Επικαιρότητα

Στο “απόσπασμα” η Δικαιοσύνη

Κοινωνία 27/11/2014 20:29
Στο “απόσπασμα” η Δικαιοσύνη

Συνέντευξη με αφορμή την αποχή που πραγματοποιεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, αλλά και ο δικηγορικός κλάδος σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος, Νίκος Παγίδας.

Ο κ. Παγίδας με σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στις τακτικές της κυβέρνησης που οδηγούν στην ισοπέδωση της κοινωνίας, ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίες, όπως είπε, θα επηρεάσουν δραματικά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

“Η συγκυβέρνηση δουλεύει την κοινωνία. Αυτή την κατηφόρα κάποιος πρέπει να τη σταματήσει”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, αναλύοντας τις αλλαγές που προωθούνται στην Δικαιοσύνη.

Όπως είπε με πρόσχημα την ταχύτερη απόδοση της δικαιοσύνης, η κυβέρνηση προχωρά σε απαράδεκτες και άδικες ρυθμίσεις που θα έχουν αντίκτυπο στους πολίτες, στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις, αφού δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους και όλα αυτά, σημείωσε, στο βωμό των συμφερόντων των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων.

“Για άλλη μια φορά σκοπός του νομοσχεδίου δεν είναι η ρύθμιση των χρονιζόντων προβλημάτων της Δικαιοσύνης, αλλά η εξυπηρέτηση των δανειστών και της Τρόικας. Μοναδικός γνώμονας των ρυθμίσεών τους είναι η είσπραξη εσόδων μέσω της Δικαιοσύνης.

Η σκανδαλώδης ενίσχυση των προνομίων των τραπεζών έναντι των εργαζομένων και του δημοσίου, η ουσιαστική ακύρωση της ένδικης προστασίας και της δικονομικής άμυνας προς όφελος των πιστωτών και γενικότερα οι νέες αλλαγές στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, δείχνουν τη συντονισμένη κυβερνητική επίθεση κατά της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, προκειμένου η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πιο αδύναμων να γίνεται ευκολότερα και πιο φθηνά για τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, εν όψει και της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου 2015”, υπογράμμισε ο κ. Παγίδας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην τραγική υποστελέχωση που παρουσιάζουν οι δικαστικές υπηρεσίες, δίνοντας έτσι άλλο ένα παράδειγμα ότι οι παραπάνω αλλαγές δε γίνονται προς όφελος της Δικαιοσύνης και των πολιτών.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου τόνισε ότι οι αλλαγές αυτές θα πλήξουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την αξιοπρέπεια των λειτουργών και των συλλειτουργών της και κυρίως θα εξυπηρετήσουν συμφέροντα των τραπεζών, διαιωνίζοντας την αδικία σε βάρος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

“Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση αρνούμενη να δεχθεί τα χρόνια προβλήματα στο χώρο της δικαιοσύνης, όπως οι ελλείψεις δικαστών, γραμματέων και υλικοτεχνικών υποδομών, εισάγει ένα ακόμη νομοσχέδιο, αγνοώντας προκλητικά πλέον τις τεκμηριωμένες προτάσεις της νομικής κοινότητας για την αστοχία των ρυθμίσεων, οι οποίες οδηγούν σε ανασφάλεια δικαίου και εν τέλει σε έλλειμμα δικαιοσύνης”.

Ο κ. Παγίδας κάλεσε τους πολίτες να σταθούν στο πλευρό του Δικηγορικού Συλλόγου, προκειμένου, όπως είπε, “να υπερασπιστούμε από κοινού το δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη και τις επιταγές του Συντάγματος”.

Να σημειωθεί ότι o Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, έπειτα από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας θα συμμετάσχει σε δημοψήφισμα, προκειμένου να δηλώσει αφενός τη συμφωνία του ή μη στο κατατεθέν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, και αφετέρου το είδος και τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου στις 2 και 3 Δεκεμβρίου.