Ανακοινώσεις

Η κάμερα του OPEN στη Σιβηρία και στον ποταμό Λένα

Κόσμος 24/03/2023 12:54
Η κάμερα του OPEN στη Σιβηρία και στον ποταμό Λένα

Φυσικό πάρκο στον ποταμό Λένα. Εθνικό πάρκο Lena Pillars στη Ρωσία

Τι παράξενες φαντασιώσεις δεν μας παρουσιάζει η φύση, δημιουργώντας τα θαύματα του τοπίου! Εδώ είναι οι κορυφωμένοι βράχοι κατά μήκος της ακτής του ποταμού Λένα στη Γιακουτία - είτε απολιθωμένα δέντρα, οι κορυφές τους κοιτάζουν προς τα πάνω, είτε αρχαία κάστρα με πύργους που στηρίζουν τους ουρανούς με τις κωδωνοστάτες τους!

Παράξενοι γεωλογικοί σχηματισμοί εκτείνονται κατά μήκος της δεξιάς όχθης του άνω ρου του ποταμού για περισσότερα από 520 km από την πόλη Olekminsk έως το χωριό Pavlovsk, αλλά η πυκνότητά τους είναι ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των χωριών Petrovsky και Tit-Ari. Το ύψος των περισσότερων πυλώνων ξεπερνά τα εκατό μέτρα, μερικοί από αυτούς υψώνονται σχεδόν 220 μέτρα πάνω από την στάθμη του ποταμού.

Πιστεύεται ότι οι βράχοι που αποτελούν το μοναδικό μνημείο της φύσης άρχισαν να σχηματίζονται στην πρώιμη περίοδο της Κάμβριας - περίπου πριν από 550 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, ο σχηματισμός των Στυλών της Λένα συνέβη πολύ αργότερα, 150 εκατομμύρια χρόνια αργότερα, όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες σταδιακής ανύψωσης της πλατφόρμας της Σιβηρίας, που οδήγησε στην εμφάνιση ρηγμάτων και κοιλάδων ποταμών. Η ενεργοποίηση της καταστροφής του καρστ, οι διαβρωτικές καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στην εμφάνιση παράξενων σχηματισμών βράχου που εξάπτουν τη φαντασία όλων όσοι είχαν την τύχη να τους δουν με τα μάτια τους.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Decembrist A. A. Bestuzhev-Marlinsky και ο διάσημος συγγραφέας V. Korolenko θαύμασαν την εκπληκτική δημιουργία της φύσης και σήμερα όχι μόνο εύστροφα τουριστικά σκάφη, αλλά και επιβλητικά επιβατηγά σκάφη σίγουρα σταματούν στο Lena Pillars.

Οι κολώνες είναι όμορφες σε κάθε εποχή. Την άνοιξη, η σκούρα γκρίζα σιωπή τους στολίζεται από λευκά σαν το χιόνι σύννεφα ανθισμένης κερασιάς, απαλά μωβ κηλίδες λιλά, απαλά χαλιά από σμαραγδένια βρύα. Το καλοκαίρι απλώνεται στους πρόποδες του βουνού μια ροζ θάλασσα από ιτιά-βότανο, καθώς και μια ποικιλία από λουλούδια, κρίνους και ακρίδες. Το φθινόπωρο, ολόκληρη η δεξιά όχθη της Λένας φλέγεται από βυσσινί και η χειμερινή ενδυμασία από μάρμαρο-χιόνι είναι μεγαλειώδης και γιορτινή με τον δικό της τρόπο.

Μια ηχηρή σιωπή πάγωσε ανάμεσα στα βράχια, μόνο που μερικές φορές σπάει από το δειλό κελάηδισμα των χελιδονιών και των σβέλτων, που έχουν εξοπλίσει τις κατοικίες τους με βιζόν στους ασβεστολιθικούς τοίχους, και μερικές φορές το τρίξιμο από έλατα, πεύκα και στάχτη του βουνού, κολλώντας τις ρίζες τους στο χαραμάδες ανάμεσα σε λιθόλιθους, ακούγεται.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου.