Γνώμες

Τα οφέλη του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Γνώμες 23/10/2014 10:27
Τα οφέλη του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

ΟΚ, αλλά τι θα κερδίσουμε αν γίνουμε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021; Ποια θα είναι τελικά τα οφέλη για τον τόπο και τους κατοίκους του; Εκτός από τις πολλές και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στα νησιά μας, τι άλλο έχουν να περιμένουν οι Κυκλαδίτες από μια ευτυχή κατάληξη αυτής της προσπάθειας;

Τις απαντήσεις στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα των συμπολιτών μας ανέλαβαν να διατυπώσουν - σε σχετική εισήγηση τους - το FORUM20.21 και η «Ομάδα Εργασίας για την υποστήριξη της υποψηφιότητα ΣΥΡΟΣ – ΚΥΚΛΑΔΕΣ 2021» που πρόσφατα συστάθηκε με Απόφαση του Δήμαρχου Σύρου – Ερμούπολης.  

Όπως έχει αποδείξει η μελέτη περιπτώσεων προηγούμενων Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, σημαντικά είναι τα μεσο-μακροπρόθεσμα οφέλη για  τις πόλεις και τους κατοίκους των περιοχών που κερδίζουν τον τίτλο:

Κατάκτηση μιας αναγνωρίσιμης θέσης στον παγκόσμιο χάρτη. Ο πολιτισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντιμετωπίζεται πλέον ως κινητήριος μοχλός τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης με έντονα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, δεδομένου ότι μέσα από τις συνέργειες, την προβολή και τις δομές που αναπτύσσονται, οι περιοχές μπαίνουν στον παγκόσμιο χάρτη και με κατάλληλη διαχείριση των αποτελεσμάτων από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, μένουν σε αυτόν για πάντα. 

Βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η κοινή στόχευση που επιτυγχάνεται κατά τη διαδικασία προετοιμασίας μέχρι και το έτος αναφοράς, έχει σαν αποτέλεσμα την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων (αναπλάσεις περιοχών, βελτίωση συγκοινωνιών, ενδυνάμωση κοινωνικών δομών κλπ).

Ειδικότερα, για την περίπτωση της υποψηφιότητας SYROS - CYCLADES 2021, τα αναμενόμενα οφέλη προσδιορίζονται ως εξής:

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος. Έχει υπολογιστεί πως στον κλάδο του τουρισμού, σε πόλεις που υπήρξαν στο παρελθόν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, σημειώθηκε αύξηση 12% - 25 %. Εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν των Κυκλάδων μέσω της προώθησης του σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, αναμένεται η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος επισκεπτών και εκτός της θερινής τουριστικής περιόδου.

Βελτίωση των συγκοινωνιών. Κατά την τετραετή προετοιμασία, αλλά κυρίως κατά το έτος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θα πραγματοποιηθούν στις Κυκλάδες εκατοντάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας, οι οποίες θα μοιραστούν σε όλα τα νησιά που θα συμμετέχουν. Το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό γεγονός, εκτός από την αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος, είναι επόμενο να προκαλέσει και την ανάγκη βελτίωσης της ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των νησιών μας. Ο επισκέπτης που θα επιλέξει τις Κυκλάδες λόγω του προγράμματος εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θα προσεγγίσει τον προορισμό του φτάνοντας – κυρίως – αεροπορικώς, σε κάποιο από τα διεθνή αεροδρόμια του νησιωτικού μας συμπλέγματος και στη συνέχεια θα χρειαστεί να μετακινηθεί ακτοπλοϊκώς και στους υπόλοιπους προορισμούς στους οποίους ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει ή να επισκεφτεί κάποια πολιτιστική διοργάνωση. Η αύξηση της ζήτησης για μετακινήσεις από νησί σε νησί είναι επόμενο να προκαλέσει την καθιέρωση νέων ενδοκυκλαδικών δρομολογίων.  Η συμβολή των ακτοπλοϊκών εταιριών τόσο στο σχεδιασμό του φακέλου υποψηφιότητας, όσο και στην επιτυχή υλοποίηση της οποιασδήποτε πρότασης, είναι απολύτως αναγκαία. Η συνεργασία έχει ήδη εγκαινιαστεί μεταξύ FORUM20.21 και BLUE STAR FERRIES, μιας εταιρίας που αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στήριξη της στην προσπάθεια της Σύρου και των Κυκλάδων, ανακηρύχθηκε δικαιωματικά τον περασμένο Αύγουστο σε «Πρεσβευτή της υποψηφιότητας SYROS – CYCLADES 2021». 

Αναγέννηση και ανάκτηση της αυτοπεποίθησης της περιοχής. Ο τίτλος της ΠΠΕ έχει αποδειχτεί πως είναι μια μοναδική ευκαιρία αναζωογόνησης των πόλεων, για την αλλαγή της εικόνας τους, αλλά και για διεύρυνση της αναγνωρισιμότητας τους σε ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα. Η σωστή αξιοποίηση μιας τέτοιας θετικής επίδρασης στην εικόνα της περιοχής μας αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, αφού σύμφωνα με εκτίμηση παλαιότερων Πολιτιστικών Πρωτευουσών, κάθε ευρώ που επενδύεται στο γεγονός αποφέρει 8 έως 10 ευρώ.

Ανάπτυξη και προβολή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αξιοποιώντας τη διεθνή προβολή του πολιτισμού της περιοχής μπορεί να επιτευχθεί η προώθηση ντόπιων καλλιτεχνικών σχημάτων και δημιουργών που προέρχονται, ζουν ή εργάζονται στα νησιά των Κυκλάδων. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με καθιερωμένους, αλλά και νεότερους πολιτιστικούς θεσμούς (φεστιβάλ, καλλιτεχνικές συναντήσεις, συνέδρια κ.λ.π.) της περιοχής.

Με λίγα λόγια, η υπόθεση «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» είναι μια μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουμε τη ζωή στα νησιά μας. Αν μέχρι το 2021 καταφέρουμε να κάνουμε τις συγκοινωνίες μας καλύτερες, την εικόνα μας προς τα έξω ελκυστικότερη, την τουριστική μας περίοδο μεγαλύτερη, τις πολιτιστικές μας υποδομές διεθνών προδιαγραφών και την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών ευρωπαϊκού επιπέδου, τότε θα ευχαριστηθούμε πραγματικά τις ανεπανάληπτες πολιτιστικές εμπειρίες που θα μοιραστούμε με ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη της γης και μάλιστα, σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από το σπίτι μας!

 

Γίνετε μέλη της ομάδας υποστήριξης της υποψηφιότητας ΣΥΡΟΣ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ 2021:

 http://goo.gl/BGfLXf