Γνώμες

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Γνώμες 23/01/2023 11:52
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Μπήκαμε ήδη σε προεκλογική τροχιά για την αυτοδιοίκηση και άρχισαν σιγά-σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους οι γνωστές για πολλές δεκαετίες φράσεις κλισέ, όπως για παράδειγμα: "….έχουμε όραμα για το νησί….", " έχουμε λύσεις για την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, την μείωση της ανεργίας μέσω των επενδύσεων..." κ.α.

Κοινός παρανομαστής μάλιστα όλων ανεξαιρέτως των επικεφαλής των συνδυασμών, η περίφημη "ανανέωση". Έως εδώ, όλα καλά και αναμενόμενα-φυσιολογικά.

Ας μείνουμε όμως για λίγο στην τελευταία υπόσχεση των υποψηφίων (περί ανανέωσης) και ας προσπαθήσουμε να την σχολιάσουμε για λίγο.

Ποιος αμφιβάλει ότι η ανανέωση και μάλιστα η ριζική των στελεχών ενός συνδυασμού είναι απολύτως απαραίτητη; Είμαι σίγουρος πως κανείς. Όμως ας δούμε αν κάτι τέτοιο είναι και πρακτικά εφικτό.

Κατ΄ αρχάς έχει αποδειχτεί ότι ο επικεφαλής από μόνος του, όσο ικανός και "καλό παιδί" κι αν είναι, δεν μπορεί να φέρει εις πέρας όλα τα ζητήματα που απασχολούν έναν τόπο. Χρειάζεται απαραίτητα να έχει δίπλα του και κάποιους συνεργάτες έμπειρους οι οποίου αφ΄ ενός θα τον βοηθήσουν να ανταπεξέλθει, αφ΄ετέρου θα αποτελέσουν πηγή πληροφόρησης για τους νεώτερους.

Σημαντικότερο όμως από το προηγούμενο επιχείρημα και πάρα πολύ δύσκολο πρακτικά να επιτευχθεί από τους επικεφαλής, είναι η εύρεση του απαραίτητου αριθμού των υποψηφίων που προβλέπει ο νόμος. Κάντε τον κόπο και ρωτήστε όποιον από τους υποψήφιους Δημάρχους έχετε επαφή και θα διαπιστώσετε ότι ο "αγώνας" για την συμπλήρωση του ψηφοδελτίου τους, αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο.

Τι θα μπορούσε άραγε να γίνει; Θα μπορούσαν ίσως κάποια άτομα αξιόλογα και με διάθεση προσφοράς στον τόπο τους, να αλλάξουν νοοτροπία και να αποφασίσουν να ασχοληθούν με τα προβλήματα του, πλαισιώνοντας τον συνδυασμό που τους εκφράζει περισσότερο. Θα μπορούσαν και κάποιοι άλλοι που αρκούνται μόνιμα σε κάθε είδους κριτική, να ασχοληθούν με τα κοινά και να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις εξελίξεις από τα… μέσα.

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν, ευχόμενος σε όλους τους υποψήφιους "καλό αγώνα" και καλά κουράγια.

Γιάννης Καφούρος

Πρώην δημοτικός σύμβουλος