Το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου - Ερμούπολης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη νομοθετική διάταξη που έχει κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Τουρισμού και προβλέπει τη χρήση θαλασσινού νερού σε πισίνες, κάτω από εξαιρετικά αρνητικές για το φυσικό περιβάλλον των νησιών μας συνθήκες.
Η νομιμοποίηση της όδευσης αγωγών, μήκους ακόμα και εκατοντάδων μέτρων, από και προς τον αιγιαλό είναι περιβαλλοντικά άστοχη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από κάθε λογής επιβαρυντικά έργα που στο σχέδιο νόμου δεν περιγράφονται ούτε τα ίδια ούτε η διαδικασία αδειοδότησής τους, αλλά αποκαλούνται απλώς «απαραίτητα». Με αποτέλεσμα να είναι ενδεχόμενο να πάρουν τη μορφή τσιμεντώσεων, στηριγμάτων σε βραχώδη ανάγλυφα, ταφής σε αμμουδιές, κατασκευών στο βυθό και άλλα.
Είναι ορατός ο κίνδυνος η εφαρμογή του νόμου να πλήξει ανεπανόρθωτα το κυκλαδίτικο φυσικό τοπίο και την εικόνα της χώρας διεθνώς.
Εξίσου καταστροφική περιβαλλοντικά και υγειονομικά είναι η απόρριψη αποβλήτων από την πισίνα στη θάλασσα, ανάμεσα σε λουόμενους και χωρίς αυτά να έχουν υποστεί επεξεργασία. Είναι πρωτοφανής η σκέψη ύδατα με χλώριο, αλγοκτόνα και άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του νερού της πισίνας, να καταλήγουν στις θάλασσές μας, με προφανή επίδραση στη φυσική της χλωρίδα και πανίδα.
Επιπλέον, η μόνιμη εγκατάσταση αγωγών εγκυμονεί τον κίνδυνο να διοχετεύονται προς τη θάλασσα λύματα, χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα επιτήρησης ή ελέγχου μιας τέτοιας εγκατάστασης.
Η διάταξη του νομοσχεδίου υπουργείου Τουρισμού δεν θα προστατεύσει το δημόσιο αγαθό του νερού, ακόμα κι αν αυτή είναι η δηλωμένη πρόθεση. Τουναντίον, είναι ορατός ο κίνδυνος διαρροών, με σοβαρή επίπτωση στον υδροφόρο ορίζοντα και περαιτέρω επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους των βιολογικών καθαρισμών των δήμων μας.
Είναι δε απολύτως προβληματικό, μια τέτοια διάταξη να έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους νησιωτικούς και παραθαλάσσιους δήμους.
Ζητάμε από την κυβέρνηση την άμεση απόσυρσή της, προκειμένου να γίνει ικανή συζήτηση για τις επιπτώσεις της, με τη συμμετοχή των δήμων.