Γνώμες

"Όχι άλλο στα κρύα του λουτρού το νησί μας"

Γνώμες 15/09/2021 12:54
"Όχι άλλο στα κρύα του λουτρού το νησί μας"

Ειλικρινά, λυπάμαι πολύ που δεν έπεσα έξω, όταν πριν από δύο μήνες περίπου σε κείμενό μου προς τα Μ.Μ.Ε μεταξύ των άλλων είχα επισημάνει ό,τι αυτή η Δημοτική Αρχή από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης του Δήμου μας , δείχνει ότι θέλει να προκαλεί είτε με τις λειψές ενέργειές της, είτε με φοβερές αδράνειες ή αδιαφορίες το δημόσιο αίσθημα.

Έτσι, μετά το φιάσκο και την αποτυχία τους να επανιδρύσουν , όπως προεκλογικά είχαν υποσχεθεί στον συριανό λαό την Δημοτική Αστυνομία, αλλά και το φιάσκο με τα στέγαστρα της αγοράς από τις άστοχες και επιπόλαιες ενέργειές τους, άλλο ένα τεράστιο και κραυγαλέο φιάσκο ήρθε με την έλλειψη του νερού. Και ναι μεν το παραδέχθηκε ο κ. Δήμαρχος, αλλά προσπαθεί και πάλι να ρίξει το μπαλάκι στην εξέδρα λέγοντας ευτυχώς που δεν καήκαμε. Τι να κάνουμε; Για όλα φταίνε οι πυρκαγιές. Εκείνος νίπτει τας χείρας του ως άλλος Πόντιος Πιλάτος.

Δυστυχώς κ. Δήμαρχε, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του νησιού μας, αλλά και οι επισκέπτες του, Έλληνες και ξένοι στην φετινή καλοκαιρινή περίοδο έζησαν δύσκολες έως και κωμικοτραγικές καταστάσεις στην καθημερινότητά τους. Και έφυγαν με παράπονα, πικρία, απογοήτευση και ορισμένοι με αγανάκτηση από το νησί μας.

Και αυτό δεν ξέρουμε τι αντίκτυπο και τι συνέπειες θα έχει για το τουριστικό μέλλον του νησιού μας και για όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν.

Συγκεκριμένα για να γίνομαι απόλυτα σαφής. Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη από την δημοτική μας αρχή και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την επάρκεια νερού και όχι μόνο αυτό. Δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση-ενημέρωση για τις συνεχείς και πολύωρες διακοπές της υδροδότησης, με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείπουν το νησί μας άπλυτοι και αγανακτισμένοι και άλλοι να μπαίνουν στο μπάνιο για να διώξουν τον ιδρώτα και το αλάτι της θάλασσας και να βγαίνουν έξω με τις σαπουνάδες, γιατί το νερό κοβόταν απροειδοποίητα.

Κι αν κάποιος ιδιώτης ή επαγγελματίας αισθανόταν την ανάγκη να αντιδράσει και να διαμαρτυρηθεί προσφεύγοντας στην ανεξάρτητη αρχή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, θα έβρισκε την πόρτα κλειστή και την καρέκλα άδεια, διότι πολύ απλά η δημοτική αρχή δεν έχει καλύψει την θέση αυτή εδώ και ενάμιση χρόνο, για τους δικούς της λόγους που δεν τους εξηγεί. Εκτός βέβαια αν λόγω μεγάλου φόρτου εργασιών, δεν πρόλαβαν ν΄ ασχοληθούν με το θέμα !!!!

Παράλληλα, έντονες διαμαρτυρίες και συνεχή παράπονα υπήρξαν και για τον τομέα της καθαριότητας και την ανακύκλωση, με σκουπίδια που ξεχείλιζαν από τους άπλυτους κάδους και τα ογκώδη αντικείμενα να κατακλύζουν πολλά σημεία της πόλης και των χωριών. Τα ίδια προβλήματα και με τους κάδους της ανακύκλωσης που είχαν να μαζευτούν για ημέρας, ιδιαίτερα στα χωριά.

Απ΄ ότι φαίνεται η καθημερινότητα των κατοίκων μας αντί να βελτιώνεται να επιδεινώνεται και ο προεκλογικός μύθος της δημοτικής αρχής «πρώτα απ΄ όλα η εξυπηρέτηση του πολίτη» να πηγαίνει περίπατο και να διαγράφεται πολύ γρήγορα από την λίστα των προτεραιοτήτων τους.

Σύντομα οι δημότες μας αντελήφθησαν ότι πλανήθηκαν πλάνην οικτρά και αποδεδειγμένα μάλιστα.

Και ενώ από τον Ιούνιο τα στοιχεία έδειχναν ότι θα έχουμε μεγάλη κίνηση των επισκεπτών δεν λήφθηκε καμία πρόνοια, κανένα μέτρο, καμία προσπάθεια προετοιμασίας για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Είχαν ύπνο βαθύ.

Ο κ. Δήμαρχος μπροστά στην οργή και αγανάκτηση των μονίμων κατοίκων, επισκεπτών και επαγγελματιών λέει ότι έχουν δίκιο οι δημότες. Αλλά αποφεύγει να κάνει την αυτοκριτική του και να αποδώσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν, ούτε ζητάει τουλάχιστον μια συγγνώμη.

Εγώ δεν θέλω να καταδικάσω κανέναν. Ο λαός κρίνει και αποδίδει τις ευθύνες. Αλλά δεν άκουσα και κανένα σχέδιο τι σκέπτονται να κάνουν για το μέλλον. Αλλά φαίνεται ότι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά ή έχουν χάσει τον μπούσουλα και παραπατάνε.

Ο καιρός θα περάσει γρήγορα και πρέπει να πείσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους όχι με λόγια και ευχολόγια, αλλά με έργα άμεσα, ότι του χρόνου δεν θα ξαναγίνουν τα ίδια.

Αναμφίβολα το καλοκαίρι αυτό είχαμε μεγάλη επισκεψιμότητα, δεδομένου, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του λιμεναρχείου Σύρου, οι αφίξεις έφθασαν το 87% του 2019, παρά την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά δεν είχαμε και την ανάλογη προνοητικότητα και αποτελεσματικότητα.

Επίσης το καλοκαίρι αυτό, όπως λένε κάποιοι μπορεί να μείνει αξέχαστο σε όλους μας, δεν θέλουμε όμως να μείνουν αξέχαστες και οι πικρές εντυπώσεις και οι τραγελαφικές καταστάσεις που απεκόμισαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού μας από την έλλειψη νερού και την ελλιπή καθαριότητα και όχι μόνο. Αυτές οι καταστάσεις δεν πρέπει να επαναληφθούν, πρέπει να βρεθούν λύσεις εδώ και τώρα.

Άντε παιδιά, και του χρόνου και καλό φθινόπωρο.