Επικαιρότητα

"Η κυβέρνηση αναθέτει τα πάντα στις αγορές και στον ιδιωτικό τομέα"

Πολιτική 07/04/2021 16:56
"Η κυβέρνηση αναθέτει τα πάντα στις αγορές και στον ιδιωτικό τομέα"

"Οι τέσσερις πυλώνες και τα 170 έργα, που παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση μέσω του συνοπτικού αυτού σχεδίου ανάκαμψης και όχι του ολοκληρωμένου, δεν μπορούν να κρύψουν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που προωθεί με ιδεολογικό μανδύα την έκθεση Πισσαρίδη, αφού όλες οι επιλογές της υποτάσσονται στις αγορές και στην εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων", τόνισε ο Βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη Βουλή κατά την κοινή συνεδρίαση τεσσάρων επιτροπών, με θέμα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», πριν αυτό υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανέφερε ο Κ. Συρμαλένιος, κάτω από τους φαινομενικά ουδέτερους τίτλους των τεσσάρων κύριων πυλώνων, πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, κοινωνική συνοχή, ιδιωτικοποιήσεις κρύβονται σκληρά ταξικές πολιτικές υπέρ των ισχυρών.

"Πιο συγκεκριμένα, στον πρώτο πυλώνα πράσινη μετάβαση, που είναι ο κρίσιμος πυλώνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η κυβέρνηση αναθέτει τα πάντα στις αγορές και στον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα στις μεγάλες εταιρείες του ενεργειακού χώρου. Στο δεύτερο πυλώνα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους της διοίκησης των επιχειρήσεων, το κρίσιμο ζήτημα είναι ποιος καρπώνεται κυρίως το όφελος της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, στο πλαίσιο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Στον τρίτο πυλώνα για την κοινωνική συνοχή, όσα ωραία κι αν ακούγονται, για ενεργητικές πολιτικής απασχόλησης, για αύξηση των θέσεων εργασίας και λοιπά, προσκρούουν στην υφιστάμενη πολιτική και σ’ αυτήν που επίκειται από την κυβέρνηση της ΝΔ, για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων περαιτέρω, για υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, για μπλοκάρισμα της αύξησης του κατώτατου μισθού Στον τέταρτο πυλώνα των ιδιωτικών επενδύσεων με το μανδύα των ΣΔΙΤ συνεργασίας δημόσιου ιδιωτικού τομέα παραδίδονται δημόσιες υποδομές, όπως οδοποιία, αρδευτικά έργα, τουριστικοί λιμένες, ιαματικές πηγές, ακόμα κι η προσβασιμότητα στις παραλίες στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, σε βάρος του περιβάλλοντος, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού οφέλους.

Υπάρχει έλλειψη εξειδίκευσης σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και ποια είναι η κατανομή αυτών των κονδυλίων στην Περιφέρεια, όπως και στις επιμέρους κλαδικές πολιτικές. Τέλος, ελάχιστα ποσά σκόρπια κι αυτά όχι ιεραρχημένα απευθύνονται στην νησιωτικότητα. Δεν υπάρχουν πραγματικά συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες να απευθύνονται στην νησιωτικότητα σ’ αυτό που λέμε άρση των ανισοτήτων μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών που είναι και συνταγματική επιταγή".