Επικαιρότητα

Εμπορικός λιμένας Σύρου... Ένα έργο που δεν ξέρουμε αν θα το δούμε ποτέ

Κοινωνία 02/06/2023 07:40
Εμπορικός λιμένας Σύρου... Ένα έργο που δεν ξέρουμε αν θα το δούμε ποτέ

Μέσα στο μεγάλο πιθάρι με τα έργα της Σύρου, τα οποία ενώ σχεδιάζονται, εντάσσονται σε χρηματοδοτήσεις, δημοπρατούνται και εκτελούνται μετά από πολλά χρόνια εδώ και λίγες μέρες μπορούμε να εντάξουμε και την "Κατασκευή Εμπορικού Κρηπιδώματος Λιμένα Σύρου" , το οποίο εντάχθηκε τον Αύγουστο του 2018 στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
  
Ένα έργο πνοής για το νησί, το οποίο είναι συμβατό με το Master Plan του λιμανιού της Ερμούπολης.

Να τονίσουμε εδώ ότι και το Master Plan δεν έχει εγκριθεί αν και έχουν περάσει 11 χρόνια από τον αρχικό του σχεδιασμό του.
 
Μιλάμε για ένα έργο, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή κρηπιδώματος 200 μέτρων στη θέση Καρνάγιο και την διαμόρφωση χώρου 5000τμ. Το εν λόγω έργο θα αποσυμφορήσει το λιμάνι της Ερμούπολης και θα εκσυγχρονίσει τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Σύρου.

Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του έργου ήταν η 31/12/2020.Το έργο αφού πέρασε πολλές γραφειοκρατικές συμπληγάδες έφτασε στο σημείο να δημοπρατηθεί και να υπογραφεί σύμβαση με τον εργολάβο τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ενώ όλοι περίμεναν να ξεκινήσει το έργο ανακάλυψαν ότι δεν έχει γίνει σωστή μελέτη για την σαθρότητα του υπεδάφους. Αποφασίστηκε λοιπόν με τον ανάδοχο του έργου να ξεκινήσει βάσει νέας μελέτης, η οποία θα γινόταν εντός πενταμήνου. Όλα αυτά συνέβησαν τον Νοέμβριο του 2021.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η νέα μελέτη ανέδειξε νέα προβλήματα τα οποία για να ξεπεραστούν χρειάζονταν ακόμη περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Σήμερα τον Ιούνιο του 2023 και επτά χρόνια μετά τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, βαδίζουμε σε θολά νερά.Το έργο θα χάσει όλη την χρηματοδότηση η θα υποβληθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 για επανένταξη.

Άλλο ένα έργο στην Σύρο που χρειάζονται 5 έως 10 χρόνια για να προχωρήσει αν και εφόσον υλοποιηθεί ποτέ.Εχουμε τα παραδείγματα του αεροδρομίου,του ΧΥΤΥ, της Μαρίνας τουριστικών σκαφών και άλλων μικρότερων έργων, τα οποία εγείρουν ερωτηματικά για τον τρόπο που λειτουργεί ο Δήμος και τα νομικά του πρόσωπα εδώ και πολλά χρόνια.

Υπάρχουν ερωτηματικά για το πώς πετσοκόφτηκαν άλλα έργα και δράσεις όπως το Οpen Mall, πως ακόμη δεν έχουν γίνει οι ασφαλτοστρώσεις στο επαρχιακό δίκτυο και τόσα άλλα, τα οποία μας δίνουν την εντύπωση πως η τοπική αυτοδιοίκηση σε όλες τις βαθμίδες κάτι δεν κάνει καλά για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Όλα αυτά μας κάνουν δύσπιστους για οτιδήποτε έχουμε ακούσει κατά καιρούς για καινούργιο λιμάνι, για πανεπιστήμιο στο στρατόπεδο κλπ. Με τους ρυθμούς που κινούμαστε θα περάσουν πολλά χρόνια και δεν ξέρουμε ποια γενιά θα τα δει να υλοποιούνται.