ότι έχει εμπλουτίσει αρκετό ουράνιο σε ποιότητα που πλησιάζει την κατάλληλη για όπλα, ώστε να κατασκευάσει έξι πυρηνικές βόμβες. 

Οι ΗΠΑ και το Ιράν διεξάγουν συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης εδώ και εβδομάδες, με τον απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, να χαρακτηρίζει τον τελευταίο γύρο στο Μουσκάτ, την πρωτεύουσα του Ομάν, «ενθαρρυντικό».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «δύσκολες αλλά χρήσιμες».  

«Ο εμπλουτισμός είναι ένα ζήτημα το οποίο το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει και δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμούς σε αυτό», είπε. «Ωστόσο, οι διαστάσεις, τα επίπεδα ή οι ποσότητες του ενδέχεται να αλλάξουν, θα συμβάλλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές». 

Στη συνέντευξη της Τετάρτης, ο Σαμχανί εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, γνωστός με το παρατσούκλι Μπίμπι, θα μπορούσε να προσπαθήσει να εκτροχιάσει τη διαδικασία μέσω «παρασκηνιακών κινήσεων» στην Ουάσινγκτον. 

«Εάν οι Αμερικανοί παραβλέψουν τον Μπίμπι, θα υπογράψουν εύκολα τη συμφωνία», δήλωσε ο Σαμχανί. 

Υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι ο Τραμπ αποστασιοποιείται από τον Νετανιάχου . Το NBC News ανέφερε προηγουμένως ότι, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, δύο διπλωμάτες από τη Μέση Ανατολή και δύο άλλα άτομα που γνωρίζουν τις εντάσεις, οι δύο ηγέτες διαφωνούν ολοένα και περισσότερο σχετικά με μια στρατηγική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. 

Ενώ ο Νετανιάχου έχει υποστηρίξει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, ο Τραμπ έχει αρχίσει να βλέπει μια ευκαιρία να εξαλείψει την απειλή απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, συνάπτοντας μια συμφωνία με την κυβέρνηση, ανέφεραν οι πηγές. 

Πηγή: skai.gr

 

 

Στον «αέρα» φαίνεται ότι βρίσκονται οι συνομιλίες της Ουκρανίας με τη Ρωσία στην Τουρκία και όλα κρέμονται σε μια κλωστή, καθώς η στάση του Κιέβου και η συμμετοχή, ή όχι, στις διαπραγματεύσεις, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το αν θα πάει στην Κωνσταντινούπολη ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε μήνυμά του το βράδυ της Τετάρτης (14/5) πως συζήτησε με την ομάδα του για τη μορφή των επερχόμενων συνομιλιών στην Τουρκία, αναμένοντας να δει ποιος θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία πριν αποφασίσει την επόμενη κίνηση της Ουκρανίας.

«Περιμένω να δω ποιος θα έρθει από τη Ρωσία και μετά θα αποφασίσω τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ουκρανία», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, εκφράζοντας αμφιβολίες για την προθυμία της Μόσχας να συμβάλει στην αποκλιμάκωση.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε και σε πληροφορίες που θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να εξετάζει το ενδεχόμενο να παραστεί στις συνομιλίες στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τον ισχυρότερο παράγοντα επιρροής στη διαδικασία. «Αυτή η εβδομάδα ίσως πραγματικά να αλλάξει πολλά. Όλα κρίνονται αυτή τη στιγμή», ανέφερε με νόημα, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την έκβαση των επαφών.


Ευχαριστίες σε ηγέτες και χώρες που ασκούν πιέσεις στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ηγέτες και τις χώρες που συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στη Ρωσία για να σταματήσουν οι επιθέσεις και να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. «Η Ρωσία παρατείνει τον πόλεμο και τις απώλειες. Ευχαριστώ κάθε χώρα και ηγέτη που πιέζει τη Μόσχα να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές συνομιλίες σε επίπεδο όπου μπορούν να ληφθούν πραγματικές αποφάσεις», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεθνούς πίεσης για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης.
 

«Χωρίς Πούτιν, δεν θα υπάρξουν συνομιλίες σε προεδρικό επίπεδο» λέει ο Ποντολιάκ

Στη στάση της ουκρανικής πλευράς ενόψει των επερχόμενων συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ξεκαθαρίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις σε προεδρικό επίπεδο δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν παραστεί αυτοπροσώπως.

«Αν δεν είναι εκεί ο Πούτιν, τότε σίγουρα δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγετών» δήλωσε χαρακτηριστικά  στο πρακτορείο RBK-Ukraina.

Ο Ποντολιάκ επισήμανε ότι η συμμετοχή της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες εξαρτάται αποκλειστικά από την απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές πως, εάν ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι παρών, οι συνομιλίες δεν θα έχουν νόημα σε προεδρικό επίπεδο. «Μόνο ο Ζελένσκι μπορεί να αποφασίσει αν η Ουκρανία θα συμμετάσχει χωρίς την παρουσία του Πούτιν, αλλά σε αυτή την περίπτωση, οι συνομιλίες δεν θα διεξαχθούν σε επίπεδο αρχηγών κρατών» υπογράμμισε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε επίσης πως για να υπάρξουν πραγματικές αποφάσεις, η φυσική παρουσία του Πούτιν στις συνομιλίες είναι απαραίτητη. «Αν πραγματικά θέλουμε να φτάσουμε σε κάποιες ουσιαστικές αποφάσεις, τότε ο Πούτιν πρέπει να είναι εκεί» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η ουκρανική πλευρά δεν θα συμβιβαστεί με μια συμβολική συμμετοχή χαμηλότερου επιπέδου.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν πρόκειται να δώσει το παρών στις αυριανές ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας–Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα την πληροφορία, ενώ το ρεπορτάζ της Kommersant δεν αναφέρει κάποια επίσημη πηγή.

Ακόμη και τώρα, παραμένει άγνωστο ποιοι θα εκπροσωπήσουν τις δύο πλευρές στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη, στην τουρκική μεγαλούπολη. Το μόνο βέβαιο είναι πως το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την παρουσία ρωσικής αποστολής, χωρίς όμως να αποκαλύπτει ποιοι θα συμμετάσχουν εκ μέρους της Μόσχας.

 

Νέο κύμα ευρωπαϊκών κυρώσεων ενάντια στη Μόσχα αποφάσισαν οι χώρες - μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό. Πρόκειται για το 17ο πακέτο κυρώσεων, που μεταξύ άλλων στοχεύει σχεδόν 200 δεξαμενόπλοια τα οποία, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία για να παρακάμπτει τα πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου.

Τα πλοία αυτά, που χαρακτηρίζονται ως μέρος του «σκιώδους στόλου» της Μόσχας, συχνά λειτουργούν χωρίς ασφάλιση και με αδιευκρίνιστη ιδιοκτησία, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους τόσο για την ναυσιπλοΐα όσο και για το περιβάλλον.

Προς οριστική έγκριση την επόμενη εβδομάδα

Παρότι δύο χώρες πρέπει ακόμη να συμβουλευτούν τα κοινοβούλιά τους για λεπτομέρειες, το πακέτο αναμένεται να εγκριθεί οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται ενόσω η Μόσχα και το Κίεβο φαίνεται να προσεγγίζουν τις πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Κυρώσεις σε εταιρείες, πρόσωπα και νέες νομικές βάσεις

Εκτός από τα δεξαμενόπλοια, το νέο πακέτο περιλαμβάνει:

Νέους περιορισμούς σε 30 εταιρείες που δραστηριοποιούνται με αγαθά διπλής χρήσης.

75 άτομα και οντότητες προστίθενται στον κατάλογο κυρώσεων για σχέσεις με το ρωσικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα.

Διεύρυνση του νομικού πλαισίου για κυρώσεις κατά ρωσικών «υβριδικών απειλών», όπως επιχειρήσεις που στοχεύουν υποθαλάσσια καλώδια ή φυσικά περιουσιακά στοιχεία.

Απαγόρευση εξαγωγής χημικών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πυραύλων.

Επιπλέον, άλλες 20 οντότητες και πρόσωπα μπαίνουν στη λίστα των κυρώσεων με βάση τις νέες ρυθμίσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανάμεσά τους βρίσκονται δικαστικοί που συμμετείχαν στις υποθέσεις του Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά και του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε σε φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο τον Φεβρουάριο του 2024.

Κάλεσμα για «καταστροφικές κυρώσεις» από Παρίσι και Ουάσινγκτον

Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να εντείνουν την πίεση, υιοθετώντας «καταστροφικές κυρώσεις» ικανές να τερματίσουν τη ρωσική επιθετικότητα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο σχέδιο του Αμερικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, που προβλέπει δασμούς 500% στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και σε χώρες που συνεχίζουν να το αγοράζουν.

«Η Ρωσία έχει βρει τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις, άρα πρέπει να της κλείσουμε την κάνουλα και να την πιάσουμε από τον λαιμό», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να φτάσει στο σημείο να απειλήσει κυρώσεις και στον τομέα των υδρογονανθράκων.

«Ηλίθιοι, βλάπτουν τα συμφέροντά τους», απαντά ο Πούτιν

«Οι ρωσικές επιχειρήσεις και αρχές δεν πρέπει να φοβούνται νέες κυρώσεις, αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένες για όλα.» «Δεν πρέπει να φοβόμαστε. Όποιος αρχίσει να φοβάται θα χάσει αμέσως τα πάντα», ήταν η άμεση απάντηση του Ρώσου προέδρου.

«Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ολισθαίνουν σε ύφεση, μόνο και μόνο για να βλάψουν τη Ρωσία. Φυσικά, πρέπει να το έχουμε αυτό κατά νου – ότι μπορούν να κάνουν αυτό που λένε. Και φυσικά, πρέπει τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες.» Ο Πούτιν δεν θεωρεί πολύ έξυπνο το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες είναι πρόθυμες να βλάψουν τα δικά τους έθνη απλώς και μόνο για να κακολογήσουν τη Ρωσία.

«Πολλά από αυτά που κάνουν τους βλάπτουν. Φαίνεται ότι δεν θα έκαναν ορισμένα πράγματα επειδή βλάπτουν τα συμφέροντά τους. Αλλά το κάνουν ούτως ή άλλως, ηλίθιοι – ω, συγγνώμη, παρακαλώ», σημείωσε ο Πούτιν.

 

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Rough Rider” στην Υεμένη, καθώς μαχητικό πέμπτης γενιάς F-35 των ΗΠΑ αναγκάστηκε να προβεί σε ελιγμούς αποφυγής, προκειμένου να αποφύγει πυραύλους επιφανείας-αέρος που εκτοξεύτηκαν από δυνάμεις των Houthi. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο The War Zone πως οι πύραυλοι πλησίασαν αρκετά ώστε το αεροσκάφος να χρειαστεί να ελιχθεί, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό.

Δεν έγινε γνωστό αν επρόκειτο για έκδοση της Πολεμικής Αεροπορίας (F-35A) ή για ναυτική ή πεζοναυτική παραλλαγή (F-35B/C), ωστόσο είναι επιβεβαιωμένο πως από τον Μάρτιο αεροσκάφη F-35A της βάσης Hill έχουν μετασταθμεύσει στην περιοχή, ενώ και το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson επιχειρεί στην ευρύτερη θαλάσσια ζώνη με F-35C.

Το περιστατικό επιβεβαιώνει, έστω και μερικώς, προηγούμενα δημοσιεύματα των New York Times που ανέφεραν ότι κατά τον πρώτο μήνα της επιχείρησης επτά drones τύπου MQ-9 Reaper καταρρίφθηκαν, ενώ τόσο F-16 όσο και ένα F-35 πλησίασαν να πληγούν από Houthi πυραύλους. Οι απώλειες αυτές, ιδιαίτερα στην κατηγορία των UAV, είχαν άμεση επίπτωση στην ικανότητα αναγνώρισης, στοχοποίησης και συνεχούς παρακολούθησης της CENTCOM, υποβαθμίζοντας την ακρίβεια των αεροπορικών πληγμάτων.

Την ίδια περίοδο, το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman έχασε δύο F/A-18F Super Hornet μέσα σε μία εβδομάδα. Το πρώτο συνετρίβη στις 6 Μαΐου κατά τη διαδικασία προσγείωσης στο κατάστρωμα, έπειτα από αποτυχημένη σύλληψη με το σύστημα αρπάγης. Ο πιλότος και ο αξιωματικός οπλικών συστημάτων διασώθηκαν από ελικόπτερο MH-60 της μοίρας HSC-11. Το δεύτερο αεροσκάφος κατέπεσε στη θάλασσα καθώς το Truman εκτελούσε ελιγμούς αποφυγής Houthi επίθεσης, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Οι δύο αυτές επιχειρησιακές απώλειες υπογράμμισαν τη δυσκολία ασφαλούς ναυτικής αεροπορικής επιχειρησιακής δράσης υπό την πίεση ασύμμετρων απειλών.

Η επιχείρηση Rough Rider ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου με εντολή του Προέδρου Τραμπ, σε απάντηση των Houthi επιθέσεων κατά εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν περισσότερα από 1.100 πλήγματα, χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες προηγμένων κατευθυνόμενων όπλων μακράς ακτίνας. Σύμφωνα με το NBC, το κόστος της επιχείρησης ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Παρά την ένταση των επιχειρήσεων και τις απώλειες των Houthi, οι αμερικανικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να επιβάλουν πλήρη αεροπορική κυριαρχία.

Την ίδια ώρα, οι αυξημένες καταναλώσεις οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών μακράς εμβέλειας προκαλούσαν ανησυχίες σε στρατηγικούς κύκλους του Πενταγώνου σχετικά με τη διαθεσιμότητα αποθεμάτων, ιδιαίτερα σε σενάρια πιθανής στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ταϊβάν έναντι της Κίνας. Η επιχειρησιακή κόπωση, οι ανεπαρκείς αποδόσεις και η απουσία αποφασιστικού αποτελέσματος οδήγησαν την κυβέρνηση Τραμπ να απαιτήσει συνοπτικό απολογισμό στις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ, ανήσυχος για παρατεταμένη εμπλοκή, ζήτησε άμεσο έλεγχο της κατάστασης την 31η ημέρα της εκστρατείας.

Η Rough Rider, πέρα από τα μαχητικά και τα UAV, περιλάμβανε και επιχειρήσεις στρατηγικής κρούσης από βομβαρδιστικά B-2A Spirit, τα οποία επιχειρούσαν από την αμερικανική βάση στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό. Σύμφωνα με ανάρτηση της CENTCOM στις 27 Απριλίου, τα αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν θέσεις διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες προηγμένων όπλων, εργοστάσια UAV και συστήματα αντιπλοϊκών βαλλιστικών πυραύλων, πολλαπλασιάζοντας την τακτική πίεση.

 

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Συρίας Αχμέντ αλ Σαράα είχε το πρωί ο Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωσή του για άρση των αμερικανικών κυρώσεων. Στη συνάντηση, που ανατρέπει θεμελιωδώς την αμερικανική εξωτερική πολιτική, ήταν παρών και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ενώ τηλεφωνικά μετείχε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι η πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια που πρόεδρος των ΗΠΑ συναντά επίσημα τον ηγέτη της Συρίας, μια εξέλιξη που θεωρείται ιστορική και που βάζει τέλος σε δεκαετίες διπλωματικής απομόνωσης της Δαμασκού.  Η τελευταία φορά που υπήρξε σημειώθηκε τέτοιου επιπέδου επαφή ήταν το 2000, όταν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, είχε συναντηθεί στη Γενεύη με τον Χαφέζ αλ-Άσαντ – πατέρα του πρόσφατα αποπεμφθέντος Μπασάρ αλ-Άσαντ – σε μια αποτυχημένη προσπάθεια προώθησης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας λίγο αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής με ηγέτες έξι αραβικών χωρών, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «πραγματικά εξουθενωτικές κυρώσεις» και ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον προχωρά σε ομαλοποίηση σχέσεων με τη Συρία. «Ένιωσα πολύ έντονα ότι αυτή η κίνηση θα τους δώσει μια ευκαιρία»,  ανέφερε.

Πάντως, αν και μίλησε για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συρίας, χωρίς να τον κατονομάζει. 
 

Ο Ερντογάν εξήρε την απόφαση Τραμπ για άρση των κυρώσεων

Σύμφωνα με την Άγκυρα, κατά την τηλεδιάσκεψη ο Ερντογάν εξήρε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις κατά της Συρίας, την οποία και χαρακτήρισε ως «ιστορικής σημασίας» και δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τη συριακή κυβέρνηση στη μάχη της εναντίον της τρομοκρατίας και κυρίως κατά του ISIS. Στο ίδιο πλαίσιο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις κατά της Συρίας θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες. 

«Πιστεύω ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να άρουν τις κυρώσεις προς τη Συρία θα αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες χώρες που εφαρμόζουν κυρώσεις», ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.  «Οι προσπάθειές μας για να σταματήσει ο κύκλος βίας στη Γάζα συνεχίζονται. Ήρθε η ώρα να δοθεί ένα τέλος στην ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα», δήλωσε ο Ερντογάν.


Αλλαγή πλεύσης από τον Ντόναλντ Τραμπ

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ και Αχμέντ αλ Σαράα είχαν συνομιλία περίπου μισής ώρας. Αν και δεν δόθηκαν παραπάνω λεπτομέρειες, η συνάντηση θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης του αλ Σαράα, που κάποτε ηγούνταν ενός παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, πριν διακόψει τους δεσμούς του με την οργάνωση. 

Ο πρόεδρος της Συρίας προσπαθεί, από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεέμβριο, να άρει τις διεθνείς κυρώσεις κατά της χώρας του. 

Παρόλο που οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες είκχαν διατηρήσει ένα πολυεπίπεδο σύστημα οικονομικών περιορισμών που, σε συνδυασμό με τον πόλεμο, έχουν οδηγήσει τη Συρία στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. 

Η άρση των κυρώσεων ανακοινώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιχειρηματικό φόρουμ στο Ριάντ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.  Όπως ανέφερε, στη συγκεκριμένη απόφαση έφτασε κατόπιν πιέσεων από τη Σαουδική Αραβία και συνομιλιών με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα ζητήσω την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας, προκειμένου να της δοθεί η ευκαιρία να αναδειχθεί σε μεγάλη δύναμη. Καλή τύχη Συρία, δείξε μας κάτι πολύ ξεχωριστό» είπε ο Τραμπ, με τη δήλωσή του αυτή να γίνεται δεκτή με χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα.