Επικαιρότητα

"Επιτακτική ανάγκη για εφαρμογή της συνταγματικής ρήτρας νησιωτικότητας"

Πολιτική 18/06/2021 13:19
"Επιτακτική ανάγκη για εφαρμογή της συνταγματικής ρήτρας νησιωτικότητας"

Για την ανάγκη ανάδειξης της νησιωτικής και ορεινής διάσταση του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση και με το κεφάλαιο «Πράσινη Μετάβαση», μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής της Βουλής.

Όπως ανέφερε, υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ιδιαίτερα των αιολικών πάρκων, τα οποία πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό στον χώρο και στην κλίμακα του χώρου με βάση μελέτες και χωροταξικού σχεδιασμού. Τόνισε ότι το περίφημο «Χωροταξικό Σχέδιο» για τις ΑΠΕ πρέπει να επιταχυνθεί και ταυτόχρονα να υπάρξουν και μελέτες φέρουσας ικανότητας, γιατί δεν μπορεί τα νησιά μας να είναι «εργοστάσια» παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Νίκος Συρμαλένιος επίσης ανέφερε ότι η ρήτρα νησιωτικότητας θα πρέπει επιτέλους να μπει σε όλα τα νομοσχέδια, για να μπορεί ο νόμος να προσαρμόζεται και να εφαρμόζεται και στις νησιωτικές περιοχές.

Αναφορικά με τις ελλείψεις υποδομών στις νησιωτικές περιοχές, ο Βουλευτής έκανε αναφορά στα μεγάλα κενά στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε ένα ελάχιστο δίκτυο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε συνάρτηση με τις συνδυασμένες μεταφορές χερσαίες και αεροπορικές. Επίσης, αναφέρθηκε στη δημόσια υγεία, η οποία παραμένει υποβαθμισμένη στα νησιά και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προετοιμάσει και σχέδιο νόμου για τα κίνητρα προσέλκυσης του ιατρικού προσωπικού στα νησιά.