Επικαιρότητα

Αλέξης Αθανασίου: "Η κακή εικόνα που παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή ξεκινάει από το Δήμαρχο"

Πολιτική 25/11/2021 07:57
Αλέξης Αθανασίου: "Η κακή εικόνα που παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή ξεκινάει από το Δήμαρχο"

Έντονη κριτική κατά της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης ασκεί μέσω της κοινής συνέντευξής του στο syrostoday και το cyclades24, ο Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Παράταξης του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης "Η Σύρος που Αξίζουμε" και πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου.

Ο κ. Αθανασίου αναφερόμενος στους 26 μήνες της Δημαρχιακής θητείας, σκιαγραφεί με τα πιο μελανά χρώματα τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση του Δήμου, έχει διαχειριστεί τα σημαντικά θέματα για το νησί, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα είναι απογοητευτικό, με παλινωδίες, κωλυσιεργίες και ερασιτεχνισμό.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος εστιάζει την κριτική του στον Νίκο Λειβαδάρα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η κακή εικόνα που παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή, ξεκινάει από το Δήμαρχο.

- Κύριε Αθανασίου, δύο χρόνια θητείας για την δημοτική αρχή. Θα ήθελα έναν σχολιασμό επ’ αυτού. Πώς βλέπετε τη μέχρι σήμερα πορεία της;

"Ένας χρόνος πέρασε από την προηγούμενή μας συνέντευξη. Τότε είχε 14 μήνες θητεία η δημοτική αρχή Λειβαδάρα, τώρα έχει 26 μήνες θητείας. Εξακολουθώ να τονίζω ότι το αποτέλεσμα – όχι για εμάς, αλλά για τους δημότες – δεν θεωρείται καθόλου καλό, αλλά βεβαιώνομαι πλέον ότι είναι απογοητευτικό. Σ’ αυτούς τους 26 μήνες δεν έχουμε δει απαντήσεις – ή έστω κάποια πολιτική στόχευση και σκέψη – για τα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα του τόπου. Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Η δημοτική αρχή χαρακτηρίζεται από απλή διαχειριστική αντίληψη των θεμάτων η οποία φτάνει έως τα όρια της «οκνηρίας» σε πολλούς τομείς. Το τέμπο που δίνει ο Δήμαρχος και οι άμεσοι συνεργάτες του στη διοίκηση του Δήμου είναι αργό και βαρετά διεκπεραιωτικό. Οι παλινωδίες, οι κωλυσιεργίες, οι τσακωμοί και οι ερασιτεχνισμοί τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Δε νομίζω να ψήφισαν αυτή την εικόνα οι συμπολίτες μας τον Μάιο του 2019.

Είναι ο καθένας μόνος του και προσπαθούν να πείσουν ότι είναι ομάδα. Η καραμέλα, ότι για όλα φταίει η πανδημία covid-19, ξέφτισε. Όχι ότι δε δημιούργησε προβλήματα – θα ήμουν άδικος – αλλά για τη δημοτική μας αρχή έγινε το απαραίτητο «μαξιλαράκι», ώστε να μην προχωρούν τα πράγματα.

- Το πιστεύετε αυτό;

"Απόλυτα. Και θα πω και κάτι άλλο επίσης. Στα ζητήματα που προέκυψαν από την πανδημία, ενθυμούμαι ότι κάποτε ο πρώην υπουργός πολιτικής προστασίας, κ. Χαρδαλιάς, δεν απαντούσε στον κ. Δήμαρχο στα τηλεφωνήματα για τα θέματα διαχείρισής της τοπικά, όταν είδαμε ν’ ανεβαίνουν τα κρούσματα στο νησί, γύρω στο Μάρτιο.

Τότε εμφανιζόταν ο κ. Δήμαρχος προδομένος και πληγωμένος από τον συγκεκριμένο πολιτικό παράγοντα και τη Γ.Γ. πολιτικής προστασίας, ενώ τον παρακολουθήσαμε να παραπονείται και να δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις για τον τόπο μας σε πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021, που κινήθηκε ο κόσμος αρκετά, ευτυχώς, από και προς το νησί μας, ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος προέτρεπε να κρατήσουμε την καλή επιδημιολογική εικόνα της Σύρου και να τηρούμε τα μέτρα του κ. Χαρδαλιά! Δηλαδή ο παραπονούμενος και «αρνητής» περί Χαρδαλιά Δήμαρχος, μετά από κάποιους μήνες έγινε «τιμητής» του Χαρδαλιά.

Τα τονίζω όλα αυτά για να αναδείξω τις παλινωδίες που ξεκινούν από τον πρώτο πολίτη του νησιού μας, τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης. Αυτό βέβαια είναι ένα ζήτημα που δεν έχει τόσο μεγάλη σχέση με τα δημοτικά τεκταινόμενα.

Κοιτάξτε, η όλη κακή εικόνα που παρουσιάζει η δημοτική αρχή ξεκινάει από το δήμαρχο. Το έργο που ΔΕΝ παράγεται από τους συνεργάτες του, ξεκινάει από εκείνον. Η ασυνεννοησία, οι τσακωμοί, η έλλειψη οράματος και πολιτικής βούλησης επίσης ξεκινούν από εκείνον. Διοίκηση με «κρυφτούλι» και «εξαφάνιση» δε γίνεται. Αν το παρομοιάζαμε με ομαδικό άθλημα, οι μέτριοι παίκτες με έναν κακό προπονητή δίνουν συνήθως πολύ κακά αποτελέσματα. Μέτριοι παίκτες με έναν καλό προπονητή και ομαδικότητα μπορούν σίγουρα να δώσουν καλύτερα αποτελέσματα. Άρα είναι θέμα προπονητή, κατά την ταπεινή μου άποψη, και δεν είναι τυχαίο ότι πλέον το λέει πάρα πολύς κόσμος.

Παλινωδιών συνέχεια, η συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια και το Πολυτεχνείο Κρήτης για τη μελέτη ύπαρξης ή όχι βαρέων μετάλλων στον πυθμένα του λιμανιού της Ερμούπολης. Αφού ο κ. Δήμαρχος έλεγε ότι θα φτάσει μέχρι τέλους το συγκεκριμένο θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία, τώρα τελευταία δηλώνει ότι σαφώς δεν είναι θέμα του Δήμου, αλλά αποκλειστικά της Περιφέρειας. Κι έτσι αποχώρησε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου από τη συνεργασία Περιφέρειας, Δήμου και Πολυτεχνείου Κρήτης. Το γνωστό «στρίβειν δια του αρραβώνος». Με μια νομοθεσία που επικαλείται για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου η οποία δεν έχει βάση. Το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Γιατί δε συμμετέχει ο άμεσα αρμόδιος Δήμος Σύρου-Ερμούπολης με την οργανωμένη υπηρεσία περιβάλλοντος στην εν λόγω προγραμματική σύμβαση; Και άλλο ένα σοβαρό ερώτημα είναι, όταν με το καλό έχουμε τη μελέτη από το Πολυτεχνείο κι αυτή κατατεθεί – πού αλλού; - στον Δήμο, τι θα πράξει τότε ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης;".

- Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο παρουσιάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου και είναι η πρώτη φορά που εκπονείται κάτι τέτοιο. Γιατί δεν το στηρίξατε και κρατήσατε αρνητική στάση;

"Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο έφεραν μετά βαΐων και κλάδων και με ύφος χιλίων καρδιναλίων το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου 2019-2023. Απέδειξε με αδιάσειστα στοιχεία ο καλός συνάδελφος δημοτικός σύμβουλος κ. Γ. Δούναβης ότι διαπίστωσε, έπειτα από συγκριτικό έλεγχο που πραγματοποίησε, ότι στο σύνολο των σελίδων του είναι, σε ποσοστό που φτάνει ίσως και το 80%, πανομοιότυπο με το αντίστοιχο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Θήρας.

Το γεγονός της εξόφθαλμης αντιγραφής, παρ’ όλο που τα δύο νησιά επέλεξαν την ίδια εταιρεία, φαίνεται πεντακάθαρα και από το ότι έχουν παραμείνει αριθμοί και στοιχεία του Δήμου Θήρας εντός του κειμένου, εξαιρουμένων φυσικά των εξειδικευμένων στοιχείων του Δήμου μας (π.χ. ιστορικά, γεωγραφικά, δημογραφικά, στατιστικά και διάφορα άλλα στοιχεία). Το εθνικής στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Ερμούπολης το εμφανίζει με στοιχεία προ του 2012! Και θα πληρώσει ο δημότης 24.800 € γι’ αυτό; Για ποιο λόγο; Μια δουλειά πράγματι χρήσιμη για το Δήμο, η οποία γινόταν με επάρκεια από στελέχη του Δήμου και δεν κόστιζε χρήματα. Δε θα ήθελα να συνεχίσω γιατί θα στενοχωρήσω κι άλλο τον κ. Δήμαρχο.

Μπορούμε να μιλάμε για ώρες γι’ αυτούς τους 26 μήνες θητείας. Φοβάμαι, αν και δεν θέλω να γίνομαι μάντης κακών, ότι οι διοικούντες δίνουν την αίσθηση όχι της αρμονικής και υγιούς συνύπαρξης για το ποιος θα προσφέρει περισσότερα στον τόπο μας, αλλά ποιος θα προβληθεί περισσότερο. Αυτό το τελευταίο το τονίζω, ΔΕΝ αφορά τον κ. Δήμαρχο, αλλά τα στελέχη του που με λίγα λόγια τους ενδιαφέρει το «φαίνεσθαι», η πάρτη τους, και όχι η ουσία".

- Ως αντιπολίτευση έχετε κάνει κριτική στη δημοτική αρχή για στασιμότητα στην εξέλιξη έργων που είχαν σχεδιαστεί στο παρελθόν. Ποια είναι η άποψή σας;

"Η στασιμότητα που παρατηρείται στα έτοιμα που βρήκαν από τη δική μας διοίκηση με μελέτες/χρηματοδότηση/σύμβαση και σε αυτά που χρειάζονταν κάποιες λίγες συμπληρώσεις ωριμότητας του φακέλου τους για να ξεκινήσουν, καθυστέρησαν, λένε, λόγω πανδημίας. Λόγω covid-19, πιθανώς οδεύουμε σε ρεκόρ διάλυσης εργολαβιών, πράγμα πρωτόγνωρο για τον Δήμο.

Πέραν των γνωστών, δηλαδή της εργολαβίας του σταδίου στα Πευκάκια και του εμπορικού κρηπιδώματος στο Καρνάγιο, ο δρόμος στου Βούρλη, αντί τον Αύγουστο του 2021, θα ξεκινήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Φεβρουάριο του 2022. Το κολυμβητήριο παραμένει ερμητικά κλειστό εδώ και δυο χρόνια έχοντας ενεργή εργολαβία. Οι δύο κλειστές αίθουσες στο ΑΚΔΕ φαίνεται ότι δεν θα ξεκινήσουν πριν το νέο έτος. Για τα προαπαιτούμενα έργα στο στρατόπεδο όπως και για το έργο μετά τη μελέτη των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου δεν έχουμε ακούσει απολύτως τίποτα. Το ανοιχτό κέντρο εμπορίου μπορεί και να μη γίνει, αλλά κι αν γίνει θα γίνει με μισό προϋπολογισμό απ’ ό,τι το αφήσαμε. Παρατάσεις δίνουμε παντού και γενικά ο Δήμος μας έχει γίνει η χαρά των εργολάβων που δεν είναι συνεπείς.

Από το βήμα που μου δίνετε διαμηνύω στη δημοτική αρχή ότι ΔΕΝ θα ξαναψηφίσω άλλη παράταση για εργολαβία στην Οικονομική Επιτροπή αν δεν δω με τα μάτια μου τον εργολάβο να έχει ξεκινήσει αυτό που ανέλαβε, δηλ. αυτό για το οποίο υπέγραψε σύμβαση και δεσμεύτηκε. Δεν θα γίνω άδικος προς τους συνεπείς και εργατικούς εργολάβους, οι οποίοι και παρατάσεις δικαιούνται από την Υπηρεσία, αλλά και ανακεφαλαιωτικούς πίνακες όταν συντρέχουν οι λόγοι εκ του νόμου. Στην ασυνέπεια και τον ωχαδερφισμό της δημοτικής αρχής, όμως, θα απαντώ με καταψήφιση.

Φτάσαμε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο να καλείται εργολάβος να ενημερώσει το Σώμα για τα εννέα έργα που έχουν οι εταιρείες του συμβασιοποιημένα! Πρωτόγνωρα και πρωτάκουστα πράγματα, μοναδικά ίσως στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εργολάβοι δεσμεύονται από την τεχνική υπηρεσία με τις συμβάσεις τους, με τα χρονοδιαγράμματά τους, με έγγραφα και με συνεργασία. Κρατώ μόνο την στωικότητα και τη βαθιά γνώση του προϊσταμένου της τεχνικής υπηρεσίας και του στέλνω την ειλικρινή συμπάθειά μου για τη δύσκολη θέση στην οποία τον φέρνει η παράταξη του κ. Δημάρχου!".

- Δύο χρόνια θητείας για την μείζονα αντιπολίτευση επίσης. Μήπως θα πρέπει να κάνει κι εκείνη την αυτοκριτική της;

"Είναι σαφές ότι το Μάιο του 2019 υποστήκαμε μια βαριά εκλογική ήττα για την οποία χρειάστηκε χρόνος ώστε να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να αναλύσουμε τι συνέβη και να επαναφέρουμε τη δημοτική μας παράταξη σε ομαλή πολιτική, αντιπολιτευτική και, αν θέλετε, ψυχολογική τροχιά.

Συμμετέχουμε ενεργά στις επιτροπές (οικονομική, ποιότητας ζωής, πολιτισμού, τουρισμού, κλπ), κάνουμε τις προτάσεις μας και ξεδιπλώνουμε την πολιτική μας σκέψη. Κάνουμε την κριτική μας, καυστικά πολλές φορές, και σιγά-σιγά εισακουγόμαστε από περισσότερες κοινωνικές ομάδες δημοτών και από τα ΜΜΕ. Από τους μοναδικούς που δεν εισακουγόμαστε είναι οι διοικούντες. Είναι σαφές πως θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει περισσότερα, όμως δε θελήσαμε να εκμεταλλευτούμε με λαϊκισμό τα προβλήματα που έφερε η πανδημία. Προσπαθούμε να είμαστε καλοπροαίρετοι και με μια ήπιων τόνων αντιπολίτευση, μιας και η πλειοψηφία των δημοτών απεχθάνεται τις κοκορομαχίες.

Είμαστε μια δημοτική παράταξη που έχει διοικήσει πρόσφατα επί πέντε χρόνια και τώρα ο δημότης μπορεί κάλλιστα να συγκρίνει τη δική μας προσφορά στον Δήμο και την προσφορά της παράταξης του κ. Δημάρχου. Σημασία έχει ότι η δημοτική μας παράταξη είναι εδώ, προσπαθεί να τιμά το ρόλο της μείζονος μειοψηφίας που της ανέθεσαν οι δημότες και προετοιμάζεται κατάλληλα, γνωρίζοντας τα λάθη του παρελθόντος, ώστε να εμφανιστεί πανέτοιμη απέναντι στις μελλοντικές προκλήσεις. Εν κατακλείδι, το πιο αλαζονικό απ’ όλα, μια λέξη που φορέθηκε πολύ για τη δική μας παράταξη, είναι να νομίζει η συμπολίτευση ότι τα πηγαίνει πολύ καλά κι ότι οι δημότες είναι ευχαριστημένοι. Ας συνεχίσουν έτσι…

- Μιλώντας για την επόμενη μέρα της δημοτικής παράταξης «η Σύρος που Αξίζουμε», τι εξελίξεις βλέπετε;

"Βλέπω μια δημοτική παράταξη ενωμένη, η οποία έχει να προσφέρει κι άλλα πράγματα στον τόπο μας. Βλέπω, επίσης, από όλους τους συναδέλφους, εκλεγμένους και μη, διάθεση για πολλή δουλειά με όραμα, σύνεση, πλάνο, γνώση και ωριμότητα. Τέλος, βλέπω τις προτροπές του κόσμου να μην πτοούμαστε και να συνεχίσουμε τη διαδρομή που ξεκινήσαμε από το μακρινό πλέον καλοκαίρι του 2012. Όλα αυτά δείχνουν μια δημοτική παράταξη που είναι εδώ, παρούσα και υγιής. Κάποιοι θα συνεχίσουμε ενεργά, κάποιοι ίσως όχι. Ο πυρήνας όμως αυτής της προσπάθειας και στόχευσης για τη Σύρο και την Ερμούπολη δεν σταματά. Ο ίδιος ο επικεφαλής μας, ο π. Δήμαρχος κ. Γιώργος Μαραγκός, έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι θα ανακοινώσει σύντομα και δημόσια τις αποφάσεις του για το προσεχές μέλλον. Συνεπώς μην βιάζεστε".