Επικαιρότητα

''Οι εκπρόσωποι του ΝΟΠΟΚ θα έπρεπε να ντρέπονται βάζοντας στο στόχαστρο τους κατοίκους της περιοχής του σχολείου''

Πολιτική 27/04/2024 12:53
''Οι εκπρόσωποι του ΝΟΠΟΚ θα έπρεπε να ντρέπονται βάζοντας στο στόχαστρο τους κατοίκους της περιοχής του σχολείου''

Η παραπληροφόρηση, η συκοφάντηση και η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων έχουν και τα όριά τους! Η σημερινή επιστολή «διαμαρτυρίας» του ΝΟΠΟΚ στα Μ.Μ.Ε., επιχειρεί ξεκάθαρα να δημιουργήσει «σκιές» και -σπέρνοντας ψεύδη και ανακρίβειες- να διχάσει τους κατοίκους του Κινιού.

Δεν είναι αντιληπτό γιατί οι θεσμικοί εκπρόσωποι του ΝΟΠΟΚ βγαίνουν παραπονούμενοι. Λένε πως ο προαύλιος χώρος του πρώην δημοτικού σχολείου στο Κίνι πρέπει να γίνει χώρος αναψυχής ή άθλησης των παιδιών. Και λένε, επίσης, ότι η Κοινότητα Άνω Σύρου αποφάσισε να μην δοθεί ο χώρος στον ΝΟΠΟΚ, υποκύπτοντας στις πιέσεις ενός «πολύ μικρού αριθμού κατοίκων της περιοχής».

Για την ιστορία και προς ενημέρωση των δημοτών και ιδίως των κατοίκων του Κινιού, την οποία, όπως φαίνεται, οι εκπρόσωποι του Ομίλου δεν θεωρούν σημαντική αφού αποκρύπτουν την αλήθεια και τα δεδομένα, θα πω ότι στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου, τη Δευτέρα 22/04/2024, συζητήθηκε αίτημα του ΝΟΠΟΚ για την παραχώρηση δύο αιθουσών στο πρώην δημοτικό σχολείο Κινιού, καθώς και για την παραχώρηση του υπαίθριου χώρου μπροστά από το πρώην δημοτικό σχολείο.

Στο αίτημά του ο ΝΟΠΟΚ είχε τεκμηριώσει ότι ζητεί την παράταση της παραχώρησης των στεγασμένων αιθουσών, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις του, δεδομένου ότι πρόκειται για τον μοναδικό ευρύχωρο στεγασμένο χώρο στο χωριό, που μπορεί να φιλοξενεί μέλη και φίλους του Ομίλου, όμως δεν είχε τεκμηριώσει εγγράφως τον λόγο για τον οποίο ζητά την παραχώρηση του υπαίθριου χώρου, ο οποίος, ας σημειωθεί, λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης των κατοίκων της περιοχής τα τελευταία 25 χρόνια, καθώς και ως μοναδικός χώρος για την πρόσβαση ηλικιωμένων στον χώρο συγκέντρωσής τους στο ΚΑΠΗ του Κινιού.

Εκπρόσωπος του Ομίλου, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση για τη στήριξη του αιτήματος, ανέφερε ότι ο ΝΟΠΟΚ ζητεί την παραχώρηση του δημοτικού χώρου στάθμευσης ώστε ο Όμιλος να δημιουργήσει χώρο αθλοπαιδιών για τα παιδιά του χωριού. Παρόλα αυτά, δεν κατέθεσε κανένα σχέδιο ή μελέτη και αρκέστηκε στο να καταθέσει γραπτό υπόμνημα που ανέφερε μόνο το θεωρητικό τους σχέδιο.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2020, κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία, το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου, στο οποίο προήδρευα και τότε, είχε επεξεργαστεί την ιδέα να χρησιμοποιηθεί ο εν λόγω χώρος για τη δημιουργία χώρου αθλοπαιδιών, δεδομένου ότι το χωριό δεν έχει κανέναν τέτοιον χώρο. Όμως, η λειτουργία του ΚΑΠΗ στο κτήριο του πρώην σχολείου δεν μπορούσε να επιτρέψει μια τέτοια ενέργεια, εφόσον οι ηλικιωμένοι δεν θα μπορούσαν πλέον να έχουν εύκολη πρόσβαση στον χώρο συγκέντρωσής τους. Επιπλέον, έπρεπε να ληφθεί υπόψη ότι ο υπαίθριος χώρος του πρώην σχολείου εξυπηρετεί πολλούς κατοίκους της περιοχής, αρκετοί από τους οποίους προχωρημένης ηλικίας, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους.

Πρέπει όμως να μάθουν οι κάτοικοι του Κινιού ότι υπάρχουν επίσημα έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι ο χώρος του σχολείου λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης από το 2001, όταν η Καθολική Επισκοπή Σύρου παραχώρησε στον τότε Δήμο Άνω Σύρου δουλεία δρόμου 4 μέτρων, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της, υπό την προϋπόθεση ο Δήμος να διαθέσει τον χώρο αυτόν ως χώρο στάθμευσης. Στο δε συμβόλαιο που συντάχθηκε τον Δεκέμβριο 2001 αναφερόταν ότι η παραχώρηση γίνεται ώστε το ακίνητο του Δήμου (πρώην δημοτικό σχολείο) να έχει επαρκή πρόσβαση σε δημοτική οδό, καθώς και ότι «η σύσταση της συνιστάμενης με το παρόν δουλείας γίνεται αιτία δωρεάς και για λόγους ευπρέπειας και από ιδιαίτερο ηθικό καθήκον όσον αφορά την εξυπηρέτηση του σκοπού του δεσπόζοντος ακινήτου».

Σύμφωνα και με την απόφαση 52/2001 του Δημοτικού Συμβουλίου Άνω Σύρου, η παραχώρηση του δρόμου ιδιοκτησίας της Καθολικής Επισκοπής Σύρου έγινε προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα πρόσβασης των κατοίκων της περιοχής στις οικίες τους και το πρόβλημα στάθμευσης και κυκλοφορίας οχημάτων, αλλά και για να εξυπηρετήσει (τότε) τις ανάγκες του «ΚΕΚ Φερεκύδης» (σήμερα ΚΑΠΗ) που στεγαζόταν στο πρώην δημοτικό σχολείο.

Έτσι, το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου, την περασμένη Δευτέρα, γνωμοδότησε να παραχωρηθούν στον ΝΟΠΟΚ οι στεγασμένες αίθουσες του πρώην σχολείου, προκειμένου να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις του, αλλά και εκδηλώσεις άλλων φορέων, συλλόγων κ.λπ. που θα ωφελήσουν την κοινωνική ζωή των κατοίκων του Κινιού, αλλά όχι να παραχωρηθεί ο υπαίθριος χώρος που λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης και ως χώρος πρόσβασης των ηλικιωμένων στο ΚΑΠΗ. Συμμεριζόμαστε τον προβληματισμό όλων των κατοίκων του χωριού ότι οι χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας είναι απολύτως απαραίτητοι για τους νέους μας. Προσθέτουμε, επίσης, ότι η προστασία των ηλικιωμένων και η δημιουργία περισσότερων προϋποθέσεων για τη βελτίωση της ψυχικής, νοητικής και σωματικής τους κατάστασης με περισσότερες δραστηριότητες στα ΚΑΠΗ αποτελεί, και αυτή, προτεραιότητά μας. Προσπαθώντας όμως να επιλύσουμε άμεσα και χωρίς σχέδιο ένα πρόβλημα, ουσιαστικά θα δημιουργούμε ένα ντόμινο προβλημάτων.

Μετά τη συνεδρίαση διαπίστωσα, με μεγάλη λύπη μου, ότι έχει κινηθεί μια άνευ προηγουμένου αήθης επίθεση τόσο εναντίον μου όσο και εναντίον της δημοτικής αρχής, με κατηγορίες για έλλειψη ενδιαφέροντος για τα παιδιά του Κινιού, κάτι που είναι απολύτως ψευδές, οι οποίες αποκορυφώθηκαν σήμερα με την «επιστολή διαμαρτυρίας» στα ΜΜΕ.

Δηλώνω απερίφραστα ότι το ενδιαφέρον τόσο το δικό μου προσωπικώς όσο και της δημοτικής αρχής είναι ολόπλευρα στραμμένο στις ανάγκες των παιδιών και των νέων, όμως, ξέρετε καλά, ότι ο συγκεκριμένος χώρος, της αυλής του πρώην δημοτικού σχολείου είναι πλήρως ακατάλληλος και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αθλοπαιδιών. Ούτε εγώ, ούτε και η Δημοτική Αρχή στο σύνολό της αγνοήσαμε το δίκαιο αίτημα των κατοίκων για δημιουργία τέτοιου χώρου στο Κίνι και γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, καταβάλλουμε μεθοδικές προσπάθειες ώστε πολύ σύντομα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία χώρου άθλησης και ψυχαγωγίας στο Κίνι, σε χώρο ο οποίος είναι κατάλληλος για τον σκοπό αυτόν. Και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν και οι εκπρόσωποι του ΝΟΠΟΚ. Προς τι, λοιπόν, αυτή η εμμονή; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί;

Ο ΝΟΠΟΚ καλώς εκφράζει την ανησυχία του, διεκδικώντας χώρους αθλοπαιδιών. Όμως, είναι ψέμα ότι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Σύρου προτιμά… τα αυτοκίνητα από τα παιδιά του χωριού. Είναι ψέμα ότι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Σύρου με την ψήφο του αποφάσισε να μην δοθεί η αυλή του σχολείου στα παιδιά. Η ψήφος μου ήταν να μην παραχωρηθεί η αυλή στον ΝΟΠΟΚ, ο οποίος, ποτέ δεν υπέβαλε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη χρήση της αυλής εφόσον του παραχωρούταν. Οι εκπρόσωποι του ΝΟΠΟΚ αναφέρουν ότι με έξοδα του Ομίλου και προσωπική εργασία ο χώρος θα γινόταν χώρος αναψυχής ή άθλησης. Με ποια μελέτη; Με ποια αδειοδότηση; Ή, μήπως, νομίζουν, οι εκπρόσωποι του ΝΟΠΟΚ, ότι αρκεί να βάλουμε δυο μπασκέτες και 3-4 όργανα παιδικής χαράς και όλα θα είναι καλώς καμωμένα; Αν ήταν τόσο απλό, δεν θα το είχε κάνει ο Δήμος, νομίζετε; Είναι ψέμα, λοιπόν, ότι ο χώρος, ακόμη κι αν παραχωρούταν στον ΝΟΠΟΚ, ήταν έτοιμος να λειτουργήσει αύριο, όπως οι θεσμικοί εκπρόσωποί του επαναλαμβάνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο τη δημιουργία πόλωσης. Είναι ψέμα ότι ο ΝΟΠΟΚ θα μπορούσε με δικά του έξοδα και εργασία, όπως λέει, να μετατρέψει μόνιμα τη χρήση ενός δημοτικού ακινήτου, προσθέτοντας μόνιμες κατασκευές, εφόσον θα επρόκειτο για μια ολιγοετή δωρεάν παραχώρηση χρήσης.

Θέλουμε τα παιδιά του τόπου μας να έχουν χώρους συγκέντρωσης και αθλοπαιδιών, αλλά θέλουμε επίσης να είναι ασφαλή και να συγκεντρώνονται σε χώρους ευρωπαϊκών προδιαγραφών και όχι σε χώρους που «γίνονται για να γίνουν». Διότι, κανένας χώρος δεν θα ήταν έτοιμος να λειτουργήσει αύριο και καμία αδειοδότηση δεν θα μπορούσε να λάβει ένας τέτοιος χώρος που γίνεται χωρίς μελέτη και χωρίς σχέδιο. Πώς οι εκπρόσωποι του ΝΟΠΟΚ παριστάνουν ότι αυτό δεν έχει σημασία; Δεν έχει σημασία η ασφάλεια; Δεν έχει σημασία η μελέτη και η αδειοδότηση; Δυστυχώς, όπως φαίνεται, γι’ αυτούς που προσπαθούν μόνο να δημιουργήσουν εντυπώσεις, δεν έχει.

Οι εκπρόσωποι του ΝΟΠΟΚ θα έπρεπε να ντρέπονται βάζοντας στο στόχαστρο τους κατοίκους της περιοχής του σχολείου, όταν γράφουν ότι αυτοί «προέταξαν την προσωπική τους εξυπηρέτηση», έναντι της «κοινής ωφέλειας του χωριού». Δεν είναι τρόπος αυτός να προάγετε τον πολιτισμό, βασική αρχή του Ομίλου σας, αγαπητά μέλη του ΔΣ. Ιδίως, μάλιστα, όταν δεν έχετε ενημερώσει κανέναν πολίτη για τα πραγματικά δεδομένα.

Η Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου και το Κίνι ξεχωριστά αποτελεί προσωπική προτεραιότητά μου και παρά τα όσα μου καταλογίζονται από πρόσωπα που θα έπρεπε να λειτουργούν ενωτικά και όχι διχαστικά, ιδίως λόγω του θεσμικού τους ρόλου, θα χρησιμοποιήσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να γίνουν έργα για το καλό όλων, με προτεραιότητα στα παιδιά, τους εφήβους και τους ηλικιωμένους. Αυτός είναι και ο στόχος μου για την τρέχουσα δημοτική περίοδο.

Συνεπώς, διαψεύδω όλα όσα μου καταλογίζονται, διαψεύδω λέξη-προς-λέξη τη «διαμαρτυρία» του ΝΟΠΟΚ και καλώ τους θεσμικούς εκπροσώπους του Ομίλου και τους συναδέλφους μου στην Κοινότητα, να εργαστούμε με ομόνοια και συλλογικότητα, γιατί ο σκοπός είναι κοινός. Μην σπείρετε τη διχόνοια για λόγους εντυπωσιασμού, παραμείνετε πιστοί στον θεσμικό σας ρόλο και ελάτε να δουλέψουμε μαζί για το καλό της Κοινότητάς μας.

Με εκτίμηση,

Πέτρος Ραουζαίος

Πρόεδρος Κοινότητας Άνω Σύρου