Επικαιρότητα

Αρνητικός ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης στην μεταφορά των ταμειακών του διαθεσίμων

Πολιτική 25/04/2015 11:48
Αρνητικός ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης στην μεταφορά των ταμειακών του διαθεσίμων

Αρνητικά στην μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων Δήμων, Περιφερειών και άλλων Νομικών Προσώπων, ψήφισε χθες το δημοτικό συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου τάχθηκε με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, με τους Παύλο Χρυσαφίδη, Μιχάλη Ζουλουφό και Κομνηνό Στρογγύλη, να διαφοροποιούνται με τη σχετική απόφαση δηλώνοντας θετικοί στη μεταφορά των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το σχετικό θέμα, λόγω του επείγοντος, τέθηκε στα εκτός ημερησίας διάταξης, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση τοποθετήθηκε και ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Τομαής, ο οποίος σημείωσε ότι σχεδόν όλοι οι δήμοι του Νοτίου Αιγαίου έχουν πάρει αρνητική θέση επί της παραχώρησης των διαθεσίμων.

Να σημειωθεί, σύμφωνα με την ενημέρωση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Παπαμανώλη, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης ανέρχονται σε 3,7 εκατομμύρια ευρώ.

«Η ΠΝΠ είναι μία συνταγματική εκτροπή και αποτελεί καταστρατήγηση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων»

Ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα, σημείωσε ότι αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί συνταγματική εκτροπή. «Πιστεύω ότι όλοι επιθυμούμε να πετύχει αυτή η κυβέρνηση και να πετύχει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Όπως η κυβέρνηση ψηφίστηκε από το λαό και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του, έτσι και η δημοτική αρχή της Σύρου ψηφίστηκε από τους πολίτες, με το σκεπτικό της διασφάλισης του μέλλοντος του νησιού. Τα διαθέσιμα είναι χρήματα του Συριανού λαού και πρέπει να γνωρίζουμε που αυτά θα διατεθούν», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μαραγκός.  

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα και στα όσα συζητήθηκαν στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, αλλά και στην ενημέρωση που υπήρξε από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

«Υποκριτικές οι αντιδράσεις των Δημάρχων»

Το «μπαλάκι» στους Δημάρχους που αντιδρούν στη μεταφορά των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, πέταξε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κίνηση Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι υποκριτικές, καθώς οι περισσότεροι έθεσαν στην πρώτη γραμμή της κομματικές ταυτότητές τους.

Τόνισε δε ότι είναι ψέμα ότι η κυβέρνηση θα πάρει τα λεφτά των Δήμων. «Όλοι οι παλιοί της αυτοδιοίκησης γνωρίζετε ότι μέχρι πριν 8 χρόνια οι Δήμοι και οι Νομαρχίες είχαν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε αντίστοιχους λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος», υπογράμμισε.

Ο κ. Χρυσαφίδης υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί μία κίνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί μία έκτακτη ανάγκη, καλώντας το σώμα να αναλογιστεί πόσες εκατοντάδες τέτοιες Πράξεις είχε περάσει από τη βουλή η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Οφείλουμε όλοι να συστρατευθούμε»

Την πρόταση του Παύλου Χρυσαφίδη στήριξε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος όμως λόγω της απουσίας του από το συγκεκριμένο θέμα δεν κατάφερε να ψηφίσει. Παρ΄ όλα αυτά προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.  

Στη δήλωσή του τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση «πολέμου» και ως μία τέτοια κατάσταση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. «είναι σαν να λέμε ότι έχουμε πόλεμο, αλλά δεν θα πάμε να πολεμήσουμε στα σύνορα, αλλά θα περιμένουμε να φτάσουν οι εχθροί στη Σύρο για να πολεμήσουμε. Θα είναι τραγικό από μέρους μας να μην συμβάλουμε όπως μπορούμε σ' αυτή την προσπάθεια. Αυτό που προτείνεται είναι μία πάγια τακτική, στην υπηρεσία που εργάζομαι το κάνουμε εδώ και χρόνια. Την ώρα της κρίσιμης αυτής μάχης οφείλουμε όλοι να συστρατευθούμε".

«Πάνω από όλα είμαστε Έλληνες και σαν Έλληνες πρέπει να αποφασίσουμε»

Υπέρ της μεταφοράς των διαθεσίμων, τάχθηκε στην τοποθέτησή του και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Μιχάλης Ζουλουφός.

Ο κ. Ζουλουφός σημείωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μία έκτακτη ανάγκη και ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία κρίσιμη διαπραγμάτευση. «Μπορεί να μη συμφωνώ κομματικά με τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά οφείλω να πω ότι αυτή τη στιγμή έχει κληθεί να αντιμετωπίσει μία κρίσιμη διαπραγμάτευση. Σε αυτή την έκτακτη ανάγκη οφείλουμε όλοι να πάρουμε θέση και να δείξουμε ότι πάνω από όλα είμαστε Έλληνες και ως Έλληνας αποφασίζω σήμερα. Πρώτη φορά βλέπουμε σε μια ΠΝΠ προαιρετική στάση και ακριβή νούμερα. Για όλα αυτά θα ταχθώ υπέρ στη μεταφορά των διαθεσίμων».

Δείτε στο web tv το χαρακτηριστικό απόσπασμα.

 

 

Συμπληρωματική τοποθέτηση Α. Γιαλόγλου