Επικαιρότητα

Σύρος: 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών

Πολιτισμός 02/06/2023 08:33
Σύρος: 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών Akropoditi DanceFest 2023 σας υποδέχεται στη Σύρο, και σας την ξανασυστήνει μέσα από μια μοναδική επετειακή συνάντηση παλιών και νέων συνεργατών και συνεργατριών, στους γνωστούς μας τόπους αλλά και σε τοπία που για πρώτη φορά θα φιλοξενήσουν τις δράσεις μας!

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του 10ου Akropoditi DanceFest, με προσκεκλημένους/ες 51 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, περιλαμβάνει εργαστήρια Σύγχρονου Χορού, Αφρικάνικου χορού, Αυτοσχεδιασμού, Θεάτρου, Contact Improvisation, Butoh, Yoga, Κίνησης για άτομα με και χωρίς αναπηρίες, Κίνησης, Λόγου και Ρεπερτορίου για άτομα ώριμης ηλικίας, Κατασκευής και Εμψύχωσης κούκλας για παιδιά 8-12 ετών, καθώς και παραστάσεις, διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις με τους/ις καλλιτέχνες/ιδες, προβολές, συναυλίες, jams, παράλληλες δράσεις και εορταστικές εκδηλώσεις σε όλο το νησί.

Καλλιτέχνες/ιδες από 9 χώρες από τις 3 ηπείρους (Ασία, Ευρώπη και Αμερική) θα παρουσιάσουν το έργο τους μέσα από 13 παραστάσεις, 8 ομάδων από το εξωτερικό και 5 από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει στις 7 Ιουλίου, όπου το θεατράκι Ευανθία Καΐρη θα φιλοξενήσει την παράσταση “To the Left of Center” της ομάδας Red Desert Dance που αποτελείται από 8 χορευτές από τις ΗΠΑ και θα ακολουθήσει συναυλία από τους αγαπημένους μας Los Tre, funk-jazz trio που αυτοσχεδιάζει συνδυάζοντας μουσικές παραδόσεις από όλο τον κόσμο. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλη τη βραδιά.

- Σάββατο 8 Ιουλίου, παράσταση χορού “OBLIVION” (Λήθη) από την ομάδα Cia. Silvia Batet από την Ισπανία. 5 χορευτές θα γεμίσουν την σκηνή του επιβλητικού θεάτρου Απόλλων με μία εντυπωσιακή κινησιολογικά παράσταση. Ο συνδυασμός των κουστουμιών και της στροφικής κίνησης χαράζει την παράσταση στην μνήμη.

- Κυριακή 9 Ιουλίου «Μέσα στο πλήρες συναντάμε εμάς», χορευτικό ντουέτο από την Ελλάδα, στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί. Ένας δυναμικός διάλογος ανάμεσα σε δύο χορεύτριες, της Ζωής Ευσταθίου.

- Δευτέρα 10 Ιουλίου. A user’s manual, «Εγχειρίδιο χρήστη». Ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου σε μία σόλο performance που κινείται ανάμεσα στη διάλεξη, το παιχνίδι και το θέαμα. Μία χιουμοριστική και καυστική ματιά πάνω στα κοινωνικά πρότυπα της κανονικότητας. Η παράσταση συμπεριλήφθηκε στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση το 2022.

- Στην πλατεία του Φοίνικα, στις 11 Ιουλίου, “Adventures in Planet Love” του Jordi Vidal από το Βέλγιο. Χοροθεατρική παράσταση που συνδυάζει σύγχρονο χορό ακροβατικά εδάφους και θέατρο. Μέσα από το χιούμορ εξερευνά τη διαφορετικότητα στις διαπροσωπικές επαφές και προσπαθεί να δημιουργήσει γέφυρες που οδηγούν σε μία καλύτερη ζωή. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

- Τετάρτη 12 Ιουλίου στο ανοιχτό θέατρο Ευανθία Καΐρη, Cafeturc Music & Arts από την Τουρκία, παράσταση WE (biz). Το We είναι μία παραγωγή για την Κρατική Όπερα της Κωνσταντινούπολης εμπνευσμένη από τον εσωτερισμό της Ανατολής και τη σύγχρονη φιλοσοφία. 1 μουσικός, 3 άντρες χορευτές κινούνται σε στενή σωματική επαφή αναζητώντας τί είναι αυτό που τους δένει μεταξύ τους. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση και Q&A με τους συντελεστές της παράστασης και το κοινό.

- 13 Ιουλίου στον πεζόδρομο της Πρωτοπαπαδάκη (διασταύρωση με Θυμάτων Σπερχειού) στο κέντρο της Ερμούπολης Δωρεάν, Site specific performance κίνησης και λόγου. Η ομάδα Κινητήρας Ω έρχεται από την Αθήνα και εντάσσει τους κατοίκους της Σύρου στην παράσταση «Οικεία Σώματα». Μέσα από το εργαστήριο Ρεπερτορίου «Οικεία Σώματα» από την Ομάδα Κινητήρας Ω για άτομα 65+ που θα υλοποιηθεί 9-13 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες/ουσες θα ενταχθούν στην παράσταση.

- Οpen Jam – Ανοιχτός Αυτοσχεδιασμός σε κίνηση και ήχο υπό την καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Γεράρδου. Παρασκευή 14 Ιουλίου στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί σας καλούμε σε έναν ανοιχτό χώρο πρακτικής, εξερεύνησης και πειραματισμού για να κινηθούμε και να συνομιλήσουμε μέσω του χορού και της μουσικής.

- Σάββατο 15 Ιουλίου στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί Solo παράσταση Butοh. “Lifelines“ από τον Motoya Kondo από την Ιαπωνία με την συνοδεία βιολιού της επίσης γιαπωνέζας μουσικού Hoshiko Yamane.

- Κυριακή 16 Ιουλίου, από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου θα διαδραματίζεται στα γραφικά στενά της Άνω Σύρου η πρακτική του Day out of Time. Χορευτές/ριες αφιερώνουν την ημέρα τους σε μια κατάσταση χορού, ο καθένας τους σε ξεχωριστά επιλεγμένα σημεία υπό την καθοδήγηση της Βασιλικής Τσαγκάρη.

- Την ίδια μέρα στις 20:00 στη συνοικία Βαπόρια μια παράσταση Vertical Dance με τίτλο Swell, από την Δέσποινα Γκουλά και την Ιωάννα Αντώναρου. Οι χορεύτριες είναι δεμένες με σκοινιά και αιωρούνται στην επιφάνεια ενός τοίχου. Το σχοινί που ξεκινά από το κέντρο του σώματος λειτουργεί ως ομφάλιος λώρος και η αρχιτεκτονική πάνω στην οποία στηρίζεται ο χορός τους, γίνεται η μητέρα.

- Θα ακολουθήσει, Βραδιά Προβολών σε συνεργασία με το 13ο Athens Video Dance Project ON TOUR και με το Ethnofest στον εξωτερικό χώρο του Βυρσοδεψείου Κορνηλάκη-Δενδρινού.

- “Africa” από την ομάδα Ocram Dance Movement από την Ιταλία Δευτέρα 17 Ιουλίου στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί. Μία παράσταση χορού εμπνευσμένη από τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, ένα σχόλιο στην ανθρώπινη καταστροφή πάνω στον πλανήτη. Ο χορογράφος Claudio Scalia εκφράζει την επιθυμία του να ευαισθητοποιήσει τις νεότερες γενιές σε θέματα οικολογίας ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα.

- Τρίτη 18 Ιουλίου στις 20:00 στον εξωτερικό χώρο του παλιού Βυρσοδεψείου Κορνηλάκη-Δενδρινού. (sweet) (bitter) Χορευτικό σόλο βασισμένο στον αυτοσχεδιασμό από τον Thomas Hauert από την Ελβετία. Ο Hauert, διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης στον αυτοσχεδιασμό, αναζητά την μουσικότητα μέσα στην κίνηση.

- «Έχουν τα ρομπότ Συναισθήματα;» του Μανώλη Σαριδάκη στο θέατρο Ευανθία Καΐρη την Τετάρτη 19 Ιουλίου. Το έργο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Europe Beyond Access» και συμμετείχε στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση το 2022. Ο Μανώλης Σαριδάκης εμπνεύστηκε από τα ρομπότ καθώς ο ίδιος δηλώνει ότι πολλές φορές αισθάνεται σαν ρομπότ. Το «Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;» είναι η πρώτη παράσταση που χορογραφήθηκε στην Ελλάδα από άτομο με μαθησιακή αναπηρία και αυτισμό.

- Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει ένα διαδραστικό παιχνίδι-παρουσίαση για τον χορό και την αναπηρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι ίδιοι οι συντελεστές θα μοιραστούν προσωπικές ιστορίες, εικόνες και ενδιαφέροντα στοιχεία με το κοινό ανιχνεύοντας την ιστορία, τα διακυβεύματα και τη σημασία της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στον χορό.

- Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μια ανοιχτή συζήτηση, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις γύρω από την παράσταση και τα θέματα της παρουσίασης.

- Λίγο πριν το τέλος, 20 Ιουλίου στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί παρουσιάζεται η παράσταση «The Magical Other» της Milena Ugren Koulas από την Κύπρο. Χορευτικό Ντουέτο που πραγματεύεται πώς οι τραυματικές εμπειρίες διαμορφώνουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, επικοινωνούμε, υπάρχουμε.

- Στη συνέχεια της βραδιάς θα παρουσιαστεί το έργο της Ελληνογαλλίδας φωτογράφου Άρτεμις Πυρπύλη, NETTE: A Kinesic Experiment, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής κατοικίας του Κέντρου Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί (2022 – 2023) με θέμα: Covid-19: Κοινή σιωπή, κοινή φωνή

- Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει επίσης μεταξύ 16-21 Ιουλίου στον εξωτερικό χώρο του Βυρσοδεψείου Κορνηλάκη-Δενδρινού Εικαστική εγκατάσταση με μεικτά υλικά του Νίκου Αναγνωστόπουλου και τίτλο: 28-2-2023 ΤΕΜΠΗ ¨ΠΑΡΑΛΗΠΤΗΣ ΑΠΩΝ¨. Βασισμένη στο πρόσφατο δυστύχημα στα Τέμπη στις 28/02/2023.

- Βραδιά κλεισίματος του Φεστιβάλ, αφιερωμένη στον εορτασμό της επετείου του 10ου Akropoditi DanceFest 2023. Παρασκευή 21 Ιουλίου. Θα περιλαμβάνει:

Ταινία-αφιέρωμα στο 9ο Φεστιβάλ, εμπλουτισμένο με συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες/ουσες και τους συντελεστές του Βαγγέλη Τζανή.

Οπτικοακουστικό Υλικό από τα προηγούμενα φεστιβάλ.

Η βραδιά θα κλείσει με ένα πάρτι με άφθονη μουσική και χορό. Η τοποθεσία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου Ερμούπολης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2023 και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Είναι μέλος του δικτύου Anna Lindh και λαμβάνει την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Anna Lindh Foundation και της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, η σχολική επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, ο πολιτιστικός σύλλογος Φοίνικα και ο σύλλογος στήριξης ΑΜΕΑ και ΑμεΕΕΑ Κυκλάδων «Δικαίωμα».

Εισιτήρια παραστάσεων:

Σε βραδιά με μία παράσταση: 12€ κανονικό, 10€ μειωμένο*

* Συμμετέχοντες των Εργαστηρίων / Μαθητικό / Φοιτητικό / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ ΑμεΑ

– Τα εισιτήρια για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ διατίθενται για προπώληση από τις 8 Ιουνίου 2023, σε ηλεκτρονική μορφή, από την υπηρεσία ticketservices.gr

– Η προσέλευση στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πρέπει να γίνεται 30 λεπτά πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης

– Στις προβολές και στις δωρεάν παραστάσεις του Φεστιβάλ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, καθώς και στις σελίδες μας στο facebook & instagram.