Επικαιρότητα

Ο μαικήνας του εφοπλισμού ρίχνει άγκυρα στη Σύρο

Πολιτισμός 30/05/2015 21:11
Ο μαικήνας του εφοπλισμού ρίχνει άγκυρα στη Σύρο

Η όμορφη Σύρος γίνεται «πολιτιστική καρδιά» του Αιγαίου για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ο εφοπλιστής και λάτρης της τέχνης, Αντώνης Κομνηνός, επιθυμώντας να μετατρέψει το νησί σε πολιτιστικό κόμβο, βρίσκεται πίσω από ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό γεγονός που συγκέντρωσε αυτό το τριήμερο στην Ερμούπολη την επιχειρηματική ελίτ της χώρας αλλά και προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και του πνεύματος.

Ο κ. Κομνηνός και το ίδρυμά του, «Αντώνης Εμμ. Κομνηνός», χορήγησαν τη μεταφορά της θεατρικής παράστασης «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση στο πανέμορφο θέατρο-κόσμημα «Απόλλων» της Σύρου. Τα έσοδα από τα εισιτήρια των τεσσάρων παραστάσεων (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα) θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό σε ιδρύματα του νησιού.

Ο Αντώνης Κομνηνός συγκαταλέγεται στους σημαντικούς συλλέκτες και έχει στην κατοχή του μια εξαιρετική συλλογή έργων τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Ο χαμηλών τόνων ιδιοκτήτης του ναυτιλιακού ομίλου Target Marine, αποφεύγει τις κοσμικές εμφανίσεις δίνοντας το «παρών» μόνο σε πολιτιστικά γεγονότα. Bon viveur, φημίζεται για τη γαλαντομία του και το γούστο στις επιλογές του. «Ο,τι κάνει είναι άψογα οργανωμένο και υψηλής αισθητικής», προσθέτει φίλος του.

Οι καλεσμένοι του έχουν ήδη φτάσει από το πρωί της Παρασκευής στην Ερμούπολη. Το βράδυ της ίδιας μέρας δόθηκε με κάθε επισημότητα η πρεμιέρα της παράστασης, ενώ ακολούθησε μεγάλη δεξίωση στο δημαρχείο της πόλης. Το Σάββατο, ο κ. Κομνηνός επρόκειτο να υποδεχθεί τους φίλους του στο πανέμορφο αρχοντικό του, το οποίο αγόρασε πέρυσι, στην περιοχή Βαπόρια της Ερμούπολης και που για πρώτη φορά άνοιξε τις πύλες του αυτό το Σαββατοκύριακο. Το εντυπωσιακό νεοκλασικό τριών επιπέδων είναι χτισμένο στην κυριολεξία μέσα στη θάλασσα και ο εφοπλιστής το ανακαίνισε με μεγάλο σεβασμό στην αρχιτεκτονική του.

Χτισμένο στην κυριολεξία μέσα στη θάλασσα το αρχοντικό που αγόρασε πέρυσι ο εφοπλιστής, στην περιοχή Βαπόρια της Σύρου.
Χτισμένο στην κυριολεξία μέσα στη θάλασσα το αρχοντικό που αγόρασε πέρυσι ο εφοπλιστής, στην περιοχή Βαπόρια της Σύρου.

 

Ανάμεσα στους επωνύμους που έχουν προσκαλεστεί στο καλλιτεχνικό αυτό ραντεβού είναι μέλη των οικογενειών Λάτση, Θεοχαράκη, Σαρακάκη, Φιλίππου, Μουνδρέα, Δράγνη, Βάρδα, Νταϊφά, Μητσιά κ.ά. Πολλοί από τους καλεσμένους θα συνεχίσουν την παραμονή τους και την Κυριακή στην «Αρχόντισσα» των Κυκλάδων και θα επιστρέψουν στην Αθήνα τη Δευτέρα το απόγευμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σύρος φιλοξενεί ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός. Η Ερμούπολη, η οποία κοσμείται από υπέροχα νεοκλασικά και ξεχωρίζει για τον αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα, πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια στα πολιτιστικά δρώμενα των Κυκλάδων. Μάλιστα τα τελευταία 10 χρόνια κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων στο θέατρο «Απόλλων», το οποίο πέρυσι γιόρτασε τη συμπλήρωση των 150 χρόνων του.

Ο Νίκος Ψαρράς και η Αλεξάνδρα Αϊδίνη σε στιγμιότυπο από την παράσταση «Μεγάλη Χίμαιρα», που φιλοξενείται μέχρι τη Δευτέρα 1η Ιουνίου στο θέατρο «Απόλλων» της Σύρου.
Ο Νίκος Ψαρράς και η Αλεξάνδρα Αϊδίνη σε στιγμιότυπο από την παράσταση «Μεγάλη Χίμαιρα», που φιλοξενείται μέχρι τη Δευτέρα 1η Ιουνίου στο θέατρο «Απόλλων» της Σύρου.

 

Με καταγωγή από το νησί
Ακριβώς αυτό το πολιτιστικό προφίλ της Σύρου, το νησί όπου γεννήθηκε ο πατέρας του Εμμανουήλ, επιθυμεί να ενισχύσει ο κύριος Κομνηνός. Η οικογένεια Κομνηνού έλκει την καταγωγή της από τα Ψαρά αλλά μετά την καταστροφή του νησιού, το 1824, από τους Τούρκους διασκορπίστηκε στο Αιγαίο. Ετσι κάποια μέλη της βρέθηκαν στη Σύρο. Ο Εμμανουήλ Κομνηνός έμεινε ορφανός από μικρός και πέρασε μεγάλο τμήμα της παιδικής του ηλικίας μεγαλώνοντας με θείους του στη Νάξο και τη Χίο, ενώ αργότερα βρέθηκε στον Πειραιά όπου διατηρούσε για πολλά χρόνια ναυτιλιακό πρακτορείο.

θέατρο «Απόλλων» της Σύρου
θέατρο «Απόλλων» της Σύρου

 

Ο γιος του, Αντώνης Κομνηνός, έμελλε να διαπρέψει στη ναυτιλία. Αυτοδημιούργητος εφοπλιστής, είναι ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Target Marine Group. Ξεκίνησε τη ναυτιλιακή του καριέρα στις αρχές της δεκαετίας του '70, ενώ το 1986 θεωρείται χρονιά-σταθμός και η αρχή της μεγάλης του ανέλιξης. Ο όμιλός του διαθέτει σήμερα από τους πιο νέους σε ηλικία και πιο σύγχρονους τεχνολογικά στόλους και απαρτίζεται από δύο εταιρείες: την Target Marine SA που διαχειρίζεται τα πλοία ξηρού φορτίου και την Horizon Tankers Limited ΑΕ, υπεύθυνη για τη διαχείριση του στόλου των δεξαμενόπλοιων. Τα γραφεία του ομίλου του στεγάζονται σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό του 19ου αιώνα, το οποίο αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι στην περιοχή της Καστέλλας και έχει χαρακτηριστεί από το ελληνικό κράτος ως κτίριο ιστορικής αξίας.

Ο εφοπλιστής με την κίνησή του να αγοράσει πέρυσι στο ωραιότερο σημείο της Ερμούπολης το πιο εντυπωσιακό αρχοντικό, το οποίο για πολλά χρόνια ήταν ακατοίκητο ενώ στο ισόγειό του παλαιότερα στεγαζόταν το εστιατόριο «Θαλάμι», επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά την αδυναμία του στα ιστορικά νεοκλασικά κτίρια. Οι ντόπιοι θεωρούν ότι με την παρουσία του και τις ενέργειές του θα τονώσει όχι μόνο το real estate αλλά και την πολιτιστική ζωή της Σύρου. Εξαιρετικός γνώστης της εγχώριας και ξένης αγοράς έργων τέχνης, ο κ. Κομνηνός διαθέτει μια ιδιαίτερα σημαντική συλλογή. Σε ό,τι αφορά την ελληνική τέχνη δείχνει μια προτίμηση στα φιλελληνικά και σε πίνακες με θέμα τους την Επανάσταση του 1821. Το όνομά του είναι γνωστό στους διεθνείς κύκλους των δημοπρασιών, ενώ ήρθε έντονα στην επικαιρότητα το 2011, όταν «χτύπησε» μέσω αντιπροσώπων του σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο τον «Μυστρά», ένα από τα πιο γνωστά έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, έναντι 520.809 ευρώ. Η συλλογή του περιλαμβάνει ακόμα ξεχωριστά έργα των Βολανάκη, Γύζη, Λύτρα, Τσαρούχη, Χρύσας, Παύλου κ.ά.

Ο «Μυστράς» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, τον οποίο ο κ. Κομνηνός απέκτησε το 2011 σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's έναντι 520.809 ευρώ.
Ο «Μυστράς» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, τον οποίο ο κ. Κομνηνός απέκτησε το 2011 σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's έναντι 520.809 ευρώ.

 

Πέρα όμως από την τέχνη, ο Αντώνης Κομνηνός έχει αδυναμία στον Πειραιά, τους φίλους του και στην όμορφη κόρη του, Αθανασία. Επιπλέον μέσω του ιδρύματός του, «Αντώνιος Εμμ. Κομνηνός», ενισχύει όχι μόνο τον πολιτισμό αλλά και διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ετσι το 2008 πραγματοποίησε στη μνήμη του πατέρα του, Εμμανουήλ, δωρεά ενός ορόφου στο Γηροκομείο Πειραιώς, με δυναμικότητα 31 κλινών πλήρως εξοπλισμένου με τα πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα.

Η παράσταση

Η όμορφη κόρη του Αντώνη Κομνηνού, Αθανασία.
Η όμορφη κόρη του Αντώνη Κομνηνού, Αθανασία.

 

Η επιλογή του έργου η «Μεγάλη Χίμαιρα» του συγγραφέα Μ. Καραγάτση, ενός από τα πιο αγαπητά και γνωστά μυθιστορήματα των τελευταίων 60 χρόνων, δεν ήταν τυχαία, μια και η ιστορία του διαδραματίζεται στη Σύρο. Πρόκειται για ένα επικό ερωτικό μελόδραμα που αφηγείται την ιστορία μιας Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, η οποία έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν 'Ελληνα εφοπλιστή, αλλά και παθιασμένη με την ελληνική κλασική παιδεία. Ερχόμενη σε επαφή, όμως, με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της χίμαιρες: το δραματικό τοπίο, τραχύ κι αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και την οδηγεί στην αυτοκαταστροφή. Τη σκηνοθεσία της παράστασης, η οποία παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη τον Ιούλιο του 2014 από το θέατρο «Πορεία» σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών, υπογράφει ο εγγονός του συγγραφέα, Δημήτρης Τάρλοου. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε την Αλεξάνδρα Αϊδίνη μαζί με τους Νίκο Ψαρρά, Όμηρο Πουλάκη και Σοφία Σεϊρλή. Με τη μεταφορά της στη Σύρο η παραγωγή συμπλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο τον εντυπωσιακό κύκλο των sold-out παραστάσεων στο θέατρο «Πορεία».

ΜΑΓΔΑ ΛΙΒΕΡΗ
magdaliveri@yahoo.gr