Γνώμες

Break Dancing: Το Νέο Cool Ολυμπιακό Άθλημα για το 2024

Γνώμες 24/07/2024 18:54
Break Dancing: Το Νέο Cool Ολυμπιακό Άθλημα για το 2024

Τα μάθατε; Το Breaking ή breakdancing, θα κάνει το μεγάλο του ντεμπούτο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι! Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα, όχι μόνο για τον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και για όλους τους οπαδούς της hip-hop κουλτούρας σε όλο τον κόσμο.

Πάμε να δούμε μερικές λεπτομέρειες για αυτή τη συναρπαστική νέα προσθήκη.

Τι Είναι το Breaking;

Το Breaking ξεκίνησε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ως μέρος της hip-hop σκηνής. Γρήγορα εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτό το είδος χορού αντλεί έμπνευση από όλες τις γωνιές της Γης, από τους χορούς λάτιν και το kung fu μέχρι τις κινήσεις του big bamboo! Αν έχετε δει ποτέ breakdancers (ή b-boys και b-girls) σε δράση, ξέρετε ότι πρόκειται για έναν χορό με απίστευτες περιστροφές, flips και εξαιρετικά cool footwork, όλα αυτά στους ρυθμούς της hip-hop μουσικής.

Το Breaking έχει διανύσει πολύ δρόμο από τότε που πρωτοξεκίνησε στις γειτονιές του Μπρονξ. Στις μέρες μας, είναι μία σημαντική ανταγωνιστική μορφή χορού με μάχες, που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα battles είναι σαν μικροί διαγωνισμοί χορού, όπου οι καλλιτέχνες αναμετρώνται, επιδεικνύοντας τις καλύτερες κινήσεις τους. Οι κριτές εξετάζουν πόσο καλά χορεύουν, πόσο δημιουργικοί είναι, πόσο καλά ταιριάζουν με τη μουσική και τη συνολική τους απόδοση.

Πώς Έφτασε το Breaking στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Σίγουρα θα αναρωτιέστε πώς κατέληξε το breaking στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφάσισε να το προσθέσει το 2019, αφού είδε πόσο δημοφιλές ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων το 2018 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Τα μέλη της επιτροπής ψάχνουν πάντα να συμπεριλάβουν αθλήματα, που συνδέονται με το νεανικό κοινό, και το Break dancing ταιριάζει απόλυτα στο σχέδιο.

Η Γλώσσα του Breaking Dancing

Για να μπούμε στο κλίμα του breaking dancing, θα πρέπει να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την ορολογία του.

Battle - Μάχη

Όταν δύο σόλο Breakers ή δύο ομάδες αναμετρώνται σε έναν διαγωνισμό.

b-boys και b-girls

Αγόρια και κορίτσια χορευτές του break dance.

Cypher

Ένας κύκλος, που σχηματίζουν οι χορευτές και χορεύουν μέσα. Οι breakers μπαίνουν σε ένα cypher ένας-ένας για να χορέψουν με τη μουσική και να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλον.


Throw down

Όταν ένα b-boy ή b-girl πέφτει στο πάτωμα και αρχίζει το breaking.

Τι να Περιμένουμε στο Παρίσι;

Πώς θα γίνει ο διαγωνισμός στο Παρίσι; Θα υπάρχουν 16 άνδρες και 16 γυναίκες χορευτές, που θα διαγωνίζονται μεταξύ τους σε ζευγάρια σε δύο μάχες των 60 δευτερολέπτων με τους χορευτές να εναλλάσσονται για να επιδείξουν τις κινήσεις τους. Οι νοκ άουτ μάχες θα έχουν τρεις γύρους.

Ο DJ επιλέγει τη μουσική και αποφασίζει ποια κομμάτια θα παίξει κατά τη διάρκεια της μάχης, ενώ οι breakers κάνουν freestyle ή αυτοσχεδιάζουν με τα προγράμματά τους, δείχνοντας εναλλάξ τις κινήσεις τους και λαμβάνοντας βαθμούς για την τεχνική, την ποικιλία των κινήσεων που χρησιμοποιούν, την εκτέλεση, τη μουσικότητα και την πρωτοτυπία.

Οι 9 κριτές αντί να βαθμολογούν κάθε ένα από αυτά τα κριτήρια, χρησιμοποιούν ένα ψηφιακό slider, το οποίο γλιστράει προς τον breaker που κερδίζει τη 1-1 μάχη. Έτσι, αν ο διαγωνιζόμενος Α έχει καλύτερη απόδοση από τον διαγωνιζόμενο Β, οι κριτές θα μετακινήσουν το slider προς την πλευρά του.

Κάθε μία από τις πέντε κατηγορίες αντιπροσωπεύει το 20% της τελικής βαθμολογίας. Με βάση τον μέσο όρο των sliders σε αυτά τα πέντε κριτήρια, ένας χορευτής ανακηρύσσεται νικητής κάθε γύρου.

Πρόγραμμα

Οι αγώνες του break dance θα διεξαχθούν στην Place de la Concorde του Παρισιού - μια μεγάλη πλατεία που βρίσκεται στο τέλος των Ηλυσίων Πεδίων, όπου διεξάγονται και τα άλλα αστικά αθλήματα.

Οι 16 γυναίκες θα αγωνιστούν στις 9 Αυγούστου και οι 16 άνδρες στις 10 Αυγούστου.

Κάθε ομάδα των 16 διαγωνιζομένων θα χωριστεί σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων σε ένα στρογγυλό stage, όπου όλοι οι χορευτές θα αγωνιστούν με τους άλλους στην ομάδα τους. Οι δύο πρώτοι σε κάθε όμιλο περνούν στα προημιτελικά, που είναι η αρχή της φάσης των νοκ άουτ αγώνων.

Τελικές Σκέψεις

Το ντεμπούτο του Breaking στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024 θα είναι μία ιστορική στιγμή για το άθλημα. Είναι μία αναγνώριση της παγκόσμιας απήχησης και της πολιτιστικής σημασίας του. Όταν οι χορευτές θα τα δίνουν όλα στις μάχες, δεν θα στοχεύουν μόνο σε μετάλλια - θα εκπροσωπούν την καρδιά και την ψυχή του breaking. Πρόκειται για μία φανταστική επίδειξη αθλητισμού και καλλιτεχνίας και σίγουρα ανυπομονούμε όλοι να τη δούμε στο Παρίσι!