Ανακοινώσεις

Επιτέλους: Tο Πολεμικό Ναυτικό αποκτά οργανικά UAV και ανεβαίνει επίπεδο

Κόσμος 07/04/2021 13:29
Επιτέλους: Tο Πολεμικό Ναυτικό αποκτά οργανικά UAV και ανεβαίνει επίπεδο

Μετά τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία, και το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει σε λίγους μήνες τα δικά του μη επανδρωμένα αεροπορικά μέσα.

Για πρώτη φορά, το ΠΝ θα αποκτήσει οργανικά UAV για την επιτήρηση και την προστασία μεγάλου αριθμού νησιών, νησίδων και βραχονησίδων καθώς και της ακτογραμμής.

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες για την εκπλήρωση αυτής της αποστολής βασίζονται στα «κλασσικά μέσα», αεροπορικά (αεροσκάφη, ελικόπτερα) και πλωτά (φρεγάτες, κανονιοφόροι και περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης).

Πλέον αυτό θα γίνεται και με την χρήση Unmanned Air Vehicle (UAV) από τις μονάδες επιφανείας και τα Ναυτικά Παρατηρητήρια (ΝΠ)

Θα επιχειρούν μέρα και νύχτα.

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 5 Μη Επανδρωμένων μικρών Ελικοπτέρων αξίας €2 εκατ. προς υποβοήθηση του έργου της επιτήρησης από τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Τα συστήματα θα παραδοθούν στα τέλη του έτους.

Όπως αναφέρει ο Κώστας Συμεωνίδης στο ρεπορτάζ του Star TV, το Ναυτικό θα προμηθευτεί τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα μέχρι το τέλος του χρόνου, από πολυεθνική εταιρεία με εξειδίκευση σε τέτοιου είδους αεροχήματα.

Τα πέντε (5) μη επανδρωμένα ελικόπτερα, θα μπορούν να επιχειρούν ημέρα και νύχτα, είτε από φρεγάτες είτε από ξηρά και θα αποτελέσουν επιπλέον “μάτια” για το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο.

Τα συγκεκριμένα ΜΕΕ, θα μπορούν να πετάνε σε ακτίνα 20 χλμ, μέχρι τα 10,000 πόδια ύψος με ταχύτητα που δεν θα υπερβαίνει τα 70 χλμ/ω.

Θα είναι εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες για νυχτερινές επιχειρήσεις και θα μεταδίδουν δεδομένα και εικόνα σε πραγματικό χρόνο στην βάση τους.

Τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα, θα προσδώσουν νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στο Πολεμικό Ναυτικό.

Τρέχουν και οι διαδικασίες για προμήθεια drone/counter drone

“Τρέχουν” και τα προγράμματα drone/counter drone

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, εντός ημερών αναχωρούν άλλοι 4 Ιπτάμενοι και αριθμός τεχνικών για εκπαίδευση στα Rafale.

Η παράδοση TΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ (P79) θα γίνει αρχές 2022.

Τέλος τα Επιτελεία τρέχουν πολλά προγράμματα προμήθειας drone/counter drone.

Αυτά αποκάλυψε σε συζήτηση για την αμυντική θωράκιση της χώρας, την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με τους συμμάχους μας και τα εξοπλιστικά προγράμματα που τρέχουν.