Επικαιρότητα

Δείτε το video πως η φρεγάτα «Ψαρά» κατάρριψε το drone των Χούθι

Κόσμος 08/07/2024 19:15
Δείτε το video πως η φρεγάτα «Ψαρά» κατάρριψε το drone των Χούθι

H ολλανδική φρεγάτα HNLMS Karel Doorman έδωσε στην δημοσιότητα το video με την κατάρριψη του drone των Xούθι από την ελληνική φρεγάτα «Ψαρά».

Το απόγευμα του Σαββάτου, το «Ψαρά» αναπτύχθηκε στον Κόλπο του Άντεν, στον τομέα ευθύνης που έχει αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό. Είχε προηγηθεί, το πρωί της ίδιας ημέρας, η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Λίγο μετά τις τρεις το πρωί, κι ενώ η ελληνική φρεγάτα παρείχε συνοδεία στο εμπορικό πλοίο στο νότιο τμήμα του Κόλπου με κατεύθυνση τα στενά της Ερυθράς Θάλασσας, το πλοίο εντοπίζει τέσσερις εναέριους στόχους να κινούνται προς το μέρος του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα τέσσερα drone των Χούθι, εντόπισε το αντί-drone σύστημα της ΕΑΒ πολύ πριν αυτά γίνουν ορατά στο ραντάρ αέρος της φρεγάτας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα drone αποκαλύφθηκαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 15 ναυτικών μιλίων.

Το πρώτο, μάλιστα, καταρρίφθηκε από το αντί-drone προτού εισέλθει στην εμβέλεια του πυροβόλου της φρεγάτας. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι το σύστημα αρχικά εγκλώβισε το εχθρικό drone και στη συνέχεια προκάλεσε παρεμβολές σε δύο επίπεδα. Αρχικά «κλείδωσε» τα χειριστήρια του καθιστώντας το ανίκανο να υπακούσει σε εντολές από τον σταθμό εδάφους, μια δυνατότητα ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις απειλής από οπλισμένα drone καθώς δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των όπλων τους, και στη συνέχεια διέκοψε την επικοινωνία του χειριστή με το drone «κλείνοντας» το GPS του. Λίγα δευτερόλεπτα μετά το drone κατέληξε στη θάλασσα.

Ένα από τα εχθρικά drone χτυπήθηκε με βλήμα διασποράς από το πρωραίο πυροβόλο των 5 ιντσών της φρεγάτας «Ψαρά» με αποτέλεσμα να καταρριφθεί, ενώ, τα υπόλοιπα δύο εγκλωβίστηκαν από το αντί-drone αλλά πρόλαβαν να αλλάξουν πορεία και να απομακρυνθούν.

Επιτυχημένη εμπλοκή

Η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «Ψαρά» στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση ASPIDES κρίνεται απολύτως επιτυχημένη από την ηγεσία, καθώς, όχι μόνο εξουδετερώθηκαν οι απειλές αλλά αυτό κατέστη δυνατό με ορθή χρήση πυρομαχικών. Όπως και στην περίπτωση της φρεγάτας «Υδρα» που είχε αναπτυχθεί στο πρώτο σκέλος της επιχείρησης, τα drone που εξαπέλυσαν οι Χούθι της Υεμένης αντιμετωπίστηκαν με συστήματα παρεμβολών και με το πυροβόλο των πλοίων και όχι με πανάκριβους πυραύλους επιφανείας – αέρος ESSM όπου το κόστος κάθε βλήματος είναι υπερπολλαπλάσιο της αξίας των μη επανδρωμένων αεροχημάτων.