Μεγάλη εξέλιξη… Η Ανατολική Μεσόγειος στρατηγικός κόμβος στον αναδυόμενο Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης
Κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή των Αντιπροσώπων ο νόμος “Eastern Mediterranean Gateway Act”, ο οποίος έχει στόχο να εδραιώσει τις στρατηγικές συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτές τις στρατηγικές συμμαχίες παίζουν ρόλο το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος, αλλά και η Αίγυπτος.
Βρίσκεται λοιπόν σε εξέλιξη, από χθες το βράδυ, στο αμερικανικό Κογκρέσο, νομοθετική πρωτοβουλία για την εδραίωση και τη θεσμοθέτηση του ρόλου της Ανατολικής Μεσογείου ως στρατηγικού κόμβου στον αναδυόμενο Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας–Μέσης Ανατολής–Ευρώπης (IMEC)
Η διακομματική νομοθετική πρόταση του βουλευτή του Ιλινόι Μπραντ Σνάιντερ αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με βασικούς εταίρους όπως η Ινδία, η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, καθώς και στην ενσωμάτωση των κρίσιμων υποδομών των χωρών αυτών στα ευρύτερα σχέδια διασυνδεσιμότητας του IMEC.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ καλείται να θέσει την Ανατολική Μεσόγειο ως προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική του, να στηρίξει έμπρακτα τα σχήματα συνεργασίας με έμφαση στο 3+1 και να ενισχύσει το East Mediterranean Gas Forum.
Το νομοσχέδιο αναδεικνύει συγκεκριμένα ενεργειακά έργα-όπως τον Great Sea Interconnector, τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY), τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας–Βουλγαρίας και τους νέους τερματικούς σταθμούς LNG-ως έργα θεμελιώδους σημασίας, όχι μόνο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και για την επιτυχία του IMEC, στο πλαίσιο της σύνδεσης της Ινδίας, του Κόλπου και της Ευρώπης.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο κυπριακό κέντρο ασφάλειας CYCLOPS- το οποίο προτείνεται ως πρότυπο για την περιφερειακή συνεργασία- και στο πρόσφατο προεδρικό διάταγμα του πρώην Προέδρου Τζο Μπαιντεν με το οποίο η Κύπρος εντάσσεται σε προγράμματα αμυντικού εξοπλισμού των ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο εναρμονίζεται με το πνεύμα του νόμου για την Ομαλοποίηση των Σχέσεων με το Ισραήλ του 2022 και προωθεί την περιφερειακή ολοκλήρωση μέσω της ενίσχυσης διπλωματικών και οικονομικών δεσμών, περιλαμβανομένων των Συμφωνιών του Αβραάμ.
Στο κείμενο του νομοσχεδίου αποτυπώνεται με ευκρίνεια η ευρεία πολιτική συναίνεση που επικρατεί στο Κογκρέσο ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί στρατηγική γέφυρα που συνδέει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να παραμείνουν κεντρικός παράγοντας στη διαμόρφωση του μέλλοντος της περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πως:
-Πρέπει να αναγνωριστεί η σημασία διπλωματικών πρωτοβουλιών όπως η συνεργασία «3+1» μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, το East Mediterranean Gas Forum και οι Συμφωνίες του Αβραάμ, και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διατηρήσουν τον ηγετικό ρόλο τους.
-Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά στις πρωτοβουλίες του East Mediterranean Gas Forum.
-Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί κρίσιμο κόμβο που μπορεί να ενώσει τρεις ηπείρους, και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στηρίξουν ενεργειακές υποδομές και υποδομές μεταφορών, πρωτοβουλίες διασυνδεσιμότητας, αμυντική συνεργασία και άλλες μορφές περιφερειακής ολοκλήρωσης?
-Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ιδιαίτερο ρόλο των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου τόσο ως μια ξεχωριστής υποπεριοχής όσο και ως κεντρικού συνδετικού κρίκου εντός του ευρύτερου διαδρόμου IMEC.
-Η διπλωματική πρωτοβουλία «3+1» θα πρέπει να επανεκκινήσει με συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.
-Το άρθρο 203 του Νόμου για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019 θα πρέπει να καθοδηγεί τον Υπουργό Εξωτερικών στην προώθηση της διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, περιλαμβανομένης της συμμετοχής στον τριμερή διάλογο για την ενέργεια, την ασφάλεια στη θάλασσα, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία κρίσιμων υποδομών μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.
Το νομοσχέδιο απαιτεί την υποβολή ετήσιων εκθέσεων στο Κογκρέσο σχετικά με την εφαρμογή του, τις πολυμερείς πρωτοβουλίες και την πρόοδο έργων ενέργειας και άμυνας.
Παράλληλα, ζητείται μελέτη βιωσιμότητας για τη δημιουργία διμερών προγραμμάτων με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, βασισμένων στο πρότυπο των υφιστάμενων ελληνοϊσραηλινών συνεργασιών σε τομείς όπως η γεωργία, η τεχνολογία, η ασφάλεια και η επιστήμη, καθώς και η ενδεχόμενη επέκτασή τους σε άλλες χώρες του IMEC.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πως “ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα πρέπει να θεσμοθετήσει πολυμερείς στρατηγικούς διαλόγους μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών του IMEC, συμπεριλαμβανομένων ειδικών σχημάτων με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν διμερή στρατηγικό διάλογο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να προτεραιοποιήσει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, εστιάζοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και στη συνεργασία στον τομέα της άμυνας με τις χώρες της περιοχής αυτής.”
Αναφέρεται επίσης χαρακτηριστικά πως “το αργότερο ένα έτος μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος Νόμου και ετησίως στη συνέχεια, ο Υπουργός Ενέργειας, σε συντονισμό με τον Υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει να υποβάλλει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση που θα περιγράφει την εφαρμογή και τα αποτελέσματα του παρόντος Νόμου, συμπεριλαμβανομένης ενημέρωσης για τα ενεργειακά έργα και τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας που πραγματοποιούνται βάσει των εξουσιοδοτήσεων του παρόντος Νόμου και των τροποποιήσεων που αυτός επιφέρει.
Το αργότερο ένα έτος μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος Νόμου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να ενημερώσει τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου σχετικά με κάθε πολυμερή πρωτοβουλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών του IMEC.
Το αργότερο ένα έτος μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος Νόμου, ο Υπουργός Εξωτερικών, σε συντονισμό με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, θα πρέπει να αναλύσει τα συμπεράσματα από τη λειτουργία του Κυπριακού CYCLOPS ως ενδεχόμενο πρότυπο για ευρείας βάσης πολυμερή συνεργασία.”
Πληροφορίες, επίσης, και από την Καθημερινή και από την ΕΡΤ, Λένα Αργύρη
Η «αερομαχία» (dogfight) μεταξύ των πακιστανικών και ινδικών μαχητικών αεροσκαφών, κατά την οποία, σύμφωνα με πακιστανικές αρχές, καταρρίφθηκαν πέντε ινδικά αεροσκάφη, ήταν μία από τις «μεγαλύτερες και μακρύτερες σε διάρκεια στην πρόσφατη ιστορία της αεροπορίας», όπως δήλωσε ανώτερη πηγή των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας στο CNN.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι καταρρίψαμε πέντε ινδικά μαχητικά- τρία Rafale, ένα SU-30 και ένα MiG-29», είπε χθες εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού. Επιπλέον, το Πακιστάν ανακοίνωσε πως δέχτηκε επίθεση και με ινδικά drones, καταρρίπτοντας 12 από αυτά.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνολικά 125 αεροσκάφη μάχονταν για πάνω από μία ώρα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Sindoor» που ξεκίνησε το Νέο Δελχί, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της, ενώ οι πυραυλικές επιθέσεις πραγματοποιούνταν σε αποστάσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα 160 χιλιόμετρα (100 μίλια).
Καμία από τις δύο πλευρές δεν ήταν διατεθειμένη να στείλει τους πιλότους της πέρα από τα σύνορα, εξαιτίας μιας πολύ μικρότερης αερομαχίας το 2019. Τότε, ένας πιλότος της ινδικής πολεμικής αεροπορίας καταρρίφθηκε σε πακιστανικό έδαφος και παρουσιάστηκε στην τηλεόραση πριν επιστραφεί στην Ινδία. Μια ταπείνωση, όπως είχε παρουσιαστεί τότε, που καμία από τις δύο πλευρές δεν ήθελε να ζήσει αυτή τη φορά.
Κατά καιρούς, η Ινδική Πολεμική Αεροπορία αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει πολλαπλές επιθέσεις εναντίον στόχων, σύμφωνα με την πηγή. Το Πακιστάν έκανε ό,τι μπορούσε για να προειδοποιήσει τους πολίτες σε περιοχές που θεωρούσε πιθανά στόχους, ανέφερε η πηγή, και ότι ο στρατός κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων.
Δεκατρείς άμαχοι νεκροί και 59 τραυματίες στην Ινδία από πακιστανικά πυρά
Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι πυρά του πακιστανικού πυροβολικού χθες, Τετάρτη, εναντίον του εδάφους της, σε απάντηση για ινδικά πλήγματα στο πακιστανικό έδαφος, στοίχισαν τη ζωή σε 13 αμάχους και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 59.
Οι 13 νεκροί, καθώς και 44 από τους 59 τραυματίες, καταγράφηκαν μόνο στο χωριό Πόονς, (βορειοδυτική Ινδία), κατά μήκος της «γραμμής ελέγχου», του ντε φάκτο συνόρου που κατανέμει ανάμεσα στις δύο χώρες τη διαφιλονικούμενη περιφέρεια του Κασμίρ, διευκρίνισε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.
Εξάλλου μια ισχυρή έκρηξη ακούσθηκε σήμερα το πρωί στην πόλη Λαχόρη του Πακιστάν, μετέδωσαν ο τηλεοπτικός σταθμός Geo TV και δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια της έκρηξης.
Το ινδικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο, ωστόσο ινδός αμυντικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε ότι δεν διεξάγονται ινδικές επιχειρήσεις στη Λαχόρη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης «συνθηκολόγησαν» και υποσχέθηκε ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη χώρα αυτή θα σταματήσουν αμέσως.
«Οι Χούθι ανακοίνωσαν (…) ότι δεν θέλουν πλέον να πολεμούν. Απλώς δεν θέλουν να πολεμούν πια. Και θα το τιμήσουμε αυτό. Θα σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς και συνθηκολόγησαν», είπε μιλώντας στο Οβάλ Γραφείο ενώπιον του πρωθυπουργού του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ.
Ο Τραμπ είπε ότι οι βομβαρδισμοί θα σταματήσουν αφού οι αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν συμφώνησαν να σταματήσουν να διαταράσσουν τη ναυσιπλοΐα στη Μέση Ανατολή.
«Οι Χούθι είπαν, παρακαλούμε μη μας βομβαρδίζετε και εμείς δεν θα επιτεθούμε στα πλοία σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ισραηλινή επιδρομή λίγες ώρες πριν
Έχοντας προειδοποιήσει τους αμάχους το μεσημέρι να απομακρυνθούν από την περιοχή του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία προχώρησε σε βομβαρδισμούς εναντίον υποδομών των Χόύθι, μεταξύ των οποίωνήταν το αεροδρόμιο και οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πρωτεύουσα Σαναά.
Οι Χούθι προειδοποίησαν αμέσως μετά τις ισραηλινές επιδρομές ότι θα απαντήσουν στα πλήγματα αυτά. «Η επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «έθεσε εκτός λειτουργίας» το αεροδρόμιο της Σαναά και έβαλε στο στόχαστρο «σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» στην περιοχή της πρωτεύουσας καθώς και μια τσιμεντοβιομηχανία, λίγο βορειότερα. «Χτυπήθηκαν οι διάδρομοι απογείωσης, αεροσκάφη και υποδομές», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Τρεις πηγές του αεροδρομίου δήλωσαν στο Ρόιτερς πως οι σημερινοί βομβαρδισμοί έθεσαν στο στόχαστρο τρία πολιτικά αεροπλάνα, την αίθουσα αναχωρήσεων, τον διάδρομο του αεροδρομίου και μια στρατιωτική αεροπορική βάση που τελεί υπό τον έλεγχο του Χούθι.
Μια μέρα πριν, χθες Δευτέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει αεροπορικά πλήγματα στο λιμάνι Χοντάιντα στην Υεμένη σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου από τους Χούθι ο οποίος έπεσε κοντά στον κύριο αεροπορικό κόμβο του Ισραήλ, τον αερολιμένα Μπεν Γκουριόν, την Κυριακή.
«Εμείς μεσολαβήσαμε για τη συμφωνία» υποστηρίζει το Ομάν
Το Ομάν ανακοίνωσε απόψε ότι μεσολάβησε για να επιτευχθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των Χούθι της Υεμένης και των ΗΠΑ, γεγονός που σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική αλλαγή πολιτικής των ανταρτών μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τον Οκτώβριο του 2023.
«Μετά τις πρόσφατες συνομιλίες και τις επαφές του σουλτανάτου του Ομάν με τις ΗΠΑ και τις αρμόδιες αρχές στη Σαναά (…) οι προσπάθειες κατέληξαν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών», ανακοίνωσε ό υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ αλ Μπουσάιντι.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «στο μέλλον, καμία από τις δύο πλευρές δεν θα βάζει στο στόχαστρο την άλλη». Η συμφωνία περιλαμβάνει και τα αμερικανικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και το στενό Μπαμπ αλ Μαντέμπ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία και είπε ότι οι επιχειρήσεις των ανταρτών στην Ερυθρά Θάλασσα και εναντίον του Ισραήλ δεν θα σταματήσουν μέχρι να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.
Κατά τη συνάντηση που είχε στο Οβάλ Γραφείο με τον πρωθυπουργό του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ, ο Τραμπ είπε ότι οι Χούθι διαμήνυσαν ότι δεν θέλουν πια να πολεμούν.
«Είπαν, σας παρακαλούμε μη μας βομβαρδίζετε άλλο και εμείς θα σταματήσουμε τις επιθέσεις στα πλοία σας. Και θα δεχτώ τον λόγο τους και θα σταματήσουμε αμέσως τους βομβαρδισμούς στους Χούθι», είπε ο Τραμπ.
«Λένε ότι δεν θα ανατινάζουν πλέον τα πλοία μας και αυτός ήταν ο στόχος μας», πρόσθεσε ο Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι η πληροφορία προερχόταν από μια «πολύ, πολύ καλή πηγή».
Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας, οι Χούθι έχουν αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ και σε εμπορικά πλοία που θεωρούν ότι συνδέονται με ισραηλινά συμφέροντα.
Σε αντίποινα, οι ΗΠΑ, επί προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2024 επιχειρήσεις εναντίον θέσεων των ανταρτών στην Υεμένη. Τα πλήγματα αυτά εντάθηκαν φέτος, μετά τις 15 Μαρτίου, επί προεδρίας Τραμπ.
Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι έχει πλήξει περισσότερους από 1.000 στόχους από την ημέρα αυτή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν «εκατοντάδες Χούθι μαχητές και πολλοί ηγέτες τους».
Στον Λευκό Οίκο βρέθηκε την Τρίτη (6/5) ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν σύντομες κουβέντες μπροστά στις κάμερες, πριν εισέλθουν στο κτίριο, με προορισμό το Οβάλ Γραφείο για επίσημες συνομιλίες.
Πριν από τη συνάντηση, ο Κάρνεϊ είχε δηλώσει πως ο βασικός στόχος του τετ α τετ είναι να επιχειρηθεί «επαναφορά» της σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία έχει πληγεί από την πολιτική των αμερικανικών δασμών και τα αλλεπάλληλα υπονοούμενα Τραμπ για προσάρτηση.
Κατά την κοινή τους εμφάνιση μπροστά στους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον Καναδό πρωθυπουργό για τη νίκη του στις εκλογές, χαρακτηρίζοντάς την «μία από τις μεγαλύτερες επιστροφές στην ιστορία της πολιτικής», ενώ δεν δίστασε να προσθέσει με χιούμορ: «Ίσως και μεγαλύτερη από τη δική μου».
«Ο Καναδάς δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ προς πώληση»
Από την πλευρά του, ο Κάρνεϊ ευχαρίστησε τον πρόεδρο για τη «φιλοξενία του», υπογραμμίζοντας πως εξελέγη «για να μεταμορφώσει τον Καναδά».
Η ατμόσφαιρα όμως έγινε πιο αμήχανη όταν τέθηκε το ζήτημα των δηλώσεων Τραμπ για πιθανή μετατροπή του Καναδά σε 51η πολιτεία των ΗΠΑ. Ο Κάρνεϊ, εμφανώς ενοχλημένος από την αναφορά του Τραμπ στον Καναδά ως «ευκαιρία ακινήτων», απάντησε κοφτά: «Κάποια μέρη δεν είναι ποτέ προς πώληση». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Δεν είναι προς πώληση και δεν θα είναι ποτέ».
Ο Τραμπ υποβάθμισε τη σημασία της δήλωσης του Κάρνεϊ, τονίζοντας πως αυτή δεν θα επηρεάσει τις σημερινές συνομιλίες τους. Στη συνέχεια, με το γνώριμο υπαινικτικό του ύφος, πρόσθεσε: «Μόνο ο χρόνος θα δείξει» και «ποτέ μη λες ποτέ». «Θα δούμε με τον καιρό τι θα συμβεί».
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στο θέμα της «πολιτειακής ένταξης», λέγοντας ότι εξακολουθεί να στηρίζει την ιδέα, και υποστήριξε πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε «δωρεάν στρατιωτική κάλυψη και τεράστια μείωση φόρων για τους Καναδούς». Δεν παρέλειψε να κάνει και μια προσωπική αναφορά, σημειώνοντας ότι μέλη της οικογένειας της μητέρας του ζούσαν στον Καναδά και χαρακτηρίζοντας τη χώρα «πολύ ξεχωριστό μέρος».
Νέος καγκελάριος αναδείχθηκε κατά τη δεύτερη ψηφοφορία ο Φρίντριχ Μερτς. Μετά από θρίλερ έξι ωρών, ο Μερτς έλαβε 325 ψήφους σε σύνολο 618. Ελαβε δηλαδή 9 επιπλέον ψήφους από όσες χρειαζόταν για να εκλεγεί με την πρώτη και 15 περισσότερες από όσες έλαβε το πρωί. 289 βουλευτές ψήφισαν κατά, ενώ καταγράφηκαν μία αποχή και τρία άκυρα.
Ο Μερτς έγινε, έτσι, ο 10ος Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
«Αποδέχομαι το αποτέλεσμα» είπε ο Μερτς μετά την αναγγελία των αποτελεσμάτων από την πρόεδρο της Bundestag και ετοιμάζεται να πιάσει δουλειά από αύριο κιόλας. Αναμένεται να ορκισθεί λίγο μετά τις επτά το απόγευμα σήμερα (ώρα Ελλάδας) και ήδη κατευθύνεται στο προεδρικό μέγαρο
Όπως αναφέρει η DW, η μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει υπάρξει ποτέ ιστορικά σε εκλογή καγκελαρίου ήταν το Δεκέμβριο του 2013 για τη δεύτερη κυβέρνηση Μέρκελ. Υπέρ της είχαν ψηφίσει 462 και κατά 150. Συγκέντρωσε τότε 146 ψήφους περισσότερες από την προβλεπόμενη πλειοψηφία.
Η ορκωμοσία θα γίνει γύρω στις 19.15 ώρα Ελλάδας

Μαχητικά του Ισραήλ βομβαρδίζουν τώρα το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σαναά στην Υεμένη
Αεροπορικό βομβαρδισμό κατά του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Υεμένης Σανάα διεξάγουν αυτή τη στιγμή δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είχαν κάνει λίγη ώρα νωρίτερα έκκληση για επείγουσα εκκένωση του ελεγχόμενου από τους αντάρτες Χούθι αεροδρομίου για την αποφυγή απωλειών αμάχων, επισημαίνοντας πως όποιος δεν απομακρυνθεί άμεσα εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης της Υεμένης μετέδωσαν πως το αεροδρόμιο δέχεται αεροπορική επίθεση από το Ισραήλ, ενώ γίνονται συνεχώς αναφορές για εκρήξεις από τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, κάτι που φαίνεται και σε βίντεο που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο νέος αυτός βομβαρδισμός κατά της Υεμένης έρχεται ως αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι εναντίον του Ισραήλ και απ’ ότι φαίνεται αποτελεί μια κίνηση «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» για την επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο που εξαπέλυσαν το Σαββατοκύριακό στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ «Μπεν Γκουριόν». Χθες το βράδυ η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ πραγματοποιήσε και πάλι αεροπορικές επιδρομές κατά πολλαπλών στόχων των Χούθι σε παράκτιες περιοχές της Υεμένης και πάλι ως μέρος της αντίδρασης του Ισραήλ στις επιθέσεις κατά της επικράτειάς του. Όπως σας έχουμε ενημερώσει, οι ΗΠΑ επίσης συμμετείχαν στους χθεσινούς βομβαρδισμούς στην Υεμένη.
Επείγουσα έκκληση για εκκένωση του διεθνούς αεροδρομίου στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά έκανε πριν από λίγο το Ισραήλ, με τον IDF να ανακοινώνει στα αραβικά πως όποιος δεν απομακρυνθεί από την περιοχή εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο. «Προς όλους όσους βρίσκονται στην περιοχή του Διεθνούς Αεροδρομίου της Σαναά για την ασφάλειά σας, σας καλούμε να εκκενώσετε αμέσως την περιοχή του αεροδρομίου και να προειδοποιήσετε όλους όσους βρίσκονται στην περιοχή σας για την ανάγκη άμεσης εκκένωσης αυτής της περιοχής.
Η μη εκκένωση και η μη απομάκρυνση από τον χώρο, σας εκθέτει σε κίνδυνο» δήλωσε μέσω X ο εκπρόσωπος του IDF για τα αραβικά MME, Avichay Adraee. Απ’ ότι φαίνεται το Ισραήλ σκοπεύει να πληρώσει τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης με το ίδιο νόμισμα για την επίθεσή κατά του διεθνούς αεροδρομίου του Τελ Αβίβ «Μπεν Γκουριόν» με βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος διαπέρασε την αεράμυνα και προσέκρουσε σε άλσος στην περίμετρο του αεροδρομίου. Όπως σας έχουμε ενημερώσει, λίγο μετά την επίθεση, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ισραέλ Κατς, είχε προειδοποιήσει πως όποιος επιτίθεται στο Ισραήλ, θα δέχεται επταπλάσιο χτύπημα.
Το Ισραήλ, όπως και οι ΗΠΑ, εξαπέλυσε και χθες το βράδυ σφοδρές αεροπορικές επιδρομές κατά τοποθεσιών των Χούθι στην Υεμένη ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών κατά του Ισραήλ, από τις οποίες δημοσίευσε βίντεο η ισραηλινή πολεμική αεροπορία σήμερα το μεσημέρι.
Έντονος αναβρασμός και σοκ επικρατεί εδώ και κάποια ώρα στο Βερολίνο, έπειτα από την αποτυχία του Φρίντριχ Μερτς να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 316 βουλευτών για την ανάληψη της καγκελαρίας.
«Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία της Γερμανίας», γράφει το SPIEGEL για την «ιστορική ήττα» του Φρίντριχ Μερτς. Η ειρωνεία μάλιστα είναι πως, αν και δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο έκαναν χθες λόγο για το τέλος του πολιτικού τέλματος στη χώρα, η αποτυχία του Μερτς «λαμβάνει χώρα ακριβώς έξι μήνες μετά την κατάρρευση του συνασπισμού Φανάρι. Έτσι, μέσα σε μισό χρόνο η Γερμανία βιώνει δύο πρωτοφανή πολιτικά γεγονότα». Η Γερμανία «θεωρούνταν όαση πολιτικής σταθερότητας. Όμως αυτό πλέον φαίνεται πως ανήκει στο παρελθόν. Ακόμη και αν ο Μερτς εκλεγεί σε δεύτερη ψηφοφορία, η σημερινή καταστροφή στην Μπούντεσταγκ δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού».
Για «ιστορικό φιάσκο» κάνει λόγο και η Suddeutsche Zeitung, ενώ προσθέτει πως ακόμη και να αναλάβει την καγκελαρία ο Μερτς, «η θητεία του είναι ήδη ιστορική – γιατί έχασε την εμπιστοσύνη του ιδίου του συνασπισμού του ήδη από την αρχή. Αντί να ταξιδέψει την Τετάρτη στο Παρίσι και τη Βαρσοβία, ο Μερτς τώρα τρέμει για τη δεύτερη ψηφοφορία. Πρόκειται για φιάσκο τόσο για τον ίδιο όσο και για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας συνολικά».
«Για την καταστροφή που έλαβε χώρα στην Μπούντεσταγκ όμως ευθύνεται και ο επικεφαλής του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. Από τις εκλογές και έπειτα συγκέντρωσε στο πρόσωπό του όλες τις εξουσίες στο κόμμα – και ως εκ τούτου και όλη την ευθύνη. Μιας και οι αποστάτες βρίσκονται κατά πάσα πιθανότητα στις τάξεις της δικής του παράταξης, ευθύνεται και ο Κλίνγκμπαϊλ για το ότι ο συνασπισμός Χριστιανικής Ένωσης και SPD – εάν τελικά αναλάβει πράγματι τη διακυβέρνηση της χώρας – ξεκινάει τη θητεία του με μία τόσο ντροπιαστική εξέλιξη» προσθέτει η SD.
«Damage control» και «blame game» από CDU/CSU και SPD
Τα κόμματα του συνασπισμού προσπαθούν τώρα να κάνουν «damage control», παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τις παρατάξεις «να προσπαθούν να επιρρίψουν τις ευθύνες η μία στην άλλη. Στους κύκλους της Χριστιανικής Ένωσης ισχυρίζονται πως όλοι οι βουλευτές της παράταξης ψήφισαν υπέρ του Μερτς. Είναι στο DNA των συντηρητικών πολιτικών να ψηφίζουν τον δικό τους υποψήφιο, ακόμη και αν δεν είναι απόλυτα της αρεσκείας τους. Στο SPD ακούγεται με κάποια μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα πως όλοι οι βουλευτές ήταν παρόντες και πως κανείς δεν είχε ενδοιασμούς την τελευταία στιγμή». Ωστόσο, «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι έχει συμβεί: διότι η ψηφοφορία είναι μυστική», καταλήγει η FAZ.
[SZ: «Ιστορικό φιάσκο» για τον Μερτς και τη Γερμανία]
Την ίδια στιγμή, όπως φαίνεται και από το πλήθος δημοσιογράφων που περιτριγυρίζουν τη Αλίς Βάιντελ και τον έτερο επικεφαλής της AfD, Τίνο Κρουπάλα, «το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, που μετρά 152 βουλευτές στην Μπούντεσταγκ, τραβάει πάνω του ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης», γράφει το SPIEGEL. «Τόσο η Βάιντελ, όσο και ο Κρουπάλα χαίρονται με τις εξελίξεις, τα πρόσωπά τους λάμπουν. Ο Κρουπάλα δήλωσε πως πρόκειται για μία "καλή ημέρα” για τη Γερμανία», ενώ η Βάιντελ προσέθεσε ότι όλα αυτά αποτελούν απόδειξη της «αστάθειας που θα χαρακτηρίζει τη μελλοντική κυβέρνηση». Θα πρέπει κάποιος επομένως να «θέσει άμεσα τέλος στον αργό θάνατο του Φρίντριχ Μερτς» και να «ανοίξει έτσι τον δρόμο για νέες εκλογές».
Η tagesschau αναφέρει από την πλευρά της πως «το γεγονός ότι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης και του SPD δεν ψήφισαν υπέρ του Μερτς, εξηγείται από πολιτικούς στους κύκλους του συνασπισμού με το ότι υπάρχουν αρκετοί δυσαρεστημένοι, όπως ενδεχομένως πολιτικοί που δεν έλαβαν αξιώματα στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, υπήρχαν και σημαντικές επιφυλάξεις στις τάξεις του SPD απέναντι στον Μερτς. Στη Χριστιανική Ένωση από την άλλη πλευρά υπήρξαν το τελευταίο διάστημα επικρίσεις για μετεκλογική αλλαγή ρότας στη δημοσιονομική πολιτική με τη χαλάρωση του χρεόφρενου για τις αμυντικές δαπάνες και τη δημιουργία του ειδικού ταμείου δισεκατομμυρίων για τις υποδομές».
Πηγή: DW.com
Ο Φρίντριχ Μερτς απέτυχε να εκλεγεί στην καγεκλαρία της Γερμανίας στην πρώτη ψηψοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο την Τρίτη (6/5).
Με ψήφους 310 υπέρ, 307 κατά και 3 αποχές, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς δεν κατόρθωσε να εκλεγεί καγκελάριος κατά την πρώτη ψηφοφορία στο Bundestag. Απαιτούνταν 316 ψήφοι επί συνόλου 630 βουλευτών.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει αυτή την ώρα η «Die Welt» η συνεδρίαση διακόπτεται ώστε οι πολιτικές ομάδες να μπορούν να συσκεφθούν για τα επόμενα βήματα.
Όπως σημειώνουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ πριν στην ιστορία της ομοσπονδιακής δημοκρατίας. «Είναι μια εξέλιξη που κανείς δεν περίμενε. Συνολικά 18 βουλευτές από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ψήφισαν υπέρ του Φρίντριχ Μερτς, καταφέροντας ένα σοβαρό πλήγμα τόσο στον ίδιο όσο και στην κυβέρνηση. Οι βουλευτές εγκατέλειψαν την αίθουσα και τα κομματικά επιτελεία συνεδριάζουν, ενώ και τα ΜΜΕ φάνηκαν απροετοίμαστα για την εξέλιξη, που ανατρέπει όλο τον σχεδιασμό της ημέρας», γράφει η DW.
Το συντηρητικό μπλοκ CDU-CSU του Μερτς κέρδισε τις εθνικές εκλογές τον Φεβρουάριο, αλλά με ποσοστό μόλις 28,5% των ψήφων και για αυτό χρειάζεται τουλάχιστον έναν εταίρο για την καγκελαρία.
Ο Μερτς συμφώνησε να σχηματίσει συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κέρδισαν μόλις 16,4%, καταγράφοντας το χειρότερο αποτέλεσμά τους στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.
Η μυστική ψηφοφορία
Το πρόβλημα με τη μυστική ψηφοφορία είναι ότι ο Μερτς και οι υποστηρικτές του δεν θα γνωρίζουν καν με ποιον πρέπει να μιλήσουν αν θέλουν να περάσει η υποψηφιότητά του. Κατά πληροφορίες, ο ίδιος και το περιβάλλον του ενδέχεται να πιεστούν να προχωρήσουν σε δεύτερη ψηφοφορία αργότερα σήμερα.
Αλλά αν το ξαναδοκιμάσουν σήμερα, θα θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα κερδίσει. Μια άλλη ήττα θα ήταν καταστροφική για τη θέση και την αξιοπιστία του.
Σίγουρα, θα μείνει μυστικό ποιοι από τους 328 βουλευτές που εκπροσωπούν τη νέα συνασπιστική κυβέρνηση επαναστάτησαν εναντίον του υποψηφίου καγκελαρίου.
Τα επόμενα βήματα
Για να εκλεγεί, ο υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Bundestag, δηλαδή το ήμισυ των μελών συν τουλάχιστον μία επιπλέον ψήφο. Αυτό ονομάζεται μερικές φορές «πλειοψηφία καγκελαρίου».
Εάν ο υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, διεξάγεται δεύτερος γύρος. Η Bundestag έχει στη συνέχεια 14 ημέρες για να εκλέξει άλλο υποψήφιο για την καγκελαρία. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των πιθανών ψηφοφοριών, αν και απαιτείται πάντα απόλυτη πλειοψηφία (άρθρο 63.3 του Βασικού Νόμου).
Εάν και ο δεύτερος γύρος ψηφοφορίας δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα, η εκλογική διαδικασία εισέρχεται σε τρίτη φάση, κατά την οποία πρέπει να διεξαχθούν αμέσως νέες εκλογές. Ο υποψήφιος που λαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων (σχετική πλειοψηφία) εκλέγεται καγκελάριος.
Εκτός από τον Μερτς, θεωρητικά μπορούν - πλέον - να υποβάλουν υποψηφιότητα και άλλοι υποψήφιοι. Κάθε υποψήφιος πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία (πλειοψηφία καγκελαρίου).
Την ίδια ώρα, πολλοί βουλευτές δεν είναι σίγουροι για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Κάποιοι τάσσονται υπέρ της άμεσης διεξαγωγής νέας ψηφοφορίας. Άλλοι φοβούνται ότι ο Μερτς δεν θα λάβει την πλειοψηφία ούτε σε νέο γύρο, ενώ καλείται να αποφασίσει κιόλας αν θα δηλώσει εκ νέου συμμετοχή.
Ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της CDU, Γιούργκεν Χαρντ, έγραψε με πικρία στο Twitter: «Όσοι στην συμμαχία δεν ψήφισαν τον Φρίντριχ Μερτς πρέπει να αναρωτηθούν ποιανού τα συμφέροντα υπηρετούν. Έχουμε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στις 10:30 π.μ. (11:30 ώρα Ελλάδας)».
Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησε πριν από λίγο η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. Μέσα ενημέρωσης των Χούθι ανέφεραν βομβαρδισμούς σε πολλαπλά σημεία στην πόλη Hodeidah αποδίδοντάς τους στο Ισραήλ, ενώ στη συνέχεια οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και από Ισραήλινούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Ισραήλ, η αεροπορική επιδρομή έρχεται ως αντίποινα για την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ το πρωί της Κυριακής.
Όπως ανακοίνωσαν και οι ισραηλινές αρχές, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) κατέβαλαν πολλές προσπάθειες να αναχαιτίσουν τον βαλλιστικό πύραυλο των Χούθι, παρ’ όλ’ αυτά διαπέρασε την αεράμυνα και προσέκρουσε σε άλσος στην περίμετρο του αεροδρομίου. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ισραέλ Κατς, προειδοποίησε αμέσως μετά την επίθεση στο Μπεν Γκουριόν πως όποιος χτυπήσει το Ισραήλ, θα δεχτεί επταπλάσιο πλήγμα.
Ο Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την σειρά του απείλησε και το Ιράν, λέγοντας πως τα αντίποινα του Ισραήλ δεν θα περιοριστούν μόνο στους δράστες της επίθεσης, κατηγορώντας το Ιράν πως βρίσκεται πίσω από την επιθετικότητα των Χούθι και κατονομάζοντάς το ως άμεσο στόχο. «Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει απόλυτο δίκιο! Οι επιθέσεις των Χούθι προέρχονται από το Ιράν. Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση των Χούθι εναντίον του αεροδρομίου, σε τόπο και χρόνο της επιλογής μας, και στους Ιρανούς τρομοκράτες-καθοδηγητές τους,» δήλωσε χθες ο Νετανιάχου μέσω X. Σύμφωνα με το AXIOS μαζί με το Ισραήλ επιτέθηκαν στην Υεμένη και δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την απόφαση να καταλάβει δια παντός όλη τη Λωρίδα της Γάζας έλαβε το Ισραήλ. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) άρχισαν την Κυριακή να στέλνουν εντολές επιστράτευσης για δεκάδες χιλιάδες εφέδρους στο πλαίσιο της εισβολής στη Γάζα.
Ισραηλινός στρατιωτικός δήλωσε ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα ξεκινήσει νέα επίθεση στον θύλακα. Αναφέρει ότι είναι ανοιχτό το παράθυρο για συμφωνία σχετικά με τους ομήρους στη Γάζα κατά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα.
Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας της χώρας ενέκρινε ένα σχέδιο για την επέκταση της στρατιωτικής του επίθεσης εναντίον της Χαμάς, το οποίο περιλαμβάνει την «κατάληψη» της Γάζας και την κατοχή του εδάφους της, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο.
Η επιχείρηση περιλαμβάνει τη μετακίνηση των 2,1 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα προς τα νότια, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση, τονίζει το BBC.
Η Χαμάς δήλωσε ότι η πρόταση του Ισραήλ ισοδυναμεί με «πολιτικό εκβιασμό».
Οι IDF δημοσίευσαν βίντεο με επίθεση σε εκτοξευτές πυραύλων της Χαμάς που στόχευαν το ισραηλινό έδαφος από την περιοχή Χαν Γιουνίς:
Η ανανεωμένη επιχείρηση των ΙDF στη Λωρίδα της Γάζας θα περιλαμβάνει στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας αργά το βράδυ της Κυριακής.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «καλό σχέδιο» επειδή θα επιτύχει τους στόχους της ήττας της Χαμάς και της επιστροφής των εναπομεινάντων ομήρων της, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Νετανιάχου διεμήνυσε ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις θα παραμείνουν στη Γάζα.
Το σχέδιο πρόκειται επίσης να περιλαμβάνει την κατοχή εδαφών, τη μετακίνηση των κατοίκων της Γάζας προς τα νότια, ενώ η Χαμάς δεν θα μπορεί πλέον να διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης, κατ' αρχήν, ένα σχέδιο για την παράδοση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω ιδιωτικών εταιρειών, κάτι που θα τερματίσει έναν δίμηνο αποκλεισμό που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων.
Ο ΟΗΕ και άλλες υπηρεσίες βοήθειας έχουν δηλώσει ότι η πρόταση θα αποτελούσε παραβίαση των βασικών ανθρωπιστικών αρχών και ότι δεν θα συνεργαστούν.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πληθυσμός αντιμετωπίζει το φάσμα του λιμού, επειδή οι αποθήκες είναι άδειες, τα αρτοποιεία έχουν κλείσει και οι κουζίνες των ΜΚΟ σε λίγες μέρες θα ξεμείνουν από προμήθειες.
Ο αποκλεισμός έχει επίσης διακόψει την παροχή βασικών φαρμάκων, εμβολίων και ιατρικού εξοπλισμού που χρειάζεται το υπερφορτωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας.
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο βάσει του διεθνούς δικαίου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό του πληθυσμού της Γάζας, ο οποίος σχεδόν εξ ολοκλήρου έχει εκτοπιστεί. Το Ισραήλ επιμένει ότι συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και δεν υπάρχει έλλειψη βοήθειας.
Η νέα φάση των μαχών αναμένεται να ξεκινήσει μόνο μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα, λόγω της κινητοποίησης των εφέδρων αλλά και άλλων ζητημάτων.
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ δεν θα επιτρέψει στους ισραηλινούς στρατιώτες να συμμετάσχουν στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το κανάλι N12 το βράδυ της Κυριακής.
Πάντως, παρά τη μαζική επιστράτευση, ο αριθμός αναμένεται να είναι πολύ μικρότερος από την επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών τον Οκτώβριο του 2023.
Πηγή: skai.gr
Οι ιορδανικές αρχές εκκένωσαν σχεδόν 1.800 τουρίστες από την αρχαία πόλη Πέτρα την Κυριακή, μετά τις πλημμύρες που επλήγησαν από την περιοχή, δήλωσε αξιωματούχος στην κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με το AFP.
«Ομάδες διάσωσης εκκένωσαν εκατοντάδες τουρίστες από την Πέτρα μετά από ξαφνικές πλημμύρες που έπληξαν τον αρχαιολογικό χώρο», δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Γιαζάν Μοχαντίν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mamlaka.
«Ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν το σημείο σήμερα ήταν 1.785 και οι ομάδες πολιτικής προστασίας εκκένωσαν τους περισσότερους από αυτούς», είπε, προσθέτοντας ότι δεν καταγράφηκαν θύματα.
Η μετεωρολογική αρχή της Ιορδανίας δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τις ξαφνικές πλημμύρες που έπληξαν την αρχαία πόλη.
Παρόμοιες εκκενώσεις έχουν συμβεί και στο παρελθόν, καθώς η περιοχή πλήττεται από ολοένα και συχνότερες βροχές και καταιγίδες.
Η Πέτρα, διάσημη για τους εκπληκτικούς ναούς της, λαξευμένους σε ροζ βράχους, είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ψηφίστηκε ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου σε διαδικτυακή δημοσκόπηση το 2007.
Με πληροφορίες από news.ro
Η χρονιά που μας πέρασε καταγράφηκε ως η πιο φονική για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 45.287 στρατιώτες να έχουν χάσει τη ζωή τους αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC.
Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν τριπλάσιος σε σύγκριση με το πρώτο έτος του πολέμου και ξεπερνά σημαντικά τις απώλειες του 2023, κατά το οποίο σημειώθηκε η πιο μακρά και αιματηρή μάχη της σύγκρουσης, αυτή του Μπαχμούτ.
27 ζωές για κάθε χιλιόμετρο ουκρανικού εδάφους
Στις αρχικές φάσεις της εισβολής, οι απώλειες εμφανίζονταν κατά κύματα, σε μάχες για κρίσιμες τοποθεσίες. Αντίθετα, το 2024 χαρακτηρίστηκε από σταθερή μηνιαία αύξηση νεκρών, καθώς η γραμμή του μετώπου προωθούνταν με αργούς ρυθμούς. Υπολογίζεται ότι η Ρωσία έχανε τουλάχιστον 27 ζωές για κάθε χιλιόμετρο ουκρανικού εδάφους που κατακτούσε.
Η Ρωσική Υπηρεσία του BBC, σε συνεργασία με το ανεξάρτητο μέσο Mediazona και ομάδα εθελοντών, συγκέντρωσε στοιχεία από ανοιχτές πηγές – κοιμητήρια, μνημεία και νεκρολογίες. Έχουν καταγραφεί 106.745 ταυτοποιημένοι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως αυτός ο αριθμός αντανακλά μόλις το 45% έως 65% των πραγματικών απωλειών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό πιθανών θυμάτων μεταξύ 164.000 και 237.000.
Η 20η Φεβρουαρίου 2024 ήταν η πιο αιματηρή ημέρα για τις ρωσικές δυνάμεις. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν οι Αλντάρ Μπάιροφ, Ίγκορ Μπάμπιτς και Οκούνζον Ρουστάμοφ, μέλη της 36ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν τέσσερις ουκρανικοί πύραυλοι HIMARS έπληξαν πεδίο εκπαίδευσης κοντά στο Βολνοβάκα, στην κατεχόμενη περιφέρεια του Ντονιέτσκ.
Εκείνη την ώρα, οι στρατιώτες είχαν συγκεντρωθεί για απονομή μεταλλείων. 65 στρατιώτες σκοτώθηκαν επί τόπου, ανάμεσά τους και ο διοικητής τους, συνταγματάρχης Μουσάγιεφ, ενώ δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν.
Ο 22χρονος Μπάιροφ από την ανατολική Σιβηρία είχε σπουδάσει υγειονομικός επιθεωρητής τροφίμων, αλλά επιστρατεύτηκε και εντάχθηκε στον στρατό ως επαγγελματίας. Πολέμησε στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, συμμετέχοντας στη μάχη για το Μποροντιάνκα, στη διάρκεια της ρωσικής προέλασης προς το Κίεβο. Ο οικισμός καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, με ουκρανικές πηγές να κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις για εκτελέσεις αμάχων.
Ο 31χρονος Οκούνζον Ρουστάμοφ, από την Τσίτα της Σιβηρίας, είχε υπηρετήσει σε ειδικές δυνάμεις και εργαζόταν ως συγκολλητής. Επιστρατεύτηκε με τη μερική επιστράτευση τον Οκτώβριο του 2022. Ο Ίγκορ Μπάμπιτς, 32 ετών, ήταν εθελοντής – πριν καταταγεί βοηθούσε ενήλικες και παιδιά με εγκεφαλική παράλυση μέσω φυσικοθεραπείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά 201 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τη συγκεκριμένη ημέρα.
Λίγες ώρες μετά την επίθεση στο πεδίο εκπαίδευσης, ο τότε Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να του παρουσιάσει "στρατιωτικές επιτυχίες" από το μέτωπο. Η επίθεση δεν αναφέρθηκε ποτέ στις καθημερινές ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Συγγενής του Ρουστάμοφ δήλωσε ότι έχει ήδη χάσει τρεις κοντινούς συγγενείς στον πόλεμο: τον σύζυγό της τον Δεκέμβριο του 2022, τον νονό της στις 10 Φεβρουαρίου 2024 και τον ετεροθαλή αδελφό της στις 20 Φεβρουαρίου. «Από την μία κηδεία στην άλλη», είπε χαρακτηριστικά.
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν βασίστηκαν κυρίως σε ακριβείς ημερομηνίες θανάτου. Όπου αυτό δεν ήταν δυνατό, χρησιμοποιήθηκε η ημερομηνία ταφής ή ανακοίνωσης του θανάτου.
Το 2022 και το 2023, οι ρωσικές απώλειες ακολουθούσαν κυματιστή πορεία – περίοδοι σφοδρών μαχών με υψηλούς αριθμούς νεκρών εναλλάσσονταν με διαστήματα σχετικής ηρεμίας. Το 2023, οι περισσότερες απώλειες καταγράφηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, όταν η Ρωσία προσπαθούσε να καταλάβει τις πόλεις Βουχλεντάρ και Μπαχμούτ στο Ντονιέτσκ.
Το 2022, σύμφωνα με υπολογισμούς, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17.890 Ρώσοι στρατιώτες – χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες από τις φιλορωσικές δυνάμεις σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Το 2023, οι απώλειες ανήλθαν σε 37.633.
Το 2024 δεν υπήρξε καμία περίοδος με αισθητή μείωση των απωλειών. Οι μάχες για Αβντίιβκα και Ρομποτίνε συνοδεύτηκαν από σφοδρές επιθέσεις προς το Ποκρόβσκ και το Τορέτσκ.
Τον Αύγουστο του 2024, Ρώσοι κληρωτοί σκοτώθηκαν όταν οι Ουκρανοί διείσδυσαν στα ρωσικά σύνορα στην περιοχή του Κουρσκ. Μόνο την εβδομάδα 6–13 Αυγούστου, εκτιμάται ότι 1.226 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή Μάικλ Κόφμαν, οι βαρύτερες απώλειες σημειώθηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2024, κατά τη διάρκεια μιας αργής προέλασης στην ανατολική Ουκρανία, που συνοδεύτηκε από αλλεπάλληλες επιθέσεις μικρών ομάδων πεζικού.
Η πόλη Βουχλεντάρ καταλήφθηκε την 1η Οκτωβρίου 2024. Κατά το ίδιο τρίμηνο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), η Ρωσία κατέλαβε 2.356 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους – με τουλάχιστον 11.678 Ρώσους στρατιώτες να σκοτώνονται.
Συνολικά για το 2024, η Ρωσία φέρεται να έχει καταλάβει 4.168 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χάνοντας κατά μέσο όρο 27 άνδρες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, χωρίς να υπολογίζονται οι τραυματίες.
Πώς οι απώλειες επηρεάζουν τη στρατολόγηση
Η Ρωσία βρήκε τρόπους για να αναπληρώσει τις απώλειες των δυνάμεών της. Ο Μάικλ Κόφμαν σημειώνει ότι η στρατολόγηση αυξήθηκε στο δεύτερο μισό του 2024, ξεπερνώντας ακόμη και τις απώλειες, επιτρέποντας έτσι στον ρωσικό στρατό να συγκροτήσει νέες μονάδες.
Τα οικονομικά κίνητρα αυξήθηκαν: μονοκονδυλιά πληρωμές, πενταπλάσιοι μισθοί σε σχέση με τον μέσο όρο και η δυνατότητα στρατολόγησης εθελοντών που ήθελαν να αποφύγουν ποινικές διώξεις.
Οι εθελοντές αποτελούν πλέον το ταχύτερα αυξανόμενο ποσοστό των απωλειών, αγγίζοντας το 25% των συνολικών νεκρών που έχουν ταυτοποιηθεί. Το 2023–2024, χιλιάδες εθελοντές στάλθηκαν στο μέτωπο με μόλις 10 έως 14 ημέρες εκπαίδευσης, γεγονός που, σύμφωνα με ειδικούς, μείωσε δραστικά τις πιθανότητες επιβίωσης.
Η περιοχή Μπασκορτοστάν κατέχει τα πρωτεία στις απώλειες, με 4.836 επιβεβαιωμένους θανάτους, κυρίως από αγροτικές περιοχές – το 38% δεν είχε καμία στρατιωτική εμπειρία.
Η αμοιβή υπογραφής για στρατιωτική σύμβαση στην Ουφά ισοδυναμεί με 34 φορές τον μέσο μηνιαίο μισθό της περιοχής.
Τέλος, υπολογίζεται ότι 21.000 έως 23.500 επιπλέον μαχητές από τις αυτόκλητες «λαϊκές δημοκρατίες» Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ έχουν σκοτωθεί, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό της ρωσικής πλευράς σε 185.000 έως 260.700 στρατιωτικό προσωπικό.
Ο υποψήφιος άλλαξε, αλλά η ακροδεξιά ξανά στην πρώτη θέση: πέντε μήνες μετά την αιφνιδιαστική ακύρωση του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, η Ρουμανία επιβεβαίωσε την εθνικιστική της στροφή στην σημερινή επανάληψη των προεδρικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου.
Ο Τζόρτζε Σιμιόν, υποψήφιος της ακροδεξιάς για πρόεδρος της χώρας, αποσπά το 42,3% των ψήφων στον πρώτο γύρο των ρουμανικών προεδικών εκλογών, με 50% των ψήφων καταμετρημένο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής που ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ. Ο υποψηφίος του φιλοευρωπαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού, Κριν Αντονέσκου έρχεται δεύτερος με 22,5%.
«Μαζί γράψαμε σήμερα ιστορία», αντέδρασε ο νικητής του σημερινού πρώτου γύρου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του προς υποστηρικτές του που φώναζαν «Έξω οι κλέφτες, ζήτω οι πατριώτες». «Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσους επέλεξαν να με ψηφίσουν στην πρώτη θέση ....», είπε ο Σιμιόν. «Αυτό ήταν μια πράξη θάρρους, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης. Είμαι ευγνώμων και τους διαβεβαιώνω ότι δεν θα προδώσω την εμπιστοσύνη τους», πρόσθεσε.
Οι Ρουμάνοι ψήφισαν σήμερα, στην επανάληψη των περυσινών προεδρικών εκλογών, πέντε μήνες μετά την ακύρωση εξαιτίας παρατυπιών. Στις εκλογές του Νοεμβρίου, στον πρώτο γύρο επικράτησε, προς έκπληξη όλων, ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς με ρητορική υπέρ της Ρωσίας, ο Καλίν Τζορτζέσκου, που διεξήγαγε εκστρατεία κυρίως μέσω TikTok. Λίγο πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε την ακύρωση του πρώτου, εξαιτίας παρατυπιών στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας. Στον Τζορτζέσκου απαγορεύτηκε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το αξίωμα.
Η απροσδόκητη νίκη τον Νοέμβριο του Τζορτζέσκου προκάλεσε ανησυχία στα δυτικά της ηπείρου και βύθισε τη Ρουμανία σε πολιτική αναταραχή.
Ο 38χρονος Σιμιόν, που αντικατέστησε τον Τζορτζέσκου, βγήκε τέταρτος στις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν μαζί σήμερα σε εκλογικό τμήμα στη Μογκοσόαια, κοντά στο Βουκουρέστι.
Ενώ αρνείται οποιαδήποτε φιλορωσική κλίση, ο Σιμιόν συμμερίζεται την ίδια αποστροφή προς τους «γραφειοκράτες των Βρυξελλών» και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο. Αυτός ο οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ ονειρεύεται να γίνει «πρόεδρος MAGA» (Make America Great Again).
Παρά το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα, αναλυτές προβλέπουν αμφίρροπη αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Ποιος θα τον αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο;
Η αγωνία είναι μεγάλη, καθώς η διαφορά είναι πολύ μικρή μεταξύ του υποψηφίου του φιλοευρωπαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού, Κριν Αντονέσκου, και του δημάρχου του Βουκουρεστίου, Νικουσόρ Νταν, ο οποίος έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τη «διαφθορά». Πιο πίσω (περίπου 15%) ακολουθεί ο πρώην σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα.
Αν ο Σιμιόν καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος, υποσχέθηκε σήμερα να «φέρει τον Τζορτζέσκου στην εξουσία», μιλώντας για τρεις επιλογές: «δημοψήφισμα, πρόωρες εκλογές ή σχηματισμό συνασπισμού στο Κοινοβούλιο που θα τον διορίσει πρωθυπουργό».
Μετά την ακύρωση του αποτελέσματος των εκλογών του Νοεμβρίου, μια πολύ σπάνια απόφαση για χώρα μέλος της ΕΕ, οι εκλογές συγκεντρώνουν την προσοχή πολλών χωρών.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν τους τελευταίους μήνες για να καταγγείλουν ένα «πραξικόπημα». Οι ΗΠΑ του Τραμπ παρενέβησαν επίσης, με τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς να ζητά να ακουστεί η φωνή ενός λαού που φιμώθηκε «με βάση τις ανεπαρκείς υποψίες μιας υπηρεσίας πληροφοριών».
Nέα διαδήλωση Τουρκοκυπρίων ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία, στην Κύπρο, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας κατά της πρόσφατης έγκρισης της χρήσης μαντίλας σε δημόσια λύκεια. Παράλληλα, κάλεσμα για συμμετοχή σε γενική απεργία έχουν εκδώσει περισσότερα από 100 συνδικάτα, απαιτώντας την κατάργηση του μέτρου.
Τον περασμένο Μάρτιο, το συμβούλιο της «ΤΔΒΚ» προέβη σε μεταρρύθμιση του σχολικού πειθαρχικού κώδικα, ώστε να επιτρέπεται το χιτζάμπ σε λύκεια, αφήνοντας τα γυμνάσια να αποφασίσουν αν θα πράξουν το ίδιο. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, η μαντίλα, εφόσον φοριέται, πρέπει να είναι απλή, μονόχρωμη και να ταιριάζει με τη σχολική στολή.
«Υπάρχουν εκείνοι που έχουν θρησκευτικές πεποιθήσεις και εκείνοι που δεν έχουν. Εκείνοι που πηγαίνουν σε τεμένη και εκείνοι που δεν πηγαίνουν. Αυτές είναι ατομικές επιλογές», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.
Η μεταρρύθμιση, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολιτικούς, εκπαιδευτικούς και συνδικάτα, αποφασίστηκε έπειτα από ένα περιστατικό, που κατεγράφη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Μάρτιο, σε σχολείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου απαγορεύτηκε σε μια μαθήτρια η είσοδος στο σχολείο επειδή φορούσε χιτζάμπ.
Επικριτές της μεταρρύθμισης κάνουν λόγο για υπονόμευση των κοσμικών αξιών. «Η εξαίρεση για θρησκευτικά σύμβολα σε δημόσια σχολεία είναι αντίθετη με τον κοσμικό χαρακτήρα και απειλεί τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών», τόνισε ο Μπουράκ Μαβίς, επικεφαλής του σωματείου εκπαιδευτικών της «ΤΔΒΚ».
«Τα άτομα κάτω των 18 ετών δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μια ιδεολογική και συμβολική επιλογή, όπως η μαντίλα, επιλέγεται ελεύθερα», πρόσθεσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από τις διαδηλώσεις. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είχαν συμμετάσχει σε διαδήλωση στην κατεχόμενη Λευκωσία τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον ηγέτη του συνδικάτου.
«Με αυτόν τον κανονισμό, είμαστε σίγουροι ότι θα πυροδοτήσουμε κοινωνική συζήτηση, ακόμη και αντιπαράθεση, σχετικά με την κοσμική εκπαίδευση και τις ατομικές ελευθερίες», έγραψε στο Facebook ο Τουφάν Ερχουρμάν, ηγέτης του CTP.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε μια ομάδα ανθρώπων στο κέντρο της Στουτγκάρδης, σύμφωνα με την αστυνομία την Παρασκευή.
Ο οδηγός του οχήματος - ένα SUV - συνελήφθη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, αναφέρει η Deutsche Welle. Η εφημερίδα Bild αναφέρεται σε τουλάχιστον 6 τραυματίες, ωστόσο, ο αριθμός δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από τις Αρχές. Η επιχείρηση συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μια γυναίκα με καροτσάκι μωρού χτυπήθηκε επίσης από το όχημα.
Η αστυνομία της Στουτγκάρδης ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Olgaeck και ότι οι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο με μεγάλες δυνάμεις.
Αργότερα, η αστυνομία πρόσθεσε ότι η επιχείρηση συνεχίζεται και ότι υπάρχουν σοβαρές κυκλοφοριακές περιορισμοί στο κέντρο της Στουτγκάρδης.
Η πυροσβεστική υπηρεσία της Στουτγκάρδης ανέφερε ότι ανταποκρίνεται σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα με πολλούς τραυματίες στο κέντρο της πόλης. «Η περιοχή έχει αποκλειστεί και οι τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X, ενώ αργότερα πρόσθεσε ότι κάποιοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά.
Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι το αρχηγείο της συριακής αστυνομίας στο Κυβερνείο της Δαμασκού δέχτηκε σφοδρά πυρά από δύο κατευθύνσεις με χρήση μεσαίων και ελαφρών όπλων.
Μιλάμε για φορητά όπλα, φορητά αντιαρματικά και πιθανότατα όλμους, κατά του κέντρου της εξουσίας του Αλ Τζολάνι στην Δαμασκό, προκαλώντας τρόμο για αυτό που έρχεται για αυτούς από το Ισραήλ.

Τοποθεσία της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Δαμασκό Η έκρηξη σημειώθηκε 400 μέτρα μακριά από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου διαμένει ο τρομοκράτης Αλ-Τζουλάνι.
Επίθεση κατά της κυβέρνησης του μεταβατικού προέδρου της Συρίας, Άχμαντ αλ Σάρα εξαπέλυσε σήμερα (01.05.2025) ο θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων ο οποίος καταδίκασε μια «εκστρατεία γενοκτονίας» εναντίον της κοινότητάς του καθώς διαθρησκευτικές συγκρούσεις έχουν αφήνει πίσω πάνω από 100 νεκρούς τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αυτές οι συγκρούσεις κοντά και νότια της Δαμασκού μεταξύ Δρούζων μαχητών και ένοπλων ομάδων που συνδέονται με τους σουνίτες ισλαμιστές που βρίσκονται στην εξουσία στη Συρία καταδεικνύουν την αστάθεια που παραμένει στη Συρία, σχεδόν πέντε μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε ανακοίνωσή του, ο σεΐχης Χικμέτ Αλ-Χίτζρι κατήγγειλε μια «αδικαιολόγητη εκστρατεία γενοκτονίας» που στοχεύει «αμάχους μέσα στα σπίτια τους» και ζήτησε «άμεση επέμβαση από διεθνείς δυνάμεις».
«Δεν εμπιστευόμαστε πλέον μια οντότητα που ισχυρίζεται ότι είναι κυβέρνηση (…) Μια κυβέρνηση δεν σκοτώνει τον λαό της χρησιμοποιώντας τις δικές της εξτρεμιστικές πολιτοφυλακές και στη συνέχεια, μετά τις σφαγές, ισχυρίζεται ότι αυτές είναι ανεξέλεγκτες ομάδες», είπε προσθέτοντας «Μια κυβέρνηση προστατεύει τον λαό της».
Αντιδρώντας, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ασάντ αλ Σαϊμπάνι με ανάρτηση στο Χ δήλωσε ότι «οποιαδήποτε έκκληση για ξένη επέμβαση, με οποιοδήποτε πρόσχημα ή σύνθημα, θα οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης και σε περαιτέρω διαιρέσεις».
Οι μάχες στις κοινότητες Τζαραμάνα και τη Σαχνάγια, όπου ζουν Χριστιανοί και Δρούζοι, καθώς και στη Σουέιντα, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Δρούζοι, έχουν ξυπνήσει το φάντασμα των σφαγών που άφησαν περισσότερους από 1.700 νεκρούς στις αρχές Μαρτίου, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων μέλη της αλαουιτικής μειονότητας, από την οποία προέρχεται ο πρώην πρόεδρος Ασαντ. Η βία πυροδοτήθηκε από επιθέσεις ομάδων προσκείμενες στο πρώην καθεστώς εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.
Από την πλευρά του το Ισραήλ θεωρεί πως οι σουνίτες ισλαμιστές, στην εξουσία στη Δαμασκό, αποτελούν απειλή που αυξάνεται στα σύνορά του και έχει δηλώσει πως θα υπερασπισθεί τους Δρούζους της Συρίας, μια μειονότητα η πίστη της οποίας αποτελεί παρακλάδι του ισλάμ και η οποία έχει μέλη στη Συρία, το Λίβανο και το Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκιντεόν Σάαρ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα «να προστατεύσει τις μειονότητες στη Συρία – ιδίως τους Δρούζους – από το καθεστώς και τις τρομοκρατικές συμμορίες του».
Το Ισραήλ πραγματοποιεί πολυάριθμες επιδρομές ισχυριζόμενο ότι πλήττει στόχους της συριακής κυβέρνησης.
Στον γειτονικό Λίβανο, ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου, Ουαλίντ Τζουμπλάτ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύεται τους Δρούζους στη Συρία. «Το Ισραήλ συνεχίζει να επιδιώκει το μακροχρόνιο σχέδιό του (…) να διαιρέσει την περιοχή σε θρησκευτικές οντότητες και να σπείρει το χάος», δήλωσε στα τέλη Μαρτίου.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς και ο αναπληρωτής του, Άλεξ Γουόνγκ, θα αποχωρήσουν από τα αξιώματά τους.
Πληροφορίες αναφέρουν πως Γουόλτς και Γουόνγκ αναμένεται να αποχωρήσουν την Πέμπτη. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο από το CBS.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γουόλτς, είχε αναλάβει «πίσω από κλειστές πόρτες» την ευθύνη για την ομαδική συνομιλία στην οποία υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σχεδίαζαν στρατιωτικά πλήγματα στην Υεμένη. Στη συνομιλία προστέθηκε από τον Γουόλτς ο αρχισυντάκτης του Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει στα ΜΜΕ.
Ο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ είχε δημοσιεύσει την εκδοχή του, στην οποία αρχικά παρέλειψε επιχειρησιακές λεπτομέρειες, αλλά μετά την άρνηση του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, της διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τούλσι Γκάμπαρντ και του διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ ότι είχαν μοιραστεί απόρρητες πληροφορίες στη συνομιλία, ο δημοσιογράφος δημοσίευσε και αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες περιλάμβαναν το χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν.
Θα επιχειρήσει να το παρουσιάσει ως ανασχηματισμό για τις 100 ημέρες προεδρίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τραμπ θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την απομάκρυνση του Γουόλτς ως ανασχηματισμό μετά τις πρώτες 100 ημέρες προεδρίας του.
Την ίδια στιγμή, εξετάζεται ο εντεταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, να είναι το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Γουόλτς, σύμφωνα με το CNN.
Η αποχώρηση κάθε συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας είναι μείζον πολιτικό ζήτημα καθώς η θέση θεωρείται από τις πλέον κομβικές στην διοίκηση και τον Λευκό Οίκο.
Υπενθυμίζεται πως ο Γουόλτς είχε βρεθεί στη Ρώμη για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου πριν από μερικές ημέρες στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Γουόνγκ είχε υπηρετήσει στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ ως αναπληρωτής ειδικός εκπρόσωπος για τη Βόρεια Κορέα και επίσης ως αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού στο State Department. Κατά την ανακοίνωση του διορισμού του, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι ο Γουόνγκ συνέβαλε στις διαπραγματεύσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στη σύλληψη ενός 59χρονου άνδρα που είχε γεννηθεί στη Γεωργία και ζει μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη με την κατηγορία της κατασκοπείας προχώρησαν χθες οι Αρχές, μετά από κοινή επιχείρηση της ΕΥΠ και της Ασφάλειας: Ο 59χρονος, όπως προέκυψε από την έρευνα και την ομολογία του, φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε στρατιωτικό υλικό «δρώντας για λογαριασμό άλλου ατόμου, στο οποίο και απέστειλε το σχετικό υλικό μέσω κρυπτογραφημένης εφαρμογής». Ο ίδιος μάλιστα ισχυρίσθηκε ότι λειτουργούσε για λογαριασμό ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Η υπόθεση κρίνεται ως εξαιρετικά σοβαρή και έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός στις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο 59χρονος συνελήφθη επ' αυτοφώρω και ενώ φωτογράφιζε τη μεταφορά εξοπλισμού του ΝΑΤΟ. Όπως ο ίδιος ισχυρίσθηκε κατά την ανάκριση, τον είχε προσεγγίσει άτομο που μετείχε στο διεθνικό οργανωμένο έγκλημα (ναρκωτικά, όπλα, δολοφονίες) και τον στρατολόγησε για ρωσική υπηρεσία πληροφοριών.
Tου ζητούσε να του στέλνει φωτογραφίες βίντεο πληροφορίες για στρατιωτικό υλικό και εκείνος έστελνε σε διαδικτυακή εφαρμογή το υλικό. Ο «στρατολογητής» μάλιστα φέρεται να του υποσχέθηκε χρήματα, όμως εκείνος απάντησε ότι θα έκανε ό,τι θα έκανε «για τη μαμά Ρωσία. Το κάνω για την πατρίδα μου». Πλέον ελέγχονται τα τηλέφωνα και οι επικοινωνίες του συλληφθέντα.
Πήγες ενημέρωσης από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αναφέρουν πως ο 59χρονος για αρκετούς μήνες βιντεοσκοπούσε και φωτογράφιζε ευαίσθητες στρατιωτικές περιοχές της παραμεθορίου αλλά και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Ο 59χρονος μέσω διαδικτυακών εφαρμογών κατηγορείται πως έστελνε το οπτικό υλικό σε άλλο άτομο το οποίο βρίσκεται στη Λιθουανία, κατέχει ελληνικό διαβατήριο, όμως και εκείνος έχει γεννηθεί σε χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν στο protothema.gr πως και ο δεύτερος άνδρας έχει συλληφθεί στη Λιθουανία από τις εκεί αντιστοιχίες Υπηρεσίες.
Υπενθυμίζεται ότι στην Αλεξανδρούπολη από τον Φεβρουάριο του 2022 μεταφέρεται στρατιωτικό υλικό το οποίο καταλήγει σε πολλές περιπτώσεις στην Ουκρανία.
Οι πολιτοφυλακές του HTS εξαπολύουν επίθεση στην πόλη Σαχνάγια, όπου κατοικούν Δρούζοι και Χριστιανοί, στα περίχωρα της Δαμασκού. Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των πολιτοφυλακών, προσπαθώντας να σταματήσει τις επιθέσεις τους.
Τα πολεμικά σχέδια έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας κατά της Ελλάδας – με στόχο ιδίως τη Δυτική Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου – έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα λόγω της διευρυμένης στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας για την υποστήριξη της ελληνικής άμυνας, προκαλώντας ένα κύμα οξείας κριτικής προς την ηγεσία της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα τελευταία χρόνια.
Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nordic Monitor που αποκαλύπτει όλο το μυστικό σχέδιο εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα με βάση στοιχεία που έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της δίκης για την υπόθεση «Βαριοπούλα» στην Κωνσταντινούπολη το 2010.
Εκείνη την εποχή οι αποκαλύψεις τράβηξαν ελάχιστη προσοχή, πιθανότατα επειδή ήταν θαμμένες στα παραρτήματα ενός φακέλου της υπόθεσης, του οποίου το κύριο επίκεντρο ήταν ένας εσωτερικός αγώνας εξουσίας μεταξύ στρατιωτικών ηγετών με επιρροή και της πολιτικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης – συμπεριλαμβανομένων επικυρωμένων εγγράφων, ηχογραφήσεων και εκθέσεων του Γενικού Επιτελείου – επιβεβαίωσαν ότι πράγματι συζητήθηκαν λεπτομερή πολεμικά σχέδια κατά τη διάρκεια στρατιωτικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Μαρτίου 2003, υπό την ηγεσία του τότε διοικητή του 1ου Σώματος Στρατού, στρατηγού Cetin Dogan.
Στο σεμινάριο συμμετείχαν περίπου 30 ανώτεροι αξιωματικοί.
Η στρατηγική της Τουρκίας για μια πιθανή εισβολή σε ελληνικό έδαφος, ιδίως στη Δυτική Θράκη, σχεδιάστηκε για να εκμεταλλευτεί ένα στενό παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο οι Τούρκοι στρατηγοί ανέμεναν ότι θα έκλεινε γρήγορα με την ταχεία παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ευρώπης μετά από οποιαδήποτε τουρκική επίθεση.
Με έδρα την Κωνσταντινούπολη, το 1ο Σώμα Στρατού είναι επιφορτισμένο με την υπεράσπιση της περιοχής της Θράκης της Τουρκίας, η οποία συνορεύει με την Ελλάδα, καθώς και με την εξασφάλιση των Στενών του Βοσπόρου, της Κωνσταντινούπολης και της ευρύτερης περιοχής του Μαρμαρά.
Στο σεμινάριο συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και άλλων στρατιωτικών μονάδων.
Το κεντρικό σημείο του πολεμικού σχεδίου ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο, με συμπληρωματικές δράσεις στην περιοχή της Θράκης στην Ελλάδα για την υποστήριξη του κύριου θεάτρου.
Οι σχεδιαστές τόνιζαν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στη Θράκη θα έπρεπε να επικεντρωθεί όχι στην εδαφική κατάκτηση, αλλά στην πρόκληση της μέγιστης δυνατής ζημίας στις εχθρικές δυνάμεις. Ο στόχος ήταν η τιμωρία και όχι η κατοχή.
«Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη Θράκη πρέπει να στηρίξουν την επιχείρηση στο Αιγαίο», αναφέρεται στην τελική έκθεση του σεμιναρίου.
Ο στόχος στην περιοχή αυτή θα πρέπει να αφορά λιγότερο τα εδαφικά κέρδη και να εστιάζεται περισσότερο στην καταστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων εχθρικών δυνάμεων».
Διαβάστε εδώ την συνέχεια του άρθρου.
Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε η Ουψάλα στη νότια Σουηδία λόγω πυροβολισμών που σημειώθηκαν σε πλατεία στο κέντρο της πόλης.
Τοπικά μέσα (Aftonbladet και Expressen) έκαναν λόγο για νεκρούς, ενώ αργότερα η αστυνομία επιβεβαίωσε στην Upsala Nya Tynding ότι οι νεκροί είναι τρεις.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία, ανέφερε πως δέχτηκε κλήσεις από πολίτες που άκουσαν δυνατούς κρότους, οι οποίοι έμοιαζαν με πυροβολισμούς κοντά στην πλατεία Βακσάλα στο κέντρο της Ουψάλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Aftonbladet, η πυροβολισμοί έλαβαν χώρα σε κομμωτήριο λίγο μετά τις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα), ενώ οι αστυνομικοί φέρεται να αναζητούν έναν ύποπτο που διέφυγε από το σημείο με ηλεκτρικό σκούτερ.
Η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να δώσει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των θυμάτων, ενώ έχει αποκλείσει μια μεγάλη περιοχή της Ουψάλα στο πλαίσιο των ερευνών, στις οποίες συμμετέχει και ελικόπτερο.
[Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς στην Ουψάλα]
Κλείσιμο
«Ακούστηκε ένας πυροβολισμός και μετά άκουσα φωνές», δήλωσε ένας μάρτυρας στην Aftonbladet.
«Σήμερα συμπληρώνονται επίσημα 100 ημέρες υποσχέσεων που έδωσε και τήρησε ο Πρόεδρος Τραμπ», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία της η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ σε ενημέρωση που παρείχε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από τη δεύτερη θητεία Τραμπ, πλαισιωμένη από τον υπουργό Οικονομικών, Σκοτ ??Μπέσεντ.
«Αυτή ήταν πραγματικά η πιο ιστορική αρχή μιας προεδρίας στην αμερικανική ιστορία. Αφού έχτισε την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος, ο Πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται στη διαδικασία να το κάνει ξανά από την αρχή. Ο αμερικανικός λαός εμπιστεύεται τον πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε η Καρολάιν Λίβιτ.
Περιέγραψε τον Τραμπ ως τον «αρχιεπιχειρηματία» της Αμερικής και υποστήριξε ότι περισσότερες από 100 χώρες έχουν ήδη προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιδιώκοντας να προσφέρουν ευνοϊκότερους όρους στην Αμερική μετά την επιβολή δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Η Λίβιτ ανέφερε επίσης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει σήμερα εκτελεστικό διάταγμα για τους δασμούς στα αυτοκίνητα, καθώς προσπαθεί να μετριάσει τον αντίκτυπο των δασμών του στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος του Ντόναλντ Τραμπ με τους δασμούς, αφότου ο πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει να αντικαταστήσει τον φόρο εισοδήματος με έσοδα από δασμούς, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι ο στόχος είναι διττός, η άντληση «μακροπρόθεσμων δασμολογικών εσόδων» και η διασφάλιση εμπορικών συμφωνιών.
Οι ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ήταν «οι πιο πρόθυμες» στην αναζήτηση εμπορικών συμφωνιών, υποστήριξε ο Σκοτ ??Μπέσεντ και υπογράμμισε ότι σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση για την Ινδία, επικαλούμενος την επίσκεψη του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία αυτός και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι «σημείωσαν πολύ καλή πρόοδο».
Πρόσθεσε ότι «μπορεί να δει τα περιγράμματα μιας συμφωνίας» με τη Νότια Κορέα και ότι έχουν κάνει «ουσιαστικές συνομιλίες» με την Ιαπωνία.
Ερωτηθείς για τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα, απάντησε ότι έχουν μιλήσει με αξιωματούχους στο Πεκίνο - χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Προέβλεψε ότι η Κίνα θα υποχωρήσει, λέγοντας ότι οι δασμοί θα αποδειχθούν «μη βιώσιμοι» για το Πεκίνο. Πρόσθεσε ότι έχει δει στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η Κίνα θα μπορούσε να χάσει γρήγορα 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας - και «ακόμα κι αν υπάρξει μείωση των δασμών, θα μπορούσε να χάσει πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας».
Η Λίβιτ καταδικάζει την «εχθρική και πολιτική» πράξη της Amazon
Όσον αφορά τα σχέδια της Amazon να εμφανίζει το πρόσθετο κόστος των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στα προϊόντα της η Λέβιτ απάντησε καταδικάζοντας την κίνηση της Amazon χαρακτηρίζοντάς την «εχθρική και πολιτική πράξη».
«Γιατί δεν το έκανε αυτό η Amazon όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν αύξησε τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών;» αναρωτήθηκε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν αποτελεί έκπληξη» μετά από πρόσφατο άρθρο του Reuters για τη συνεργασία της Amazon με έναν «κινεζικό βραχίονα προπαγάνδας».
«Αλλά θα σας πω ότι αυτή είναι σίγουρα μια εχθρική και πολιτική ενέργεια από την Amazon», πρόσθεσε η Λέβιτ.
Οι ΗΠΑ κορυφαίος προορισμός για εγχώριες και ξένες επενδύσεις
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στις επιχειρήσεις που επιστρέφουν στις ΗΠΑ λέγοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να «τους δώσει μεγάλη βεβαιότητα».
«Νομίζω ότι υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα να ολοκληρώσουμε αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο και το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι πολύ ισχυρό για τις εγχώριες αμερικανικές επενδύσεις», υποστηρίζει.
Ο Μπέσεντ προτρέπει επίσης τους ηγέτες των επιχειρήσεων να «επαναφέρουν το εργοστάσιό τους».
«Μπορείτε να δαπανήσετε πλήρως για τον εξοπλισμό και το κτίριο, και θα το συνδυάσουμε αυτό με την απορρύθμιση, τη φθηνή ενέργεια και την κανονιστική βεβαιότητα», προσθέτει.
«Αυτό θα συνεχίσει να καθιστά τις ΗΠΑ τον σημαντικότερο προορισμό για εγχώριες και ξένες επενδύσεις».
«Η μετεγκατάσταση δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις σε διάστημα 100 ημερών» υπογράμμισε ο Μπέσεντ.
Πηγή: skai.gr

Ένα τρομακτικό ατύχημα το οποίο ως εκ θαύματος δεν προκάλεσε κάποιον τραυματισμό, σημειώθηκε σε αγώνα με ταχύπλοα σε λίμνη στη Νεβάδα των ΗΠΑ όταν ένα από τα σκάφη κυριολεκτικά πέταξε στον αέρα ενώ είχε αναπτύξει ταχύτητα 320χλμ/ώρα.
Το ατύχημα συνέβη όταν οι χειριστές του ταχύπλοου που είχαν επιλέξει τα παρατσούκλια Τζον Γούειν και Κλιντ Ίστγουντ προσπάθησαν να σπάσουν το ρεκόρ των 331 χλμ./ώρα στον αγώνα Desert Storm Shootout.
Όπως φαίνεται στο βίντεο, το σκάφος τους Skater 388 εκτοξεύτηκε στον αέρα, έκανε αρκετές περιστροφές και τελικά «έσκασε» με τη μύτη μέσα στο νερό.
Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη λίμνη έχουν σημειωθεί 11 θανατηφόρα δυστυχήματα σε τέτοιες αγώνες από το 1963, με το φονικότερο να είναι αυτό του 2018 όταν τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με το σκάφος Lickety Split
Υεμένη: Έπεσε αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος από το Χάρι Τρούμαν
Έπεσε αεροσκάφος F/A-18E Super Hornet από το αερπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν, καθώς επιχειρούσε στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ένας ναύτης τραυματίστηκε ελαφριά.
Η ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού
«Το USS Harry S. Truman (CVN 75) έχασε ένα F/A-18E Super Hornet που είχε ανατεθεί στην 136η Μοίρα Μαχητικών Κρούσης (VFA) και έναν ελκυστήρα ρυμούλκησης καθώς το αεροπλανοφόρο επιχειρούσε στην Ερυθρά Θάλασσα, στις 28 Απριλίου. Ένας ναύτης τραυματίστηκε ελαφρά.
Το F/A-18E ήταν ενεργά υπό ρυμούλκηση στο υπόστεγο όταν το πλήρωμα έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους. Το αεροσκάφος και ο ελκυστήρας ρυμούλκησης χάθηκαν στη θάλασσα. Οι ναύτες που ρυμουλκούσαν το αεροσκάφος έλαβαν άμεσα μέτρα για να απομακρυνθούν από το αεροσκάφος πριν πέσει στη θάλασσα. Διεξάγεται έρευνα.
Το Harry S. Truman Carrier Strike Group και η επιβιβαζόμενη αεροπορική πτέρυγα παραμένουν πλήρως ικανά για αποστολή.
Η ομάδα κρούσης αποτελείται από τη ναυαρχίδα Harry S. Truman, τις εννέα μοίρες της Carrier Air Wing 1, τρία αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων της Μοίρας Αντιτορπιλικών 28 και το καταδρομικό κλάσης Ticonderoga USS Gettysburg (CG 64)».
Με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και πολλούς άλλους παγκόσμιους ηγέτες απασχολημένους με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ορισμένοι Ευρωπαίοι ανησυχούν για το τι κάνει ο στρατός της Ρωσίας αθόρυβα σε άλλα τμήματα των συνόρων του με την Ευρώπη.
Περίπου 100 μίλια ανατολικά των συνόρων της με τη Φινλανδία, στην πόλη Πετροζαβόντσκ, της Ρωσίας, στρατιωτικοί μηχανικοί επεκτείνουν τις στρατιωτικές βάσεις όπου το Κρεμλίνο σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο αρχηγείο του στρατού που θα επιβλέπει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες τα επόμενα χρόνια. Αυτοί οι στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους υπηρετούν τώρα στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, προορίζονται να αποτελέσουν τη «ραχοκοκαλιά» ενός ρωσικού στρατού που ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σύμφωνα με αξιωματούχους του δυτικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών.
Το Κρεμλίνο επεκτείνει τις στρατιωτικές προσλήψεις, ενισχύει την παραγωγή όπλων και αναβαθμίζει τις σιδηροδρομικές γραμμές στις παραμεθόριες περιοχές, σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal.
Η Φινλανδία, η οποία αναγκάστηκε να παραδώσει εδάφη στη Σοβιετική Ένωση το 1940, πέρασε δεκαετίες προσπαθώντας να αποφύγει την αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Τώρα, έχοντας ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οχυρώνει τα σύνορά της με ηλεκτρονικές άμυνες και συρματοπλέγματα.
Ο Τραμπ, ο οποίος πιέζει την Ουκρανία να αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ενώ προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με το Κρεμλίνο, δήλωσε ότι οι ανησυχίες ότι η Ρωσία έχει φιλοδοξίες πέραν της Ουκρανίας είναι υπερβολικές.
Σε ερώτηση σχετικά με την προειδοποίηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διεξάγει πόλεμο στο ΝΑΤΟ εάν οι ΗΠΑ μειώσουν την υποστήριξη προς τη συμμαχία, ο Τραμπ είπε: «Δεν συμφωνώ με αυτό, ούτε κατά διάνοια».
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στο εσωτερικό της Ρωσίας, ωστόσο, χαρακτηρίζουν τη δραστηριότητα κατά μήκος των φινλανδικών συνόρων ως μέρος της προετοιμασίας του Κρεμλίνου για πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.
«Όταν τα στρατεύματα επιστρέψουν [από την Ουκρανία], θα κοιτάζουν πέρα από τα σύνορα σε μια χώρα που θεωρούν αντίπαλο», δήλωσε ο Ruslan Pukhov, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών, μιας αμυντικής ομάδας μελετητών με έδρα τη Μόσχα. «Η λογική της τελευταίας δεκαετίας δείχνει ότι περιμένουμε κάποια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.
Καθώς η Ρωσία, λοιπόν, ετοιμάζεται να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, ο Πούτιν διέταξε τον στρατό να επεκτείνει τις τάξεις του σε 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες, από περίπου ένα εκατομμύριο που ήταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Συσσώρευση όπλων
Η Ρωσία έχει αυξήσει δραματικά τον αμυντικό της προϋπολογισμό σε πάνω από το 6% του ΑΕΠ — ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 3,4% των ΗΠΑ και το 2,1% κατά μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα, το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει την επέκταση των ενόπλων δυνάμεων από ένα εκατομμύριο σε 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες.
Οι αυξημένες οικονομικές δαπάνες της Ρωσίας, από την άλλη πλευρά, έχουν ωθήσει τα εργοστάσια όπλων στην πλήρη δυναμικότητα, οδηγώντας τις στρατιωτικές βιομηχανικές εταιρείες να επεκτείνουν τις γραμμές παραγωγής και να ανοίξουν νέες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με Ευρωπαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Το 2021, πριν από την εισβολή, η Ρωσία κατασκεύασε περίπου 40 από τα κύρια άρματα μάχης της, τα Τ-90Μ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Τώρα παράγει σχεδόν 300 το χρόνο. Ένας ανώτερος Φινλανδός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι σχεδόν κανένα δεν αποστέλλεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, αλλά παραμένει στο ρωσικό έδαφος για μεταγενέστερη χρήση.
Δυτικοί αξιωματούχοι, επίσης, έχουν αναφερθεί και σε μυστικές επιχειρήσεις που πιστεύεται ότι έχει πραγματοποιήσει η Ρωσία στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ως απόδειξη της αποφασιστικότητας της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει τη Δύση και να ανταποδώσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία.
Οι ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από σχέδια για την τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών σε αεροπλάνα του ναυτιλιακού γίγαντα DHL και για τη δολοφονία του διευθύνοντος συμβούλου ενός γερμανικού κατασκευαστή όπλων.
Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να δοκιμάσει τη συνοχή της συμμαχίας με μια εισβολή σε ένα μικρό κράτος του ΝΑΤΟ, όπως η Εσθονία, η οποία έχει σημαντικό ρωσικό πληθυσμό.
Η ικανότητα της Ρωσίας να τα βάλει με το ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί εν μέρει από την ικανότητά της να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος εξάντλησε το σώμα των αξιωματικών της, αλλά της παρείχε εμπειρία σε πυρά ακριβείας.
Στρατιωτική «αναγέννηση»
Για αιώνες, ο στρατός της Ρωσίας την καθιστούσε μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης. Διέλυσε τόσο τον Ναπολέοντα όσο και τον Χίτλερ αφού ο καθένας τους τόλμησε να εισβάλει στο ρωσικό έδαφος. Η είσοδος της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άλλαξε την κατεύθυνση της σύγκρουσης και έθεσε τις βάσεις για την εποχή του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησε.
Ο Πούτιν βασίστηκε σε αυτή τη στρατιωτική κληρονομιά για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προσπάθειες της Ρωσίας να ανακτήσει την επιρροή της στην Ευρώπη, όπου πρώην σύμμαχοι όπως η Ουκρανία έχουν διολισθήσει προς τη Δύση. Η Ρωσία φαίνεται να στοιχηματίζει ότι μια στρατιωτική επέκταση κατά μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ θα αναγκάσει τη Δύση να έρθει ξανά σε επαφή με μια ισχυρότερη Μόσχα.
«Η Ρωσία και η Ευρώπη θα πρέπει να ξαναρχίσουν το διάλογο με σαφή κατανόηση των δυνατοτήτων του ενός για τον άλλον, με κατανόηση του γεγονότος ότι είμαστε εχθροί», δήλωσε ο Βασίλι Κάσιν, διευθυντής του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών με έδρα τη Μόσχα.
Για να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του προς τη Δύση, το Κρεμλίνο άλλαξε πέρυσι τον τρόπο με τον οποίο οργανώνει τις δυνάμεις του στο εσωτερικό της χώρας, δημιουργώντας νέες περιφέρειες που συνδέονται με την άμυνα των μεγαλύτερων πόλεών του, της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.
Στη στρατιωτική περιφέρεια της Μόσχας, η Ρωσία έχει ενσωματώσει τις οδικές και σιδηροδρομικές διαδρομές που χρησιμοποιεί ο στρατός της με εκείνες της γειτονικής Λευκορωσίας, του στενότερου συμμάχου της Μόσχας και ορμητηρίου για την αρχική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει νέους στρατώνες και χώρους εκπαίδευσης και να αναβαθμίσει τα οπλοστάσια και τις σιδηροδρομικές γραμμές για να φιλοξενήσει τον διογκούμενο αριθμό στρατευμάτων στο Πετροζαβόντσκ και γύρω από αυτό.
Στο πλαίσιο της στρατιωτικής ανασυγκρότησης, η Μόσχα έχει αναδιοργανώσει και τη διοικητική της διάρθρωση, δημιουργώντας νέες στρατιωτικές περιφέρειες με επίκεντρο τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.
Οι φετινές στρατιωτικές ασκήσεις Zapad («Δύση») θα αποτελέσουν, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, την πρώτη δημόσια επίδειξη της νέας στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας στα σύνορα με το ΝΑΤΟ.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αναμένουν μια επίδειξη που έχει ως στόχο να αποτρέψει την Ευρώπη από το να εντείνει τις εντάσεις με τη Ρωσία. Ανεξάρτητα από την κατάσταση των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός, είπαν, το Κρεμλίνο θέλει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην Ευρώπη.
Πίεση προσλήψεων
Τους τελευταίους μήνες, στη Ρωσία παρατηρήθηκε απότομη αύξηση των προσλήψεων στον στρατό λόγω των γενναιόδωρων εφάπαξ μπόνους υπογραφής τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Οι πληρωμές, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να φτάσουν περίπου τα 20.000 δολάρια.
«Αυτές οι εφάπαξ πληρωμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθιστώντας τες περισσότερες από ό,τι πολλοί άνθρωποι θα κέρδιζαν διαφορετικά για έναν ολόκληρο χρόνο», δήλωσε ο Iikka Korhonen, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναδυόμενων Οικονομιών της Τράπεζας της Φινλανδίας, το οποίο παρακολουθεί τη ρωσική οικονομία.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι περίπου 30.000 Ρώσοι εγγράφονται κάθε μήνα, από περίπου 25.000 το περασμένο καλοκαίρι. Ορισμένοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της Ανατολικής Ευρώπης λένε ότι οι τάξεις διογκώνονται τώρα κατά περίπου 40.000 στρατιώτες το μήνα.
Το επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό έχει επιτρέψει στον στρατό να εναλλάσσει νέα στρατεύματα μέσα και έξω από την Ουκρανία και να δημιουργεί νέες μονάδες που εκπαιδεύονται και στεγάζονται στη Ρωσία, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών.
Η Ρωσία προσαρμόζει τα σχέδια επανεξοπλισμού της για να καλύψει τις ανάγκες των νέων στρατευμάτων που θα σταθμεύσουν κατά μήκος των συνόρων της με το ΝΑΤΟ. Οι μονάδες αυτές θα αποκτήσουν μεγάλο μέρος του νέου εξοπλισμού. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού που αποστέλλεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία είναι παλιά και ανακατασκευασμένα όπλα της σοβιετικής εποχής.
Πρωτοφανές μπλακ άουτ σε όλη την Ισπανία και περιοχές της Πορτογαλίας και της Πρωτοφανές μπλακ άουτ σε όλη την Ισπανία και περιοχές της Πορτογαλίας και της Γαλλίας.
Η Red Electrica ανακοίνωσε ότι έχει ενεργοποιήσει σχέδιο αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης και υπογράμμισε ότι η αιτία της διακοπής είναι μια αποτυχία του συστήματος σε όλη τη χερσόνησο. «Οι αιτίες αναλύονται και όλοι οι πόροι αφιερώνονται στην επίλυσή του», σημείωσε ο διαχειριστής του συστήματος.
Τι είναι η «επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση» - Διαβάστε το tweet του Θοδωρή Κολυδά
Στην «επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση» έχουν αποδώσει οι Αρχές στην Πορτογαλία το μαζικό μπλακάουτ που έχει ταλαιπωρήσει και τις δύο χώρες. Ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της2 ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί ποια είναι τα καιρικά φαινόμενα που προκαλούν τη δόνηση, προσθέτει όμως ότι είναι και φαινόμενο που χρειάζεται εξήγηση από ηλεκτρολόγο μηχανικό.
Η Endesa διευκρινίζει ότι η βλάβη έχει λάβει πανεθνική έκταση, χωρίς προς το παρόν να μπορεί να προσδιοριστεί το πότε θα επανέλθει το ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη τη χώρα.
Η διακοπή ρεύματος είχε ως συνέπεια να ανασταλεί όλη η σιδηροδρομική κυκλοφορία, ενώ σε πολλές περιοχές δεν λειτουργούν και τα φανάρια.
Από εκεί και πέρα, πολλά νοσοκομεία ενημέρωσαν ότι συνεχίζουν τη λειτουργία τους με τη χρήση γεννητριών.
Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει άμεσες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, εφόσον λάβει το σχετικό σήμα από το Κίεβο.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ουκρανία θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για την έναρξη απευθείας συνομιλιών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε ότι η ευθύνη βρίσκεται πλέον στα χέρια του Κιέβου. «Τουλάχιστον, το Κίεβο θα πρέπει να προβεί σε κάποιες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής δε βλέπουμε καμία κίνηση».
Το Κρεμλίνο υπενθύμισε ότι το ενδεχόμενο απευθείας διαλόγου με την ουκρανική ηγεσία είχε τεθεί κατά τη διάρκεια μιας τρίωρης συνάντησης ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Στιβ Γουίτκοφ την περασμένη εβδομάδα.
Η Μόσχα και το Κίεβο δεν έχουν πραγματοποιήσει άμεσες συνομιλίες από τον Μάρτιο του 2022, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέδωσε αργότερα τον ίδιο χρόνο διάταγμα που αποκλείει τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, με τις ΗΠΑ να ηγούνται ξεχωριστών συνομιλιών με κάθε πλευρά.
Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν στο Βανκούβερ στον δυτικό Καναδά, όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος, σε φεστιβάλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η οποία ωστόσο δηλώνει βέβαιη πως δεν πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια».
Ο οδηγός του μαύρου SUV αυτοκινήτου που έπεσε πάνω στο πλήθος έχει συλληφθεί και σύμφωνα με την αστυνομία της πόλης του Καναδά είναι 30 ετών από το Βανκούβερ.
Το συμβάν έγινε περίπου στις οκτώ το βράδυ τοπική ώρα, όταν μέλη της φιλιππινέζικης κοινότητας συγκεντρώνονταν για να γιορτάσουν την Ημέρα του Λάπου Λάπου, διευκρίνισε ο δήμαρχος του Βανκούβερ Κεν Σιμ σε ανάρτησή του στο X
Με το φεστιβάλ αυτό τιμάται ηγετική μορφή του αγώνα κατά της αποικιοκρατίας τον 16ο αιώνα στις Φιλιππίνες.
«Υπήρχαν πτώματα παντού»
Η Άμπιγκεϊλ Αντίσο διηγήθηκε στην τοπική εφημερίδα Vancouver Sun ότι βρισκόταν μαζί με φίλους στο φεστιβάλ όταν άκουσε δυνατούς θορύβους και στη συνέχεια ουρλιαχτά.
«Υπήρχαν πτώματα. Είχαν συνθλιβεί. Ορισμένοι είχαν ήδη πεθάνει», είπε.
Ο Ντέιλ Σελίπε που βρισκόταν μαζί της σημείωσε ότι είδε παιδιά που είχαν τραυματιστεί.
Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκαν από το AFP δείχνουν ένα μαύρο όχημα SUV, το μπροστινό μέρος του οποίου έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, να βρίσκεται σταματημένο σε δρόμο γεμάτο συντρίμμια, που έχει παντού στις άκρες του καντίνες. Λίγα μέτρα μακριά βρίσκονται διασώστες που φροντίζουν ανθρώπους που κείτονται στο έδαφος.
«Δεν ξέρουμε ποιον να πρωτοβοηθήσουμε (...) Είναι συγκλονιστικό», είχε δηλώσει νωρίτερα η Τζεν Ιντάμπα-Καστανέτο, επικεφαλής ασφάλειας του φεστιβάλ, στον τοπικό ενημερωτικό ιστότοπο Vancouver Is Awesome, σημειώνοντας ότι είδε «πτώματα παντού».
«Πενθούμε όλοι μαζί σας»: Το μήνυμα του πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνεϊ
«Έχω συγκλονιστεί και είμαι βαθιά λυπημένος για το τρομερό συμβάν στη σημερινή εκδήλωση για την Ημέρα του Λάπου Λάπου», σημείωσε ο δήμαρχος του Βανκούβερ στην ανάρτησή του.
«Η σκέψη μας βρίσκεται με όλους όσοι επλήγησαν και την φιλιππινέζικη κοινότητα του Βανκούβερ αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή», πρόσθεσε.