Επικαιρότητα

Τουρκία: 66 νεκροί από τη φωτιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού

Κόσμος 01/01/2025 11:35
Τουρκία: 66 νεκροί από τη φωτιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού

Τουλάχιστον 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της 21ης Ιανουαρίου σε ξενοδοχείο στο χιονοδρομικό κέντρο Kartalkaya, στη βορειοδυτική επαρχία Μπόλου στην Τουρκία.

Η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε από το εστιατόριο του ξενοδοχείου και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το 12ώροφο κτίριο λόγω της ξύλινης επένδυσης της εξωτερικής του όψης. Μέχρι στιγμής, τα αίτια παραμένουν άγνωστα, σύμφωνα με τη hurriyet.

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 3:30 π.μ., μια ώρα που οι περισσότεροι ένοικοι κοιμούνταν, γεγονός που έκανε την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα. Στο ξενοδοχείο διέμεναν 234 επισκέπτες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, Αμπντουλαζίζ Αϊντίν.

Βίντεο από κινητά τηλέφωνα κατέγραψαν συγκλονιστικές σκηνές, με επισκέπτες να δένουν σεντόνια για να κατέβουν από τα παράθυρα, ενώ άλλοι φώναζαν για βοήθεια. Δύο από τα θύματα σκοτώθηκαν αφού πήδηξαν από το κτίριο υπό καθεστώς πανικού, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης.

 

 

Η Χαμάς επέστρεψε στο Ισραήλ τρεις Ισραηλινές ομήρους και με τη σειρά του το Τελ Αβίβ  απελευθέρωσε 90 Παλαιστίνιους κρατούμενους, καθώς η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 11:15 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Κυριακής - σχεδόν τρεις ώρες αργότερα από το προγραμματισμένο.

Η Χαμάς προσπάθησε, μάλιστα, να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την απελευθέρωση των τριών γυναικών δίνοντας στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο κουκουλοφόροι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης δίνουν μια «σακούλα με δώρα» στις ομήρους λίγο πριν της παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό.

Στην σακούλα με «δώρα και αναμνηστικά» η Χαμάς έβαλε για τις ομήρους φωτογραφίες τους από την περίοδο της ομηρίας τους, μια αναμνηστική φωτογραφία της Γάζας και κάποιου είδους πιστοποιητικό.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post οι τρεις γυναίκες περιέγραψαν την κίνηση των τρομοκρατών της Χαμάς ως ένα «κυνικό παιχνίδι» με στόχο την χειραγώγησή τους.

 

Οι τρεις όμηροι που απελευθερώθηκαν από την Χαμάς στα πλαίσια της συμφωνίας εκεχειρίας βρίσκονται στο Ισραήλ. Η Έμιλι Νταμάρι, η Ρόμι Γκόνεν και η Ντορόν Στάνμπαρ Χάιρ, βρίσκονται σε ισραηλινό έδαφος.

«Η Εμιλι, η Ντόρον και η Ρόμι έχουν επιτέλους πάρει τον δρόμο για τα σπίτια τους», δήλωσε στην ισραηλινή τηλεόραση ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι. «Είναι μία στιγμή μεγάλης συγκίνησης», συμπλήρωσε.

Αρχικά οι τρεις όμηροι παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό από μέλη της Χαμάς και στη συνέχεια η οργάνωση τις παρέδωσε στον ισραηλινό στρατό. Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με τη στιγμή που οι τρεις γυναίκες παραδόθηκαν στον στρατό.
 

Η βιντεοκλήση της Έμιλι Νταμάρι με συγγενείς της και το τραύμα στο χέρι

Όπως αναφέρει το timesofisrael.com, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν την Έμιλι Νταμάρι σε βιντεοκλήση με μέλη της οικογένειάς της, μετά τη συνάντηση με τη μητέρα της. Η Έμιλι βρισκόταν σε εγκαταστάσεις των IDF για να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Στις εικόνες η Έμιλι έχει έναν επίδεσμο στο χέρι της, αφού είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023. Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan, έχασε δύο δάχτυλα.

Στο μεταξύ, δόθηκαν στη δημοσιότητας και οι πρώτες φωτογραφίες των ομήρων με τους συγγενείς τους. 

 

 

Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν λίγο μετά τις 5.00 τοπ απόγευμα της Κυριακή τη στιγμή της παράδοσης των τριών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό. Τα πλάνα δείχνουν τρεις γυναίκες ομήρους να βγαίνουν από ένα όχημα περικυκλωμένο από ένοπλους άνδρες της Χαμάς. Οι όμηροι μπαίνουν σε οχήματα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ενώ οι ένοπλοι φώναζαν το όνομα της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

«Οι τρεις γυναίκες όμηροι παραδόθηκαν επίσημα στον Ερυθρό Σταυρό στην πλατεία Αλ-Σαράγια στη συνοικία Αλ-Ριμάλ στη δυτική πόλη της Γάζας», δηλώνει στο AFP αξιωματούχος της Χαμάς. 

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ενημέρωσε ότι έχει παραλάβει τις τρεις γυναίκες ομήρους στη Γάζα.

Ο στρατός ενημερώθηκε επίσης, από τον Ερυθρό Σταυρό ότι οι τρεις γυναίκες είναι καλά στην υγεία τους.

Οι τρεις γυναίκες βρίσκονται καθοδόν προς τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ.

Λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα το Times of Israel μετέδωσε ότι οι τρεις όμηροι επέστρεψαν στο Ισραήλ.

 

 

 

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο AFP ότι το Ισραήλ θα λάβει «σύντομα» τον κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση στη Γάζα και οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα.

«Τα ονόματα των τριών ανθρώπων που θα αφεθούν ελεύθεροι, ίσως στρατιώτες ίσως πολίτες, θα δοθούν σύντομα» στις ισραηλινές αρχές, δήλωσε το στέλεχος της Χαμάς που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «περιπλοκές στο πεδίο» καθυστέρησαν την ανακοίνωση των ονομάτων, ενώ πρόσθεσε ότι «η ανταλλαγή (ομήρων/ κρατουμένων) θα πραγματοποιηθεί όπως είναι προγραμματισμένο».

Άλλα δημοσιεύματα  θέλουν τη λίστα να έχει ήδη πάει στα χέρια του Ισραήλ, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται ακόμη από επίσημη πηγή

Παραιτήθηκε ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας 

Στο μεταξύ, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ο Ιταμάρ Μπεν- Γκβιρ, όπως και δύο άλλοι υπουργοί του εθνικιστικού, θρησκευτικού κόμματός του παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου λόγω της συμφωνίας που σύναψε με τη Χαμάς για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα τους.

Το κόμμα Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη) δεν συμμετέχει πλέον στον κυβερνητικό συνασπισμό, όμως επεσήμανε ότι δεν θα προσπαθήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Ένας ισραηλινός τραυματίστηκε σοβαρά το απόγευμα του Σαββάτου μετά από επίθεση ενός 19χρονου Παλαιστίνιου κοντά σε εμπορικό κέντρο στο  Τελ Αβίβ .

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία ο δράστης είναι νεκρός αφού τον πυροβόλησε πολίτης που βρισκόταν στο σημείο.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων ανέφερε ότι ο άνδρας που τραυματίστηκε κατά την ύποπτη τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ μαχαιρώθηκε και δεν πυροβολήθηκε.

Η ύποπτη επίθεση είχε αρχικά περιγραφεί ως «περιστατικό με πυροβολισμούς». Το νοσοκομείο Ichilov στο Τελ Αβίβ καταγράφει την κατάσταση του θύματος ως σοβαρή.

Να σημειωθεί ότι το περιστατικό σημειώθηκε μία ημέρα πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία στη Γάζα. Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της επίθεσης καταγόταν από την Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης και βρισκόταν παράνομα στο Ισραήλ.

Δείτε βίντεο - Σκληρές εικόνες

Μήνυμα αδιαλλαξίας στη Δύση έστειλε την Πέμπτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Κίεβο την Πέμπτη, ενόσω ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ πραγματοποιούσε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο πρωτεύουσα.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου και σε άλλες περιοχές της πόλης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Βρετανού πρωθυπουργού, ενώ η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε ένα ρωσικό drone. 

Δεν υπήρξαν θύματα ως αποτέλεσμα της επίθεσης, αλλά ένα αυτοκίνητο υπέστη ζημιές από την πτώση συντριμμιών, σύμφωνα με αξιωματούχο της πόλης.

Ο Στάρμερ υποσχέθηκε να διατηρήσει μια 100χρονη συνεργασία που υπογράφηκε με την Ουκρανία την Πέμπτη - μια «ιστορική» συμφωνία που θα φέρει περισσότερη οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο στο μέλλον.

Επισκεπτόμενος μια μονάδα εγκαυμάτων στο Κίεβο νωρίτερα σήμερα, και βλέποντας τη ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο του» στην εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Αυτή η διμερής συμφωνία θα μπορούσε να έχει σκοπό να αντισταθμίσει οποιαδήποτε μείωση της πολυμερούς υποστήριξης του ΝΑΤΟ, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί υπό τη δεύτερη προεδρία Τραμπ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα αποστολής βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ως μέρος μιας ειρηνευτικής δύναμης, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: skai.gr

 



«Αυτή είναι η ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις» της Ρωσίας, σχολίασε δηκτικά Ουκρανός αξιωματούχος. 
Σημαντική αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν οι αποψινές ανακοινώσεις του State Department που σχετίζονται με την στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Πρόκειται για την προεδρική διακήρυξη του Προέδρου Τζο Μπαίντεν για προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στα προγράμματα Foreign Military Sales (FMS), Excess Defense Articles (EDA) και Title 10 Security Assistance Program.

Διακρατική αγορά οπλικών συστημάτων
Το Foreign Military Sales (FMS), είναι πρόγραμμα αγοράς εξοπλισμού που επιτρέπει στις αμερικάνικες αρχές να πωλούν αμυντικό εξοπλισμό σε ξένες κυβερνήσεις, όταν η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Μέσω του FMS η προμήθεια οπλισμού διεξάγεται απευθείας μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας (G2G Government to Geoverment).

Με τη συμμετοχή της Κύπρου στο FMS η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες που μπορούν να μειώσουν το κόστος αγοράς, ενώ διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων συνεργασίας και κοινών ασκήσεων με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο αγοράς αμερικανικών συστημάτων, κάτι που ενισχύει σημαντικά και την πτυχή της διαλειτουργικότητας.

Προμήθεια οπλισμού από πλεονάσματα
Με την συμμετοχή στο Excess Defense Articles (EDA) η Κύπρος θα έχει την δυνατότητα προμήθειας σύγχρονου οπλισμού από πλεονασματικό υλικό, δηλαδή υλικό που βρίσκεται ήδη σε χρήση από ΗΠΑ και μπορεί να προσφερθεί είτε ως δωρεά είτε σε πολύ χαμηλές τιμές. Η δυνατότητα αυτή δίνεται στα κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και που θεωρούνται σύμμαχοι και εταίροι των ΗΠΑ, ως μέσο στήριξης προγραμμάτων των εν λόγω χωρών για ανανέωση και εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού υλικού τους.

Εξοπλισμός, για εξειδικευμένη χρήση

Με τη συμμετοχή στο Title 10 security assistance program, οι ΗΠΑ θα παρέχουν εκπαίδευση και υλικό, για την ασφάλεια χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και αντιμετώπιση τρομοκρατίας.

Τι είναι η Προεδρική Διακήρυξη ;

Το Presidential Determination/Προεδρική Διακήρυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια επίσημη πράξη που υπογράφεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο, με την οποία λαμβάνεται μια συγκεκριμένη απόφαση ή διατυπώνεται μια πολιτική θέση για ζητήματα εθνικής σημασίας. Πρόκειται για εργαλείο της εκτελεστικής εξουσίας που επιτρέπει στον Πρόεδρο να κατευθύνει υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, να ερμηνεύσει νομοθετικές διατάξεις για την εφαρμογή πολιτικών ή να εγκρίνει συγκεκριμένες πράξεις που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την εξωτερική πολιτική, την αμυντική βοήθεια, τον έλεγχο εξοπλισμών ή την παροχή οικονομικής υποστήριξης σε τρίτες χώρες. Όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκδίδει μια Προεδρική Διακήρυξη, ουσιαστικά καθορίζει τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι σε ένα ζήτημα που επιλέγεται ως μείζονος ενδιαφέροντος. Η σχετική απόφαση δεσμεύει τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες, που στη συνέχεια εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις ή τις ενέργειες που περιγράφονται στην προεδρική απόφαση.

Προνομιακή σχέση

Με την υπογραφή του Νόμου Εθνικής Άμυνας (NDAA) για το έτος 2025, στις 23 Δεκεμβρίου 2024 από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, με τον οποίο προστέθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία στον κατάλογο χωρών που θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα και πολυεθνικές ασκήσεις (στις οποίες συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος που συμμετέχει σε αυτό τον κατάλογο χωρών και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ή/και του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη.
Η Κύπρος αποκτά πλέον , πολύ πιο γρήγορη πρόσβαση στις αγορές οπλισμού από τις ΗΠΑ γιατί θα συνεργάζεται απευθείας με τη κυβέρνηση και όχι με ιδιωτικές εταιρείες .
Το στρατιωτικό υλικό θα κοστίζει στη Κύπρο πολύ πιο φτηνά, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ το αγοράζει από τις ιδιωτικές εταιρείες σε προνομιακές τιμές. Αν η Κύρος το αγόραζε απευθείας από τις εταιρείες το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.
Η Κύπρος αποκτά επίσης πρόσβαση σε υλικό που χαρακτηρίζεται ως FMS-only, δηλαδή υλικό που μπορεί να αποκτηθεί μόνο μέσω αυτού του προγράμματος και που υπό άλλες συνθήκες οι εταιρείες δεν διαθέτουν προς πώληση.
Η συντήρηση και η εκπαίδευση αυτών των συστημάτων που θα αποκτηθούν θα γίνεται επίσης απευθείας μέσω της Κυβέρνησης των ΗΠΑ και πάλι σε πιο χαμηλό κόστος αλλά και σε υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ικανοποίηση στη Λευκωσία

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν την εξέλιξη ως ιστορικής σημασίας, καθώς αναβαθμίζεται καθοριστικά η διμερής στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως πρόκειται για μια ακόμα σημαντικότατη εξέλιξη στις αμυντικές σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και ως και σε πολιτικό, καθώς στέλνει μηνύματα επιβεβαίωσης και εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Η υπογραφή αυτής της διακήρυξης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου – ΗΠΑ και εν συνεχεία συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Οκτώβριο.
Η ένταξη σε αυτά τα προγράμματα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αμυντική ενίσχυση της Κύπρου και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, καθώς προβλέπει τη δυνατότητα προμήθειας αμυντικού υλικού είτε δωρεάν είτε σε ιδιαίτερα χαμηλό κόστος απευθείας από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ και δίνει επίσης πρόσβαση σε απόκτηση υλικού από πλεονάζοντα αποθέματα των ΗΠΑ, ενώ τα προγράμματα εκπαίδευσης και υποστήριξης ικανοτήτων (Title 10) ενισχύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα για τη διαχείριση θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων. Ταυτόχρονα αναγνωρίζεται εμπράκτως η στρατηγική σχέση συνεργασίας η οποία έχει σαφές περιεχόμενο το οποίο αντιλαμβάνονται και άλλες χώρες της περιοχής.
Οι κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, ανέφεραν πως πρόκειται για μια κίνηση που εδραιώνει την πολιτική σταθερότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενδυναμώνει το κύρος της στο γεωπολιτικό σκηνικό και, κατ’ επέκταση ενισχύει και τις επίμονες προσπάθειες της Λευκωσίας για τερματισμό της κατοχής και οριστικής επίλυσης του Κυπριακού.

Ωρίμασαν οι συνθήκες

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου είναι σαφές ότι διανύουν την καλύτερη περίοδο σε διμερές επίπεδο, όπως τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές . Η αναβάθμιση των σχέσεων αυτών ακολουθεί μια εξελικτική πορεία με πολύ σημαντικά ορόσημα:
· Στενή συνεργασία ως προς την υλοποίηση της Πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα
· Η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω ενεργοποίησης του Σχεδίου «Εστία» λειτουργεί καταλυτικά ως προς την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών (και άλλων κρατών) από την περιοχή.
· Συνεργασία με FBI κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη για διερεύνηση παράκαμψης κυρώσεων και ξεπλύματος μαύρου χρήματος
· Υπογραφή Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Κύπρου κάτι που οι ΗΠΑ διατηρούν με πολύ λίγα κράτη στο κόσμο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
· Επίσημη πρόσκληση για συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη με Πρόεδρο ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο. Για πρώτη φορά από το 1996 Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έλαβε πρόσκληση για συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Αρχή με ενίσχυση εφεδρείας
Πηγές του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν πως ήδη υπάρχει πρόθεση για απόκτηση αμερικανικού εξοπλισμού για τους εφέδρους. Φορητός οπλισμός, κράνη, εξαρτήσεις, αλεξίσφαιρα, άρβυλα κλπ.

 

Για τελική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, διάρκειας αρχικά 6 εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας κάνουν λόγο αμερικανικές πηγές που συμμετέχουν στην κρίσιμη διάσκεψη στη Ντόχα του Κατάρ.

Το Ισραήλ και η Χαμάς φαίνεται πως τελικά έχουν συμφωνήσει στο σχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται επιστροφή συγκεκριμένου αριθμού ομήρων που η Χαμάς κρατά από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και το «Μαύρο Σάββατο» αλλά και απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Νωρίτερα οι ίδιες πηγές σημείωναν πως έχει υπάρξει «νέο εμπόδιο» με τη Χαμάς να διαφωνεί για το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τμήματα του παλαιστινιακού θύλακα, αλλά φαίνεται πως και αυτά έχουν ξεπεραστεί.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από το Κατάρ αργότερα σήμερα.

Εσωτερικές αντιδράσεις στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ, ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμφωνία. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντεον Σάαρ, δήλωσε πως η πλειοψηφία της κυβέρνησης θα ενέκρινε μια συμφωνία εάν τεθεί σε ψηφοφορία στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι προηγούμενες προσπάθειες για ειρηνευτική συμφωνία απέτυχαν, καθώς αμφότερες οι πλευρές κατηγορούσαν η μία την άλλη. Το τρέχον πλαίσιο συμφωνίας βασίζεται σε ένα σχέδιο τριών φάσεων που είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος Μπάιντεν τον Μάιο. Η προηγούμενη κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα είχε διάρκεια μόλις μίας εβδομάδας από τις 23 έως τις 30 Νοεμβρίου του 2023.

Το σχέδιο Μπάιντεν

Το αρχικό στάδιο περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων, απελευθέρωση ομήρων –κυρίως γυναικών, ηλικιωμένων και ασθενών– και την αποστολή 600 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια καθημερινά στη Γάζα. Προβλέπεται, επίσης, η παράδοση 60.000 προσωρινών κατοικιών και 200.000 σκηνών για την υποστήριξη των εκτοπισμένων.

Η δεύτερη φάση της συμφωνίας περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων.

Οι Αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα, Τετάρτη, τη σύλληψη του παυθέντος προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ –περίπου ενάμιση μήνα αφότου βύθισε τη χώρα σε πολιτικό χάος κηρύσσοντας εφήμερο στρατιωτικό νόμο την 3η Δεκεμβρίου– έπειτα από έφοδο στην κατοικία του.

Η ομάδα που διενεργεί την έρευνα εις βάρος του «εκτέλεσε ένταλμα σύλληψης του προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ σήμερα στις 10.33» (σ.σ. τοπική ώρα· 03.33 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Ο Γιουν, που αντιμετωπίζει δίωξη για «ανταρσία» εξαιτίας της κήρυξης στρατιωτικού νόμου –η κατηγορία επισύρει ως ακόμη και την ποινή του θανάτου–είναι ο πρώτος αρχηγός του νοτιοκορεατικού κράτους που συλλαμβάνεται στην Ιστορία της χώρας.

Αστυνομικοί, εισαγγελείς και άλλα στελέχη της υπηρεσίας ερευνών για διαφθορά υψηλών προσώπων μετήγαγαν τον παυθέντα αρχηγό του κράτους στα γραφεία της εισαγγελίας για να ανακριθεί, σύμφωνα με το επίσημο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Πάνω από 3.000 αστυνομικοί και ερευνητές συγκεντρώθηκαν στην κατοικία του παυθέντος προέδρου πριν από τα ξημερώματα, διαπερνώντας συγκεντρωμένους υποστηρικτές του και βουλευτές της παράταξής του, του Κόμματος της Εξουσίας στον Λαό, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη σύλληψή του. Ξέσπασαν μικροεπεισόδια.

Ο ίδιος ο κ. Γιουν ανέφερε σε τηλεοπτικό του μήνυμα πως αποφάσισε να παραδοθεί, παρότι θεωρεί παράνομη τη διαδικασία, για να αποφευχθεί «αιματοχυσία».

Η υπεράσπιση του κ. Γιουν ερίζει εξαρχής πως η σύλληψή του είναι παράνομη, ενέργεια με μοναδικό σκοπό τη δημόσια ταπείνωσή του.

Η απόφασή του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο άφησε άναυδη τη χώρα της Ασίας και τη βύθισε σε πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου. Οδήγησε στην παύση του από το Κοινοβούλιο τη 14η Δεκεμβρίου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει αρχίσει να εξετάζει αν πράγματι θα απομακρυνθεί από την εξουσία. Πλέον αναμένεται η διαδικασία της ανάκρισής του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Χαμάς αποδέχθηκε σχέδιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων, ανέφεραν το μεσημέρι της Τρίτης δύο αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες στη Ντόχα. Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε, από την πλευρά του, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά οι λεπτομέρειες βρίσκονται υπό οριστικοποίηση.

Το Associated Press έλαβε αντίγραφο της προτεινόμενης συμφωνίας με έναν Αιγύπτιο αξιωματούχο και έναν αξιωματούχο της Χαμάς να επιβεβαιώνουν τη γνησιότητά του.

Το σχέδιο θα πρέπει να υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ για τελική έγκριση.

Και οι τρεις αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν τις συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών.

Τι αναφέρει το σχέδιο συμφωνίας που κατέχει το Associated Press

Σύμφωνα με το σχέδιο της συμφωνίας που διαπραγματεύονται το Ισραήλ και η Χαμάς και περιήλθε στην κατοχή του Associated Press, το Ισραήλ θα πληρώσει υψηλό τίμημα για να εξασφαλίσει - ειδικά - την απελευθέρωση των γυναικών στρατιωτών που κρατούνται όμηροι.

Η συμφωνία σε τρεις φάσεις θα ξεκινήσει με τη σταδιακή απελευθέρωση 33 ομήρων σε διάστημα έξι εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων ενηλίκων και τραυματισμένων πολιτών, σε αντάλλαγμα εκατοντάδων Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ.

Μεταξύ των 33 θα είναι και πέντε γυναίκες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό, καθεμία από τις οποίες θα απελευθερωθεί σε αντάλλαγμα για 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 30 καταδικασμένων κρατουμένων ασφαλείας που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης, 42ήμερης φάσης, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τα πληθυσμιακά κέντρα της Γάζας, θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα και θα υπάρξει ένα κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας, με περίπου 600 φορτηγά να εισέρχονται κάθε μέρα.

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία, τα μείζοντα ζητήματα έχουν αντιμετωπιστεί» λέει το Κατάρ

Οι διαπραγματεύσεις στη Ντόχα για μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων βρίσκονταν στο «τελικό τους στάδιο», ανφερε από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ που μεσολαβεί.

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια... σίγουρα ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε συμφωνία», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ματζέντ αλ-Ανσάρι, προσθέτοντας ότι «μέχρι να υπάρξει ανακοίνωση, δεν θα πρέπει να είμαστε υπερβολικά ενθουσιασμένοι με αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας ότι τα περισσότερα εμπόδια έχουν ξεπεραστεί.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, υπήρχαν υποκείμενα ζητήματα, μείζονα ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών που δεν είχαν επιλυθεί. Αυτά τα ζητήματα επιλύθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τις τελευταίες δύο εβδομάδες και, ως εκ τούτου, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου αντιμετωπίστηκαν τα μείζονα ζητήματα που εμπόδιζαν την επίτευξη συμφωνίας», πρόσθεσε.

 

 

Κουβανοί νεοσύλλεκτοι πολεμούν στην Ουκρανία και το Κουρσκ, αποκαλύπτοντας το πώς η Μόσχα παγιδεύει ξένους υπηκόους για να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Σύμφωνα με αποκάλυψη του Politico, Κουβανοί που ήθελαν να αποκτήσουν ρωσικό διαβατήριο παγιδεύτηκαν σε μία ατελείωτη θητεία διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στον πόλεμο της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας.

Χιλιάδες ξένοι υπήκοοι υπέγραψαν μονοετές συμβόλαιο με τον ρωσικό στρατό, παρασυρόμενοι από την υπόσχεση για υψηλούς μισθούς και την απόκτηση ιθαγένειας για τους ίδιους και τους συγγενείς τους.

Για τους Κουβανούς, πολλοί από τους οποίους βλέπουν ότι η ζωή υπό το δικτατορικό καθεστώς της Αβάνας και οι αμερικανικές κυρώσεις ισοδυναμούν με υπαίθρια φυλακή, η υπόσχεση για ένα δεύτερο διαβατήριο ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Το έγγραφο, ωστόσο, συνοδεύεται από μια θηλιά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

«Τώρα μας λένε ότι, εφόσον είμαστε Ρώσοι πολίτες, πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι το τέλος του πολέμου», είπε ο Χόρχε, ένας Κουβανός, μιλώντας από την περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου τα στρατεύματα της Μόσχας προσπαθούν να ανατρέψουν μια ουκρανική επίθεση. 

Προσλήψεις ξένων υπηκόων

Με τις ρωσικές απώλειες να αυξάνονται από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα έχει προσπαθήσει να στρατολογήσει μαχητές από άλλες χώρες, όπως το Νεπάλ, τη Γκάνα, τη Συρία, την Ινδία και τη Σρι Λάνκα.  

Αν και ο ακριβής αριθμός των ξένων νεοσύλλεκτων είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό, η εκτίμηση μεταξύ των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων είναι ότι αποτελούν μόνο ένα κλάσμα του στρατού του Κρεμλίνου που μάχεται εναντίον της Ουκρανίας με αποστολή να «κλείνουν» στο πεδίο της μάχης. 

Πολιτικά, ωστόσο, η Μόσχα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την παρουσία τους για να προωθήσει μια αφήγηση τύπου Ψυχρού Πολέμου σύμφωνα με την οποία η Ρωσία ηγείται ενός συνασπισμού ευρείας βάσης χωρών που αντεπιτίθενται κατά της αμερικανικής ηγεμονίας. 

Οι Κουβανοί γνωρίζουν αυτό το αφήγημα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, όταν αναπτύχθηκαν στην Αγκόλα κατά δεκάδες χιλιάδες για να βοηθήσουν στη διεξαγωγή ενός πολέμου κατά των ΗΠΑ
Σχεδόν κανένας από τους Κουβανούς νεοσύλλεκτους που μίλησαν στο Politico δεν επικαλέστηκαν την ιδεολογία για την κατάταξή τους.

Μάλιστα, κάποιοι ανέφεραν ότι είχαν παραπλανηθεί να ταξιδέψουν στη Ρωσία αφού απάντησαν σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αγγελίες που πίστευαν ότι θα ήταν εργασία χαμηλής ειδίκευσης και επαγγέλματα που θα αφορούν τις κατασκευές. 

Άλλοι παραδέχθηκαν ότι είχαν ανταποκριθεί πρόθυμα και συνειδητά στο κάλεσμα του πολέμου της Ρωσίας, αναφέροντας τις οικονομικές δυσκολίες και τις οικογενειακές ευθύνες ως κίνητρο για την απόφασή τους να επιβιβαστούν σε μια πτήση για ένα μέρος που δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ πριν και δεν γνώριζαν για αυτό σχεδόν τίποτα. 

Η κατάρα του διαβατηρίου

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μια «εκστρατεία μερικής κινητοποίησης» βύθισε τη χώρα σε κατάσταση σοκ . Για πρώτη φορά μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή, ο πληθυσμός της Ρωσίας ήρθε αντιμέτωπος με την πραγματικότητα του πολέμου και του ζητήθηκε να συμμετάσχει.

Ενώ η εκστρατεία προκάλεσε μαζική έξοδο νεαρών ανδρών, εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ωστόσο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, κάποιοι από αίσθημα πατριωτικού καθήκοντος, ενώ πολλοί άλλοι λόγω έλλειψης επιλογής ή από φόβο αντιποίνων. 

Όσοι κινητοποιήθηκαν αναμενόταν να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους πολύ καιρό πριν, μετά την υποτιθέμενη επικείμενη νίκη της Ρωσίας, ή, τουλάχιστον, να αντικατασταθούν με άλλους στο πεδίο της μάχης.

 Αντίθετα, παραμένουν στο μέτωπο για δύο χρόνια. Για να αντικαταστήσει τα θύματα, ο Πούτιν βασίστηκε στην προσέλκυση περισσότερων εθελοντών, προσφέροντας στους ντόπιους υψηλούς μισθούς καθώς και ταχεία ιθαγένεια στους ξένους νεοσύλλεκτους.

«Χρησιμοποιούν την υπηκοότητα για να μας δέσουν», είπε ο Ντέιβιντ, ένας Κουβανός νεοσύλλεκτος του οποίου η σύμβαση έληξε επίσημα τον Ιούλιο. «Αυτό μου ακούγεται σαν εκβιασμός».

Ο Ντέιβιντ είπε ότι είδε για τελευταία φορά την κουβανική του ταυτότητα τον Οκτώβριο του 2023, όταν κατασχέθηκε από τους στρατιωτικούς ανωτέρους του. Λίγο αργότερα, του αφαιρέθηκε και το ρωσικό διαβατήριό του —που εκδόθηκε μόλις εβδομάδες νωρίτερα—, με το πρόσχημα ότι ήταν ασφαλέστερο να περάσει στην Ουκρανία χωρίς αυτό.

Ενώ ορισμένοι νεοσύλλεκτοι έλαβαν υπηκοότητα εντός εβδομάδων από την άφιξή τους στη Ρωσία για στρατιωτική εκπαίδευση, υπάρχουν εκείνοι που εξακολουθούν να περιμένουν περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά την κατάταξή τους για να λάβουν το έγγραφο.

«Οι ξένοι μαχητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν υπογράψουν συμβόλαιο με τον ρωσικό στρατό ή δεχτούν διαβατήριο, θα υπογράψουν να πολεμήσουν επ' αόριστον στην Ουκρανία έως ότου το Κρεμλίνο κηρύξει το τέλος της επιχείρησης ή σκοτωθούν ή τραυματιστούν σοβαρά», αναφέρουν οι Κουβανοί.
 

Πηγή: skai.gr

Η Ουκρανία έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τους 2 πρώτους στρατιώτες του βορειοκορεατικού στρατού που αιχμαλωτίστηκαν ποτέ στην ευρωπαϊκή ήπειρο
 

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν το Σάββατο όταν συγκρούστηκαν μεταξύ τους δύο τραμ στο Στρασβούργο. 

Η νομαρχία αναφερει ότι τουλαχιστον 30 τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση και από αυτούς οι 15 χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Η δήμαρχος της πόλης τόνισε ότι δεν υπάρχουν νεκροί ούτε άτομα σε κρίσιμη κατάσταση, κάποιοι όμως από τους επιβάτες έχουν υποστεί σοκ.

Οι οδηγοί των τραμ δεν έχουν τραυματιστεί αλλά υπέστησαν και αυτοί σοκ.

Το ατύχημα έγινε στις 15:35 (τοπική ώρα, 16:35 στην Ελλάδα)  μέσα σε τούνελ όταν ένα από τα τραμ συγκρούστηκε με το δεύτερο, που ήταν ακινητοποιημένο πολύ κοντά στον κεντρικό σταθμό του Στρασβούργου.

Επιβάτης που ήταν μέσα σε τραμ είπε ότι έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλο. «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, τα παράθυρα έσπασαν και άνοιξαν και έπεσαν οι πόρτες. Ο κόσμος φώανζε, άλλοι βοηθούσαν τους τραυματίες», ανέφεραν.

Βίντεο από το σημείο καταγράφουν τις στιγμές πανικού που επικράτησαν στο σημείο..

Ένας άνδρας εκκένωσε το σπίτι του στο Λος Άντζελες κρατώντας στα χέρια πίνακα του Αλέκου Φασιανού.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, απεικονίζεται ένας άνδρας ο οποίος κρατάει στα χέρια τσάντες με αντικείμενα και πίνακες ζωγραφικής, να εγκαταλείπει με ποδήλατο το σπίτι του στο φλεγόμενο Pacific Palisades.

«Η πίσω αυλή καίγεται», δήλωσε στο NBCLA. «Φεύγω από εδώ», πρόσθεσε ενώ γύρω του «χόρευαν» φλόγες και στάχτες. Μάλιστα, παρέδωσε τους πίνακες στον ρεπόρτερ του NBCLA, προκειμένου να τους φυλάξει έως ότου μπορέσει να τους ανακτήσει.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για τον πίνακα του Έλληνα ζωγράφου, «Ποδηλάτης στην εξοχή», χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά του.

Σχεδόν 1 ώρα και 15 λεπτά κράτησε η χαλαρή αλλά επεισοδιακή live συζήτηση στο Χ (πρώην Twitter) του Έλον Μασκ και της αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος της Γερμανίας AfD, Άλις Βάιντελ.

Η συζήτηση του Έλον Μασκ και της αρχηγού του AfD, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε την κατάσταση στη Γερμανία, τη Μέση Ανατολή, τις γνώμες για τον Χίτλερ και την Μέρκελ αλλά και για το πότε θα πατήσει ο πρώτος άνθρωπος στον Άρη.

O Έλον Mασκ στην αρχή της κουβέντας, για ακόμα μία φορά επανέλαβε πως οι Γερμανοί πρέπει να στηρίξουν το ακροδεξιό κόμμα γιατί «μόνο αυτό μπορεί να σώσει τη χώρα».

«Η χώρα μας έχει ανθρώπους με κίνητρο και όρεξη, αλλά δεν κυβερνείται σωστά εδώ και 25 χρόνια», απάντησε η Βάιντελ και ξεκίνησε την «επίθεση» στην Μέρκελ.

«Η Μέρκελ κατά την άποψή μου κατέστρεψε τη χώρα. Άνοιξε τα σύνορα σε λαθρομετανάστες, κατέστρεψε την βιομηχανία και ασχολήθηκε μόνο με την ενέργεια. Δεν θέλει μυαλό να καταλάβεις ότι δεν αρκεί μόνο αυτό στην οικονομία σου. Πρέπει να ενισχύσουμε την πυρηνική μας δύναμη. Να ενισχύσουμε την τεχνολογία μας» είπε η επικεφαλής του AfD. H αρχηγός του AfD, Άλις Βάιντελ – Φωτογραφία Reuters – Kay Nietfeld

«Ο Χίτλερ ήταν κομμουνιστής και σοσιαλιστής»

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός πως η Βάιντελ υποστήριξε ότι η πολιτική που άσκησε ο Χίτλερ ήταν κομμουνιστική.

Όταν οι 2 συνομιλητές ξεκίνησαν να μιλούν για την ελευθερία του λόγου, κάνοντας σύγκριση σε όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα στα social media με την κυριαρχία του Χίτλερ στη Γερμανία, τότε η ηγέτης της AfD τόνισε πως ο Χίτλερ ήταν κομμουνιστής σοσιαλιστής ενώ το κόμμα της είναι ελευθεριακό και συντηρητικό.

«Είμαστε το αντίθετο του Χίτλερ. Στο τρίτο Ράιχ ήταν σοσιαλιστές. Χρηματοδότησαν ιδιωτικές εταιρείες από το κράτος και μετά ζήτησαν τεράστιους φόρους και εθνικοποίησαν ολόκληρη τη βιομηχανία και η μεγαλύτερη επιτυχία μετά από εκείνη την τρομερή εποχή στην ιστορία μας ήταν να αποχαρακτηρίσουμε τον Αδόλφο Χίτλερ ως σωστό και συντηρητικό, ήταν ακριβώς το αντίθετο. Ήταν ένας κομμουνιστής σοσιαλιστής τύπος, τελεία, κανένα άλλο σχόλιο γι’ αυτό. Είμαστε ακριβώς το αντίθετο, το ελευθεριακό συντηρητικό κόμμα».

Αναφορικά με τα ΜΜΕ της Γερμανίας, η ίδια τόνισε πως συμπεριφέρονται εχθρικά απέναντί της και πως είναι ικανοποιημένη που στο Χ μπορεί όποιος θέλει να εκφραστεί χωρίς κάποιος να τον παρεμποδίζει.

Άγνοια για τη Μέση Ανατολή

Συζητώντας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η επικεφαλής του AfD είπε πως η κατάσταση είναι «περίπλοκη».

«Όσο περισσότερο μαθαίνω για την κατάσταση στο Ισραήλ, τόσο πιο περίπλοκο γίνεται στο μυαλό μου. Δεν είμαι πολιτικός που θα αρχίσω να σου μιλάω ακατάπαυστα για κάτι. Ειλικρινά δεν ξέρω που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή», είπε.

Όταν η Βάιντελ ρώτησε τον Έλον Μασκ για το τι θα κάνει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ή ποια είναι η δική του άποψη για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε να σταματήσει ο πόλεμος, ο μεγιστάνας είπε απλά πως υπάρχει «χώρος» για ειρήνη.

«Από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα εξαρτηθεί. Δεν θέλω να πω. Νομίζω όμως ότι υπάρχει χώρος για μια λύση, αλλά χρειάζεται ισχυρή στάση από την μεριά μας για να σταματήσει και να φέρουμε ειρήνη στην περιοχή», είπε συγκεκριμένα.

Για το πότε θα πατήσει ο πρώτος άνθρωπος στον Άρη, ο Έλον Μασκ υποστήριξε πως σε 4 χρόνια πιστεύει ότι θα έχει γίνει.

«Σε 2 χρόνια θέλουμε να προσεγγίσουμε με ένα αεροσκάφος τον πλανήτη, αλλά ο απώτερος στόχος είναι να καταφέρουμε να στείλουμε έναν άνθρωπο σε 4 χρόνια. Το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί αν δε χτίσουμε μία νέα αποικία σε άλλον πλανήτη, σε μερικά χρόνια», ανέφερε ο Έλον Μασκ.

 

Η Ουκρανία εξαπέλυσε καταστροφική επιδρομή με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τη νύχτα της 7ης προς 8η Ιανουαρίου 2025, που είχε ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί αποθήκη πετρελαίου στην ρωσική πόλη Ένγκελς, που εξυπηρετεί ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά που σταθμεύουν στην περιοχή.

Μάλιστα, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη αυτή, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στην βιομηχανική εγκατάσταση μετά την ουκρανική επίθεση στην αποθήκη πετρελαίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα (08.01.2025) ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Σαράτοφ.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Telegram, ο κυβερνήτης Ρόμαν Μπουσάργκιν δήλωσε ότι δύο πυροσβέστες σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να κατασβήσουν τη φωτιά.

Η Ουκρανία έπληξε στη διάρκεια της νύχτας ρωσική αποθήκη πετρελαίου η οποία εξυπηρετεί μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη ρωσική πόλη Ένγκελς, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έκαναν λόγο για πολλαπλές εκρήξεις και μια μεγάλη πυρκαγιά στην αποθήκη πετρελαίου «Kristal», η οποία, όπως ανέφεραν, παρέχει καύσιμα στην αεροπορική βάση «Engels 2», όπου έχουν τη βάση τους τα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Tu-160 και Tu-95S.

«Το πλήγμα στην αποθήκη πετρελαίου προκαλεί σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας για τη στρατηγική αεροπορία των Ρώσων κατακτητών και μειώνει σημαντικά την ικανότητά τους να πλήττουν ουκρανικές ειρηνικές πόλεις και μη στρατιωτικούς στόχους», ανέφεραν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε μια δήλωση μέσω της εφαρμογής Telegram.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Ολεξάντρ Καμίσιν, δήλωσε πως ο στρατός έκανε χρήση ουκρανικής κατασκευής, μεγάλης εμβέλειας ικανοτήτων στην επίθεση.

Μια ημέρα μετά την ενέργεια του Ντόναλντ Τραμπ να μην αποκλείσει την χρήση στρατιωτικής βίας για την κατάληψη της Γροιλανδίας, Παρίσι και Βερολίνο απάντησαν στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ καλώντας τον να σταματήσει τις απειλές. 

«Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται διά της βίας», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος εμμέσως στις πρόσφατες δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί προσάρτησης του Καναδά, της Γροιλανδίας και της Διώρυγας του Παναμά.

«Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται διά της βίας. Αυτό ισχύει για κάθε χώρα είτε βρίσκεται στα ανατολικά είτε στα δυτικά μας και αποτελεί θεμέλιο της ειρηνευτικής μας τάξης. Και κάθε κράτος πρέπει να το τηρήσει, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για μικρή χώρα ή για ένα πολύ ισχυρό κράτος», δήλωσε ο κ. Σολτς σε έκτακτη δήλωσή του, κατά την οποία πάντως δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ακόμη ότι είχε ήδη συνομιλίες για το θέμα με Ευρωπαίους εταίρους και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Αντόνιο Κόστα, κατά τις οποίες, όπως είπε, «κατέστη σαφής μια κάποια έλλειψη κατανόησης σε ό,τι αφορά κάποιες δηλώσεις προερχόμενες από τις ΗΠΑ». Ο καγκελάριος περιέγραψε το ΝΑΤΟ ως «το σημαντικότερο εργαλείο για την άμυνά μας» και «κεντρικό πυλώνα των διατλαντικών σχέσεων» και τόνισε ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και απαιτείται μια αποφασιστική και συνετή απάντηση στο γεγονός ότι στο άμεσο μέλλον η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη θα παραμείνει πολύ τεταμένη. Με βάση μια κοινή ανάλυση των απειλών, θα καθοριστεί επακριβώς ποιες στρατιωτικές δυνατότητες απαιτούνται», κατέληξε ο καγκελάριος.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Μαρκ Ρούτε θα παραστεί σε συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας που θα γίνει αύριο Πέμπτη στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία. Θα παραστούν ακόμη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Τσαρλς Μπράουν.

«Προς έκπληξη, είναι καυτή η έναρξη της χρονιάς ως προς τις πολιτικές εξελίξεις. Η ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής και οι διατλαντικές σχέσεις ήταν το αντικείμενο των συνομιλιών μου με τους πρωθυπουργούς της Δανίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και τον καγκελάριο της Γερμανίας», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ.

Τα μηνύματα από το Παρίσι

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό διεμήνυε  ότι «δεν υπάρχει προφανώς κανένα ζήτημα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άφηνε άλλα έθνη του κόσμου να επιτεθούν στα κυρίαρχα σύνορά της».

Μιλώντας  στο ραδιόφωνο France Inter ο Γάλλος ΥΠΕΞ σημξείωσε πάντως ότι ό ίδιος δεν πιστευει πως οι ΗΠΑ θα εισβάλουν στη Γροιλανδία. «Αν με ρωτάτε γι' αυτό το ενδεχόμενο η απάντησή μου είναι όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπαρό συναντήθηκε χθες στο Παρίσι με τον απερχόμενο Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος ουσιαστικά άδειασε τον αποκλείοντας την πιθανότητα προσάρτησης της Γροιλανδίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν απέρριψε  την ιδέα της προσάρτησης της Γροιλανδίας, στην οποία αναφέρεται τις τελευταίες ημέρες ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση.

«Η ιδέα που εκφράστηκε για τη Γροιλανδία προφανώς δεν είναι καλή αλλά, ίσως το σημαντικότερο είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Νοέλ Μπαρό.

Ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο προσφυγής στη βία για να θέσει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ τη νήσο, την οποία είπε ότι οι ΗΠΑ την χρειάζονται για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η Γροιλανδία είναι αυτόνομο έδαφος του Βασιλείου της Δανίας και η Κοπεγχάγη διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να γίνει Πολιτεία των ΗΠΑ.

Κοινό ταξίδι στις ΗΠΑ σχεδιάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το Politico νωρίτερα σήμερα, κοινό ταξίδι στην Ουάσινγκτον λίγο μετά την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, προγραματίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Η ιδέα του κοινού ταξιδιού μιας ομάδας υπουργών από τρεις μεγάλες χώρες της ΕΕ στις ΗΠΑ, είναι η αποστολή μηνύματος στον Τραμπ πως η Ευρώπη θα είναι ενωμένη απέναντί του, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες, ο οποίος, όπως και οι άλλοι δύο, ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το ταξίδι βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού και δεν έχει οριστεί ημερομηνία. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπάερμποκ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό και ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι θα μπορούσαν να συνοδεύονται από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλλας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν εκφράσει την προθυμία τους να συνεργαστούν με την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά είναι επίσης σε επιφυλακή για κινήσεις όπως οι εμπορικοί δασμοί ή η απειλή του να προσαρτήσει τη Γροιλανδία, αυτόνομη περιοχή του Βασιλείου της Δανίας.
 

 

 

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την έναρξη νέων επιχειρήσεων στη δυτική ρωσική περιοχή του Κουρσκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού.

Οπως επισημαίνει το γενικό επιτελείο μέσω Telegram, ουκρανικά στρατεύματα κατάφεραν να πλήξουν ένα ρωσικό κέντρο διοίκησης στην περιοχή την ίδια ημέρα.

«Το χτύπημα και μια σειρά πρόσφατων επιχειρήσεων συντονίστηκαν με τις Ουκρανικές Χερσαίες Δυνάμεις, οι οποίες ξεκινούν νέες επιθετικές επιχειρήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής σχολιάσει τις εξελίξεις.

Μιλώντας χθες Δευτέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι η Ρωσία υπέστη βαριές απώλειες κατά τη διάρκεια πεντάμηνων μαχών με ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Κουρσκ, με σχεδόν 15.000 νεκρούς.

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην περιοχή του Κουρσκ, ο εχθρός έχει ήδη χάσει 38.000 στρατιώτες μόνο σε αυτή την κατεύθυνση, με σχεδόν 15.000 από αυτές τις απώλειες να είναι μη αναστρέψιμες», δήλωσε.

Η επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ, που ξεκίνησε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, δημιούργησε μια ζώνη ασφαλείας. Αυτή η ζώνη εμποδίζει την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων σε κρίσιμα σημεία του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία.

Reuters

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο Γάλλος ακροδεξιός πολιτικός Ζαν Μαρί Λεπέν.

Ο Λε Πεν, ο οποίος βρισκόταν σε κέντρο φροντίδας για αρκετές εβδομάδες, πέθανε το μεσημέρι της Τρίτης «περιτριγυρισμένος από τους αγαπημένους του», δήλωσε η οικογένειά του.

Ο Ζαν Μαρί Λε Πεν ήταν Γάλλος στρατιωτικός και πολιτικός, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο» από το 1972 μέχρι το 2011.  Αν και είχε αποσυρθεί από την πολιτική ζωή της Γαλλίας εδώ και αρκετά χρόνια, το σημάδι που άφησε ο συνιδρυτής του Εθνικού Μετώπου στο εκλογικό τοπίο είναι πολύ έντονο.Αίσιο τέλος είχαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 23χρονου σκιέρ ο οποίος αγνοούνταν από το μεσημέρι της Δευτέρας (6/1) στο Σέλι Ημαθίας. 

Ο Λεπέν προκάλεσε σοκ στο γαλλικό πολιτικό κατεστημένο όταν έφτασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών απέναντι στον Ζακ Σιράκ το 2002, εκμεταλλευόμενος το μίγμα μαχητικού πνεύματος, λαϊκισμού και ευγλωττίας. Με τα χαρακτητιστικά αυτά, οδήγησε στην επαναδιατύπωση των παραμέτρων της γαλλικής πολιτικής, σε μια καριέρα 40 ετών, η οποία, αξιοποιώντας τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τη μετανάστευση και την ασφάλεια των θέσεων εργασίας, «προανήγγειλε» κατά κάποιο τρόπο την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τα επόμενα χρόνια.  

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν πέρασε τη ζωή του πολεμώντας, είτε ως στρατιώτης στους αποικιακούς πολέμους της Γαλλίας, είτε ως ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, με το οποίο συμμετείχε σε πέντε προεδρικές εκλογές, είτε σε διαμάχες με τις κόρες και την πρώην σύζυγό του, που συχνά διεξήχθησαν δημόσια και με μανία.

Ακραίες ήταν οι θέσεις του και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρούσε υπερεθνικό σχέδιο που σφετερίζεται τις εξουσίες των εθνικών κρατών. 


Η κόρη του, η Μαρίν Λεπέν, τον διαδέχτηκε επικεφαλής του κόμματος και έκτοτε έχει υπάρξει τρεις φορές υποψήφια για την προεδρία, ενώ έχει μετονομάσει σε Εθνικό Συναγερμό το κόμμα και το έχει μετατρέψει σε μια από τις κύριες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός εντοπίστηκε σε καταφύγιο στο Βέρμιο στο οποίο δεν είχαν ψάξει οι Αρχές. Στο σημείο σπεύδουν άνδρες της Πυροσβεστικής.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση για τον εντοπισμό του ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα της Δευτέρας, όταν και ενημερώθηκε η Πυροσβεστική για την εξαφάνιση του σκιέρ.

Ο νεαρός από το Κιλκίς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έκανε σκι σε διάφορες πίστες του χιονοδρομικού μόνος του, όταν χάθηκαν τα ίχνη του. Λίγες ώρες αργότερα, και αφού ο 23χρονος δεν επέστρεψε, οι φίλοι του ενημέρωσαν τις Αρχές ότι δεν μπορεί να τον εντοπίσουν για ώρες.

 

Ένα ουκρανικό drone όχι μόνο κατέγραψε τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής ενός Βορειοκορεάτη στρατιώτη στην περιοχή του Κουρσκ, αλλά κατέγραψε ακόμη και τα λόγια του αποχαιρετισμού

 

Η Ουκρανία εξαπέλυσε μια νέα επίθεση στο Κουρσκ της Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στόχος ο πυρηνικός αντιδραστήρας

Πιθανός στόχος των Ουκρανών είναι να περικυκλώσουν και να πάρουν τον έλεγχο του πυρηνικού αντιδραστήρα στην περιοχή του Κουρσκ.Αν συμβεί αυτό τότε Ρωσία και Ουκρανία θα έχουν από ένα πυρηνικό εργοστάσιο του αντιπάλου στην κατοχή τους. Οι Ρώσοι έχουν από τον 2ο μήνα του πολέμου τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε πως «κατά τις 9πμ ώρα Μόσχας, προκειμένου να σταματήσει την επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στην κατεύθυνση του Κουρσκ, ο εχθρός εξαπέλυσε αντεπίθεση από απόσπασμα κρούσης αποτελούμενο από δύο άρματα μάχης, ένα όχημα άρσης κωλυμάτων, και 12 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης».

Ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Αντρίι Γερμάκ, είπε ότι υπήρχαν «καλά νέα από την περιφέρεια του Κουρσκ» και ότι η Ρωσία «λαμβάνει αυτό που της αξίζει». Ο Αντρίι Κοβαλένκο, κορυφαίος αξιωματούχος αντιπαραπληροφόρησης της Ουκρανίας δήλωσε μέσω Telegram ότι «οι Ρώσοι στο Κουρσκ βιώνουν μεγάλη αναταραχή επειδή δέχτηκαν επίθεση από πολλές κατευθύνσεις και ήταν έκπληξη για αυτούς»

 

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο υγειονομικό φαινόμενο που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, καθώς τα νοσοκομεία φαίνεται να κατακλύζονται από ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ανεπιβεβαίωτες αναφορές κάνουν λόγο για αυξημένη δραστηριότητα στα κρεματόρια.

Βίντεο και μαρτυρίες που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν γεμάτες νοσοκομειακές μονάδες, ασθενείς με μάσκες και μακρές ουρές σε παιδιατρικά τμήματα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν την έξαρση σε έναν λιγότερο γνωστό ιό, τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (HMPV), ο οποίος συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος.

Ωστόσο, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει αυτή την αιτία. Επισήμως, το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι η γρίπη αποτελεί την κύρια αιτία της έξαρσης, καθώς το 30% των τεστ για αναπνευστικές λοιμώξεις επιστρέφουν θετικά σε γρίπη, ενώ ένας στους επτά ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα νοσηλεύεται λόγω της ίδιας αιτίας.

Τα βίντεο προκαλούν ανησυχία διεθνώς

Όπως αναφέρει η Daily Mail, τα βίντεο που εμφανίστηκαν διαδικτυακά γύρω στην Πρωτοχρονιά ισχυρίζονται ότι δείχνουν νοσοκομεία στις επαρχίες Χουνάν και σε άλλες περιοχές να είναι υπερπλήρη.


 

Μια μαρτυρία από αγρότη στην επαρχία Χουνάν, που δημοσιεύθηκε από το Aboluowang News, περιγράφει την κατάσταση ως κρίσιμη: «Πολλοί άνθρωποι έχουν αρρωστήσει, και αυτή την εβδομάδα περίπου επτά ή οκτώ άτομα πέθαναν στην περιοχή μας».

Μια άλλη πηγή, διευθύντρια κρεματορίου που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ανέφερε ότι η ζήτηση για αποτέφρωση έχει αυξηθεί σημαντικά: «Υπάρχουν μεγάλες ουρές για αποτέφρωση. Οι φούρνοι εργάζονται συνεχώς, και η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη».



Αυξημένα περιστατικά γριπώδους συνδρομής

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του CDC, μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, το 7,2% των επισκέψεων εξωτερικών ασθενών στις βόρειες επαρχίες της Κίνας αφορούσε γριπώδη συνδρομή, ποσοστό αυξημένο κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στις νότιες επαρχίες, το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 5,7%, σημειώνοντας αύξηση 21%.

Αν και τα επίπεδα αυτά είναι υψηλότερα από εκείνα του 2021, παραμένουν χαμηλότερα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 και 2023. Παρόλα αυτά, οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι η έξαρση απαιτεί συνεχή παρακολούθηση.

Παράλληλα, ο HMPV καταγράφει σημαντική παρουσία, ευθύνεται για το 6,2% των θετικών εξετάσεων αναπνευστικών λοιμώξεων και το 5,4% των νοσηλειών. Παρόλο που αυτά τα ποσοστά είναι χαμηλότερα από αυτά της γρίπης, ο HMPV ξεπερνά άλλες παρόμοιες νόσους, όπως η COVID-19, ο ρινοϊός και ο αδενοϊός, σε επίπεδα διάδοσης.