Ανακοινώσεις

Αλάσκα: Πράσινο φως από την κυβέρνηση Μπάιντεν για γεωτρήσεις ορυκτών καυσίμων (video)

Κόσμος 14/03/2023 18:49
Αλάσκα: Πράσινο φως από την κυβέρνηση Μπάιντεν για γεωτρήσεις ορυκτών καυσίμων (video)

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε ένα αμφιλεγόμενο έργο γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αλάσκα παρά τις μεγάλες διαφωνίες λόγω των πιθανών περιβαλλοντικών και κλιματικών επιπτώσεών που μπορεί να έχει.

Το πρότζεκτ Willow, όπως ονομάζεται, αποκαλείται «βόμβα άνθρακα» από ακτιβιστές για το κλίμα. Η περιοχή όπου θα γίνει η γεώτρηση βρίσκεται στον αρκτικό κύκλο .

Οι υποστηρικτές του εγχειρήματος λένε ότι θα δημιουργήσει τοπικές επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ο Μπάιντεν έχει επιβάλει όρια στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 16 εκατομμύρια στρέμματα της Αλάσκας σε μια συμβιβαστική κίνηση.

Τι είναι το Willow Project

Πρόκειται για επιχείρηση εξόρυξης πετρελαίου δεκαετιών στο National Petroleum Reserve, που ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η περιοχή όπου σχεδιάζεται το έργο περιέχει έως και 600 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, αν και αυτό το πετρέλαιο θα χρειαζόταν χρόνια για να φτάσει στην αγορά, καθώς το έργο δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της διοίκησης, το έργο θα παράγει αρκετό πετρέλαιο για την απελευθέρωση 9,2 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ρύπανσης από άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη ετησίως – που ισοδυναμεί με την προσθήκη 2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων με φυσικό αέριο στους δρόμους.

Η έγκριση είναι μια νίκη για τη δικομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου της Αλάσκας και έναν συνασπισμό φυλών και ομάδων ιθαγενών της Αλάσκας που χαιρέτησαν το εγχείρημα γεώτρησης ως μια πολύ αναγκαία νέα πηγή εσόδων και θέσεων εργασίας για την απομακρυσμένη περιοχή.