Επικαιρότητα

Στο διάστημα ο “ελληνικός” CSO-3

Κόσμος 12/03/2025 12:33
Στο διάστημα ο “ελληνικός” CSO-3

Με επιτυχία εκτοξεύθηκε στο διάστημα ο κατασκευής Airbus δορυφόρος τηλεπισκόπησης CSO-3 (Composante Spatiale Optique: στοιχείο διαστημικής οπτικής) για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Η εξέλιξη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας καθώς η σχετική διακρατική συμφωνία για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα υπεγράφη στις 12 Δεκεμβρίου 2024 κατά τη διάρκεια του 1ου Ελληνο-Γαλλικού Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας, στην Αθήνα.

Η εκτόξευση έγινε από το ευρωπαϊκό κοσμοδρόμιο του Κούρου, στη Γαλλική Γουιάνα, με τη χρήση για πρώτη φορά σε εμπορική αποστολή του φορέα Ariane 6, κατασκευής της Arianespace. Ο Alain Faure, Επικεφαλής Διαστημικών Συστημάτων της Airbus δήλωσε:

«Με κάθε δορυφόρο CSO, μπορεί να υπάρχει μια νέα ομάδα, αλλά ο ίδιος στόχος για την εξυπηρέτηση των κυβερνητικών πελατών μας παραμένει: να παρέχουμε την καλύτερη ανάλυση με ένα ευέλικτο και ασφαλές δίκτυο.

Όλα αυτά, για τη [συλλογή] πληροφοριών, την αυτονομία και την ασφάλεια του έθνους μας. Το CSO-3 είναι μια τέλεια απεικόνιση του τι μπορούν να κάνουν η Airbus και η γαλλική διαστημική βιομηχανία για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη όταν συνεργάζεται!».

Ο CSO-3 είναι ο τρίτος από τον στόλο των τριών δορυφόρων CSO που θα παρέχουν εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες στις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και τους εταίρους τους στο πλαίσιο του προγράμματος MUSIS (Multinational Space-based Imaging System for surveillance, reconnaissance and observation: πολυεθνικό σύστημα διαστημικής απεικόνισης για επιτήρηση, αναγνώριση και παρατήρηση).

Ως κύριος ανάδοχος του δορυφορικού προγράμματος CSO, η Airbus παρείχε την ευέλικτη πλατφόρμα και τα ηλεκτρονικά συστήματα, και ήταν επίσης υπεύθυνη για την ενσωμάτωση, τις δοκιμές και την τελική παράδοση του δορυφόρου στη Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία CNES. Η Thales Alenia Space παρείχε στην Airbus το οπτικό όργανο πολύ υψηλής ανάλυσης.

Επίσης η Airbus ανέπτυξε απευθείας για τη γαλλική αρχή εξοπλισμών (DGA), το προσαρμοσμένο στις εξειδικευμένες απαιτήσεις του χρήστη και Επίγειο Τμήμα Χρήστη (User Ground Segment) για λογαριασμό της DGA και επ’ ωφελεία της Διαστημικής Διοίκησης της Γαλλίας (CDE), που επιτρέπει την εμπιστευτική διανομή και κοινή χρήση πληροφοριών για τη Γαλλία και τους εταίρους της από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο Lionel Suchet, Διευθύνων Σύμβουλος της CNES δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος με την επιτυχημένη εκτόξευση του CSO-3, ενός δορυφόρου που εξυπηρετεί τη γαλλική άμυνα για λογαριασμό της CNES και της DGA, που κατασκευάστηκε από την Airbus Defense and Space σε συνεργασία με την Thales Alenia Space. Η επιτυχία αυτής της εκτόξευσης, στην πρώτη εμπορική αποστολή του Ariane 6, αποτελεί εξαιρετική είδηση ??από πολλές απόψεις και μαρτυρεί την ευρωπαϊκή και γαλλική αριστεία στον διαστημικό τομέα, στην υπηρεσία των πολιτών μας.

Με την εκτόξευση του τρίτου δορυφόρου CSO, η CNES παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη στο υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων [Άμυνας] της Γαλλίας στην προσπάθειά του να ανανεώσει τις διαστημικές του ικανότητες. Θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις ομάδες που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκτόξευσης, είτε συμμετείχαν στην προετοιμασία του δορυφόρου είτε στην ολοκλήρωση αυτής της πρώτης εμπορικής αποστολής Ariane 6».

Οι δορυφόροι CSO είναι εξοπλισμένοι με υψηλής ευελιξίας σύστημα κατάδειξης για εξαιρετικά αποτελεσματική λήψη εικόνων και ελέγχονται μέσω ασφαλούς επίγειου κέντρου ελέγχου επιχειρήσεων. Ο στόλος προσφέρει δυνατότητα απεικόνισης τριών διαστάσεων 3D και εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης, σε ορατό και υπέρυθρο φάσμα, επιτρέποντας τη λήψη εικόνων κατά τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας και μεγιστοποιώντας τη λειτουργική χρήση.

Ο δορυφόρος CSO-3 είναι πανομοιότυπος με τους CSO-1 και 2, και θα συμπληρώσει τις επιχειρήσεις τηλεπισκόπησης του CSO-1 με ενισχυμένη κάλυψη και ικανότητα επανεπίσκεψης σε μεγάλες ζώνες σε υψόμετρο 800 χλμ. Πετώντας σε χαμηλότερο ύψος, ο CSO-2 επικεντρώνεται στην αναγνώριση, παρέχοντας εικόνες πολύ υψηλότερης ανάλυσης και αναλυτικά στοιχεία ακριβείας.

Η τεράστια ευελιξία και σταθερότητα του δορυφόρου του επιτρέπουν να παρέχει σε σύντομο χρόνο στους χρήστες εικόνες εξαιρετικά υψηλής ποιότητας από το οπτικό όργανο κατασκευής Thales Alenia Space, ακόμη και για τα πιο περίπλοκα χρονοδιαγράμματα λήψης.

Η σύμβαση CSO ανατέθηκε στην Airbus τα τέλη του 2010 από τη CNES, που ενεργούσε για λογαριασμό της DGA. Η σύμβαση περιλάμβανε δικαίωμα προαίρεσης για τρίτο δορυφόρο, ο οποίος ενεργοποιήθηκε μετά την ένταξη της Γερμανίας στο πρόγραμμα το 2015.

Η επιτυχία της εκτόξευσης του Ariane 6 έγινε επίσης δυνατή χάρη στους εργαζόμενους της Airbus στην Ισπανία και την Ολλανδία, οι οποίοι συνεισφέρουν σε κάθε φορέα Ariane 6. Από την Ισπανία, μεγάλες δομές από ανθρακονήματα (δομές ενδιάμεσων σταδίων, προσαρμογέας οχήματος εκτόξευσης και το άνω μέρος των προωθητών στερεών καυσίμων), τα ηλεκτρονικά και το 90% της καλωδίωσης. Από την Ολλανδία, τα πλαίσια σύνδεσης των κινητήρων Vulcain 2.1 και Vinci με τις δεξαμενές καυσίμου.

Το πρόγραμμα MUSIS

Το 2010, ελλείψει επίτευξης συμφωνίας για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία MUSIS για την αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων (τα γαλλικά οπτικά συστήματα Helios και Pleiades και τα γερμανικά και ιταλικά συστήματα ραντάρ SAR-Lupe και Cosmo-SkyMed), και προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης κενού δυνατοτήτων στο τέλος της ζωής του Helios II, η Γαλλία ξεκίνησε εθνικό πρόγραμμα που επίσης έφερε την ονομασία MUSIS.

Έκτοτε, οκτώ χώρες έχουν ενταχθεί στην κοινότητα CSO μέσω διμερών συμφωνιών συνεργασίας: Γερμανία (2015), Σουηδία (2015), Βέλγιο (2017), Ιταλία (2019), Ισπανία (2021), Ελβετία (2023), Πολωνία (2024) και Ελλάδα (2024). Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις δορυφόρους CSO, επίγειο τμήμα αποστολής και επίγειο τμήμα χρήστη που επιτρέπει την πρόσβαση σε γερμανικούς δορυφόρους SARah και την πρόσβαση σε ιταλικούς δορυφόρους CSG.

Αυτοί οι πόροι παρέχουν επίγνωση της κατάστασης και δυνατότητες στρατηγικής πληροφόρησης, υποστήριξη για την πρόληψη και την πρόβλεψη κρίσεων, καθώς και για τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα CSO και την ελληνική συμμετοχή στον σύνδεσμο εδώ