Ανακοινώσεις

Ας φροντίσουμε για την ψυχική μας υγεία!

09/02/2023 10:36
Ας φροντίσουμε για την ψυχική μας υγεία!

Ας φροντίσουμε για την ψυχική μας υγεία!

Η ψυχική υγεία περιλαμβάνει τη συναισθηματική και κοινωνική μας ευημερία. Επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε, το πώς αισθανόμαστε, το πώς αντιδρά το σώμα μας καθώς και το πώς τελικά ενεργούμε. Η ενασχόληση με την ψυχική μας υγεία, μας βοηθά, μεταξύ άλλων, να προσδιορίσουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, να κατανοήσουμε το πώς σχετιζόμαστε με τους άλλους και να κάνουμε υγιείς επιλογές. Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής μας, από την παιδική ηλικία και την εφηβεία μέχρι την ενηλικίωση.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η διατήρηση μιας καλής ψυχικής υγείας δεν προϋποθέτει απαραίτητα την απουσία ψυχικής διαταραχής ή συναισθηματικών δυσκολιών. Φροντίζω την ψυχική μου υγεία σημαίνει επίσης παρέχω πολύπλευρη φροντίδα στον εαυτό μου αναγνωρίζοντας και καλύπτοντας τις προσωπικές μου ανάγκες. Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της διάθεσή μας, στην αύξηση της αυτοεκτίμησής μας, στην απόκτηση αυτογνωσίας, στην επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων, στην αύξηση της λειτουργικότητας και παραγωγικότητας μας, στη βελτίωση των σχέσεων μας καθώς επίσης και στην ευρύτερη βελτίωση της σωματικής μας υγείας.

Το να μιλάμε ανοιχτά για τη σημασία της φροντίδας της ψυχικής μας υγείας, μας βοηθά να δούμε ότι για κάθε πρόβλημα, με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι, μπορούμε να βρούμε και μια λύση, απαλύνοντας έτσι το φόβο, τη λύπη, το άγχος, τον θυμό ή τη ντροπή που νιώθουμε -συναισθήματα που συχνά συνδέονται με ζητήματα που μας προβληματίζουν και απασχολούν την ψυχική μας υγεία. Το να ζητάμε βοήθεια όταν υπάρχει ανάγκη είναι σημάδι δύναμης και η συνεργασία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας μας επιτρέπει να κάνουμε, με απλό τρόπο, την φροντίδα της ψυχικής μας υγείας, κομμάτι της καθημερινότητας μας, μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο, πλήρους αποδοχής, ζεστασιάς και ενσυναίσθησης.