Γνώμες

Τι είναι συμπτωματικός και τι προληπτικός έλεγχος; εάν υπαρχει πια η διαφορά;

Γνώμες 20/10/2014 13:15
Τι είναι συμπτωματικός και τι προληπτικός έλεγχος; εάν υπαρχει πια η διαφορά;

Ορμώμενος από το  5ο Ετήσιο Συνέδριο για την Πρόληψη και την Προαγωγή Υγείας στην Ερμούπολη, που θα διεξαχθεί από 31/10 έως 2/11/2014 (στο Θέατρο Απόλλων την Παρασκευή  και στο Πνευματικό Κέντρο το Σαββατοκύριακο) όπου θα ακουστή -εκτός από τη φράση  ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ  –μια σχετικά καινούρια φράση που τώρα τελευταία  χρησιμοποιείται κατά κόρων ο ΠΡΟΣΥΠΤΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ .

Δηλαδή ;

Τι έλεγχος είναι ο προ συμπτωματικός  και τι ο προ ληπτικός έλεγχος   ;

ΠΡΟΛΗΨΗ

Τι είναι η πρόληψη;

Με τον όρο πρόληψη εννοούμε την αναζήτηση κάποιας διαταραχής της υγείας μας μέσω ιατρικών και διαγνωστικών εξετάσεων, προτού αυτή ακόμα εκδηλωθεί ή όπως αλλιώς λέμε, προτού αυτή μας "δώσει συμπτώματα".

Η πρόληψη είναι ο πιο σύγχρονος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των κυριότερων ασθενειών της εποχής μας. Στόχος είναι, οποιαδήποτε αλλαγή, να εντοπίζεται έγκαιρα και να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αντιμετωπιστούν διάφορες παθολογικές καταστάσεις που προσβάλουν ετησίως εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία στοιχεία ερευνών αποδεικνύουν ότι ο προληπτικός "προσυμπτωματικός έλεγχος" , μειώνει σε μεγάλο βαθμό τους διάφορους προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου που απειλούν την υγεία μας και οι οποίοι είναι σημαντικό να ελέγχονται τακτικά ώστε να μπορούμε να αντιδράσουμε άμεσα και σε πρώιμο στάδιο.

Τι είδη πρόληψης υπάρχουν;

Η πρόληψη διακρίνεται σε τρία είδη:

• Η πρωτογενής Πρόληψη, η οποία περιλαμβάνει όλα τα μέτρα, τα οποία απαιτούνται ώστε να μην εμφανιστεί η πάθηση.

Η δευτερογενής Πρόληψη, η οποία ταυτίζεται με τα μέτρα για μία όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση μετά την εμφάνιση της πάθησης. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, αλλά, δυστυχώς, και πολλοί γιατροί, όταν μιλούν για Πρόληψη, εννοούν τη δευτερογενή Πρόληψη.

• Η τριτογενής Πρόληψη, η οποία προσπαθεί να μειώσει επιπλοκές και τη σοβαρότητα των συνεπειών μιας πάθησης

Χωρίς αμφιβολία, η ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη Πρόληψη, είναι η Πρωτογενής.

Στην προληπτική ιατρική οφείλεται η μεγαλύτερη επιτυχία της πρωτογενούς πρόληψης που είναι η καταπολέμηση σοβαρών λοιμωδών νόσων. Η προληπτική ιατρική ενασχολείται βέβαια και με την έγκαιρη-πρώιμη διάγνωση (δευτερογενή πρόληψη ) που αποσκοπεί στη καλύτερη θεραπεία και έκβαση νοσημάτων τα οποία δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί κλινικά.

Σε επίπεδο δευτερογενούς πρόληψης, οι εξετάσεις προ-κλινικού ελέγχου είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί μπορεί να επιμηκύνουν το χρόνο επιβίωσης, να μειώσουν τις επιπλοκές και συχνά να αυξήσουν την πιθανότητα πλήρους ίασης.

 

Τι είναι οι εξετάσεις ΠΡΟΣΥΜΠΩΜΑΤΙΚΟΥ  ελέγχου το λεγόμενο screening tests;

Οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου είναι εργαστηριακές εξετάσεις που βοηθούν να προσδιοριστούν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο για μια παθολογική κατάσταση ή

ασθένεια πριν παρουσιάσουν συμπτώματα ή ακόμη και να τα προειδοποιήσουν ότι μπορεί να είναι σε κίνδυνο, έτσι ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέρος του προληπτικού ελέγχου (check-up).

Οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου βοηθούν στον εντοπισμό της νόσου σε πρώιμα και πιο ιάσιμα στάδια. Επομένως, είναι πολυτιμότερες όταν χρησιμοποιούνται για εξέταση ασθενειών που είναι τόσο σοβαρές όσο και θεραπεύσιμες, έτσι ώστε να υπάρχει όφελος από την ανίχνευση της νόσου πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Θα πρέπει να είναι ευαίσθητες, δηλαδή, να μπορούν να διακρίνουν τα άτομα που έχουν μια συγκεκριμένη ασθένεια. Πολλές εξετάσεις ρουτίνας που γίνονται τακτικά, είναι στη πράξη εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου. Παραδείγματα είναι οι εξετάσεις χοληστερόλης και το τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες. Τα νεογνά πάλι, εξετάζονται για μια ποικιλία παθολογικών καταστάσεων κατά τη γέννηση.

Κάθε θετική εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου συνοδεύεται συνήθως από πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να αποκλειστούν τα άτομα που δεν έχουν την δεδομένη ασθένεια ή για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Κάθε διαγνωστική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γενικό έλεγχο, αλλά γενικά χρησιμοποιείται για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση σε κάποιον που έχει κλινικές ενδείξεις, συμπτώματα ή άλλα στοιχεία μιας συγκεκριμένης ασθένειας.